Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Tekne uzakta olursa ?

e

ersinboke@icrs.com.tr

Tekne uzakta olursa ?
OP: 15 Aralık 2018, 17:13:27
İşten güçten malumunuz ekim ayından bu yana Tayo Mar 'ın yanına gidememiştim. Çarşamba sabah saat 6 uçağı ile brandalar çözülmüş bahanesi ile Ören 'e gittim. Offf ne özlemişim teknemi ama. Neyse efendim şimdi size Tayo MAr 'ı  anlatıp duracak değilim. Benim için yeni bir tecrübe olan tekne uzakta ise ne yapılmalı konsunda edindiğim tecrübeleri yazmak istiyorum.

Bunların çoğu eminim birçoğunuzun da malumu. ancak her zaman olduğu üzere yazılmadığından ben hr seferinde yeni öğrendiklerimi sanki ben keşfetmiş gibi yazıyorum ya. Komik gerçekten.

Öncelikle teknesini güneyde tutacakların bilmesi gereken en önemli konu yağmur. İstanbul 'da yağdığı gibi yağmıyor oralarda. Günlerce ve sürekli yağıyor. Teknenin bir yerleri açık kalsa batırır valla. O derece yani.

Şimdi sadece yağmur değil sorun. Oluşturduğu nem. ahşap tekne olmasına rağmen iki yastığı atmak zorunda kaldım. Küf oluşmuş çünkü. Dolayısı ile havalandırma çok önemli. Ee?  nasıl olacak bu. Hem yağmur girmesin diye sıkı sıkı kapat, hem de havalanmasını bekle. Tam döner istiyorum ancak dönmesin istiyorum hesabı.

Burada manika çok önem taşıyor işte. Ne var ise eskilerde var. İki manikayı hakim rüzgar yönüne döndürüp, bunların arkasında kalan yerlerde mesela kamara girişinde olacak bir havalandırma kelebeği tam da istenen havalandırmayı sağlıyor. Yine bu güneş enerjisi ile çalışan fanlar da bu iş için ideal bence. Gündüz şarj edip gece havalandırma şansı oluyor böylece.

Bir diğer önemli konu koltuk halatları. Şimdi halatlarda önemli konu şu. Çok kalın halatlarda fare riski var. Üzerinden yürüyebiliyor. Şu Poseidon marinin sattığı plakalar işe yarar gibi . ancak en kötü ihtimal kesilmiş bir pet şişeyi ters yönde yani ağzı kıyıya bakar şekilde halata geçirmek de bir yöntem. Ancak daha önce azıldığı üzere doblin yerine bağlamak yıpranmaması açısından tercih edilmeli. ayrıca yedek , daha gevşek bir yedek koltuk halatı da iyi bir sigorta. Mümkün olduğunca esnek halat kullanmak iyi bir fikir bence. Hiç esnemeyen koltuk halatı tüm gücü teknenin babalarına bindiriyor.

Her durumda marinadaki palamarlar önemli. Yine marina yönetimi ile ilişkiler de kritik öneme sahip. Tekneyi mümkün olduğunca tente ile örtmek de bir o kadar önemli bana göre.  Kızılay prandasından yaptırdığım üç bölümlü branda iyi iş gördü. Kışın da teknenin tamamını kapatıyor.

Gelelim yelkenlere. Bence bu kadar çok yağmur yağan bir bölgede tekne tutuluyor ise ve kullanılmayacak ise yelkenleri sökmek en iyisi. Bu arada randa armanın bir önemli özelliğini daha görmüş oldum .)  Benim ana yelken koruyucu brandam , lazy bag sisteminden farklı , hatta tam tersi . Şöyle yani

ve sürekli havalanıyor. Böylece yelkenlerin küflenmesi gibi

Dolayısı ile yelken bir yerde kapalı durmuyor. alttan süzülüyor. Küf yapma riski de azalıyor. ancak önümüzdeki ay gidemez isem sökerim artık Mayıs ayına kadar.

Patalya yı da unutmuyoruz bu arada. Onun da brandası var.

Bu yazki rotayı da yavaş yavaş planlamaya başlamalı artık.

Görünüyor mu bilmiyorum. Ancak Tayo Mar 'ın altında neredeyse hiç zehirli yok. ancak kekemoz da yok. Bu tatlı su kaynağı teknelerin altını temiz tutuyor.

Ören marinaya gidip gelmesi de zor değil. Havalimanından  Milas 'a havaş var. Milas 'a girmeden Ören kavşağında iniyorsunuz. Buradan saat başı Ören minibüsleri geçiyor. Havaş 10 TL , minibüs de o kadardı galiba.

sonuç olarak Teknenin İstanbul dışında olması zannettiğimden daha az sıkıntı yarattı. Nisan ayı itibarı ile ise Gökova seyirleri başlar artık.

• IP logged

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
Ynt: Tekne uzakta olursa ?
#1: 15 Aralık 2018, 21:42:56
Barraküda kızartması yedin mi?
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#2: 15 Aralık 2018, 22:55:33
Özellikle uzun terklerde kamara  ve tekne genel iç havalandırması önem kazanıyor.

Bu işler tam senin kalemin. Severek üretirsin .
Aşağıya bazı çizim ve uygulama resimleri koyuyorum. Tayo-Mar'a da çok yakışır. Benim elim deyip de yapamadım onun yerine mantar dişli manikalar koymuştım. Çok verimli olamadılar biliyorum.

Tekniğin ve ürünün tanımlaması " Dorade box" veya "Dorade ventil"

Bu sistemin temel amacı yoğun yağışta manikadan içeri giren suyun tekne içine ulaşmadan kutu içinden tahliyesini sağlamak.

Bende orijinal güzel bir proje de var- İzmir'de. Yazı beklerim dersen gönderirim.

