Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Bir Soru

• *
    • instagram
Bir Soru
OP: 11 Ekim 2018, 12:41:35
Değerli Reisler,
Daha önce tarşılmış mıydı hatırlamıyorum, yabancı gruplardan birinde karşıma çıkınca sizin de görüşünüzü almak istedim:

Alargada teknenizdesiniz ve yine alargada içerisinde kimsenin olmadığı bir tekne çapa tarayarak size doğru sürükleniyor. Botla tekneye gittiniz ancak herhangi bir iletişim bilgisi yok; sahibine ulaşamıyorsunuz. Böyle bir durumda ne yapmak gerekir?

a) tarayan tekneye çıkar çapanın tekrar tutmasını sağlarım.
b) sahibine ulaşamadığım için tarayan tekneye müdahale etmem, sahil güvenliğe haber verir, kendi teknem için gerekli önlemleri alırım. 
c) diğer

Siz olsanız ne yapardınız? / Kitaba göre ne yapmak gerekir?

Sevgiler,
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

S

Servet

Ynt: Bir Soru
#1: 11 Ekim 2018, 13:00:37
Dünyanın her yerinde tek cevabı olmalı bence..
Becerebiliyorsam tekneyi emniyete alırdım..
  • IP logged

• *
#2: 11 Ekim 2018, 13:02:42
Kitabın ne dediğini bilmiyorum. Sanırım sahibine ulaşamadığım için tarayan tekneye müdahale etmem, sahil güvenliğe haber verir, kendi teknem için gerekli önlemleri alırım. 

Nedeni, bence izinsiz başka bir tekneye değil müdahele etmek, üstüne çıkmak bile birininin evine izinsiz girmeyle eşdeğer. Yani haneye tecavüz.

Doğrusunu ben de öğrenmek isterim.
  • IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#3: 11 Ekim 2018, 13:05:35
Sahil Güvenlik yakındaysa önceliğim o olur. Aksi durumda emniyete alırım.

Teknem alarga ve kokpitte kocaman harflerle telefonum yazılı.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
#4: 11 Ekim 2018, 13:57:10
Sanırım ben; yapabilecek durumdaysam sahil güvenliği haberdar ederek müdahale için izin isterim, tarayan tekneyi emniyete alır, olayı kısaca özetleyen bir not ve iletişim bilgimi bırakırım. Sahil güvenlik izin vernezse kendi teknemi emniyete almaya bakarım. Sonuçta sahil güvenlik o durumdaki tekne için tekne sahibi hükmünde sayılmalıdır bence.
  • IP logged
Köstekçi ---bu son fasıldır ey ömrüm, artık denizde geç---

• *
#5: 11 Ekim 2018, 14:40:11
Geçen yıllarda olan bir anı.Lodos fırtınası var.Barınaktaki teknelerden birinin furling halatı kıstırmaçtan kurtulmuş cenova yarı açık sürekli parparlıyor.Çıktım cenovayı sardım.halatı kıstırmaç dışında koçboynuzuna bağladım. indim.
Sahibi sonradan öğrenmiş teşekkür etti hala merhabalaşırız.
Ben iyi niyetle zarar vermeyeceğime aksine fayda sağlayacağıma eminsem müdahaleden kaçınmam.Şüphesiz eminsem.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#6: 11 Ekim 2018, 15:33:20
Motorunu çalıştıramayacağımız bir tekneye yardım edemeyiz diye tahmin ediyorum..

Botla yardım etmeye çalışır, kendi demirim sağlamsa; tekneye çıkmadan baş koçboynuzundan bir halat ile kendi kıç koçboynuzuma bağlar, sonrasında Sahil Güvenlik'e haber verirdim..
  • IP logged

• *
#7: 11 Ekim 2018, 16:25:59
Motorunu çalıştıramayacağımız bir tekneye yardım edemeyiz diye tahmin ediyorum..

Botla yardım etmeye çalışır, kendi demirim sağlamsa; tekneye çıkmadan baş koçboynuzundan bir halat ile kendi kıç koçboynuzuma bağlar, sonrasında Sahil Güvenlik'e haber verirdim..

Kavaletasıni açıp kalomasıni arttırmak sureti ile hızlı ve etkili bir müdahale olabilir ilk an için
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#8: 11 Ekim 2018, 16:46:10
Sanırım ben; yapabilecek durumdaysam sahil güvenliği haberdar ederek müdahale için izin isterim, tarayan tekneyi emniyete alır, olayı kısaca özetleyen bir not ve iletişim bilgimi bırakırım. Sahil güvenlik izin vernezse kendi teknemi emniyete almaya bakarım. Sonuçta sahil güvenlik o durumdaki tekne için tekne sahibi hükmünde sayılmalıdır bence.
Sahil Güvenlik böyle bir izin verremez. Onu bir unutalım. Bu izni sadece tekne sahibi verebilir. Diğer teknelerin emniyeti söz konusu olduğunda sorumlu kurum öncelikle Liman Başkanlığı. Tabi ki liman sahası içindeyse. Olmadı Sahil Güvenlik. Müdahale edilecekse de Sahil Güvenlik'in işi. Ama onların müdahale süresinden şüpheliysem önce de dediğim gibi dalarım tekneye, kendi teknenmiş gibi elimden geleni yaparım. Bir kaç kez yaptım da :)

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
#9: 11 Ekim 2018, 17:10:20
Müdahele etmezdim.
Müdahelem başarısız olursa, tüm sorumluluk ve zarar üstüme kalabilir
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
#10: 11 Ekim 2018, 17:29:50
Müdahele etmezdim.

