Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Tirhandil Orsaya Girer mi?

• *
    • instagram
Tirhandil Orsaya Girer mi?
OP: 02 Temmuz 2019, 23:14:52
Cumartesi günü 8 mil öteye yine Kızlarhamamına gittik. Bu defa 4 tekne:
1 bavaria 32
1 jenneau 379
1 oceanis 40
1 de Tirhandil
Gün batana değin harika bir hava vardı. Raporlara göre baskın yapacak tek şey sivrisineklerdi.. Gece 12'den sonra Karayel öyle bir bindirdiki 2 saat boyunca kıçtankara 4 tekne hiç uyumadık. Sonra ben sabah 6'ya kadar uyumuşum. Diğer ikisi hiç uyumamış. Sabah tekrar başladı bu defa iyice sert ve Yıldız/Poyraz.. telsizden hemen karar verip 7 gibi ayrıldık koydan. İlk çıkan bavaria 32 ve oceanis 40 hemen küçükten açtılar yelkenleri. Çıkınca ben de açtım full yelken, benimki zaten küçük, tekne ağır. Başladık orsa seyrine. Kri- Kri ilk defa gideceği bir yere orsa seyirle ulaştı. 8 mil evet 8 mil ama gitti işte.
Seyre başlar başlamaz biz minderleri denize düşürünce MinderOB manevrasıyla bunları boğulmaktan kurtartık. O ara öndeki iki hemen farkı açtı. Özden'e dedim bak işte namussuz fiberler nasıl gittiler.. Hesap yapıyorum acaba 6.5 - 7 mi gidiyorlar? bizimki 4.5 civarı gidiyor. Anayelkeni açamadım - korktum açıkçası çünkü tekne sadece flokla sancak küpeştesinin üzerine kadar yattı. Ama öyle bir gidiyor ki sanki uçuyoruz.. Kayık iyicene yatınca ben keyiften Özden gerginlikten nida atıyoz.. 
Sağnaklarda iyice yatınca tekneyi az dar apaza çevirip toparlıyom. Biz de rüzgar ölçer de yok. Telsizden çağrı yaptım 27  standart sağnaklarda 37 okumuşlar..
Ulen dedim 27 esiyor, bizimki 4.5 gidiyor.. Neyse gitsin de. Niye gövde süratine ulaşamıyor?
Velhasılı, öndekiler bastı gitti. Biz rüzgarla dövüşe dövüşe marinaya 15 dakika mesafeye kadar ulaştık sonra hava birden zayıf bir gündoğusuna dönünce kapadık yelkeni.
Marinaya vardığımızda bizim ağzımz kulaklarımızda. Yanaşır yanaşmaz gittim diğerlerinin yanına, ne güzel yelken yaptıktı değil mi? Anaa kimse yelkenle gelmemişki. Birinin ıskota halat yönlendiricileri patlayınca motora dönmüş, diğeri sert rüzgarda tekne çok yatınca yelkeni kapamış. Yarış değil, iddia değil ama işte 4 tekne içinde bir biz yelken yapmışız ya.. sessizce döndüm tekneye aferin benim güzel kızım dedim ya. Seyir boyu niye daha hızlanamıyor diye söylendiydim, özür diledim. Sert havada nasıl da gidermiş.. daha bir mutlu oldum..
Demek bir de korkmasam, az da Özden'i ikna edebilmiş olsam da 1 camadanlı ana yelkeni açabileymişim öff.. Neyse onu da yapacaz.. Keçi meçi diyom ama kısrak gibiydi namussuz..

