Bu klasik ile ilgili son derece keyifli bir tartışmayı okuduğumda yurt dışındaydım.
Bir eşyanın " klasik" olarak tanımlanmasındaki teknik kabuller ve çeşitli örnekler vermiş üstadlar.
Ancak işin içinde şöyle de bir felsefe yok mudur. ?
Bence "klasik " kavramını en iyi betimleyen , eşyadan bağımsız en önemli özellik, farklı toplumlar ve katmanları her dönemde etkiliyebiliyor olmasıdır.
BU açıdan bakıldığında , eşyanın teknik özelliklerinden çok , insan ruhunun maddeleştiği bir kavram desek çok da yanılmış olurmuyuz. ?
" klasik " diye adlandırdığımız her madde, eşya , kavram , he ne ise insan ruhundan , onun zarafetinden esinlenilerek ortaya konulmuştur. Ya da bu insani yan sonradan bu eşyada şekil bulmuştur.
1974 wolkswagen Big , ilk arabamdı. Milyonlarca satılmış olan bu arabayı " klasik " yapan ile 1950 li yıllardan kalma bir Rolls Royce arabayı "klasik " kabul eden mantığın temelindeki ortak nokta işte bu insani değerdir.
1970 i yılların kaplumbağası milyonlarca insanın yaşamının, anılarının bir parçası olduğu için bir "klasik " tir.
1950 li yıllardan kalma bri RR ise kullanan kişi kadar el işçiliğinin geldiği mükemmel noktayı göstermek açısından da bir " klasik " tir.
Bu açıdan bakıldığında , günümüzde hiç böyle " klasik " değerler yok mudur. ? Vardır elbette. Bu açıdan bakıldığında ilk çıkmış olan Iphone telefon bir "klasik " tir. Aslında ve belkide sosyolojik olarak çok daha başkaca bir şeydir ama "klasik " bu özelliklerinden biridir.
Emin olunuz ki , bundan 50 yıl sonra ilk çıkmış olan Iphone , kimileri tarafından yeniden kullanılmak istenebilir.
"klasik " bir eşya , ya da bir taşıttan bahsediliyor ise , "klasik " bir araba ya da tekne , insanların yaşanmışlıklarını sakladığı ölçüde " klasik " olarak adlandırılabilir.
Yelken yapmak , bizden önce yaşamış olan denizcilerin, tecrübelerinin sonucu ortaya çıktığı için bizi bu derece büyülemiyor mu sanki.. ?
Bu kutsallık ya da yaşanmışlığı hissetmeden yelken yapmanın bir anlamı olabilir mi ?