Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: ALARGA MI KIÇTAN KARA MI?

• *
    • instagram
ALARGA MI KIÇTAN KARA MI?
OP: 20 Haziran 2019, 16:37:36
Soru Ece ve Mücahit'in Bencik koyundaki kıçtan kara tecrübelerinden ve benim de her seferinde kıçtan kara bağlanmayı neden tercih ettiğim üzerine düşünmemle aklıma geldi...

Tüm değişkenlerin sabit olduğu, yani bizi alargada sadece demir üzerinde veya kıçtan kara bir ağaca veya kayalıkara bağlanmayı zorunlu kılmayacak bir koyda siz olsanız ne yapardınız? bunu çok merak ediyorum.

Diyelim ki, Bozukkale'deyiz..

https://earth.google.com/web/@36.57260581,28.01286398,-0.18876042a,806.42739285d,35y,0h,0t,0r

Rüzgar, akıntı, dalga, derinlik vs. şartlar hem alarga hem de kıçtan kara olmak için oldukça müsait. İlkin düşündüğümde uygun bir derinlikte demir atmak daha mantıklı geliyor. Tarasanız bile toparlamak için vakit var, mahremiyet oranı artıyor, börtü böcek uzak oluyor vs. kıçtan karada ise öte yandan, bordadan ve kafadan gelecek beklenmedik havalar nedeiyle çapanın taramasıyla tekneyi bir anda karada bulmak işten bile değil  ama buna rağmen ben kendimi biliyorum ki 100 defa olsa 100 defa kıçtan kara olurum. Hele de teknenin altında dip kayalıksa; bana eğlence çoksa..

Siz ne yapardınız? Ne yapmak lazım gelir?

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
Ynt: ALARGA MI KIÇTAN KARA MI?
#1: 20 Haziran 2019, 17:12:14
Denizci misin? Keyifçi mi?

Denizciysen alarga: çünkü tekne her zaman rüzgara baş verir. Üzerindeki kuvvet minimumdur ve eğer kaçna gerekirse tek noktadan bağlı olduğun için bir şekilde kurtulur gidersin.

Keyifçiysen kıçtan kara: çünkü ağaçların ya da taşların dibindesindir. Manzara daha keyiflidir. Altındaki su 3 metredir, rengi nefistir. Yüzdüğün alan iki kıç halat sebebi ile sanki sana özel gibidir. 
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
    • instagram
#2: 20 Haziran 2019, 17:50:24
Denizci olmak için çıktığım bu yolda farkında olmadan keyifçi oluvermişim ;D ;D ;D

Halbuki geçen haftasonu gecenin bir vaktı Kızlarhamamı koyuna tek başıma gidip de, bir de bizim kızı tek başıma kıçtan kara bağlayınca kendimi bayağı bir denizci hissetmiştim.  C:-)

Neyse yapacak bişe yok, bizim kayık da, biz de  zaten keyfimize düşkünüz, yalan yok..

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
#3: 20 Haziran 2019, 20:02:00
Sen benim yorumumu ciddiye pek alma yine de ;)
  • IP logged

• *
#4: 20 Haziran 2019, 23:11:23
Alargaya ufak ufak alışsak iyi olacak. Geçen sene Hisarönü Bencik’e giren bir SG botu ağaçlara bağlanma yasağını teker teker teknelere hatırlattı. Bazı koylarda kıçtan kara yapacak kaya vs pek yok.
  • IP logged
BALIM SY

• *
#5: 20 Haziran 2019, 23:48:37
Çok ama çok özel bir sebep olmadıkça alargacıyımdir ve kıçtan karada kendimi hep huzursuz hissederim.
  • IP logged
Saygı, Sevgi ve Selametle. Netsel Marina - Marmaris Dimple Y/Y

• *
#6: 21 Haziran 2019, 00:23:29
Çok ama çok özel bir sebep olmadıkça alargacıyımdir ve kıçtan karada kendimi hep huzursuz hissederim.

Bütün yazı Sığliman’da huzursuz mu geçiriyorsun yani? :o
  • IP logged

• *
#7: 21 Haziran 2019, 00:28:59
Elbette alarga tercihimdir.
Ancak bunu koyun genişliği dip yapısı ve tekne sayısı belirliyor.
Kalabalık bir yerde kıçtankara iskele gibi mahremiyetten uzak oluyor.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#8: 21 Haziran 2019, 00:52:53
Kıçtan kara yapılacak yerlerde bulunmadım hiç, bulunsam belki de ben de onu tercih ederdim. ama şimdilik alarga dışında bir şey bilmiyorum.

Ama güvenlik ve denizcilik açısından bir değerlendirme yaparsak , bana göre de Matay Reisin dediği şekliyle doğrudur. Alarga hem güvenli, hemde tekneyi yormayan bir demirleme yöntemidir. aykırı yönlerden rüzgar gelmeyeceği için koç boynuzlarına falan binen yük minimum olacaktır.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#9: 21 Haziran 2019, 01:08:24

Bütün yazı Sığliman’da huzursuz mu geçiriyorsun yani? :o
Sığ liman demek hep alarga demek.😁
  • IP logged
Saygı, Sevgi ve Selametle. Netsel Marina - Marmaris Dimple Y/Y

• *
  • Donatan Temsilcileri
#10: 21 Haziran 2019, 11:39:20
Tartışmasız alargayı tercih ediyorum.
Öncelikle kendimi daha güvende hissediyorum.
Tarama ihtimalinde geniş alan, bol zaman.
Daha zahmetsiz. Oldu olmadı. Aaa, rüzgar bordadan basıyor açmaz alayım filan derdi yok.
Zaten Sığ Liman gibi yerlerde karaya çıkacaksam, tekne yedi yerinden bağlı gibi.(Kaan abi orada)
Genellikle de illa göz kulak olacak birileri oluyor.
Mahremiyet tarafı ise paha biçilmez. Hem sunset daha keyifli oluyor.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • instagram
#11: 21 Haziran 2019, 14:45:36
Matay reisim, aşkolsun, asıl dikkate alıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim..