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
  • Donatan Temsilcileri
Ynt: Tirhandil Orsaya Girer mi?
#1: 03 Temmuz 2019, 08:32:50
Çok güzel olmuş , keyifle okudum yüreğinize sağlık  C:-) C:-)
  • IP logged

Z

Ziya GÜNEŞ

#2: 03 Temmuz 2019, 08:54:06
At sahibine göre kişnermiş.
İnsan istesin yeter ki ...
  • IP logged

• *
#3: 03 Temmuz 2019, 08:59:14
Tirhandil orsaya girer. Ana yelkenin açık olsaydı  50 derece civarında orsa açısıyla çok dengeli bir orsa seyir yapabirdin.
 Eğer sadece cenovayla gidiyorsan cenovanın direğin biraz gerisine kadar uzanması gerekiyor.Bu da çok büyük önyelken alanı demek.En iyisi ana yelken ve flok arasında yelken alanını paylaştırmak.Göreceksin bayılma miktarı artmayacak.Yeke kolunu rüzgar altına itmeye çalışıp yorulmayacaksın ve pala hep basılı olmadığı için firenleme yapmayacağı için daha hızlı gideceksin.

Ama tirhandilin en güzel  özelliklerinden birini yaşamışsın  ne güzel.Tirhandil deniz domuz dinlemez derler.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
    • instagram
#4: 03 Temmuz 2019, 10:48:36
Mustafa abicim,
Okuyorum, sizlerden dinliyorum hatta seyir esnasında olması gerekeni de konuştuk eşimle ama camadan techizatım hazır olmadığı için yaşadığım tereddüt beni sadece flok'u açmaya itti. Haftasonu ilk işim camadan vurma işini hazır hale getirip, seyre çıkıp, pratik yapmak olacak..
Bu arada benim kayık 50'den daha dar açılara girebiliyor gibi.. Seyir esnasında rüzgar gülünden göz ile okuyabildiğim 40 derece civarlarıydı. Özellikle 45'in altında mı yoksa üzerinde mi seyrettiğimizi gözlemlemeye çalışıyordum.

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#5: 03 Temmuz 2019, 11:21:22
Erman'cım keyfin bol olsun, güzel teknenle nice seyirlerin olsun. "Tirhandil orsaya girer mi? " sorusunun cevabını biz İstanbul Challenge da görmüştük. Evet tirhandil Mustafa Abinin bahsettiği şekilde uygun bir ana yelken formuyla  orsaya giriyor, kaldı ki sen sadece cenovayla bile ciddi orsaya  girmişsin, tebrikler. Yelken konusunda benim çok bir tavsiyem olamaz ama, tekne de eş konusunda bir tavsiyem var. Seni denizde hiç yalnız bırakmayan bir eşin var ve onun korkmasına vesile olacak hiç bir şey yapmamaya çalış. sonrasında tekrar ısındırmak zor oluyor.
Selametle
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#6: 03 Temmuz 2019, 14:48:54
Amatör denizciliğe yaptığınız katkılar için teşekkür ederim.

Selametle.
  • IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

• *
    • instagram
#7: 03 Temmuz 2019, 16:09:27
Amatör denizciliğe yaptığınız katkılar için teşekkür ederim.

Selametle.
Sıçanın sidiğinin denize faydası olurmuş derler ya.. bizimkisi o kadar bile olmaz Enes abicim. Hepi topu bizi heyecanlandıran, keyifli bir seyir yaptık, burada da dostlarımızla paylaştık.

Asıl katkı engin bilgileriyle doğrusunu anlatan, bilgisini esirgemeyen duayenlerden..

Selamlar, sevgiler..

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
    • Classicboats Turkiye
#8: 03 Temmuz 2019, 22:04:00
Ertör yazmış. Tırandil orsaya girer. Hele bu geleneksel forma uygun bir arma da donatılmış ise hem de ne girer..... Dediğim tekneyi çok kasmadan, gem vurmadan 50 dereceleri görür ve gövde hızına kolayca ulaşır.

Keşke günümüzde bu muhteşem geleneksel (dikkat! klasik demiyorum çünkü arada çok anlam farkı var) teknelere yüksek markoni arma yerine kendine has randa veya latin arma donatmak akıl edilse dadından yinmezler.

