Bu yazı dizisi boyunca, Athar’ın anne babası ve daha eski kuşak akrabaları hakkında oldukça detaylı bilgiler verdik. Hatta Osmanlı arşivlerinde Athar Bey’in babası Asaf Bey’in ciddi anlamda izini sürdük, çok değerli belgeler edindik, bunları sanırım Türk amatör denizcilik camiasında ilk defa dile getirdik, paylaştık. Annesi Seniye Hanım’ın Sultan Abdülaziz dönemine kadar giden tarihine tanıklık ettik, anne tarafından akraba olan usta gazeteci Hıfzı Topuz’la görüşme imkanı bulduk, belki de gün ışığına hiçbir zaman çıkmayacak detayları kağıda döküp ölümsüzleştirdik. Asaf Beyin adını taşıyan bir sokağı bulduk, kimsenin bilmediği bu bilgiyi de köşemizde ilk defa paylaştık.
Bu bölüm ise çok özel olacak. Çünkü Athar Beşpınar’ın son dönemlerine bir evlatmışçasına eşlik eden çok kıymetli bir İstanbul hanımefendisi misafirimiz oluyor. Athar Bey’in soyundan hayatta kalan tek temsilci olan torun Asaf Beşpınar kardeşimizle tanışmıştınız. Bu bölümdeki konuğumuz torun Asaf’ın annesi, yani Athar Beşpınar’ın gelini olan Neslihan Hanım. Anadolu yakasındaki evlerinde ziyaret ettiğim Neslihan hanım yazı dizimizdeki en önemli konuğumuz. Tekne yapım hayatı dışındaki Athar’ı tanımamda oldukça faydalı bilgiler edindiğim Neslihan Hanım’a ve oğlu Asaf kardeşime buradan teşekkürü bir borç bilirim.
Daha önce de belirttiğim üzere Athar Beşpınar’ın teknik yanı, mühendisliği, tekne yapımcılığı yanında gerçek insan tarafı da çok ilgimi çekti. Kardeşinin kaybından tutun, insanlarla ilişkilerini, inançlarını, hastalığını, kandırılmışlıklarını, gönül ilişkilerini, çektiği sıkıntıları, vefatını ve daha bir çok yaşamaya dair özelliklerini öğrendikçe, Athar artık benim için bir roman kahramanı, eski bir dost ya da yakın bir akrabam gibi olmaya başladı.
Bu bölümde bir çok şey kişisel gelebilir, tekne ve deniz konularına uzak görünebilir. Fakat yapmak istediğim şey bir biyografi şeklinde Athar’la ilgili hemen her şeyi kağıda döküp ölümsüzleştirmektir. İsmi bile, yani Athar kelimesi bile hemen hepimiz için bir bilinmez iken, bu çok önemli şahsiyeti tanımak, artık hakkında pek çok şey bildiğim Athar Beşpınar portresini arşivimde bulundurmak, bunu da ilgi duyan okuyucuyla paylaşmak istiyorum.
İsim demişken bu konuda birkaç kelam edelim. Denize ilgi duyan herkes, malumunuz, Pupa Yelken’i okuyarak bu işe bulaşmıştır. Kısmet teknesi deyince de yapımcısı olarak senelerdir ezbere bir isim dökülür dudağımızdan, Athar Beşpınar ismi. Ülkemizde pek rastlanmayan bu ismi hepimiz biliriz bilmesine de anlamının ne olduğunu pek uzun boylu düşünmeyiz. Ben de başlarda Ermeni ya da Rum kökenli bir vatandaşımız olduğunu düşünürdüm. Sonradan, babası Asaf’ın Pencap eyaletinden göçtüğünü öğrenince ismin de anavatanı çıkmış oldu. Zira hem Hindistan hem de Pakistan’daki (Pencap iki ülkenin de topraklarına yayılmış bir bölge) Müslümanlar arasında Athar ismi oldukça yaygın. Arapça kökenli bir kelime olan Athar ismi Pencap bölgesinde “kutsal” anlamında kullanılıyormuş. Soyadı olan Beşpınar kelimesinden ise daha önce bahsetmiştik. Aile, Pencap eyaletinin dilimizdeki anlamını soyadı olarak almış. Penç ve ab olarak ayırırsak daha iyi anlarız.
Yaşayıp gidiyoruz.