Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Pasifikte 9 yıl önce kaybolan gemi, Hint okyonusunda ortaya çıkmış(?)

e

erdal duran

Harbiden "denizde bulunan bulanındır" şeysi şehir efsanesi midir? :)
Elbette..

Denizde veya karada, her ne bulursan bul önce en yakın resmi otoriteye haber veriyorsun, sahibine ulaşılmaya çalışılıyor, (Madeni kanunu madde 769), sahibine ulaşılmaz ise 5 yıl sonra sana kalabilir. (madde 771)

Sahibi bulunursa da eğer bir gemi-tekne gibi büyük birşey ise kurtarma-çekme ve süre boyunca barındırma-bakma bedeli olarak bir ücret ve/veya ödül talep edebiliyorsun, (madde 771) sahibi ile anlaşamazsanız mahkeme-bilirkişi aracılığı ile aranızı buluyor. Açıkdenizde, zor şartlarda vb. bulunursa pazarlık şansın artar elbet! :)

Böyle 18bin GT'luk gemi bulmak istemezsin, bakımı marinası zor olur! :D

Uluslararası sularda bulmuşsak ne olur acaba?
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Abi ye iç gitsin, boşver, UA sularda bulduysan teorik olarak yüz sayfa yazı yazılır, ama daha ucundan soran 5 kişi var mıdır, bilmiyorum. Ama tabii koca gemi benim oldu derseniz, uğrayacağınız ilk limanda nasıl bir yanıt alacağınızı biliyorsunuzdur.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

e

erdal duran

Eksik sormuşum, ben o gemiyi değil daha küçük bir tekne, mesela 9-10m.lik bir yelkenli ya da konteyner gibi herhangi bir şey kastetmiştim. Sanırım sürekli uluslararası sularda tutarsanız ömür boyu kullanırsınız ama bir ülkenin sularına yada limanına girerseniz sorun orada başlar. Kayıt kuyut vs. gibi. Bir de uluslararası sularda bulduğunuzu belgelemeniz gerekir gibi geliyor bana. Sorular çok gereksiz mi oldu diye de düşünmüyor değilim :). Googel'da aratınca birçok bilgiye ulaşıyorsunuz ama bazen çok spesifik cevapları orada da bulmak mümkün olmuyor. Hazır Özgür reis gibi detaycı bilgi deryası birisini bulmuşken sorayım dediydim :).
  • IP logged

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
Bir müddet evvel kızlarımız okusun türünden bir sloğanla tekne ile dünya turu yapmak için yola çıkıp atlas okyanusunda terk edilen yelkenli teknemiz hakkında bilgi var mı?
  • IP logged

• *
  • Viya böyle!
     Eksik sormuşum, ben o gemiyi değil daha küçük bir tekne, mesela 9-10m.lik bir yelkenli ya da konteyner gibi herhangi bir şey kastetmiştim. Sanırım sürekli uluslararası sularda tutarsanız ömür boyu kullanırsınız ama bir ülkenin sularına yada limanına girerseniz sorun orada başlar. Kayıt kuyut vs. gibi. Bir de uluslararası sularda bulduğunuzu belgelemeniz gerekir gibi geliyor bana. Sorular çok gereksiz mi oldu diye de düşünmüyor değilim :). Googel'da aratınca birçok bilgiye ulaşıyorsunuz ama bazen çok spesifik cevapları orada da bulmak mümkün olmuyor. Hazır Özgür reis gibi detaycı bilgi deryası birisini bulmuşken sorayım dediydim :).

Bizim kanunlarımız kapsamında aşağıdaki gibi açıklanmış;

http://www.denizcigunlugu.com/2016/05/denizde-terk-edilmis-geminin-sahibi-kim.html

