Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Lucky Luke ile bir Marmaris- Hisarönü seyri..

K

Kemal Gündüz

Eyüp hocam
Kuzbükü şahane bir yer ama, koltuk halatlarına çok dikkat edin. Hızlı geçen motoryatların soluganından iki sene önce bir arkadaşımın koçboynuzu koptu gövdeden

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Eyüp Hocam
Çok güzel yazıyorsunuz. Hele birde lokum gibi torunda olunca tadından yenmez. Darısı başımıza

Çok sağol Kemal reisim, evet tüm dostların bu güzel duyguyu yaşamalarını dilerim..

Eyüp hocam
Kuzbükü şahane bir yer ama, koltuk halatlarına çok dikkat edin. Hızlı geçen motoryatların soluganından iki sene önce bir arkadaşımın koçboynuzu koptu gövdeden

Evet, hatırlattığın çok iyi oldu, unutmuştum...

Kuzbükü, Kocabahçe ile Germe koyu arasında kuzeye açık  ama önü Kameriye ve Koca ada ile kapalıdır, fakat adalar ile kara arasından geçen Gulet ve Motoryatların soluganları bazen sorun yaratabiliyor.

• IP logged
« Son Düzenleme: 11 Ağustos 2019, 14:20:59 Gönderen: Eyüp Oğan »

• *
  • Donatan Temsilcileri
 Eyüp Abi haklısınız. Bayramda burası çok kalabalık. Dün Dirsek büküne uğradık. Tekneler marinadaymış gibi dip dibe bağlanmışlardı. Şansımıza girişte kimsenin beğenmediği bir yer bulduk. Diğer teknelerden de uzaktı. Bu sabah oradan ayrılıp Hisarönünü terkettik. Yolda karşı yönden gelen abartısız 300 tekne görmüşüzdür..
Siz en iyisini yapmışssınız.

Bu sabah Dirsek Bükü.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 11 Ağustos 2019, 18:31:26 Gönderen: Mücahit Karabaş »

• *
  • Donatan Temsilcileri
Yolumuz kısa Adaboğazı ve sonrası Söğüt Muhammed'in yerine gideceğiz..

Sabah ben erken, diğerleri yine peyderpey geç uyandı, önce deniz, sonra kahvaltı, sonra kahve, sonra tekrar deniz, duş vs derken saat 13.00 ü geçti..

Gordo, dün yıkamaya verdiği çamaşırları Orhaniyeden alacak, o nedenle önce o ayrıldı Kuzbükü'nden..

Akabinde biz ayrıldık, saat 14.30 gibi Adaboğazı'nda müsait bir yere Demir atıp alargada salınmaya başladık.

Muhammed'i arayıp yemek için rezervasyon yaptığımda, "abi, saat 20.00 civarı gel" demişti, 3-4 teknelik bir iskelesi var, iskelede tonoz, su, elektrik mevcut, ayrıca iskele önünde 2-3 teknelik alarga için şamandıra ile işaretli tonoz var.

Biraz sonra Gordo da geldi o da Demir atıp, bize aborda oldu.. Akşama kadar buradayız.. Reyhan ve Semra güzel bir makarna yapmış, şarap açtık..

Yemek sonrası Can ve Özcanla birlikte botla Kiseli adanın üstünden Bozburun'a Oya arkadaşımızın " Limon Ağacı" na dondurma yemeğe gittik. Limon ağacı'nın dondurma ve Limonatasını bu yöreye giderseniz mutlaka ziyaret edin ve deneyin.. Eminim, bu kadar lezzetlisini yemememişsinizdir.

Bir miktarda paket yapıp Tekneye getirdik.

Keyfimiz yerinde, Lucasla ve diğerleriyle denize giriyoruz, güvertede güneşleniyoruz derken, Bir gulet geldi bizim demirlerin üzerine zincir döşeyerek kıyıya koltuk almaya başladı, teknenin pruvasına çıkıp, bağırarak uyarmama rağmen ve oldukça olumsuz, menfi karşılık aldım. İşin ilginci Guletin yolcularından da benzer tepkiler geldi..

Canımı sıkmaya gerek yok diye düşündüm, biz ayrılırken nasıl olsa eşşek gibi zincirini toplayacak... (bu kelime için özür dilerim ama duygumu açıkça yazayım dedim.)

Yine de kafamı meşgul ediyor, eskiden böyle durumlarla çok nadir karşılaşırdık. Şimdilerde neredeyse her seyirde benzer durumla ya biz karşılaşıyoruz ya da yanımızda yöremizde şahit oluyoruz. Bize böyle öğretmemişlerdi, hani denizci şöyleydi, hani denizci böyleydi..