En kısa zamanda en az iki sıra, elin değerse üç sıra camadanını donat Erman, hemen her havaya "Peeeh" diyeceksin.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
#9: 04 Temmuz 2019, 10:56:38
Sevgili Erman,

Yaptıklarınızın değerini düşük gösterme lütfen. Bazen bir insan, bazense bir çift farkında olmadan çığır açabilirler.

Siz, Ece-Mücahit ve sizin gibi az sayıdaki denizciler başımın tacı olanlardansınız.
  • IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

• *
    • instagram
#10: 12 Temmuz 2019, 13:15:45
Herkese çok teşekkür ederim. Böyle tecrübeleri burada paylaştıkça kendimi geliştimek, daha iyisini yapmak ve daha çok paylaşmak için daha da hevesli oluyorum. 

Ahmet abicim, uyarınız için teşekkür ederim. Özden'in tekneden uzaklaşması riski, evet orada duruyor ama biz bunu iyi yönetiyoruz gibime geliyor. Bunula ilgili sanırım  Mustafa Ertör abinin açtığı başlık altına yazsam daha iyi olacak. Oradan devam ederiz.

Mersin'de tam da benim tekneme göre duvarın dibinde yatan randa arma hep içimi parçalıyor ama heves ettim ya, gidip sordum ya acaba onu bana satarlar mı diye, bir görseniz nasıl değere bindi dönüp yüzüne bakmadıkları orada öylece çürüyüp giden cânım direk. Tüm ülkeyi araştırsam öylesini bulamam, dibimde duruyor ama işte, kısmet.. Şimdilik Markoniyle devam..

Kıç ıstıralyayı çiftledikten sonra kuvvetli havalarda 1 pupa 1 de orsa seyri yaptık. Her seferinde seyirden sonra telleri teker teker kontrol ediyorum. Şimdilik Kri-Kri için işler yolunda gidiyor. Bu da daha iyi şeyler yapmak için cesaretimizi arttırıyor.. Viya böyle..

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
    • instagram
#11: 16 Temmuz 2019, 21:04:30
Ersin Böke bloğundan cevap yazmış. O kadar hoşuma gitti ki.. Kendisi yazıma link vermediği için ben de vermeyeceğim. Merak eden zaten sayfasını biliyor. Buradan cevap yazmak da benim için hayli garip olacak ama napalım; Böke reis böyle istedi..
Öncelikle kendisini sevgiyle selamlıyorum ve iletimi paylaşıyorum:

Sadece cenovayla orsaya girilemeyeceği önemli bir uyarı.Çok teşekkür ederim abicim.  Bunu bile bile yapmak ise sadece bana özel bir ahmaklık. Hakikaten heyamolahey forumumuzda bu konuyu bu kadar tartışmışken ve o güne kadar tüm yelken seyirlerimde önce anayelkeni açıyor iken 27 havada zoru görünce anayelkeni açmamış olmam iyi olmadı. 2 dakikada camadan düzenini hazır edip anayelkenimi açabilmeliydim oysa..
Tirhandil orsaya girer mi? Ben girdiğini zannediyordum. Bu konudaki tartışmayı bilenlere bırakıyorum.. Oysa kendimi geliştirdikçe zamanla Kri-Kri'nin potansiyeli nispetinde bunu daha iyi yapacağımı düşünüyordum. Tabii burada omurga salmanın derinliği ne derece etki eder ya da dediğin gibi kıça doğru ne ladar derinleşmeli veya alacağı form nasıldır bilemiyorum.

Yanal sürüklenme konusunda ise hatalı bir seyir yaptığım için net birşey söyleyemiyorum. Evet sürüklendik ama bu 8 milde dikkate değmeyecek kadardı belki birkaç yüz metre. Ama ilk fırsatta bunu test etmek için 2 tekne çıkıp bir bakacağım..

Sevgiler...

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

Yukarı git