Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Fatih Aksu da Tek Başına Dünya Turuna Başladı.

• *
Fatih Aksu bugün youtube da 45. bölümü yayınlıyarak Atlantik geçişini tamamladı.

Şansına dünyada korona virüs salgını başlayınca Antigua adasında mahsur kaldı. Öğlene kadar marketler açık Öğlen sokağa çıkma yasağı başlıyor.

Seyahate başlarken zaten kısıtlı olan bütçesi burada daralmaya başladı. Arzu edenler aşağıdaki IBAN adresinden kendisine destekte bulunabilirler

Katkı İçin TL. İban TR40 0004 6007 5488 8000 0692 93
  • IP logged
« Son Düzenleme: 28 Mart 2021, 22:33:53 Gönderen: Mücahit Karabaş »

• *
  • Donatan Temsilcileri
Ben Olsam Öyle Yapmazdım

Bu ülkede yaşarken en sık duyduğumuz sözlerden birisi “Ben olsam öyle yapmazdım”. Sanki denizcilik camiasında bir nebze daha fazla söyleniyor. Tekneye yeni bir şey yaptırırsın en sevdiğin komşularından birisi gelip ben olsam öyle yapmazdım der, bir yere seyir yaparsın rotanı söyleyince ben olsam öyle yapmazdım. Tekneyi bakıma alırsın ben olsam onu sürdürmezdim ben olsam bu pervaneyi takmazdım falan filan. Bir iş yapılıp bittikten sonra o işin doğrusunu bilen can ciğer dostumuz çoktur.

Fatih Aksu’dan ilk defa bu forumda Zafer Dedeoğlu Reisimizin bilgilendirmesi ile haberdar olmuş kendisine selamet dilemiştim. Ara sıra burada yazılanlar dışında takip etme şansım olmamıştı. Hem işlerimin yoğunluğu hem de Youtube alışkanlığım olmadığı için videolarını izlememiştim. Camiada da videolarından bahsedildiğini pek duymamıştım.

Son zamanlarımızı meşgul eden malum gündem nedeniyle işler hafifleyip evlerde kalmaya başlayınca bir sabah Fatih Aksu aklıma geldi. Kahvaltı yaparken izleriz diye ilk videosunu açtık. Açış o açış… Gerisi çorap söküğü gibi geldi. Birlikte Egeyi, Akdenizi bitirip, Atlantik yolculuğu yaptık. Bu sırada da sağda solda Fatih Aksu sohbeti açtığımda öğrendim ki meğer herkes videolarını ilgiyle takip ediyormuş ama bu takip edenlerin bazıları “Ben olsam öyle yapmazdım”cılardanmış.

O tekneyle çıkmazdım, o rotada gitmezdim, şuraya mutlaka giderdim, Şurada şu kadar kalmazdım (Seyretmeyenler varsa ipucu vermeyeyim), rüzgar dümenim olurdu, fırtına flokum olurdu, sadece GPS’e  güvenmezdim, tek çıkmazdım, iyi bir mikrofon kullanırdım, şöyle bir kamera alırdım, daha çok çerez alırdım (Bunu ben uydurdum yok yok bir bölümde kendisi söylemişti), şunu yapardım, bunu yapmazdım, falan filan…

Aslında baktığım zaman bütün bu serzenişler kendi başlarına haksız değil. Bunu söyleyenler belli ki Fatih Reis’i sevmişler ve benimsemişler ki adamın iyiliğini düşünüyorlar. Özellikle güvenlikle ilgili eleştiriler çok çok haklı. Ama adam yolu yarılamışken kendi aramızda bu kadar endişelenmeye, negatif algı yaratmaya gerek var mı? Ben normalde bu tarz duyumlardan kolayca etkilenen bir insanımdır. İlk başlarda “Vah vah, tüh tüh” diye evhamlamsam da sonradan videoların büyüsüne kendimi bırakıp keyifle seyretmeye devam ettim.

“Kimse Kaptanın dalgalarla nasıl boğuştuğunu merak etmez, gemiyi limana sağ salim getirip getirmediğine bakar” sözüne inat Fatih Reisin denizle, tekneyle, havayla mücadelesini giderek artan bir merakla izledik. O da sağolsun yolculuğunu bizimle objektif bir gözle paylaşmaya çalıştı. Daha yolun başında Eski Bodrum’a benzettiği Limnos Adasında, Halikarnas Balıkçısının Mavi Sürgününü andı, Sonra sonsuz suların ortasında Sait Faik’in bir hikayesinden gerçekliğe döndüğü anın şaşkınlığını “Benim burada ne işim var?” duygusunu o kadar iyi aktardı ki, sanki ben de Blue Horizon’da onunla birlikte aynı hisleri yaşamış kadar oldum.

