ŞARBON RİSKİNE KARŞI
(Alıntı)
Bu günkü Şarbon ile ilgili durumda Etler ve Sütler riskli. Ancak Bacillus anthracisin en dirençli sporları (besinlerin içinde yaşayan canlılar) 15 dakikadan az olmamak kaydiyla kaynatmalıyız.
Bu durumda şunlara dikkat etmemiz gerekiyor.
#Kıyma çiğ et olduğuna göre, bakteri de eldeki sıyrıklardan kolayca bulaştığına göre, (bir deri şarbonu ile karşılaşmamak için) eldivenle kıymayı yogurmak gerek. Çiğ hiç bir et ve sakatata çıplak elle dokunmamak gerek.
#Etleri..köfteleri cok iyi kaynatmak gerekiyor.. Kaynamaya basladiktan sonra..15 dk en az.
kaynatmaya DUYARLI...dirençli değil..😔
kaynamaya basladiktan 15dk sonra risk ortadan kalkar.
Sutlere gelince kutu sütlerin uzerinde UHT yazar. Ultra high temperature ile sterilize edildi demektir. Bunu kontrol edin.. Bunlarda risk yok. Ama pastörize sütler, çiğ sütler ve günlük süt çeşitleri en az 15 dk kaynatilip içilmeli.
Bilindik süt, peynir ve yoğurt markalarinda risk olmaz. Bunların Ari yani hastalıksız hayvan çiftlikleri vardır, dışarı da ihraç ediliyor çoğu..
#Açık dondurma yemeyecegiz. En şıķ pastane ya da cofee bike olsa bu dondurmayı hangi sütle yaptığını bilmediğimiz için yemeyeceğiz. Kapalı paketli dondurmalarin uzerinde uretim tarihi yazar.. temmuzdan sonra uretilenler riskli olabilir ki bunlar da seneye satılır bence...
Deri şarbonu tedavi ediliyor. Kotu ve oldurucu olan akciger sarbonu. 1987 de sevgili Ekrem Hocamla uretmiştim. Cok onemli bir gubre firmasınin ust duzey yoneticisinden. Hastayı yaşattılar ama cok ugrastilar. Bunu şundan yazıyorum Topraktan uçusan bakteri sporlari solunumla giriyor. Özellikle bahçeler icin gubreleme yaparken bitki ekerken, ozellikle temmuz ayindan sonra satilan gubreler çok riskli. Cunku bakteri hasta hayvanın dışkısıyla atıliyor ve sporlar toprakta canlı kalıyor.
Eldivenle ekip biçme işlerini yapmak ve mumkunse bahçe ya da saksılarımıza yeni gubreli toprak koyacaksak işlem sırasında eldiven yani sıra bir bezle agzimızı burnumuzu maskeleyip gizlerimiz icin de bir gozluk takip islemleri yapacağiz.. Ya da boyle işler yapmayacagiz
Anlasilan diete girecegiz hepimiz.. Dışardan hamburger, kofte, markasız açık sucuk (mangal için satilanlar) yememek lazım. Zira iyi pişmemiş ici çig kalmış kısımlar olabilir. Cok bilindik marka olmak sartiyla şarküteri tüketilebilir. Ancak bunlar kaynatılmiyor.. Sporlar canli kalabilir. Simdi piyasada olanlarda risk yok.. Eski üretim onlar. Asıl bundan sonraki üretimler riskli.
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.