Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Titanların Savaşı Saat 16.00'da Başlıyor

• *
    • Classicboats Turkiye
Şaka bir yana Enes biladerim sen iyi araştırıyorsun biliyorsun diye düşünerek soruyu öncelikle sana yazıyorum.
Bu hatunun teknesinde de görülüyor ya monohull yarış teknelerinin sancak ve iskele bordalarında şu tatlı kaçık ressam Dali nin bıyıklarına benzeyen dalgalar nedir.Bir de onları ana direkten çıkan gönderlere de bağlamışlar bu teknelerde. :-\

Bu soruyu kim soracak diye merakla bekliyordum. Ben cevabını biliyorum. Başka bilenler de vardır muhakkak.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
Umarım yanlış bilmiyorumdur diyerek başlayayım.

Tekne hızlandıkça foil denen bu meret sayesinde gövde suda yukarıya doğru yükseliyor. Böylece tekne suya daha az değiyor. Sürtünme azaldığı için tekne daha da hızlı gidiyor. Ayrıca görece daha az sarsıntılı bir seyir imkanı sunuyor. Videoda görülen canting keel (iskele ya da sancağa doğru döndürülebilen salma) sayesinde teknenin bayılması azalıyor.

Videoda da söylendiği gibi görüntüler birçok şeyi açıklıyor.

• IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

• *
  • IP logged

• *
  • Bilen bilir
Sağ olasın Enes biladerim. :)xx :)xx :)xx
Direk dibinden çıkan bumbaları (doğru terimdir umarım) bu aletlere bağlı gibi algılamıştım.
Bu bumbalar da direğe mukavamet veriyorlar herhalde.
Her yarışta sanki teknelere yeni bir yenilik ilave ediliyor gibi.
Eski modelleri 2. el olarak satıyorlarsa bari bir tane edinip yavaştan yavaştan geleceği ucundan yakalamaya başlayalım. ;D
  • IP logged
DeDe

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Çok ilginç denize az temas ettiği için yüksek hızda ne kadar stabil.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
Şaka bir yana Enes biladerim sen iyi araştırıyorsun biliyorsun diye düşünerek soruyu öncelikle sana yazıyorum.
Bu hatunun teknesinde de görülüyor ya monohull yarış teknelerinin sancak ve iskele bordalarında şu tatlı kaçık ressam Dali nin bıyıklarına benzeyen dalgalar nedir.Bir de onları ana direkten çıkan gönderlere de bağlamışlar bu teknelerde. :-\

Bu soruyu kim soracak diye merakla bekliyordum. Ben cevabını biliyorum. Başka bilenler de vardır muhakkak.

Net değil ama tahmin edebiliyorum. Anladığım kadarı ile Utku dedenin o gönder dedikleri bir çeşit gurcata görevi görüyor. O boydaki direği stabil tutmak kolay olmasa gerek...

Sanırım yanlış anlamışım dede tekne bayıldığında salmaya yardımcı kanatçıkları sormuş. :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 09 Kasım 2018, 11:21:42 Gönderen: Mehmet Köstekçi »
Köstekçi ---bu son fasıldır ey ömrüm, artık denizde geç---

• *
    • Classicboats Turkiye
Haklısın Köstekçi.

Genellikle basit bir makara ile mandarın ters tarafına flok mandarı eklenir. Boşu alındığında flok mandarı da 2. çarmıh görevi görür. Bu kontraya ayrıca “Marlink”de donatılabilir.

" Nispeten yakın dönemlerde, özellikle Brötanya’da kullanılan merlan ya da marlink bir ucu çatallı güçlü bir açevele gönderdir. Tabanı teknede rüzgâr altında bir eğriye veya bazen bir kademeli ağaca dayanır. Mandar gönder ucunda bulunan çentiğe geçirilir ve marlink bordadan dışarı uzatılır. Bir alt baskı ile aşağı basılır. Mandar palangası boşu alınır. Böylece mandar birkaç santim daha gerilir. Aynı zamanda direk dibinde oldukça dar olan tekne eninde mandarın düşey açısı yükseltilmiş güçlü bir çarmıh elde edilmiş olur. Bu uygulama Vendée Globe ve diğer modern yarış teknelerinde de mandar yerine çarmıhlara uygulanıyor. "
" Kürekten yelkene kaybolan miras " Kitabımdan
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
  • Bilen bilir

Net değil ama tahmin edebiliyorum. Anladığım kadarı ile Utku dedenin o gönder dedikleri bir çeşit gurcata görevi görüyor. O boydaki direği stabil tutmak kolay olmasa gerek...

Sanırım yanlış anlamışım dede tekne bayıldığında salmaya yardımcı kanatçıkları sormuş. :)

Ben ilk videolarda kanatçıkları o  gönderlere bağlı gibi algılamıştım.Son videolarda çok net ve ayrıntılı görülüyor.İkisi de bilmediğim düzenekler. :o
Moody'de vardı da kullanmadık mı? ;D
  • IP logged
DeDe

• *

Proa kanolarda baş ile kıç yer değiştirilip tramola atabiliniyor.İngilizler buna "Tacking (Tramola) " yerine"Shunting" demişler. Şöyle ki :

Eğer Ultime sınıfı tekneler tramola kabiliyetlerine ek olarak proa kanolar gibi shunting yapabilecek şekilde tasarlanırsa aşağıdaki videoda görülen hasarlar olsa bile yarışı sürdürebilir. Yani önce shunting yapıp kıçı baş yapar, sonra gerektiğinde tramola veya kavança atabilir.

Bir diğer sorun da bir cisme çarptığında foillerin kopabilmesi. Bunu da kanımca kolay değiştirilebilir şekilde tasarlayabilirler. Son Vendée Globe yarışında Alex Thompson belki de foilini değiştiremediği için şampiyon olamadı.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 11 Kasım 2018, 16:51:36 Gönderen: Enes Save »

• *
Francis Joyon,François Gabart'ı finişe 13.5 deniz mili kala şu an geçti. Canlı yayın aşağıda. Gabart baştan beri öndeydi.

• IP logged

• *
Joyon önde ama balık ağına takıldı. Biraz daha yavaş gidiyor. Aman Allahım!
  • IP logged

• *
6 deniz mili kaldı. Joyon 0.9 deniz mili önde ve hala balık ağını çekiyor.
  • IP logged

• *
  • IP logged

• *
1 mil kaldı. Burun burunalar. Rüzgar düşük.
  • IP logged

• *
  • IP logged

Yukarı git