Einstein için 1905 yılı "mucize yıl" (anus mirabilis) diye kabul edilir. Birbirinden bağımsız 3 önemli çığır açıcı konu (özel görelilik teorisi, foto elektrik etkisi, Brown hareketi) hakkında yayımladığı yıl... Ondan sonra 1916 yılında yine çığır açıcı olarak yayımladığı genel görelilik var. 1917'de ise günümüzde lazer olarak bildiğimiz olguyu öngörmüş.
(Benim yüksek lisans hocam Einstein için başkasının ölçüp kuru kuruya yayımladığı ama ne anlama geldiğini anlamadığı şeyleri anlamaktır onun en büyük özelliği demişti.)
Nobel ödülünü aldığı yıl 1921...
Bu akışkan makalesini ise ta 1926'da yayımlamış. Fizikçilerin bile %90'ı bilmez bunu.
Yayımlamamış olsaydı değerinden hiçbir şey kaybetmezdi zira, zaten dünyanın en büyük teorik fizikçilerinden biri olarak anılacaktı hep. Ama işte böyle adamları büyük yapan da bitmeyen bilimsel merakları. Kuzey yarım kürede nehirlerin akış yönüne göre hep sağ taraflarının niye daha fazla erozyona uğradığı daha önce Coriolis kuvveti ile açıklanıyormuş. Einstein sadece Coriolis kuvvetinin bunu açıklamakta yetersiz olduğunu göstermiş ve sıvının aşağıdan bir döngü yapması gerektiğini söylemiş. Aynı fiziksel prensip hem nehirlerde, hem bir fincan çayda, hem de meteorolojik olaylarda yüksek basınç - iyi hava, alçak basınç - kötü hava ilişkisinde etkin diye biliyorum. İnternette, popüler bilim yayınlarında bile tek tük rastlanır bu kırıntılara...
Vallahi helal olsun gözleminiz için...
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier