Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Tebrikler Mehmet Akif !

• *
Ynt: Tebrikler Mehmet Akif !
#15: 18 Temmuz 2019, 12:58:22
Selçuk Şirin hoca güzel bir yazı yazmış, aynı durumda olan anne babalar vardır diye burdada paylaşayım: http://www.selcuksirin.com/yazilar/egitim-yazilari/tercih-yapacak-genc-arkadasa-mektubum-var-rahat-ol/

Çok güzel tavsiyeleri var, özellikle bölüm değil üniversite seçin, meslek değil disiplin seçin tespitlerine katılıyorum. Ancak nedense değinmediği bir mevzu var ki biz Türkler açısından çok önemli ve elzem: İNGİLİZCE !

Kesinlikle yaş ilerlememişken halledilmesi gereken bir mesele. Bölüm tercihinde, üniversite-kampüs ortamında buna bakmak lazım. Bu devirde bu dili akıcı konuşmuyorsan dünyada yoksun, 3-0 geriden başlıyorsun herşeye...
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
    • S/Y DUA-1 SEYİR DEFTERİ
#16: 18 Temmuz 2019, 23:51:13
"Yaparken saate hiç bakmadığın, yemek yemeyi, nerede olduğunu unuttuğun şey nedir? Nedir ayağını yerden kesen uğraş? Bu soruya bulduğunuz yanıt her ne ise o alanda bir tercih yapın."

Bu formülü tuttum.

Selçuk Şirin'in yazısından çok istifade ettim; teşekkürler Doğan Reis.
  • IP logged
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

• *
    • Caddebostan Sigorta
#17: 19 Temmuz 2019, 00:14:11
hayirli olsun Hulusi reisim tebrik ederim :)

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged
Özhan Sezgin

• *
  • Hep gülelim birbirimize, saygı ve sevgi ile.
#18: 19 Temmuz 2019, 09:32:04
Hulusi bey hem delikanlıyı hem de sizi kutluyorum. Allah başarılarını daim etsin. Kendine size ve memlekete, insanlığa hayırlı bir insan olsun. :)xx
  • IP logged

• *
  • Bilen bilir
#19: 19 Temmuz 2019, 10:17:07
Hulisi kaptanım delikanlıyı tebrik ediyorum.Yolu da bahtı da açık olsun. :)xx :)xx :)xx
  • IP logged
DeDe

• *
  • Donatan Temsilcileri
#20: 19 Temmuz 2019, 12:24:40
Gurur duyduk, mutlu olduk.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
  • Viya böyle!
#21: 19 Temmuz 2019, 16:19:47
Ne büyük bir başarı! Emeği geçen herkesi tebrik ediyor, Kardeşimize başarılarının devamını diliyorum.
  • IP logged
Yolu denizden geçen herkesle, elbet bir gün, bir yerde buluşuruz!

• *
#22: 19 Temmuz 2019, 17:04:31
Hulusi reis maşallah, delikanlıyı da sizleri de kutlarım. yolu bahtı açık olsun.
  • IP logged

• *
#23: 29 Temmuz 2019, 10:51:15
Hulusi reisim, hem sizleri hem de Mehmet Akif’i tebrik ederim. En doğru tercihi yapabileceğini tüm ülkeye kanıtladı zaten. Bahtı açık olsun

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#24: 01 Ağustos 2019, 20:48:38
Üniversite seçim sürecinde Boğaziçi ve Koç Üniversitesine gittik. Boğaziçi'nin tarihi yapısı ve marka değeri ile Koç Üniversitesinde paranın gücü ile sunulan imkanlar dikkate değerdi. Buralardaki ortam, çocuğa öğrenmek için ilave bir şevk verir.

Koç Üniversitesi genel sunum anfisinde köşede bir tepegöz dikkatimi çekti; sunumdaki hocaya "1980'lerde kullandığımız bu cihaz nostalji için mi burada, yoksa kullanılıyor mu?" diye sordum; hocalardan biri kullanıyormuş meğer. Yüksek lisansta bir hocamız pantolonuna askılık takar, cep telefonu kullanmazdı. Vardır böyle eksantirik hocalarımız.

Mehmet Akif bu süreçte, "Okuyacaksam, temel bilimlerden birini okurum" derken; iki cümle fikrini değiştirdi.

Birincisi, bir Abisinin, Mühendisliği, temel bilimlerin uygulama hayatına dökülmüş halidir; dolayısıyla, Mühendislik de bir bakıma temel bilimdir, diye tarif etmesi.

İkincisi de, Mühendislik seçip, Fiziği (Çift Ana Dal Programı (ÇAP) olarak seçmenin daha mantıklı olduğu.

Hülasa, M.Akif dört tercih yaptı; Boğaziçi ve Koç Elektrik-Elektronik Mühendisliği ile  Boğaziçi ve Koç  Fizik. Allah, zihnini açık eylesin; en önemli temennim, bu Vatana hizmet etsin; beyin göçü vermeyelim.

Bu vesile ile tebrik eden tüm Denizci Dostlarıma  tekrar teşekkür ediyorum; Allah cümlemizin çocuklarına başarılar nasip eylesin; Vatanına, Milletine, İnsanlığa hizmet etsinler.

• IP logged
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

• *
#25: 02 Ağustos 2019, 00:41:21
Hulusi Reisim, tercihinizi yapana kadar konuşmak istememiştim, ama çok da merak ediyordum...  :) bence gayet yerinde tercihler olmuş.  :)xx Mehmet Akif çift anadalı rahatlıkla başarabilecek bir genç herşeyden önce...

