Wharram Wingsail Rig.. Türkçe'ye kanat yelken arma diye tercüme edilebilir diye düşünüyorum.
geleneksel yelkenlilerden esinlenilen ve bunu daha ileri götüren çalışmaları çok önemsiyorum. Bunlar para tuzağı haline gelen yelkenli armalarına çok önemli alternatif oluşturuyorlar.
Wharram aslında bir katamaran tasarım firması. Çok ilginç tasarımları var. Eski bir sörfçü ve sonrasında küçük katamaran kullanıcısı olarak katamaranlara ayrı bir hayranlığım var. Ancak katamaranların en önemli avantajlarında birisini daha bu yazı ile öğrenmiş oldum.
Yazının orjinali şurada
https://www.wharram.com/site/how-we-design/wharram-wingsail-rig isteyen buradan da takip edebilir.
Şimdi Murat Erciyes'in çevirdiği "slot effect " yazısında direğin aslında ayrı bir türbülans kaynağı olduğunu , bu nedenle farklı direk kesitleri ile bu problemin ortadan kaldırıldığını görmüştük.
Bizim klasik gargari halkalarını da gereksiz kılan bir yöntem. İlave bir aksama gerek kalmadan yelken basabiliyor bu yöntem ile . Dahası Bumba da yok. Niye yok? Katamaran da genişlik problemi olmadığından. ! Malum monohull gövdelerde bumbanın bir nedeni geniş apaz ve pupa seyirlerinde yelken uzunluğunun tekne genişliğinden fazla olması.
Klasik randa armadan esinlenilen bu kanat yelken ile direk üzerinde herhangi bir yay ya da benzer taşıyıcı bir sistem olmadan yelkeni basabiliyorsunuz. Ütelik bu şekilde tasarlanmış yelken ile direk türbülans etkisi tamamen kayboluyor.
En önemli faydası ise bumba olmaması. Randa arma benzeri daha dar ancak çift direkli iki yelken ile Markoni ve randa armanın tüm iyi özelliklerini kendisinde toplayan, kullanımı son derece pratik ve daha ucuz , üstelik daha küçük bir yelken alanına sahip bir arma yaratılmış.
Çok beğendim gerçekten..
not .. neden bilmiyorum ancak resimleri yükleyemedim.