Der ki,

Denizde bulunan sahipsiz geminin hukuki durumu, özellikle mülkiyetinin kime ait olacağı konusunda en yaygın inanış, denizde bulunan sahibi tespit edilemeyen geminin bulana ait olacağıdır. Bu konuya biraz teknik, mevzuat hükümleri doğrultusunda yaklaştığımızda, net bir hükme rastlamamakla birlikte Türk Ticaret Kanunu ve Türk Medeni Kanunu hükümleri birlikte değerlendirildiğinde açıklık kazandığını görmekteyiz.
Türk hukuk sisteminde mülkiyetin kazanılması eşyanın taşınır ya da taşınmaz eşya olmasına göre farklılık gösterir. Bu sebeple öncelikle bir eşya olan gemiyi taşınır eşya mı, yoksa taşınmaz eşya kategorisine mi koymalıyız bu durumu açıklayalım.
Taşınır eşya, özüne zarar verilmeden, kendi kuvveti veya başka bir kuvvetle bir yerden başka bir yere nakledilebilen ve maddi varlığı olan şeylerdir. Tanımda belirtilen özelliklere sahip olabilmekle beraber gemi, gemi siciline kayıtlı ise taşınmaz mal niteliğinde olup, mülkiyet hakları bakımından taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümlere tabidir. TTK 844. maddesi uyarınca 18 gros tonilatoda ve daha büyük her ticaret gemisinin maliki gemisini gemi siciline tescil ettirmeye mecburdur.
Gemi siciline kayıtlı gemilerin ihrazı (sahiplenilmesi) TTK’ nda düzenlenmiştir. TTK 874. maddesinin ikici fıkrasında; Sahipsiz bir geminin ihraz hakkının münhasıran devlete ait olduğu belirtilmiştir.
Sicile kayıtlı olmayan gemiler ise menkul eşya niteliğinde olduğundan, söz konusu eşyanın ihrazı için Türk Medeni Kanunu’nun sahipsiz menkul eşyanın sahiplenmek sureti ile mülkiyetinin iktisabı hükümleri tatbik olunur.
TMK 767. maddesinde sahiplenme başlığı altında yapılan düzenlemede; sahipsiz bir taşınır malın maliki olmak iradesi ile zilyetliğine geçiren kimse onun maliki olur. Ancak sahipsiz bir eşyayı bulan kişinin onun mülkiyetini kazanabilmesi için öncelikle aşağıdaki koşulların gerçekleşmesi gerekmektedir:
1- Öncelikle; kaybedilmiş bir şeyi bulan kimse, malın sahibine, sahibini bilmiyorsa kolluk kuvvetlerine, köylerde muhtara bildirmek veya araştırma yapmak ve gerektiğinde ilân etmek zorundadır.Bulunan şey önemli ölçüde değerli ise, her hâlde kolluk kuvvetlerine veya muhtara bildirmek gerekir.Oturulan bir evde veya işyerinde ya da kamu hizmeti görülen yerde bir şey bulan kimse, bunu o yer sahibine veya kiracıya ya da kamu hizmeti görülen yerde denetim ve gözetim ile görevli olanlara teslim etmek zorundadır. (M.769)
2- Bulunan şeyin özenle korunması gerekir. Korunması aşırı gideri gerektirir veya çabuk bozulabilir bir nitelik taşır ya da kolluk kuvvetleri veya kamu kurumu tarafından bir yıldan fazla saklanmış olursa, bulunan şey satılabilir. Satış, gerektiğinde önceden ilân edilerek açık artırma yoluyla yapılır. Satış bedeli, bulunan şeyin yerine geçer. (m.770)
3- Bulunan şeyin maliki, ilân veya kolluk kuvvetlerine ya da muhtara bildirme tarihinden başlayarak beş yıl içinde ortaya çıkmazsa; bulan kimse, yükümlülüklerini yerine getirmiş olmak koşuluyla o şeyin mülkiyetini kazanır.Bulunan şey malikine geri verilirse, bulan kimse yaptığı giderlerin ödenmesini ve uygun bir ödül verilmesini isteyebilir.Kaybedilmiş şey oturulan bir evde veya işyerinde ya da kamu hizmeti görülen yerde bulunmuşsa; o yerin sahibi, kiracı veya kurum, o şeyi bulan sayılır. Ancak bunlar ödül isteyemezler.
Sonuç olarak; yaygın olan inanışın aksine sahipsiz geminin mülkiyetinin kazanılması yukarıda sözü geçen ilgili kanunlarca belirlenmiş olup; bu aşamalardan geçmedikçe sahipsiz gemiyi bulan kişi mülkiyet hakkı iddia edemez.
  • IP logged
Yolu denizden geçen herkesle, elbet bir gün, bir yerde buluşuruz!

e

ersinboke@icrs.com.tr

bir şehir efsanesinin sonu daha.. :)
  • IP logged

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
"TERK EDİLMİŞ" gemimi? "SAHİPSİZ" gemimi?
Sahipsizliğin kanuni tanımı nasıl acaba? Sahibi bilinmeyen ile sahipsiz aynı anlamda mı?
  • IP logged

S

Servet

"TERK EDİLMİŞ" gemimi? "SAHİPSİZ" gemimi?
Sahipsizliğin kanuni tanımı nasıl acaba? Sahibi bilinmeyen ile sahipsiz aynı anlamda mı?

Kaybolmuş veya Hata Sonucu Ele Geçmiş Eşya Üzerinde Tasarruf Suçunun Cezası (TCK 160)
Kaybolmuş veya hata sonucu ele geçmiş eşya üzerinde tasarruf suçunun cezası şu şekildedir:

Kaybedilmiş olması nedeniyle malikinin zilyedliğinden çıkmış olan ya da hata sonucu ele geçirilen eşya üzerinde, iade etmeksizin veya yetkili mercileri durumdan haberdar etmeksizin, malik gibi tasarrufta bulunan kişi, şikayet üzerine, bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır (TCK m.160).
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Efsane gider, "umut fakirin ekmeği" sözü perçinlenir.. :D
  • IP logged
><(((º>

e

ersinboke@icrs.com.tr

Özgür sana yazı ithaf ettim .. Okumadın herhalde.. :))
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Özgür sana yazı ithaf ettim .. Okumadın herhalde.. :))
aha!? Görmedim valla! Nerde?

Telefonda bir değişiklik oldu, tapatalkı yeniden kurdum, nedense giremiyorum foruma, bi garip oldu.
Dünden beri göremedim pek bişey.. şimdi bilgisayar başına oturunca bakayım dedim..
Dur öbür konuları okuyayım hemen.. :)
  • IP logged
><(((º>

• *
Abi mantık zaten almıyor denizde buldum benimdir efsanesini. Alargadaki tekneyi yedekle al götür at denizin ortasına. Ertesi gün de çık ben bunu buldum benimdir de. Denizde tekne kalmaz herkes akşam çekek e alır teknesini.
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

Yukarı git