Saat 19.00 u geçiyor, Demir almaya başladım, guletin neredeyse bordasına kadar yanaştık ve ben demirimi ve zincirimi kıl payı topladım.. Guletten herkes dizilmiş beni seyrediyor, ben demiri alınca, e noldu o kadar itiraz ettin de demeye başladılar. Ben de birazdan görüşeceğiz dedim.

Gordo Demir almaya başladı ama maalesef alamıyor... Bingo, Guletin zincir olduğu gibi üstünde...

Ben çevrelerinde yavaşça turluyorum.

Baktılar olmuyor, önce koltukları çözdüler, motorlarını çalıştırıp, zincirlerini toplamaya başladılar..

Ben ise yanlarında seyrediyorum. Gordo kurtulunca, Gulet'e dönüp, iyi tatiller deyip Söğüt'e dümen tuttum..

Yarım saat sonra saat 20.00 yi geçe Muhammedin iskelesinin önüne geldim. Ve 2.problemle karşılaştım.

Aslında bu yazı dizisine sadece bu iki olayı anlatmak isteğiyle başlamıştım, ders çıkarmak, fikirlerinizi almak için... Ama gevezeliğim tuttu ve bir seyir anısına dönüştü..

(devamı var)

• IP logged

• *
Eyüp reisim keyfiniz bol olsun :D :D
  • IP logged
YOLO
You Only Live Once

s

serdar çırak

Merak ettim şimdi..iskelede ne oldu..:)
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Merakla takipteyiz abi , bir yandan da farklı bir güncel rehber oluştu. Elinize sağlık
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
Eyüp abi bu başınıza gelen gulet hikayesi gibi hikayeler yüzünden biz denizde geçirdiğimiz 6 ayın yarısını Yunanda geçiriyoruz. Yoksa cacığın süzme yoğurttan yapılanını daha çok sevdiğimizden değil...
Bu arada doğru anladığıma emin olmak için müsaadenizle bir soru soracağım. Siz ada boğazında alargayken oğlunuzun motoryatı demir atıp size aborda mı oldu? Yanı 2 demirli tekne aborda şekilde alargada dönüyor muydunuz? Eğer öyleyse zincirlerin dolanmasını nasıl engellediniz?
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Eyüp abi bu başınıza gelen gulet hikayesi gibi hikayeler yüzünden biz denizde geçirdiğimiz 6 ayın yarısını Yunanda geçiriyoruz. Yoksa cacığın süzme yoğurttan yapılanını daha çok sevdiğimizden değil...
Bu arada doğru anladığıma emin olmak için müsaadenizle bir soru soracağım. Siz ada boğazında alargayken oğlunuzun motoryatı demir atıp size aborda mı oldu? Yanı 2 demirli tekne aborda şekilde alargada dönüyor muydunuz? Eğer öyleyse zincirlerin dolanmasını nasıl engellediniz?

Evet Tunçcum, sen de yıllardır denizdesin biliyorsun, eskiden böyle sorunlarla neredeyse hiç karşılaşmıyorduk. Yıllar geçtikçe denizde hoyratlık çoğaldı,kanun tanımazlık, hoşgörü vb kalmadı.. Yunan adaları bu açıdan daha iyi.. yakın yunan adalarında da yine bizimkiler yüzünden aynı sorunlara şahit olmuşluğum da var..

Biz, Adaboğazı'nda alargada kaldık ve 2 tekne aborda olduk. öncelikle demirlerimizi yaklaşık 60 derece civarı bir açıyla attık, yani rüzgar diğer tarafa drise ettiğinde diğer teknenin zincirini geriyor, diğer tarafa drise ettiğinde diğer teknenin zinciri geriliyordu. Aynı zamanda biz orada sadece dinlenme molası verdiğimiz için bu şekilde kalmada bir sakınca görmediydim. Ve bu süre içinde rüzgar da neredeyse sabit bir şekilde karayel gibi esti..

Konuyu çok uzattım ama Tunç'un dikkatini çektiği bu durumla yıllar önce Tilos sahil önünde 3 tekne Demir atıp, aborda olmuş ve gecelemiştik. Gece boyu sahilden esen tatlı rüzgarda salınıp, güzel sohbetler edip yatmıştık. sabah kalktığımda o güzel, hafif rüzgarın yön değiştirdiğini farkettim. Teknelerin başı denize dönmüş salınıyordu. Denize atladım biraz yüzdüm, bir de baktım ki bizim 3 teknenin zinciri tıpkı saç örgüsü gibi birbirine dolanmış. Uzun hikaye sonuçta rüzgarın yine drise etmesiyle kendi kendine açılmıştı, açılınca hemen zincirleri toplayıp, çözülmüştük.

