Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: KRI-KRI DİREK BAKIMI

• *
    • instagram
KRI-KRI DİREK BAKIMI
OP: 15 Nisan 2019, 16:50:10
Merhabalar,

Geçtiğimiz yıllarda uzun süren kara bakımlarının ardından bu yıl Kri-Kri için kara bakımı planlanmamıştı.Sadece yıllık motor bakımlarının ardından sezona hazırlanmayı planlıyorduk ancak yine evdeki hesap çarşıya uymadı.

Bundan 2 ay kadar önce telsizimin performansının yeterli olmadığını düşünerek Mersin'de marin elektronikçi aramaya başladım ve tamamen tesadifen balıkçılara ve ticari gemilere iyi hizmet veren ancak bizim gibi amatör denizciler tarafından bilinmeyen marin uydu, radar ve telsiz konusunda gayet deneyimli Bek Marin firmasını buldum.Firma her ne kadar Mersin'de yerleşik olsa da işlerinin bütük bir kısmını İstanbul'da gerçekleştiriyor.

Firmaya ulaştıktan sonra telsizi söktüğüm gibi ofislerinin yolunu tuttum, benim yıllanmış ICOM telsiz küçük bir entegre değişimi ile canavar gibi çalışmaya başladı. Öyle ki, Mersin şehir içinden 25 mil ötedeki balıkçı ile rahatlıkla konuşabildik. Tabii burada en önemli faktör atölyede kullanılan telsiz anteniydi.
Telsizin sorunsuz çalıştığını anlayınca bu defa dönüp teknede tekrar monte ettim ancak yine ciddi bir performans kaybı görülüyordu. Anlaşılan telsiz kablosunun değişim vakti gelmişti.

Direk tepesine çıkıldı, kablo antenden ayrıldı kılavuz halatı bağlandı ancak anten ne aşağıdan ne de yukarıdan milim hareket etmiyordu. Bu defa, önce demir fenerini, sonra pruva ve güverte fenerlerini denedik ama hiçbirinin kablosu serbest değildi.

Direk içerisinde kablo kanalı olmadığı için ince bir kamera ileönce omurga hattından direk dibinden sonra, güverte seviyesinde küçücük bir delikten kamerayı içeri göndererek sorunu tespit etmeye çalıştık. İlk gördüğümüz kabloların bağlı olduğu idi. Türlü denemelerden sonra hiçbir kabloyu çekemediğimiz için nihayetinde ilk olarak başaltındaki krom desteği yerinden çıkararak kablolara ulaşmayı denedik sabahtan akşama kadar alttan üstten vidalı olan destek direğini boru anahtarı ile çevirerek kısaltmayı uğraştık, başardık da ama bir direği kısallatıkça üstteki direk yüzünden yük bindikçe güverte aşağı doğru esnemeye devam etti ve krom desek üzerindeki yük hiç azalmadı. Nihayetinde bu denememiz de sonuçsuz kaldı..Hal böyle olunca direği sökmenin en doğru karar olacağına kanaat getirip başladım iş planına:

- Demir Feneri, Güverte Feneri, Pruva Feneri ve projektörün tesisatı yenilelenecek
 - Telsiz anten kablosu yenilecek
 - Kargalar kırsın diye yeni rüzgar göstergesi takılacak
 - Balon mandarı eklenecek
 - Direk içerisine kablo kanalı montajı yapılacak
 - Direk boyanacak
 - Çarmıhlar bezir yağı ile yağlanacak
 - Hazır direk inmişken kıç ıstralya tepeden iki adet inecek şekilde yeniden düzenlenecek böylece Kri-Kri yekesine kavuşacak.

İşte bir musibet, bekleyen bu kadar işin yapılmasına vesile oldu ayrıca direk tabanı ve tepesini de detaylı olarak inceleyip herhangi bir sıkıntı olup olmadığını da detaylıca inceleme şansına eriştim.

Efenim nihayetinde direği geçtiğimiz cumartesi başarılı bir operasyonla indirdik ve çalışmalara başladık. Bu noktada daha önce direğinin içerisine kablo kanalı montajı yapmış olanlar var ise değerli görüşlerini bekliyorum.
Tahminim önümüzdeki haftasonu tüm işler bitmiş olarak tekrar direği dikeceğiz. Böylece kızımız yaza hazır hale gelecek.

Operasoyondan birkaç kareyi de paylaşmış olayım:

https://drive.google.com/file/d/1gfrv23T850Wf-b5zi6ZRL-4W--ovuIAH/view?usp=sharing

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: KRI-KRI DİREK BAKIMI
#1: 15 Nisan 2019, 17:26:43
oh oh!.. sen sevdiğim çalışma yöntemi:
Birşeyi tamir etmek için gerekli aleti tamir etmek için önce başka bir aleti tamir etmek gerekmesi! :P

Büyük işe girmişsiniz, bitirince harika olacak, kolaylıklar diliyorum..
  • IP logged
><(((º>

• *
    • instagram
#2: 15 Nisan 2019, 17:39:58
Bilgisayarımda bişeyler oldu ağız tadıyla bir gönderi yapamadım. resimleri de koyamadım sinirim bozuldu.
Neyse şuradan devam edelim

Bir de direğe kablo kanalı montajı yapmak için her türlü öneriye açığım.  : ))
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
#3: 15 Nisan 2019, 17:56:04
Hadi kolay gelsin.. Bitince çok keyifli olacak sizin için...

