Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Egzosdan Beyaz Duman

• *
Ynt: Egzosdan Beyaz Duman
#15: 20 Şubat 2019, 19:50:57
İşeme diye tarif edilen mazot atımı var mı ? Motoru çalıştırdığınızda deniz yüzeyinde damlacıklar oluşuyor mu ? (İlk çalışmasında genellikle benim motor yapıyor, üroloğa da baktırdım ya çare bulmadı.)

Bir de motoru ısındıktan sonra yükte tam gazda 5-10 dakika çalıştırıp sonra normal devirde bir gözleyin.

Konunun teknik detayı ile pek bağlantılı olmasa da veri toplama ve teşhiste yararı olur diye düşünüyorum.  Bazan bizim beyaz dediğimiz dumana abi neresi beyaz bu siyah duman diyen ustalar da çıkıyor ayrıca..
 C:-)
  • IP logged

• *
#16: 20 Şubat 2019, 20:54:10
 Bence de su buharı büyük olasılıkla. Tekne hareket etmeyince deniz suyu emiş delikleri tuz,
paslanma, yosunlanma veya kekamoz nedeni ile tıkanıyor. Yeterli deniz (soğutma suyu) gelmeyince kondansenin ince borularında  çok ısınıyor, egzos gazı ile karışınca da buharlaşıyor.
 Deniz suyu filtresinin girişinden boruyu söküp üfleyin o anda vanayı kapatın. Böylece deniz suyu
seviyesini vanaya kadar indirmiş olursunuz. Borunun içini ''Porçöz'' ile doldurun. Vanayı açın,
kireç çözücü emiş deliğine kadar ulaşıp tıkanıklığı açacaktır.
 Önemli konu:
 Vanadan impeler pompasına kadar olan sistemde ki kelepçelerin iyi sıklmış, hava emme imkanı
olmadığından  emin olmalsınız.
Kolay gelsin.

• IP logged

• *
#17: 20 Şubat 2019, 21:05:18
Süper teknik Cevat Abi, çok teşekkürler
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

n

nuri_kongur

#18: 20 Şubat 2019, 22:24:24
Porçöz kireç çözmek için bir yöntem.  Bildiğimiz limon tuzu da kireci çok iyi çözer. Çaydanlık ve kahve makinamdaki kireci hep limon tuzu ile çözerim.
mazottaki suyu mazot filtresi temizleyemiyor mu? Filtrenin altında bir tapa olması lazım , ben dizel araç kullandığım için biraz tecrübem var. O tapayı söküp filtrenin dibinden  akan şeye bakmak laZım. Mazotta su varsa oradan belli olur zaten.
Enjektör fiziksel olarak aşınmamış ise yani sadece enjektörler kirlenmiş ise kaliteli bir enjektör temizleme solüsyonunu depoya boşaltıp çalışma sırasında temizlenmesi sağlanabilir.
Belirtilerden bana da mazot ya da enjektörle alakalı bir şey değilmiş gibi geldi.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#19: 20 Şubat 2019, 22:46:47
Biraz tabiri caiz ise önleyici hekimlikte yapalım. ::)
Tekneden uzun zaman ayrı kalacak isem veya kışlama başlangıcı nda , motorun su emiş vanasını kapatıyor , deniz suyu emiş filtresi nin kapağını açıp hortumla oradan tatlı su verirken marşa basıyor beş dakika kadar öyle çalıştırıyorum.
Sonrasında tatlı su hortumunu çekip 3 litre antifriz i filtre nin içine döküyor ve filtre deki antifriz i motor çeker çekmez stop ediyorum makinayı ve o halde bırakıyorum.
Uzun vade de sıkıntıları önleyecek bir sistem olarak tavsiye ediyorum .

Cevat Reis in anlattığı sistem de güzel ancak ben eğer kondanse nin tıkalı olduğundan şüphelensem, yukarıda anlattığım aynı işlemi  antifriz yerine %10 oksalik asit eriyiği hazırlayıp onunla yapar ancak yarım saat sonra motorun içerisinde tekrar tatlı su dolaştırarak yıkarım.

Porçöz ün çabucak yıkanmaz ise olası bir yan etkisinden korkuyorum . ::)
  • IP logged

• *
#20: 20 Şubat 2019, 22:58:41
 Buharlaşma sorununu yazın  kelepçenin gevşekliğinden. 10 gün önce de teknenin fazla hareket
etmemesinden dolay yaşadım. Çözümleri Rıza İli usta söyledi ve uyguladım. Sağ olsun.
 Öcal kaptana hak veriyorum.  2 - 3  dakikadan fazla tutmamak gerekir.
  • IP logged

• *
#21: 20 Şubat 2019, 23:07:31
Bir önceki teknemde dirsek problemi yaşadıktan sonra, tatlı su sisteminden 3 yollu vana ile su bağlamıştım.
Tekneyi uzun süre bırakacağım zaman vanayı tatlı suya çevirip, biraz çalıştırıyordum.
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
#22: 21 Şubat 2019, 00:36:12

Su buharı ise eksozdan çıkınca çabucak dağılır kaybolur.

Eğer çabucak kaybolmuyorsa yakıtla ilgilidir,dumandır.
  • IP logged
xxx

• *
#23: 21 Şubat 2019, 15:36:32
En güzel tanı yöntemini Erol Abi söylemiş...

Bir de çoğumuzun tanklarında bulunan mazot yazlık, yani çok soğuk günlerde akışkanlığı da yanma performansı da etkilenir. Bir müddet çalıştıktan sonra (motordaki mazot geri dönüş hattından gelen sıcak mazotla ısındıktan sonra) biraz daha kendine gelir.

O yüzden bu ihtimali de kafanızın bir yerinde tutun hocam..

Ben eskiden her haftasonuna çalıştırırdım. Yakın bir dostumun önerisiyle 3 haftada bir çalıştırmaya başladım (kışın çalıştırılan soğuk motorun aşınma durumu nedeniyle).

Bazen çok soğuk havalarda (3-4 derece) hem zor çalışır, hem de hafif  dikkatlice bakınca görünen dumanımsı egzoz çıkışı gözlemlerdim. Biraz daha ılık günlerde ise görmezdim... Önemli olan yazın görmemek aslında :) Marina komşularım bilir, motor ve duman konusunda titiz ve takıntılıyımdır. Eğilip koklamışlığım bile vardır  ;D
  • IP logged

s

serdar çırak

#24: 21 Şubat 2019, 15:51:03
Egzostan çıkan buhar ya da her neyse,motor iyice ısındıktan sonrada devam ediyorsa,güvendiğin bir ustaya göstermelisin.
  • IP logged

• *
#25: 21 Şubat 2019, 20:36:34
 İşte ben de ustaya göstermeden önce diyorum ki;
 Su buharı çıkıyorsa;
1)  Kelepçeleri kontrol
2)  Emiş vanasından impelere kadar (süzgeç dahil) hava kabarcığı olamamalı.
Bunlarda sorun yoksa,
3)  Porçöz uygulaması yapılmalı.
 devam ediyorsa,
4) impeler kontrolu yapılmalı
  Kolay gelsin.
  • IP logged

• *
#26: 05 Mart 2019, 23:40:33
Ben de geçen yaz beyaz duman sorunu yaşadım.. Üç usta baktı, üçü de "enjektörlerden" dedi.
  • IP logged

Yukarı git