Bir daha benzer alargada birbirimize aborda olup geceleme yapacağımız durumlar için farklı çözümler üretmiştik. Demirleme vb bir başlıkta yeri gelirse kişisel gözlem ve önerilerimi yazarım.
  • IP logged

• *
Şimdi net anladım Eyüp abi. Çok teşekkürler
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Eyüp reisim keyfiniz bol olsun :D :D

Aygün reisim, esas seyir anısı ve deneyimler sizde.. bizimki 1 haftalık tatil modunda bir gezi..
Sema hanıma da selamlar..

görüşmek dileğiyle, sevgiler..
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Gelelim 2.soruna..

Muhammed'in yerine zincir problemi nedeniyle daha geç geldik. Muhammed bu iskeleyi beach olarak kullandığı için gündüzleri tekne bağlanmasına sıcak bakmıyor, insanların yüzmesi açısından el ayak çekildikten sonra tanıdık tekneleri bağlıyor. Ben manevraya başlarken Reyhan "Eyüp dikkat denizde yüzen var" dedi. Bunun üzerine ben tekrar iskeleden uzaklaştım. İskelede bağlı bir tekne var, ayrıca  iskele önüne yakın şamandıradan tonoz alıp alargada kalan 2 tekne salınıyor. Bu iki tekne arasından rahatça bir tekne geçip o dar mesafede manevra yapıp bağlanabilir.

En korktuğum ve dikkat ettiğim şeydir, denizde birine çarpmak. Gordo motoryat olduğu ve burnu oldukça yüksek olduğu için binbir kez uyarmışımdır, kesinlikle çok ağır yolla koylarda seyredeceksin, azami dikkat göstereceksiniz, pruvada mutlaka biri gözlem yapacak diye.

Gerçi burada henüz Gordo yok, onlar benden önde ama uzaktan gördükleri yelkenli direklere doğru koyun iskele tarafında dip tarafındaki Octobus restoran'ın bulunduğu iskeleye doğru gitmişler, ben telefonla uyarınca geri dönüyorlar.

İskelede bize yardımcı olacak kimse görünmüyor, herkes akşam yemeği hazırlığında zaten neredeyse tüm masalar dolmuş, insanlar yemek için hazırlanmış..

O denizde yüzen bir bey ve oldukça yaşlı.. Ve tam da o iki teknenin arasında yüzüyor, aslında yüzmüyor orda denizde duruyor, belki yoruldu soluklanıyor..
Ama benim oradan geçmem imkansız.

Ben dümende adama "beyefendi, müsaade eder misiniz, iskeleye bağlanacağım, yan tarafta yüzer misiniz?" deyince, bana karşı galiz ifadelerle bağırmaya başladı. Ne diyeceğimi şaşırdım, Reyhan, " aman Eyüp bir tatsızlık çıkmasın" diyor. Biliyor, birazdan ben de bağırmaya başlayacağım.. Nedense her bağlanma eylemi sırasında gergin olurum, aklımdan bin türlü şey geçer, hızlı düşünürüm. Verilen görevlerin eksiksiz yapılmasını beklerim. Zaten teknedeki ekip, tecrübeli..

Ben, arkadaşlarında daha sonradan beklemediklerini ifade ettikleri sakinlikle " tamam beyefendi, bekliyorum siz yüzmenizi bitirdikten sonra yanaşırım" diyorum ama adamı susturmak mümkün değil, ben tamam dedikçe adam bağırıyor, sanırım kavga istiyor ama ona bu fırsatı vermeyeceğim.

Bu arada kıyıdan da insanlar bize izlemeye başladılar.. Zaten iskelenin hemen 15-20 m önünde oluyor olay...

"nerden geçersen geç, senin motorun var, dümenin var " vb gibi saçma sapan laflar ediyor, zaten saçmalamaya başlayınca sınırı filan kalmıyor.
Ben de; " beyefendi, susun lütfen, tatilinizi zehir etmeyin, bakın ne güzel yüzüyorsunuz, tadını çıkarsanıza" filan diyorum. Adam ben böyle söyledikçe daha da dellendi..
Karşılıklı bekleşiyoruz..

Bu arada Gordo da geldi, o arkamda beni bekliyor ama olup bitenden haberi yok.. :)

Sonunda kıyıdan adama n'apıyorsun vb laflar etmeye başladılar ve adam da sanırım yaptığını anladı ve kıyıya çıktı..

Geçenlerde forumlarda ya da whatsup gruplarında benzer bir durum tartışılmıştı onu hatırladım..

Neyse sonunda iskeleye bağlandık.