Şu hazırlıklar bitse de herkes sezona hazır olsa... Ben de yok karaya al, yok motor bakımı vs düşündükçe stres yapıyorum.. Keşke bir parmak hareketi ile hepsi hemen olsa... Mavilere çıksak...

Ama ne yazık ki Sailing Life = %80 çalışma+sorun çözme+uğraş; %20 keyif.  :D
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#4: 15 Nisan 2019, 18:02:50
%20? Çok iyimsersin Muratcım! :)
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#5: 15 Nisan 2019, 18:04:27
Ben sıfırdan yaparken elektrik borusu kullandım.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
    • Classicboats Turkiye
#6: 16 Nisan 2019, 15:19:31
Yeniden kablo döşerken veya çekerken en verimli& doğru yöntem Tiryaki'nin de uyguladığı sıva üstü kablo borusu. Tabii direk içinde yeterli genişlikte bir kanal var ise. Yoksa belâ devam eder.
Bir başka radikal çözüm de direği yeniden yapmak ve içinde kablo borusu için yeterli boş kanalı bırakmak.

Yeni direk yapmak çok zor ve meşakkatli bir iş değil. Önemli olan yanakların birbirini kilitlemesi.

Kare kesit çıkacak direk daha sonra altıgen- sekizgen veya yuvarlak olarak tesfiye edilebilir.
Biz 10x4 cm 4cm kalın karaçam keresteden yaptık. elde ettiğimiz direk çapı da 13cm oldu.

En yakın zamanda uygulamayı komşun Köstekçi yaptı.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
  • Donatan Temsilcileri
#7: 16 Nisan 2019, 19:52:43
Erman Reisim,

Kolay gelsin. Sayenizde biz de değerli bilgiler öğreneceğiz.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#8: 17 Nisan 2019, 08:48:41
Ermancım ,

Çok kolay gelsin büyük zor işler gerçekten gelişmeleri merakla bekliyorum.
  • IP logged

• *
#9: 17 Nisan 2019, 08:55:32
Direk yapımı gözümüzde büyüttüğümüz kadar zor değilmiş. 10Cm. çapında 6,5 Metre boyunda (bu boy malzeme bulamadığımızdan 4 ve 3 Metre 4x7Cm. keresteler şaşırtmalı olarak birleştirildi) ladinden kerestenin kuruması için geçen süre de dahil; 1,5 ayda yaptığımız direk. Ortasında 2Cm. çaplı deliksiz damlama hortumu var; ve yanılmıyorsam 6,5M. direk, 4,5M. bumba ve 3,5M. seren'in işçilik bizden yaklaşık  malzeme maliyeti 275 TL oldu. Direğin ağırlığı yaklaşık 25 Kg. kadar.

• IP logged
« Son Düzenleme: 17 Nisan 2019, 09:15:32 Gönderen: Mehmet Köstekçi »
Köstekçi ---bu son fasıldır ey ömrüm, artık denizde geç---

• *
  • s/y sesin-Taşucu
#10: 18 Nisan 2019, 22:17:52
Erman  kolay gelsin
mübarek bakım 3 ayları başladı   ;D  herkese hayırlı olsunnnn  0/_/
  • IP logged

• *
#11: 19 Nisan 2019, 11:51:28
Kolay gelsin Erman  :)xx
  • IP logged

• *
    • instagram
#12: 19 Nisan 2019, 14:50:41
Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.
Tahtacı dostlarıma üzülerek belirtirim ki benimkinin direği alüminyum : ))

Direk bugün üzerindeki tüm kromlar bağlantı elemanları sökülecek, kormlar parlatılacak, direk eski boyasından arındırılacak ve yeniden boyanacak.

Bizim direğin içi dümdüz, kanal, oluk, vs. hiçbirşey yok. böyle olunca kablolar için bir kanal yaratmam lazım. Oğuzhan'la bayaa kafa patlattık. Aluminyum konduit boruyu perçinleyelim dedik ama içime sinmedi. Bir de bu bizi çok uğraştıracak gibi onun  yerine daha önce Kanadalı denizci bir dostumdan öğrendiğim yöntemi denemeyi düşünüyorum. Direk içinden geçecek 25x40'lık kablo kanalını yüzme makarnaları ile çevreleceğim. Ayrıca yine kablo kanalı ile direk arasına dikine sabitleyeceğim yüzme makarnaları ile kablo kanalını direğin ortasında sabitlemeyi hedefliyorum. Bunu boş süt, meyve suyu kutularıyla yapan bile olmuş. Bizimkisi daha mukavemetli olacak :)
Böylece kablo kanalı istese de ses çıkaramayacak şu an bu makarnaları sabitlemek üzerine kafa patlatıyoruz. Umarım yarın güzelce fotoğraflayıp paylaşacağım.

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#13: 19 Nisan 2019, 17:41:30
Kolay gelsin Erman, Kayık direksiz de çok güzel görünüyor.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • instagram
#14: 19 Nisan 2019, 17:44:49
Kolay gelsin Erman, Kayık direksiz de çok güzel görünüyor.

tam oltacı işi oldu abi  ;D ;D ;D
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

Yukarı git