Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: İsterseniz tartışalım - İsterseniz beyin jimnastiği yapalım ....

• *
    • Classicboats Turkiye
Günümüz dünyasında insanlığın karşılaştığı en büyük açmazlardan biri mülteciler sorunu oldu. Ülkelerindeki savaşlar, kötü yaşam koşulları, ifade özgürlüğünün ümükler sıkılana kadar kısıtlanması vs.. vs nedenlerle insanlar daha iyi, daha müreffeh, daha güvenli bir yaşam için canlarını tehlikeye atarak yollara düşüyorlar.

Bizler, önce insan sonra denizci olduğumuzu varsayıyoruz.

Aşağıda linkini verdiğim filmi izleyin. Filmi izledikten sonra kendinize şu soruyu sorun : " Ben olsam ne yapardım? Nasıl davranırdım ? Sonra fikrini paylaşmak isteyenleri okuyalım.

https://www.fullfilmizlesin.net/styx-2018-1080p-turkce-altyazili-izle/2
  • IP logged
« Son Düzenleme: 02 Eylül 2019, 17:44:20 Gönderen: Hasan Toparlak »
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
Bi bakacam giderken ölmez sağ kalırsam ; Uruguay mı , Markizler mi ,Madagaskar adası mı uyuyor bana Cem reisim yolda giderken.
Karışıklık Bizim ülkemizde ve Akdenizde galiba. :)
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
./....
Karışıklık Bizim ülkemizde ve Akdenizde galiba. :)

Ah keşke o kadarla sınırlı olsaydı Öcal. Yanılıyorsun. Güney Dünyadan Kuzey Dünyaya yer kürenin her yerinde mülteciler akın akın akın. Sömürülen, kanı akan, hastalıklarla, açlıkla boğuşan güney şimdilik kuzeye "akın" ediyor. Ama çok yakında "isyan" edecek. Ufuk karanlık. Hiç bir çakar de görünmüyor.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
Madagaskar adası o zaman. Bekleyecegim orada seni İyonya ile. Bizden başkası gitmez zaten Cem. :)
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
İzleyeceğim, sonra bakalım bakalım ne düşüneceğim.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

s

serdar çırak

Çok güzel görüntüleri olan bir film..Keyifle izledim..Başladığı gibi gitseydi tadından yenmezdi..Tabiki kafamda bir sürü soru var kafamda filmle ilgili..ama seyredecekler seyrettikten sonra..
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Bu müthiş.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

s

serdar çırak

Benim seyrettiğim almanca..anlayamadım arada geçenleri..:(
  • IP logged

• *
  • Keşke insanyürüyüşünü dünya ile bütünleştirebilsek
    • Kapina
Geçen hafta izlemiştim filmi.
Etkilendim tabii ki. "Etkilendim" demek anlatamıyor tam da düşündüklerimi. Bir çok kırıklık, soru işareti, ikilem, "ben olsaydım..."larla kalakaldım bittiğinde.

Gezgin, seyyah, abdal, muhacir, sığınmacı, kaçak, mülteci, turist; yaşadığı yere sığamayan, başka yerlerin peşine düşen insanın adları. Kolomb'lardan, Marko Polo'lara, Evliya Çelebi'lerden Star Trek'lere, oradan da bu günlere...

1923-24 mübadelesiyle Kavala'dan buralara zorunlu göçe tabi tutulan insanların torunu olma vesilesiyle belki, bu kavramlar çok erken girdi duygu ve düşünce alanıma. Bugün göçlerin, muhacirliğin zorunluluk hali bile belirsizleşirken, ülkelerde artan milliyetçi akımlara neden oluşuna varan, yaşam sıkıntısı çeken büyük bir kitlenin sosyal olgusu olarak görüyorum tüm bunları. Sadece sıcak savaş göçün nedenleri değil. Açlık, hastalıklar, yaşam güçlükleri de insanları gelişmiş ülkelere çekiyor.

Son yıllarda, komşu ülkelerdeki sıcak ortamla, bu ve benzeri olgularla daha yakından tanıştık. Ülkelerini bırakıp da gelen insanlara karşı oluşturulan nefret söylemlerinin yanında, plansız ve kontrolsüz bir şekilde kabul edilen sığınmacıların günlük hayatımızdaki olumsuz etkilerini de yaşamaktayız.

Filmde olay bir parça daha netleşmiş durumda -bana göre-; Bu, batmakta olan bir teknedeki insanları kurtarmak, olarak ifade edilebilir. Karmaşa, ikilem, telsizler açıldığında başlayıp -ülkelerin yönetimleri, yasaları, uygulamaları işe karıştığında- dolaşıyor iplerin uçları. İnsan olmanın, insanca davranmanın nasıl olacağına uzanıyor sonraki süreç.