Konunun bugüne dek pek de tartışmaya açılmamış olması zaten büyük çoğunluğun "denizci" olduğunu ve alargayı tercih ettiğini gösteriyor sanırım  ::)

Bense yakın zamanda tenezzüh teknesine terfi etmeyi planlıyorum :P

Şaka bir yana, Kıçtan karanın kesinlikle bizleri daha huzursuz ettiği kesin; bir de insanların yoğun olduğu koylarda huzursuzluk başka boyutlara da taşınabiliyor. 

Bizim buralardaki koylar ekseriyetle gündoğusuna açık olduğundan kıçtankara gecelemelerimde ne zaman gündoğusu esse sabaha karşı uyku haram oluyor ama işte gün boyu çevrede gezinen balıklar, kıyıda su altındaki canlı dünya, yani açıkçası denizde daha çok eğlenmek istediğimde, denizle daha haşır neşir olmak istediğimde kıçtan kara hep daha cazip oluyor..

Bu kıçtan kara işi için daha önce çok küçük ebatta bir bot çapasını el altında tutuyordum, şimdi ise aşağıdaki kasap askıları gibi küçük çapalardan da bulundurmayı düşünüyorum teknede; zorlu şartlarda tekneyi terk etmeden, kıyıya olabildiğince yanaşıp bir el incesiyle bu çapayı fırlatıp kayalıklara tutturabilirsem en azından koltuk halatını alana kadar teknenin kıçını daha rahat tutabileceğimi düşünüyorum..

Günün amiyene tabiri ile "Alarga can, kıçtankara heyecandır"

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
#12: 21 Haziran 2019, 15:35:50
Erman,

O düzenek Sarıyaz'da kuruldu bile... Aynı gösterdiğin 4 tırnak krom demir ve 20 metre yüzer halat ile...

Sorunu söyleyeyim mi? Atınca hedefi tutturmak çok zor. Hele bir de yanlış yere takılırsa, ...  :o

Ama faydası ne: işi az bilen birini gönderip, izbarço filan uğraştırmıyorsun. "Tak bir yere" diyorsun, sonra sen istediğin gibi sağlama alıyorsun.
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#13: 21 Haziran 2019, 17:49:33
Kanca kullanmak Fethiye'den çıkan küçük (8-12m) günübirlik teknelerin favori yöntemidir.

Zamanla yarışıyorlar çünkü. (10:00-17:00 arası 5-6 koy, 2 saati gidiş dönüş zaten)

Koya tam yol bodoslama girerler, kıyıya 40-50m kala demiri fundo ederler (çoğu zaman sadece halat), kıyıya 10-15m kala halatı/zinciri aganta ederler, demirin üstünde el freni yapılmış araba gibi döner, kıçı kıyıyı yalarken ustaca bir kerede kancayı kayaların arasına atar ve 30sn sonra motor stop tüm yolcular denizde! :D

başka da bir koltuk almazlar.. incecik halat ve ucunda minnak bir krom kanca ile dururlar 45dk-1saat kadar.. sonra vınn..

Bu kısmını anlıyorum da hemen her defasında bu kancayı yine denize girmeden teknede nasıl sallayıp kurtardıklarını çözemedim henüz! :D (bir iki kere kıyıya yakın misafirlerden rica ettiklerine denk geldim sadece..)

Biraz daha büyük (13-15m) günübirlikler ise koyların derin ve pasarellalarının uzun olması avantajı ile yukarıdaki aynı yöntem ile kıyıya yanaşır, pasarellanın ucundan gemici kıyıya atlar, koltukları bağlar, geri biner, tekne az ileri gidip demir lava edilir.. yine suya giren çıkan yok! :D

bu arada Göcek bölgesinde iseniz alarga diye bir seçenek yok zaten..
sadece üç yer var alargaya uygun (boynuzbükü, kille iskelesi, domuz adası simavilerin eviyle küçük ada arası) onlar da sezonda hep kalabalık.
  • IP logged
><(((º>

• *
#14: 21 Haziran 2019, 18:10:16

....

bu arada Göcek bölgesinde iseniz alarga diye bir seçenek yok zaten..
sadece üç yer var alargaya uygun (boynuzbükü, kille iskelesi, domuz adası simavilerin eviyle küçük ada arası) onlar da sezonda hep kalabalık.

Bu çok doğru ve atladığımız bir konu. Hisarönü’nde de alargalık yer çok az. Kıyılar dik ve çabuk derinleşiyor.  O nedenle kıyıya iyice sokulmak gerekiyor. Bir de yoğun talep olunca mecburen otopark gibi yanyana dizilmek zorunda kalınıyor.

• IP logged

Yukarı git