Küçük boy pirinç manika bulmak neredeyse olanaksız. Onun yerine makul ve sakil görünmeyecek plastikler de olabilir.

Kolay gelsin.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
    • Classicboats Turkiye
#3: 15 Aralık 2018, 23:35:34
Bendeki bu olmamakla beraber yine de iş programı yapmana yarayacak bir plan.

• IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

e

ersinboke@icrs.com.tr

#4: 16 Aralık 2018, 10:08:00
Sağolasın Cem Gür. Gerçi manikalar var. Malum Tayo Mar 'da zorunlu olmadıkça plastiğe yer yok !  O yüzden manikalar pirinç zaten. Yalnız üzerine krom kaplama yapılmış. üç yıl önce 250 TL ye almıştım tanesini. İtalyan malı. Bir ara elektroliz yöntemi ile kromlarını söktürmem gerek o kadar. Bu kutu uygulamasını biliyordum ancak projesi yoktu tabi. Dur ben bunu bu kış bir yapayım. 

Bu vesile ile geçen sene planlarını gönderdiğin kürekleri yaptım malumun. Ne kürekmiş ama. Bizim standart küreklerden ne kadar da farklı. Neredeyse patalyanın boyu kadar bu kürekler. Bir seferde patalyayı 6-7 m götürüyor. Gerçekten inanılmaz.

Yere göğe sığdıramadığınız şişme botlarda kürek ile yürümek neredeyse imkansız malum. Dur ben buna ayrı bir konu başlığı açayım. Bu başlık tekne uzakta iken yapılacaklar ile ilgili.
  • IP logged

• *
  • Bilen bilir
#5: 16 Aralık 2018, 10:39:38
Konuyu dağıtmak gibi olmayacaksa bir şeyi merak ettim. ???

Tayo Mar'ın kıçındaki çıkıntı için marinalar tekne boyu hesaplamasında çapariz çıkarmıyor mu?
  • IP logged
DeDe

e

ersinboke@icrs.com.tr

#6: 16 Aralık 2018, 10:53:23
Bumkin. Türkçesi nedir sözlükten bulamadım. aslında orjinalinde var bu. Fakat ilk imal edildiğinde burada da bir baston varmış. Bana kalırsa bu baston daha iyi imiş. Ancak ikinci sahibi bunu iptal edip bu üçgen bumkini yaptırmış.

dediğim gibi bence baston daha iyi imiş. Üstelik ağacı da çam. Dede sen yazınca daha bir gözüme battı şimdi. :)

Oysa ben Tayo Mar 'ın orjinal ağaçları dışında bir ağaç kullanmıyorum hiç. Meşe, akaju ve ireco kullanıyorum. Çıralı çam ve benim hiç hoşuma gitmiyor o bölüm. Cem Gür belki baston delik detayını gönderirse yeniden bastona dönebilirim belki.  İlk yapıldığında baston olduğundan ruhsattada boyu bu çıkıntı hariç işlendiğinden sorun olmadı bu güne dek.  Ne yalan söyleyeyim He gittiğim marinada baş köşede tutuldum. Civadra ve bumkin sorun olmadı hiç.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#7: 16 Aralık 2018, 11:20:26
Patalyanın içine ne doldurdun öyle?
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Bilen bilir
#8: 16 Aralık 2018, 11:22:44
Bir yerlerde okumuştum,Panama kanalı geçişinde en uç noktalardan ölçü alıyor diye.
Tayo Mar ile dünya turu yapmaya kalkmayacaksan şimdilik sorun yok o zaman.  ;)
  • IP logged
DeDe

e

ersinboke@icrs.com.tr

#9: 16 Aralık 2018, 13:49:18
Patalyanın içine ne doldurdun öyle?

Ben bu soruyu Hüseyin abiden bekliyordum aslında :)  Teknenin ardiye deposu oldu resmen. Fazla usturmaçalar, havuzluk minderleri , eski brandalar filan var. Ancak en üstte çatılmış kürekler ve üzerinde küçük kızımın köpük bordu var. Çatı şekline getirdim ki yağmur suyu süzülüp gitsin.
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#10: 16 Aralık 2018, 18:00:36

Bumkin.  Cem Gür belki baston delik detayını gönderirse yeniden bastona dönebilirim belki. 

Niyet et gönderirim tabii. Tek sıkıntısı  havuz yan oturaklarından birisinde kalın bir ağacın ortalıkta olması. Yoksa sistem basit.

Ben Kalamış marinada bağlı iken hem kıç hem de baş baston hep içeri çekilmiş halde dururdu. Yelkene çıkmadan önce donatıyordum. Mazoşistim ya  ::) :P

• IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#11: 19 Aralık 2018, 00:17:33
Bir yerlerde okumuştum,Panama kanalı geçişinde en uç noktalardan ölçü alıyor diye.
Tayo Mar ile dünya turu yapmaya kalkmayacaksan şimdilik sorun yok o zaman.  ;)
Marinalarda "minimum metrekare" ölçüsü var, o yüzden yaklaşık 10m boya kadar tüm tekneler aynı fiyatı ödüyorlar. Çıkıntısına bakmıyorlar. :)
  • IP logged
><(((º>

• *
  • Bilen bilir
#12: 19 Aralık 2018, 09:38:12
Marinalar maalesef yönetime gelen yöneticilerinin aklı evvel uygulamalarına da sahne olabiliyorlar.
Mesela dünya turu yapan denizcilerimizden yer parası almayan marinaların yanı sıra bazıları ''dünya turunu kendileri için yapıyorlar, benim için mi yapıyorlar?''diyerek bu uygulamayı kaldırmışlar. ???
  • IP logged
DeDe

Yukarı git