Fatih Aksu’yu şahsen tanımıyorum. Öğrendiğim kadarıyla uzun zaman sanayi dalgıçlığı yapmış, denizin hep içinde olan, su altının ve su üstünün en zor şartlarına  yıllarca katlanmış yine de deniz aşkı artmaya devam etmiş birisi. Aynı yaşlarda olduğumuz için bana sanki çok eskiden beri tanıdığım fırlama bir arkadaşımmış gibi sevimli görünmeye başladı. Bu yolculuğa karar verip hazırlanmaya başladıktan sonra muhtemelen o da bizim forumları okumuş pek çok bilgi almış olabilir. Kimbilir bizleri tanıyor da olabilir. Zaman içinde videolarında Zafer Dedeoğlu, Eyüp Oğan ve Hulusi Gülen Reislerimizi andığını görmek çok hoşuma gitti. Yıllarca profesyonel çalıştığı denizde şimdi amatör denizci moduna alışabilmesi bile çok zor olmalı. Eklediği bir videoda yıllar önce Libyadan gemiyle kaçışını da izleyince denizciliğinin ve maceracı yönünün sadece bu seyahatle sınırlı olmadığını gördüm.
Şimdiye kadar bizden Dünyayı gezenlerin büyük çoğunluğunun ekonomik seviyelerinin belli bir düzeyin üzerinde olduğunu, tam donanımlı tekneleriyle yola çıktıklarını görmüştük. Benim de eş durumundan dahil olduğum okyanus ötesi yolculuk hayali için daha çok çalışmamız gerektiğine inanmıştık. Fatih Aksu bizim bu düşüncemizin aksine fazla bir birikimi olmadan vira Bismillah dedi ve amacına ulaşmak için yola çıktı. Biz eksikleri için ne kadar endişelensek de başka birisinin hayatını riske atmadan kendisinin ve teknesinin sorumluluğunu üstlenerek tüm zorlukları göze alarak yelkenlerini açtı.

Amacına ulaşmak için daha çok yolu var. Bir sürü de badire atlattı. Buraya kadar gelebilmesi; kendisine ve biz takipçilerine hedefine ulaşması için hiç bir engel olmadığını ispatladı.  Bundan sonrasını da başaracağına dair hepimize bir güven verdi, inancımızı kuvvetlendirdi. Birlikte 47 bölümde çok zevkli seyirler yaptık. Hepimiz aynı gemideyiz misali beraber rüzgara meydan okuduk. En güzel gün doğumlarını, batımlarını gördük. Patatesli omletten, sahanda yumurtaya kadar yumurtanın elli tonunu yemiş kadar olduk. Balık tutmanın sevincini yaşadık. Küçük balıkları öpüp denize geri verdik. Yunuslarla yarıştık. Romantik anlar yaşadık birlikte güldük birlikte ağladık. Issız sularda bize pikabını açıp içli müzikler bile dinletti.

Fatih Aksu’nu teknik bilgi ve donanımı tartışılabilir ama psikolojisi yani ruh hali tartışılmaz. Morali her zaman yüksek. Kendisiyle barışık. Uzun süren yalnızlık hezeyanlarını nasıl alt edebileceğini biliyor. Sabrı ile bize örnek oluyor. Karadenizli genleri mizah yeteneği de getirmiş. Adam 1061 mil mesafeyi Trabzonspor formasıyla kutlayacak ve bize her yer Trabzon esprisini yapacak kadar muzip...

Birgün bir video izledik ve hayatımız değişti. Hiç tanımıdığımız birisi bize umut verdi, gurur verdi. Fatih Aksu sayesinde amatör denizci olarak gurur duyacağımız bir dostumuz daha oldu. Atlantiği solo geçen sınırlı sayıda  Türk’ten birisi olmayı başardı. Sadun Boro’nun ”Bir daha dünyaya gelirsem Polinezya Adalarına bekar bir erkek olarak gelmek isterdim” dileği vardı. Fatih Reis de biraz daha devam ederse bu dileği gerçekleştirebilir.

