Bilgi, fikir ve tavsiye veren tüm dostlara çok teşekkür ederim. Sizin gibi değerli denizcilerin fikirleri çok önemliydi bizim için. Ortak karar biraz daha fazla yatırım maliyeti ile serbest düşmeli depo oldu. Biz de büyük sözü dinlemeyi tercih ettik. Baş kamaradaki dolabı biraz fazla demonte ederek
tankın ölçüsünü 95 litreye çıkarmayı başardık. Siparişi verdik. 1 hafta içinde imal edilecek. Seviye göstergesi de olacak. Merem Resimin sorusuna cevap olarak boşaltma vanası tam tankın altına denk geliyor. Çünkü ilk kullanılan olan küçük tank zaten bu dolapta olduğu için vana tam altına konulmuş. Mevcut maceratöre sonra tekrar baktık. Aslında çalışıyor. Ama yine de riski azaltmak adına kendisine veda etmek daha doğru.
Şimdi bir haftadır araştırmalarımdan sonra bir sonuç yazısı hazırladım. Hatalarım varsa düzeltmenizi rica edeceğim. Çünkü bu konuda pek bilgim yoktu. Sizden aldığımı size satıyormuş gibi olmasın. Yeni yeni bir şeyler öğrendim. Bundan sonra ikinci el ya da yeni tekne alacak olan benim gibi çömezlere az da olsa yardımcı olabilmek istedim.
PİS SU SİTEMİ BÖLÜMLERİ1. TUVALET
Manuel tuvaletler: Elle pompaladığımız ve parçalama kalitesinin bir nebze düşük olduğu tuvalet çeşidi.
Elektrikli tuvaletler: Elektrikli sistemle parçalayan ( bir çeşit pre-maceratör) ve daha az su kullanan sistem. Avantajı tanka giden atık daha iyi parçalanır. Daha az su kullanıldığı için tanka giden toplam hacim daha azdır.
2. PİS SU TANKI
Serbest Düşmeli tank: Tuvalet seviyesinin üstündedir. Bir vanayı açarak denize kolayca boşaltılabilir. Boşaltma vanasının ise tam altında olması önemlidir. S veya Z şeklinde zigzag yapacak şekilde açılacak bir vana riskli olabilir. Dezavantajı: Çok fazla dolarsa atığı tuvalete geri kaçırabilir. Mümkünse gösterge takılmalıdır.
Maceratörlü tank: Tuvalet seviyesiyle aynı ya da daha alt seviyededir. Bir pompa vasıtasıyla denize dökülebilir. Pompayla tank arasında bir vana olması taşma problemleri için çok önemlidir.
3. MACERATÖR POMPA
Maceratör İtalyanca Öğütücü demekmiş. Pis su tankından çektiği atığı parçalayarak dışarıya pompalar. İki tip olur.
a. Satifrüjlü maceratör: Su seviyesinin altına monte edilir. İçinde santrifüj vardır. Çalışmaya başlaması için su girişi önemlidir. Atık malzeme kanatların içinden geçer. O nedenle büyük parçalar, kağıt, saç vb parçalar çabuk tıkanmasına ve bozulmasına neden olabilir. Bir dezavantajı da gürültü çalışmasıdır. İçinde sürekli deniz suyu olduğu için yıpranması daha çabuk olur.
b. Diyaframlı maceratör: Diyaframın ileri geri sıkıştırma hareketi ile çalışır. Atık malzeme pompanın içinden geçmediği için kolay tıkanmaz. Su seviyesinin üstüne monte edildiği için direkt tuzlu suyun yıpratıcı etkisinden uzaktır. Sessiz olması da avantajdır. Yine de iyi parçalanmamış malzeme zorlayabilir.
Her iki maceratörde de atık malzemenin önceden iyi parçalanması çok önemlidir. Ömürleri uzun olur.
Her iki maceratör sonuçta elektrikli aletler olduğu için tekne gibi rutubetli ortamlarda risk altıdadır. Suyla temas etme durumlarında yeni bile olsalar, devre dışı kalabilirler.
Manuel pompalar: Maceratöre alternatiftir. İyi parçalanmamış atıkları pompalarken zorlanabiliriz. Bir de tanktaki malzeme miktarı çoksa, süre uzun olacağından pompalama işlemi yorabilir.
Genel sonuç:
Şu an için bütçem elvermese de tankımızın ve maceratör tipi ne olursa olsun, elektrikli tuvaletler ön öğütme yaptıkları için çok büyük bir kolaylık ve su tasarrufu sağlıyor.
Maceratörle depo arası vana çok önemli
Serbest Düşmeli tank diğerine göre avantajlı.(15 yıllık maceratöre de rastlamak da mümkün)
Diyaframlı maceratör, santifrüjü maceratöre göre avantajlı.
Sifon tatlı suya bağlanırsa, koku oluşması ciddi olarak önleniyor.
Hortumları boyamak da koku için iyi bir önlem.
Güverte waste çıkışına giden hortum mümkün olan en kısa yol olmalı
Waste çıkışına giden hortum maceratörden bağımsız olmalı. Maceratör bozulursa vidanjör de çekiş yapamaz.
Tanktaki gösterge her zaman faydalıdır. Şamandıra ya da göstergede oluşabilecek sorunlara karşı monte edilirken kolay müdahale edilebilecek şekilde konumlandırılmalıdır.
Hortumlara ve depoya bakteri yiyen kimyasallardan kullanılması kokuyu engelliyor.
Karbonat, limon tuzu ve sirke karışımı da hortumlardaki birikintileri çözen ve kokuyu azaltan iyi bir yöntem.
Uzun süre kullanılmayan impellerli maceratörün impellerini temizlemek cihazın ömrünü uzatır.
En önemli sonuç:
Elektrikli ya da manuel tuvalet fark etmez yedekli olmak önemli
Diyaframlı ya da santifrüjlü maceratör olsun yedekli olmak önemli.
Koku yapmayan cins hortumlar, teknedeki yaşam kalitesini artıran gizli kahramanlardır.
Yanlış ya da eksik bilgi varsa lütfen düzeltiniz. Dediğim gibi daha yeni öğreniyorum.