Burada önemli olan ne istediğini bilmek ve kararından emin olmak. İşte bu noktada 18 yaşında bir genç ile 20 yaşında bir genç arasında ciddi farklar olabiliyor. Geçen Ahmet Reisle de benzer bir bağlamda konuştuk. O yüzden gerçekten emin olana kadar opsiyonları en geniş şekilde tutacak tercihler çok mantıklı. İçindeki fizik sevgisi nispeten yeni filizlenmiş, bunun nasıl şekilleneceğini zaman gösterecek. Zaten ilk iki sene neredeyse bütün dersleri aynı iki bölümün de...

Boğaziçi mi Koç mu meselesi şu anki aklımla bile karar vermesi güç bir mesele, aynı ikilemi yaşamışsınız. Ancak dediğiniz gibi marka değeri bir başkadır. Yakinda 40 yaşıma gireceğim, mezun olalı 15 sene olmuş hâlâ "Boğaziçili çocuk" titrinin işe yaradığı yerler oluyor profesyonel yaşamımda... Benim kendisine Koç'u işaret etmemin sebebi aktif bilimsel araştırmanın içine doğrudan girecekse avantajlı olabilecek tarafları olması idi. Bundan yıllar önce aynı konumda kalmışken ben Koç'u başa yazmiştım mesela hem de nispeten yeni bir üniversite olmasına rağmen o zamanlar, puanım yetmedi giremedim, iyiki de yetmemiş de Boğaziçi'ye girmişim diyorum yıllar sonra bakınca...

"Içindeki fizik sevgisi yeni filizlenmiş" mevzusunu biraz açayım izninizle. Ben 13-14 yaşında iken koydum bu mesleği kafama mesela. O yaşlardan beri istiyor olsaydı zaten fiziği başa yazmakta ısrar edebilirdi.  :) gerçi derece yapmak da nasıl bir baskı yaratıyor insanın üzerinde az çok tahmin edebiliyorum.

Geçen bir asistan sınavında fizike karşı özel bir yeteneği olduğu belli olan bir kız geldi. Bizim sözlü sınavların bir "racon" u vardır tabir-i caizse. Baktık ki her soruya cevap veriyor,  içimizi bir merak kaplar acaba nereye kadar gidebiliyor diye sordukça sorarız. Bu adayın da o yüzden sözlüsü biraz uzun sürdü. En sonunda dayanamayıp sordum: kaç yaşından beri fizikçi olmak istiyorsun diye... Çok şaşırdı, sanki "nerden biliyorsun bu özel sırrımı" der gibi mahcup bir gülümseme ile "sekiz" dedi... belli oluyor, çıkabilirsiniz dedim ben de gülümseyerek...  :)

-----------

Hazır çenem düşmüşken tepegöz meselesine de birşeyler yazayım... Genç öğretim üyesi arkadaşları eleştirdiğim bir husus dersi powerpoint slaytlarından anlatmaları... Şimdi çalıştığım yere başladığımda vereceğim Modern fizik dersini ilk defa vereceğimi duyanlar slaytların hazır mı dediler. Ne slaydı yahu mis gibi aşağı yukarı kayabilen amfi tipi karatahtalarınız var dedim ve kendime birkaç farklı renk tebeşir dışında bişey almadım. Dönem başladıktan bir buçuk ay geçmeden dekan hocamız "süper geri dönüşler alıyorum öğrencilerden ders hakkında teşekkürler" diye aradı, çok mutlu oldum. Boğaziçi'nde Amerikan ekolünü gördüğümüz kadar Gebze’deki Azeri hocalardan Sovyet ekolünü de görmüştüm zira... Bu hocalar derse sadece kalem ile girerlerdi ve not bile kullanmazlardı. 3 saat boyunca 8 - 10 defa doldurup sildikleri tahtada koca bir teoriyi kafadan kurarak adeta sanat yaparlardı. Derste dinlediklerinizi unutsanız da lezzetini unutmazdınız. Yani demem o ki ben de o "egzantrik" tiplerden sayılabilirim  :)

--------

Son olarak bir küçük tavsiye. Mehmet Akif bu önemli başarısını zaten hayatı boyunca taşıyacak ve haklı gururunu yaşayacak. Bunu zor zamanlarında onu motive edecek bir yardımcı olarak cebine koysun, bir baskı unsuru olarak ayağına dolaşmasına izin vermesin. Lise hayatı bitti artık, üniversite bambaşka bir atmosfer, özellikle de Boğaziçi. Türk gencinin hayatındaki en sıkıntılı dönemi geride bıraktı, hem de alnının akıyla, sonrası için sıfırdan tertemiz bir sayfa açsın... nice başarıları ile gurur duymak ümidiyle...  :) :) :)
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
#26: 02 Ağustos 2019, 11:44:37
Doğan Reisim, Mehmet Akif özelinde yaptığınız değerlendirmeler için teşekkür ediyorum; benzer süreçleri yaşayan Reislerimiz de bu değerlendirmelerden istifade edeceklerdir diye düşünüyorum.

Eksantirik/Egzantrik için bakın ekşisözlükte (https://eksisozluk.com/eksantrik--86427) neler yazılmış. Bir düşündüm de, biz amatör denizciler de epey eksantirik adamlarız yahu :)

"acayip, akılalmaz, alışılmadık, anormal, aşırı, ayrı, ayrıksı, benzersiz, doğaüstü, değişik, ender, eşsiz, fahiş, farklı, fevkalade, fevkalbeşer, garip, gayrıtabii, görülmedik, harika, ilginç, inanılmaz, kuraldışı, mucizevi, olağandışı, olağanüstü, özgün, şaşılacak, şaşılası, tuhaf, yabansı, yadırganacak..."

"kısaca kaçık demek en doğrusu. merkezden kaçık. eksenden kaçık. ortalamadan kaçık. her türlü kaçık anlamında kullanılıyor işte..."
  • IP logged

Yukarı git