Yolun açık olsun benim fırlama arkadaşım. Selametle git. Yalnız, ben olsam daha çok şarkı söylerdim.   
  • IP logged
« Son Düzenleme: 23 Nisan 2020, 19:11:29 Gönderen: Mücahit Karabaş »

• *
  • Donatan Temsilcileri
Bu ay aldığım Naviga Dergisini teknede bıraktım sanıyordum ama bugün çantamdan çıkınca ay bitmeden okuyayım telaşıyla sayfalarını hızlıca çevirdim. Bir de ne göreyim: Ayşegül Bakış’ın Fatih Aksu Röportajı var. (Röportaj sanırım son dakikaya kaldığı için redaktörler tam bakamamışlar). 
Nasıl olsa ay bittiği için izin almadan iki alıntı yapıyorum.

Soru: Videolarınızdan birinde “Öğreniyoruz, eksiklerimizi çıkarıyoruz” demiştiniz. Şimdi olsa bu seyre nasıl hazırladınız ya da “Farklı yapardım” dediğiniz şeyler var mı?
Cevap: Yelkencilikte yeniyim, hala öğreniyorum. Yelkenlerim eski ve eksik, rüzgar dümeni, rüzgar jeneratörü ve su yapıcı yok. Elbette bunlar olmadan da oluyor ki oldu da. Ama olsalar çok daha rahat ederdim.
 …

Soru: Bundan sonrası için nasıl bir rota planlıyorsunuz? Ne zaman yurda döneceksiniz?
Cevap:  Bundan sonrası için önümde üç seçenek var. Gönlümden geçenle başlayayım…
1.   Panama Kanalı ve Pasifik Okyanusu için sponsor ya da gönüllü desteği bulabilirsem bu yılın altıncı ayına kadar Panama Kanalını geçmek ve önümüzdeki yılın sonuna kadar Pasifik Okyanusuna geçip yoluma devam etmek istiyorum.

2.   Destek bulamazsam bir yıl daha Orta Amerika ve Karayiplerde kalıp Panama ve Pasifik için para biriktirip ilk planımı bir yıl gecikmeli de olsa gerçekleştirmek.

3.   Son olasılık, eğer bunları yapamazsam; Atlantik’i kuzey rotasından Bermuda’dan Azor Adaları, oradan da Cebelitarık’a girip Akdeniz’den yurduma geri dönmek. Bakalım hangisi olacak, denizde yaşadığınız sürece sürprize ve yeniliğe hazır olmanız gerekir. Akıl da rüzgar misali, ne eseceği belli olmuyor.

Denizi koruyan ve ona saygı duyan herkes denizcidir. Selametle…

Bu arada Naviga’da bu ay Çetin Kent kaytarmış. :) Sanırım kitabı Samos Günlük’lerinin basılması ve tanıtımı  onu meşgul etmiş. O da ne! sürpriz bir dost Mehmet Atay Reisimiz yaşadığı kötü anılardan üçünü anlatmış. Kopya vermeyeceğim. Dergiyi almanız için son üç gün. Çok güzel konular var Mesela Sema Akgün ve Erhan Öztürk’ten Mora Yarımadası ve Zakintos, daha neler neler... Tamam tamam sustum.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 28 Nisan 2020, 00:12:11 Gönderen: Mücahit Karabaş »

• *
  • Donatan Temsilcileri
Bir çoğumuzun takip ettiği gibi çılgın Türk, Panama Kanalını geçti. Ben son zamanlarda tüm videolarını takip edemedim ama instagram ve youtube dan izlemeye gayret gösteriyorum. Koruyucu ve önleyici bakım faaliyetleri pek çok reisimizi tatmin etmese de görülesi ve uğranılası pek çok yeri pas geçse de
Orda bir Blue Horizon var uzakta
Seyir yapmasak da, yelken açmasak da
O tekne bizim teknemizdir.