Akşam bize ayrılan masada güzel bir ahtapot, baby kalamar ızgara yedik, kendi aramızda o gün yaşadığımız 2 olayı gülerek, eğlenerek yorumladık.

Yarın sabah dönüyoruz rota tekrar Bozukkale..

Söğüt, Muhammed'in yeri...Bu fotografı yıllar önce Allegro'yu yeni aldığımda Ören Marina'dan Marmaris'e transfer ettiğim bir Kasım ayında çekmiştim.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 13 Ağustos 2019, 11:48:05 Gönderen: Eyüp Oğan »

• *
  • Donatan Temsilcileri
Çok ilginç, o olayı şimdi yazarken duruma daha çok sinirlendim. Adama bak ya..

Neyse kendimi gaza getirmeyeyim, zaten kalp hastasıyım, stentlerim var.. :)

Ben, o olayda o kadar sakin olmama şaşırıyorum gerçekten, çok daha sudan sebeplerden farklı tepkiler vermişimdir geçmişte.. Yaş kemâle erdikçe biraz da ermiş oluyoruz galiba..

Hanım var, misafirler var, çoluk çocuk, gelin ve en önemlisi Lucas var. Bir tatsızlık çıkması isteyebileceğim en son durum..

Benim konu hakkındaki son yorumum şudur; Bu olayda en büyük sorumlu Muhammed'in Yeri yani Muhammed bence.. İskele saat 20.00 den sonra teknelere aittir, iskele önünde yüzmek yasaktır diye bir kural koysa ve bunu yazılı olarak belirtse sorun çözülür diye düşünüyorum.

Belki de iskeleye tekne bağlanmasını istemiyor, eğer böyleyse de bize söylemeli bu durumu.. Tonozları kaldırmalı ve tekne bağlanması yasaktır yazmalı..

Çıkarılacak ders ise kesinlikle bu benzeri iskelelere yanaşırken çok dikkatli olmalı, hele ki güneş battıktan sonraki alaca karanlıkta denizi çok iyi taramalı ve mutlaka biri tekne pruvasında gözcülük yapmalı, teknenin üzerindeki yol ise çok az olmalı..
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Unutmuşum yazmayı;

Kuzbükü'nde misafirlerin küçük bebeği Özgür de önceleri minik döküntülerle başlayan alerjisi giderek arttı, bunun üzerine onları Orhaniye'den Dalaman'a ve uçakla İstanbul'a gönderdik.

Üstüste bolca yenilen deniz ürünleri ve güneşin zaten allerjik bir bünyesi olan Özgür'ün durumunu tetiklediğini düşünüyoruz, bu faktörlerin ortadan kalkmadan düzelmesi çok zor, bunu İstanbul'daki çocuk hekimi de teyit edince ayrılmak zorunda kaldılar..

Özgür ve Lucas'ın dümen kavgası.. :)
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Sabah kahvaltımızı da Söğütte yaptıktan sonra vedalaştık, her zaman yaptığımız gibi adaçayı ve kekik aldık, vedalaşmadan önce Muhammed ve oğlu Erdi'ye düşündüğümüz olumsuzlukları ve eleştirilerimizi ilettik, onlar da çok üzüldüler..
Umarım benzer bir durumla başka denizciler ve yüzenler karşılaşmaz..

Önce ben arkamdan Gordo sorunsuzca ayrıldık iskeleden, yolda Gordo bizi geçti ve gözden kayboldu, hava güneşli, rüzgar yok, 2000 devirde 6,5- 7 knot hızla gidiyoruz..

Tam karşımızda Symi..

'Oğlan boğuldu' da yüzme molası verelim demiştim ama 5-6 tane gulet vardı, vazgeçtik..

Yeşilova körfezinden çıkıp iskelemize döndüğümüzde de Rodos upuzun güney batıya uzanan siluetiyle karşımıza çıktı..

Bana mı öyle geliyor yoksa sizlerde farkettiniz mi? ne zaman burunlara yaklaşsak tekne trafiğinde bir artış gözlemliyorum..

Alaburun'a yaklaşınca döküntülerin denize doğru uzunca ilerlemesinden dolayı iyice açığından geçip, sonra dönüyorum.. Biraz sonra Bozukkale gözüküyor zaten..

Gordo bizden oldukça önce gelip iskelenin iç tarafına aborda olmuş bile..

Tüm gün bol bol yüzdük, dinlendik, Lucas'la oynadık, yedik içtik.

İskelede başka tanıdık dostlarla karşılaştık, güzel sohbetler edip, deneyimler paylaştık.

Akşam yine canlı müzik var, çok güzel bir gece oldu..

Ben havuzlukta yatıyorum, yarın rotamız kumlubük olacak.
  • IP logged

Yukarı git