Utku dede,
Sen ortak değil forsa arıyormuşsun gibi geldi bana. Tarif daha çok ona uyuyor da.
Senin gözünde bir " liboş " olduğumdan eh dolayısı ile bu alım satım işlerini senden daha iyi bildiğimden şöyle bir yorum yapabilirim. Aslında Türkiye de bir çok teknesini satmak isteyen kişi benzer hatayı yapıyor. Hazır sen konu açınca yazma fırsatı oldu.
Ortalama bir teknenin satış süresi fiyatı eğer doğru belirlenmiş ise maksimum 6 ay. 6 ay sonrasında tekneniz hala ilan ettiğiniz fiyattan satılmıyorsa demek fiyatınız güncel piyasa şartlarına göre doğru değil demektir.
Bir malı satmadan önce hedef kitlesini iyi belirlemek gerekir. Şimdi eee ne var bunda bunu herkes bilir diyeceksin ama öyle kolay iş değildir bunu belirlemek.
Aslında senin teknen çoktan satılmalı idi. Çünkü tekne alırken en önemli kurallardan biri kimden tekne aldığındır.
Ahmet ile koyduğumuz bir kural var. " arıza tekne sahibi " kuralı.

dur hemen yanlış anlama. Buradaki "arıza " teknesine değer veren , eli teknenin üstünde olan kişi demek. Can hocadan dinlediğim sen de teknene önem veren , yapılması gerekenleri aksatmadan yapan bir tekne sahibisin.
Peki niye satılmadı ? Çünkü tekneyi yapanlar da benim gibi "liboş " hatta liboşluğu icad eden adamlar olduğundan bu tekneyi yaparken bir ekonomik ömür hesap ettiler. Fiber bu "liboş " ları şaşırttı ama. Kimse fiberin bu derece dayanıklı ve uzun ömürlü olabileceğini baştan tahmin etmemişti. Bilseler "liboş " olduklarından daha az fiber kullanırlardı.
Ancak sistem böyle yürümediğinden , Yeni üretilen teknelerin satılması gerektiğinden bu sefer adamlar kendi yaptıkları eski tekneleri bile pislemeye başladılar. Neyse konuyu dağıtmayalım.
Şimdi Senin tekne de muhtemel kaya gibi ve "arıza " bir sahibi olduğundan tıkır tıkır çalışmakta. Sen fiyat belirlerken elbette eski olmasını da dikkate alarak bir fiyat belirledin. Hal böyle olunca bu tekneye de daha çok bu işe yeni başlayacaklar talip olmaya başladılar. Onların gözünde eski de olsa tekne "fiber " olduğundan zaten problem değil. Ancak sonuçta paraları kıymetli. O yüzden de buna bir yatırım gözü ile de baktıklarından fiyat bunlara pahalı gelir.
Peki neye göre pahalı? İşi bilmiyorlar ama bunlarda bu lanet " liboş " sistemin içinde olduklarından az çakal değiller yani. Verdikleri teklif muhtemelen üç beş yıl sonra tekneyi satabilecekleri fiyat olacaktır.
Yani sen satış fiyatını belirlerken bu günkü değerini değil , üç yıl sonra olabilecek düşüş ile birlikte bir fiyat belirlemelisin. O zaman bahsettiğim 6 ay içerisinde tekneni satabilirsin. Aksi durumda daha da bekleyebilirsin ancak teknen bir yıl daha yaşlanmış olur. Bu sefer ister istemez fiyatı düşer.
Bu fiyata satacağıma satmam daha iyi gibi gerekçeler ise kendini kandırmaktan öteye geçmez genelde. Çünkü sonuçta tekne durduğu yerde para yemeye devam eder.
Ne fiyat belirliyorsun bilmiyorum ama fiyatını gözden geçirmen en mantıklısı.
Konu başlığı ile ilgili yorumuma gelince. Belirlediğin fiyattan satmaya çalış daha iyi. en azından bir şans var. ama bana sorarsan "ortak " bulma şansın hiç yok.

sana takılmayı özlemişim dede.. İlaçları aldıydın inşallah..