Dur şimdi aklıma geldi bir Somon Gravlaks tarifi bırakalım şuraya. Kuzine bölümümüz olunca oraya taşınır nasılsa
Bu Gravlaks bir İskandinav tarifi, onlar yaparlarmış aslen. Grav "mezar, laks ise "somon" anlamına geliyormuş. Onlar gel git olmayan yerde tuzlayıp, gömerlermiş.
Onun için Gravlaks "gömülü somon" demek oluyormuş.
Artık öyle yapmıyorlar tabii ki. Şimdi ki tarif ortaya çıkmış. Laf aramızda ciddi güzel oluyor. Diğer yağlı balıklar ile de yapılabilirmiş ama ben denemedim. Somon iyi oluyor.
Gelelim malzemeye ;
1 çorba kaşığı kadar kara biber (taneden öğütülmesi tercih),
2 çorba kaşığı şeker,
2 çorba kaşığı kaya tuzu,
2 kg somon balığı (fileto halinde kesiliyor, derisini almayacaksınız)
Yarım çay bardağı votka,
Tepele dolu çay tabağı kadar ince kıyılmış dereotu.
Somon da hiç kılçık kalmamasına dikkat edin.
Tuz Karabiber ve şekeri bir yerde karıştırın.
Kenarları biraz yüksek bir kabın içine streç film koyun, somonları derisi altta kalacak şekilde koyun, Votkayı güzelce heryerine yedirin.
Şeker,tuz ve karabiberden oluşan karışımı üzerine güzelce sürün,
Dereotlarının yarısı üzerine serpin,
Tekrar üstünü streç filmle kaplayın iyice. Üstüne bir ağırlık koyun 36-48 saat arası buzdolabında tutun.
Bittimi hayır tabii ki. Bir de Hardal sosu yapacağız ;
2 çorba kaşığı kadar elma sirkesi
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
yarım çay tabağı kadar ince kıyılmış dereotu
2,5 çorba kaşığı hardal (kavanozlarda satılanlardan)
Hepsini karıştırıyoruz. Sos işi bu kadar.
En son olarak ;
Balığımızın üzerine sürdüğümüz karışımı temizliyoruz. Fırçamsı bir şeyle kolaylıkla çıkıyor.
Kalan dereotlarımızı tekrar üzerine serpelim, keskin bir bıçakla güzelce ve incecik pastırma kıvamında keselim.
Tercihen çavdar ekmek ile birlikte, yanında hardal sosu ile tabağınıza alın.
Beyaz şarapla çok iyi gidiyor.
Afiyet olsun.