İnsanlar arasında sosyal ve ekonomik uçurumlar ve ülkeler arasında sınırlar olduğu sürece çözülecek bir şey gibi gelmiyor bana.
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
soru çok karışık değil ama cevap zor elbet;

"kendi hayatını riske atarak başkasına yardım eder misin?"

profesyonel hayatımda (elektrik-deniz) hep tersinin eğitimini (yardım için kendini riske atma) alsam da duygusal olarak yardıma daha yatkınım sanırım.. ama cevap duygusal olduğu için önceden "mutlaka şöyle yaparım" demem mümkün değil..
  • IP logged
« Son Düzenleme: 02 Eylül 2019, 17:44:34 Gönderen: Hasan Toparlak »
><(((º>

• *
    • Classicboats Turkiye
Yaşamadan bilmek zor. Ne yapardım?ın cevabını oturduğumuz yerden vermek çok daha zor.  Ama ortada bir gerçek var; yaşamları pahasına çoluk, çocuk, gençlerin, belki yaşlılarında yollara, denizlere düşmesi. Daha fenası, çoğu kez varları yokları, küçücük birikimlerini bir umut uğruna çaldırmış, kaptırmış olup dımdızlak ortada kalmaları. Denizde ise durum çok daha korkutucu. Uzun süren yolculuk için yeterli güvenlik ekipmanı, gıda ve su stoku olmadan yola çıkış sonunda açlık, susuzluk, yakıcı güneş, hemen ortaya çıkan hastalıklar ve kısa zamanda gelen ölüm.

Acı gerçek bu. Çok olmadı ülkemiz sahiline vuran Aydan'ın küçümen cansız vücudu.

İnsanlık geliştikçe normlar ve sayıları ile birlikte yasalar da artıyor. Yasalar toplumları standardize ediyor. Standart yasaların ise duygu ile yakından uzaktan ilişkileri yok. Yasalar eşit, adil ve katı olmak zorunda.

Oysa "insanı" ilgilendiren, onunla ilişkili her durumda "vicdan" nirengi taşı olmalı.

Styx'de mültecilere yardımı engelleyen "uygar" dünya yardıma giden tekne S.O.S verdiğinde en kısa zamanda olay yerine ulaştığında ortaya çıkan "iki yüzlülük" inanılmaz ve tabii kabul edilemez.

İnsanlık, bu gezegende, kendini yeniden ve acilen konumlandırmalı. Hukuk insanları belki yasalar ile vicdanı bir dengeye oturtabilir. 

• IP logged

s

serdar çırak

Şöyle bir soru geldi aklıma..
Bu Suriye liler,daha önce kandırılmadıkları için mi bu kadar safça bu insan tüccarlarına inanıyorlar..
Yoksa..yapacakları birşey kalmadığı için mi bile bile bu insafsızların ağına düşüyorlar..
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
Kandırılanlar sadece Suriyeliler değil ki. Iraklılar, Afganlar, bir dönem İranlılar, Libyalılar, Arnavutlar, Kara Afrika ülke vatandaşları..... Hatta 1960-70ki yıllarda Almanya'ya kaçak girmek isteyen bizim vatandaşlarımız...Hepsi. Yapacakları kalmadığı için insafsızların ağına takılıyorlar.
Biraz daha geriye gittiğimizde Balkan felaketi ile mülteci durumuna düşen soydaşlarımızı unutmamak gerek. Doğup büyüdüğü, köklerinin olduğu toprakları geride bırakıp gitmek, kaçmak hiç de kolay karar olmamalı.

Amaçları belli: Çocuklarına iyi bir gelecek, eğitim, kendileri için açlıktan, siyasi, dini, ekonomik baskıdan kurtulacakları, çalışıp para kazanabilecekleri, sağlık hizmetlerine kolayca ulaşabilecekleri bir yaşam.

NB: Hoş zamanında ülkelerini terk edip Batı'ya göçmen gidenlerin bugün yaşadıkları ülkelerde çıkardıkları marazalar ayrı bir tartışma konusu.
  • IP logged

• *
Biraz önce seyrettik, özellikle ilk kısımdaki çekimler muhteşemdi, teknede hissediyorsunuz kendinizi resmen. Ama mevzu sinematografi değil tabii ki...

Sahil güvenliğin, devletlerin ve firmaların bu konuda kayıtsız kalmaları politik kararlar maalesef. Buna karşı duran sivil toplum örgütleri ve onların kurtarma gemileri var. Ancak iş, bu teşebbüsleri kriminalize etmeye ve kaçakçılara yardım etmekle suçlamaya kadar gidiyor günümüzde maalesef. Böyle el konan gemiler bile var İtalyan otoriteleri tarafından.

"Denizde insan kurtarma bir mecburiyettir; bırakın tercihi ve hatta suç olmasını" diyor bu gönüllülerden biri olan Kaptan Pia Klemp.

Kendisini geçenlerde Paris valiliği tarafınfan verilen ödülü red etmesi ile hatırlayabilirsiniz. 10 gün kadar önce olayın bütün boyutlarını anlattığı Berlin'deki TEDx konuşması da altta. Henüz Türkçe altyazı düşmemiş zannedersem ama temiz ve anlaşılır konuşuyor.

• IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

Yukarı git