Yunana yanlış yerden düşmanız beyler!
Başlık biraz garip oldu, kabul ediyorum. Fakat çevrenizdekilere bir sorsanıza, Yunan’a niye düşmanız biz diye.
Öfke, gerçek ve doğal bir tepkidir. Çiçek, böcek, dostluk, kardeşlik edebiyatına girecek değilim. Savaşa vesaireye ne kadar karşı olsam da, neticede ulusları bir arada tutan unsurlar arasında ortak tarih bilinci var, farkındayım, o yüzden geçmişi bilmeliyiz. Bunun sonucu “bir gün var ya, öcümü alacağım!” demek değil. Geçmişten ders almalı ve bunu ilerideki adımlarımıza kılavuz etmek için kullanmalıyız. Buraya kadar sanırım mutabıkız.
Sorumu tekrarlayayım; biz Yunan’a neden düşmanız?
İşgal ettiler!
En çok karşılaşacağımız cevap herhalde gelip ülkemizi işgal etmeleri olacaktır. Öyle ya, emperyalist devletlerin gazına gelip komşusunu işgal eden devleti kim sever? Biz buradan Yunana düşman olabilir miyiz? Yani içimizdeki Yunan düşmanlığının asıl sebebi bu mu? Bana pek sağlam bir sebep gibi gelmiyor. “Bir koyup üç alacağız” diyen bir başbakanımız vardı, hatırlarsınız. Irak’ın işgalinde rol almayı kastediyordu. “Komşumuz Irak’ı işgal edecek devletlerin yanında yer almayı” isteyen bir başbakan. Evet Turgut Özal’dan bahsediyorum. Ya da gelelim bir kaç sene öncesine. “Şam’da Emevi camiinde namaz kılarız” diye yine komşumuz Suriye’nin işgaline göz kırpmadık mı? Devletler arasında ebedi dostluk vs olmaz, kabul ama, sizce de bir terslik yok mu? Bizim bir Iraklı düşmanlığı ya da Suriyeli düşmanlığı şeklinde kalıplaşacak, yerleşecek bir travmamız, ya da onların bize karşı kalıcı büyük bir düşmanlığı olmayacağı, olmadığı belli. Ülkemizi işgal etme hayali kuran, kısmen de hayata geçiren, savaştığımız Yunanistan’la hala didişmek için, çoğu insanın içinde kalıcı bir düşmanlık yaratmak için, başka sağlam sebepler olmalı. Öyle ya, tarih boyu anamızı ağlatan, Trakya’dan da, Kars tarafından da topraklarımıza giren Rusya’yla niye benzer bir şey olmuyor mesela? Kalıcı bir Rus düşmanlığı neden yok? Türk Yunan düşmanlığı var da Türk Rus düşmanlığı niye yok? Yüzlerce yıl defalarca savaşıp, donanmamızı leventlerimizi defalarca acımasızca yok eden Rus’a karşı biz niye içimizde benzer bir düşmanlık beslemiyoruz? O zaman şu noktaya geliyoruz: Sırf “Yunan ülkemizi işgal etti” diye olamaz bu kadar düşmanlık? Başka bir şeyler olmalı. Öyle ya, Fransızı da İngilizi de İtalyanı da işgal etmedi mi topraklarımızı, etti. Yoğunlaşmış bir düşmanlığımız yok bu adamlara, kabul edelim, tamam da, Yunana niye biz pek fena düşmanız muhterem?
Topraklarımızda hak iddia ediyorlar!
Topraklarımız üzerinde hak iddia ediyorlar, ondandır bu kadim düşmanlık! Acaba? Bakalım bunu çürütebilecek miyiz? Karadeniz’den, İstanbul’a, İzmir’e kadar bir çok bölgemizi büyük Helen devleti hayalinin içinde saymıyor mu bunlar? Megali İdea işte, Yunanlıların her daim kafalarında olan ölmeyen ülküleri. Bu mudur aramızdaki kadim düşmanlığın sebebi, yani topraklarımızda gözleri olması mı? Peki, düşünmek lazım, o zaman mesela Türk İsrail düşmanlığı neden yok? Ne ilgisi var demeyin, madem ki topraklarımızda gözleri olana böylesine düşmanız, benzer bir düşmanlığı İsrail’e de beslemeliyiz. Neden mi?
Vadedilen toprakların sınırlarını söylesenize bana. Öyle milliyetçi gözle, tarihsel bir sebeple toprak hayali kuran romantik Yunanınki gibi değil bu İsrailinki. Çok daha ciddi. Tanrının onlara vadettiği topraklara inanıyorlar, boru değil. İnançlarına göre, Tanrı onlara ne diyor kutsal kitaplarda?
“Size yani İsrail halkına vereceğim ülkeye girin. Musa'ya söylediğim gibi, ayak basacağınız her yeri size veriyorum. Sınırlarınız çölden Lübnan'a, büyük Fırat Irmağı'ndan - bütün Hitit ülkesi dahil- batıdaki Akdeniz’e kadar uzanacak.”
Yani nereleri, fark ettiniz mi? Çağ değişti canım, bunlara inanan pek kalmadı artık diyenler olabilir de, kazın ayağı öyle değil. O küçücük ülke sadece o küçücük ülke değil, arkasına aldığı muazzam bir “Atlantik ötesi uzantısı” daha var, biliyorsunuz. Neyse konuyu dağıtmayalım. İsrail ve ABD bizim ebedi dostumuz(?) olduğuna göre, bu konu önemsizmiş gibi düşünüp geçelim. İşimize yarayan kısmı şu, eğer sadece topraklarımızda gözü olan bir ülkeye düşman oluyorsak, İsrail’e de olmalıydık. Teori gene çöktü. Asıl Türk Yunan düşmanlığı “topraklara göz koymaktan” gelmiyor demek ki. Geçelim.
Yaşayıp gidiyoruz.