Ali Express'i yoğun kullanan biri olarak bir takım yorumlarımı eklemek isterim.
Olumsuz Yönleri
Öncelikle bir tuzak, dikkatli olun, 3 dolar, 1.5 dolar vs fiyatlı ürünleri gördükçe ekliyorsunuz bir bakmışsınız 100 dolar olmuş.
Fiyatlar çok komik geldiği için aynı üründen birkaç tane alıyorsunuz, yersiz.
Güvenlik unsurunun yüksek olduğu ürünlere güvenmeyin. Mesela dremel için kesici parça almayın, teneke çıkabildiği gibi kopup havada ucabiliyor. Matkap ucu almayın, riske gerek yok. (Hepsi kötüdür demiyorum, iyi mağazalar da çıkıyor, hem de çok iyi.)
Parçaların bir kısmı çalışmayabiliyor. Şansınıza.
Olumlu Yönleri
Ucuz.
Her şey var.
Pratik alışveriş ve hızlı postalama.
Mesela ben marangozluk işleri yapmayı severim, gönye, cetvel, işkence vs türü her ürünümü oradan alırım ve çok memnunum. Ancak testere almam mesela.
Basit elektrik/elektronik ürünler alınır, güzel oyuncaklar var. Mesela rgb led şeritler aldım, havuzluk masamın altına döşedim. UZaktan kumandalı, renkleri değiştirebiliyorsun, otomaitğe bağlayabiliryorsun vs. Bendne çok kızlarım sevdi. Havuzluk Laleli pavyonuna döndü. Hevesim geçince söktüm tabii ama çok eğlenceliydi.
Bir kaç başarılı ve başarısız alışverişimden örnek vereyim. İnşallah resimler görünür.
Cep teelfonu kılıfı. Burada 100-150 Tl olan ürünler 3-4 dolara alınabiliyor.
Örnek şu kılıfı zamanında bana Hakan Zorlu hediye etmişti, yıllardır yenisin alıp kullanıyorum. Cüzdan taşımıyorum, ehliyet, kredi kartı ve 50 TL ile dolaşıyorum yıllardır. Daha ne çeşitleri var ucuza aklınız durur.
Su altı kamerası. Suya atıyorsun kamerayı, ya da oltanın ucuna bağlıyorsun. Su altı cam gibi. Mükemmel oyuncak. İşime yaradı mı? Yoo, hiç balık tutamadım. Ama demir takılırsa, bir şey düşerse dipte rahatlıkla arayabilirim. Arkadaşlarla da süper elence oluyor teknede. Herkesi kendiniz gibi rüzgarı görünce tekneyi yan yatıranlardan mı sanıyorsunuz? Marinada da eğlence bulmanız lazım nihayetinde. ;-)
Eşim başta ben kıçtayken, demir al yanaş kavgası yapmayalım diye bu kulaklıklardan aldım. BT ile cep telefonuna bağla, bribirini ara, kulağın içinde kayboluyor zaten, sonra rahatca duy birbirini. İşe yaradı mı? Henüz kullanamadım :-) Her demiri alıştan sonra aklımıza geliyor , biz niye kavga ettik yine dediğimizde.
Yine aynı amaçlı başka bir kulaklık, basit uyduruk telsizlere takmak için, hani şu filmlerde güvenlik elemanlarının kullandığı kulaklıklardan. Bunu da kullanmayı hep unutuyoruz..
Arabanın bagajında kullanmak için ağ. 4.5 dolar. Gİt bayiden almaya kalk bak nasıl fiyat çıkıyor.
Balıkçılıkta kullanılıyormuş, oltaya takıp suya indiriyorsun, devre tamamlanıp ışık yanıyor. Ben balıkçılıkta hiç kullanmadım ama kızlar her gece acayip eğleniyor, ipe bağlayıp suya daldırıyorlar.
Dremmel seti. Çöpe attım, tehlikeli.
Yattığın yerden TV seyretmeye ya da kitap okumaya yarayan gözlük. İlk kullanımımda eşim öyle bir dalga geçit ki bir daha kullanamadım.
İçine ekmek vs koyup suya daldırıyorsun, balıkçı sepeti işte.. Bir kere Kalimnos'ta attım suya, kızkardeşimin ameliyat olacağı haberini duyunca demir aldığım gibi Turgutreis'e. İşe yaradı mı test edemeden denizde bıraktım. Ama ucuz olduğu için 2 tane almıştım, tekrar deneyeceğim.
Mini oyuncak mekanik motor. Isıyla hava genleşiyor ve çalışıyor. Benimki çalışmadı :-) Kızlarımın bana güveni sarsıldı çalıştıramayınca. Ama çalışanları varmış.
Motosiklet zinciri temizleme fırçası. Diş fırçası kullanıyordum önceden. İşe yaradı.
Okuma gözlüğü.. Valla 20 tane almışımdır herhalde, tekende, evde, atölyede, babama hediye etitm vs .. Süperler. Ama en ucuzndna değil bir tık pahalsındna almalısınzı cok farkediyor performansı.
Duvara çıkartma. Neler var neler farklı farklı. KIzların odasında kullandık bunu, harika ve çok kaliteli. 4.29 dolar. Koca bir duvarı kapladı.
Bluetooth alıcı verici, hatırlayanınız vardır. Teknede içeride duran telsizin sesini duyamıyordum. Hariici hoparlör çıkışını kabloyla uzattım. Bunu ucuna bağlayıp havuzluktaki BT hoparlöre vereceğim. Bence süper kullanım alanı. BT özelliği olmayan telsizim BT özelliği kazandı.
Havuzluk duş başlığı, 4 dolar. Bence çok güzel. Nisan sonu tekneye gidince deneyeceğim.
Bir takım marangozluk edevatı. Hepsi de çok ucuz ve gayet kaliteli çıktı.
Punch
Kombine set;
Dremmel için masa sabitleme aparatı
Kamaralara, havuzluğa ve salona birer tane bu uçtan çakmak soketlerine taktım. Gelen istediği şekilde kullanıyor Tabii yürüten dostlarım da oluyor kalplerini kırıyorum.
Tekneyi Laleli'ye çeviren led sistemi.. Oyuancak isteyene birebir.
Esnek su geçirmez su altı aydınlatma. Evet itiraf ediyorum yaptım. Süper de oldu. Gece denize girmek büyük keyif, bebeler de çok sevdi. Ama tüm yelkenci dostlarım "yakıştı mı bu" diyorlar, bence çok yakıştı :-)
Bir ucunu havuzluktaki çakmak soketine sokup öbür ucundan da ip ile bağlayıp tekne altından dolaştırıyorum. Ohh, gelsin çakma su altı aydınlatma. Yanınızda motoryat varken yapmayın, onlarınki yanınca mahcup oluyorsunuz ;-)
Görüldüğü üzere işe yarar pek çok ürün olduğu gibi, en azından benim profilimde genellikle büyüklere oyuncak şeklinde çalışıyor sistem.
Bilinçli davranılırsa oldukça faydalı şeyler getirtmek mümkün.
Denilene göre 100 USD altından sorun yok, ben de 100 dolara zaten hiç çıkmıyorum.. Bu güne kadar dönen ürün hiç olmadı.