Bu da mantıklı başka bir bakış açısı  ::)
  • IP logged

• *
    • instagram
#11: 11 Ekim 2018, 17:42:22
Müdahele etmezdim.
İşte korktuğumuz nokta burası..

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
#12: 11 Ekim 2018, 17:44:12
Ben olsam sürüklendiğini gördüğüm anda telefonumla sesli videosunu çekip,su tarihte,şu saatte,şu bölgede,çokomel teknesinin kaptanıyım böyle böyle bir olay var x isimli tekneye şu şu nedenlerden dolayı çıkıyorum diye videoyu çektikten sonra kesin gider gerekli şeyleri yapardım uçun da fırça yesem bile.

Buna benzer bir olay Cenk gürselin kara g teknesinde başıma geldi,cenovası açmıştı  yelkeni yırtılmıştı barınakta,Cenk ağbide asyada tatildeydi,fotoğraflarını çektim whsapdan gönderdim :) palmiye ağaçlarının altında güneşlenirken fotoğrafları görünce baya keyfi kaçmıştı :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 11 Ekim 2018, 18:01:05 Gönderen: Ali Ünalan »
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

• *
#13: 12 Ekim 2018, 01:58:52
Ağustos ayı Sığ Liman,
Hava sert,sağnaklar bastırıyor komşu tekne ben uyurken eşime biz Selimiyeye gideceğiz tekne demir tarayabilir göz kulak olurmusun demiş.
Uyandım, havuzluktayım eşim kahvaltı hazırlarken içeriden bana bu bilgiyi veriyor .Ben de şöyle bir baktım tekne yerinde.
Bir kaç dakika sonra çaylar geldi ben o arada sosyal medyaya falan şöyle bir bakmaktayım ki yükselen ses
- Tekne yok !
Evet kolladığımız tekne demir taramış ve uzaklaşmış hem de bayağı yolluca.
Hayatımda bu kadar hızlı bota atladığımı ve böylesi kürek çektiğimi hatırlamıyorum. Allahtan tekne bir süre sonra 50 feet bir teknenin demir zinciri ile seviyeli bir ilişki kurdu da yetiştim.
Tekneye çıktım da motoru yeni nesil düğmeli müğmeli,ırgat elciği desen ortada yok.Neyse bir arkadaş daha benden sonra yetişti tesadüf onun teknesinin aynısı imiş motoru çalıştırdık,kurcala ara bul metodu ile ırgat kumandasını buldum.
Köftehor kaçağı aldık tekrardan güvenli alana getirdik ve demirledik ama sıkı adrenalin patlaması da yaşadık.
Çarpmanın etkisi ile teknenin kıç açılır platformda hasar var idi.
Tekne sahibi dostumuz döndüğünde kıyıdan beni arayıp teknesine bırakmamı rica etti, gittim aldım.
Bana selimiye de cüzdanını kaybettiğini bulanların Jandarma kanalı ile kendisine ulaştıklarını falan anlatıyor.
Ben de öyle bön bön dinliyorum.
Neyse tekneye ulaştık  kiiii
bu kapağa ne olmuşşşşş
sesi çınladı.
Abi sen bi tekneye geç ben sana anlatırım dedim.
Bu yazdan kalan anılardan sadece birisi bu idi.
Sevgiyle
  • IP logged
Saygı, Sevgi ve Selametle. Netsel Marina - Marmaris Dimple Y/Y

• *
#14: 12 Ekim 2018, 09:51:03
Biraz rahatmış galiba kendisi.
Teknemin tarama ihtimali olduğunu bilip, üzerinden inmek?
Diyelim ki sana emanet etti, fark etmedin taradığını... tuvaletteydin mesela.
Geldiğinde ne olacak? Bir göz kulak olmadın diye bir de sitem mi edecek?
Ya da onu taratan sağnak seni de tarattı. Demir tazelemen lazım. Hangisi ile uğraşacaksın?
Dostlar hoşgörün, ben böyle bir sorumluluk almam. İleride başımıza gelirse peşinen söyleyeyim. Benden beklentiniz olmasın. En fazla telefona haber veririm.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 12 Ekim 2018, 10:41:47 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

Yukarı git