Yolun açık olsun Fatih Aksu
  • IP logged

K

Kemal Gündüz

İçimizde Fatih’i en iyi tanıyan Zafer Dedeoğlu, bana göre de kendisiyle barışık, moralini hiç bozmayan çok başarılı bir insan. İmkanları çok kısıtlı. Pasifik’te işi kolay olmayacak. Sürekli otopilot arızası yaşadı. Yelkenleride pek iyi durumda değil sanki. Ama morali çok yüksek. Ben takip ediyorum. Selametle bitirsin turunu inşallah

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
Ben de, en başından beri, Fatih Aksu'yu takip edenlerdenlm.
Birçok denizcinin Akdeniz'de bile dolaşmaya kolay kolay cesaret edemeyeceği bir donanımla belli ki dünyayı turlamaya azmetmiş bir denizci.
Bu turu tamamlayacağına gönülden inanıyorum.
Selametle Fatih Reis  :)xx :)xx :)xx
  • IP logged
korkarak yaşıyorsan, yalnızca hayatı seyredersin.... (nietzsche)

• *
  • Donatan Temsilcileri
Neredeyse 1 yıl geçmiş en son yazının üzerinden..

Fatih'le bugün hem yazıştım hem de görüştüm..

Pasifik Okyanusuna açılalı 15.gün olduydu.
Markiz adalarına 1700 mil mesafesi kalmış, hersey yolunda ve pupadan gelen rüzgarla seyirdeyim dedi..

Tüm denizci dostlara selam ve sevgilerini iletti..

Merak edenler için konumu; 7° 32' 874 N 110° 17' 610 W
  • IP logged

K

Kemal Gündüz

Fatih benimde takip ettiğim ve çok sevip saygı duyduğum bir kardeşim. En kötü anlarda bile hiç moralini bozmadığını düşünüyorum. Pasifik seyahati öncesi, özellikle yedeği olmayan ve arıza çıkartma potansiyeli olan otopilotu hep aklıma geliyordu, ama bir şekilde başladı ve inşallah markizlere ulaşacak. Kendi adıma ve onun adına en büyük dileğim, çok değerli kız arkadaşı ile oralarda güzel vakit geçirmeleri.
İnşallah her ikiside sağ ve selametle bu turu bitirip, mutlu ve uzun bir hayat yaşarlar.
Başta Eyüp kaptanım ve Zafer Dedeoğlu olmak üzere, Fatih’e destek olan herkese çok saygılar

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Hem İnstagram olsun hem youtube olsun severek takip ediyorum ben de , umarım rüzgarı kolayına olup keyifle seyrini tamamlar .
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Fatih Aksu'nun youtube videolarını güncel takip etmeye çalışıyoruz. Kaçırdığımız bölümleri de ara ara izliyoruz. Bugün Haziran Temmuz döneminde Bora Bora adasındaki çekimleri izledik. Çok güzel içerikler hazırlamış. Şansına Fransız Polinezyasının geleneksel Heiva Şenliklerine denk gelmiş ve çok iyi belgelemiş. Orada restoran işleten bir Türk girişimci sayesinde yerel kültürü, Fransızların etkilerini içerden bilgiler alarak nesnel biçimde  aktarıyor. Bugünlerde devamı vizyonda olan Avatar filminde de adalardakine benzer müzikler ve danslar vardı. Ece'nin tahmini  filmin geçtiği hayali Pandora diyarının ana tanrısı Eywa isminin kaynağı bu şenlikler olabilir.

Bir gece vakti Bora Bora'da yolda yürürken bir kadının onu arabayla gideceği yere bırakmayı teklif etmesi Aksu'yu çok etkilemiş. Yüz elli sene önce yamyamlığın olduğu bu coğrafyada medeniyetin geldiği seviyeyi görünce ülkemizi düşünüp içinin acıdığını görüyoruz.

Fatih Aksu 250. Bölüme doğru gidiyor. Denizcilikte olduğu gibi belgeselcilikte de kendini geliştirdi. İletişimi çok güçlü. Ülkemizde deniz dışı medyada da yer buluyor. Bazen gazetelerde onun isminin geçtiğini görüyorum. Power Radyoda Geveze'nin programına her hafta canlı bağlantıyla sohbete katılıyor. Geveze yıllardır takip ettiğim bir radyo programcısıdır. Kendisi de denizcilikle çok ilgili. Muhtemelen o da amatör denizcidir. Önceki gün yine programında Başka Türlü Yaşamak Özlem ve Özkan'ı konuk etti. Cuma akşamları mutlaka bir denizciyle konuşuyor.

Fatih Aksu'yu takibimiz sürecek. Selametle yoluna devam  eder umarım. Youtube profilinde doğum günü 1 Ocak yazıyor. Şimdiden  doğum gününü ve yeni yılını kutluyorum.

• IP logged
« Son Düzenleme: 25 Aralık 2022, 22:12:58 Gönderen: Mücahit Karabaş »

Yukarı git