Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Kuzey Akdeniz Diye Bir Yer Var Mıdır?

• *
  • Donatan Temsilcileri
Kuzey Akdeniz Diye Bir Yer Var Mıdır?
OP: 24 Ağustos 2018, 14:34:01
Uzun süreli dinlenmelerin iyi yanı, uydurma hipotezler üretmek için bolca zamanı bulabilmenizdir. En uygun ödeme tarihini tavanın köşesine bakarak belirleyen ve  ona göre çek keşide eden İyi bir Türk iş insanı gibi, hareketsiz durduğunuz yerde, tavana veya ufka bakıp, çeşitli öndeyiler üretme ve bunun üzerinden de  spekülasyon yapma özgürlüğünü sonuna kadar kullanabilirsiniz.

Cep telefonuma gelen mesaj, bayramımı kutlayan marinamın adının NORTH MEDITERRANEAN SEA MARİNA (KISACA NORTHMSEA MARİNA) olarak değiştiğini öğrendim. Tavanla duvarın kesiştiği noktaya baktım, gözümü kıstım, tam o noktaya odaklanarak “olmaz” dedim. Kuzey Akdeniz diye bir yer yoktur. Bu olsa olsa Cebelitarık’tan herhalde Beyrut’a kadar düz bir çizginin üst enlemlerinde kalan yerlerini tarif eder ve başka bir anlama gelmez.

Son derece bilgiç bir edayla Marina Müdürünü aradım. Bu olmaz dedim. Bu ad Akdeniz’de herhangi bir yeri tanımlamaz. Bana bir yer tarif ettiğini, Kuzey Akdeniz diye bir yer olduğunu mesela Antalya marina’nın adının Northeast Marina olduğunu söyledi. O da yanlış dedim, herkes sizle dalga geçer dedim. Yanılıyorsunuz dedi.
Bakın dedim sinirli sinirli, Akdeniz’de kuzeye çıkan suların adları vardır, Adriyatik, Ege, Tiber denizi gibi. Tepeden bir dille, yanılıyorsunuz biz Kuzey Akdeniz’deyiz dedi. Ben de hayır, Akdeniz ancak Doğu ve Batı diye ikiye bölünebilir, dedim.

Konu kapandı. Sonra tekneye geldim. Ufka baktım. Bunu nereden uydurdum dedim. Akdeniz Dünyası adlı kitabı açtım.
Kabaca; Akdeniz’in tam ikiye ayrıldığını,  Doğu Akdeniz’in  ve Batı Akdeniz’in olduğunu, tam sınırın Preveze-İnebahtı bölgesi olarak görülebileceğini, dikkat edilirse bütün büyük savaşların tam buralarda yaşandığını yazıyordu.

Bir yerlerde de, “ Akdeniz bir deniz olmayıp, aralarındaki az veya çok geniş kapılar aracılığıyla bağlantı kuran sulu ovaların art arda gelmesinden oluşan bir denizler toplamıdır”(Syf 180)  … diyordu.

16. yüzyıl bölünmesini esas alan bu tespit sizce halen devam etmekte midir?
  • IP logged
« Son Düzenleme: 24 Ağustos 2018, 14:46:21 Gönderen: Bülent Büyükdağ »
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • Classicboats Turkiye
Ynt: Kuzey Akdeniz Diye Bir Yer Var Mıdır?
#1: 24 Ağustos 2018, 15:31:19
Kuzey ve/ya Güney Akdeniz söylemi tamamıyle popüler kültürün ürünü. Tarihin hiçbir  döneminde bu tanımlama kullanılmamış diye biliyorum. Yanılıyor olabilirim ama kulağı bile tırmalıyor.
Akdeniz Batı ve Doğu olarak tanımlanır. En curcunalı zamanlarda bile Kuzey Afrika Tunus- Cezayir- Fas bile güney diye değil Batı Akdeniz olarak tanımlanır.
Doğu Akdeniz ise Doğu Dünyasını, egzotik çağrışımları, baharatı, sultanları, zenginliği, Kudüs'ü, Doğu Hıristiyan Dünyasını tanımlar.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
    • instagram
#2: 24 Ağustos 2018, 15:40:52
Yazıyı okuyunca çok güldüm.. Avare, hiçbir şey yapmadan geçen tatil günlerimizde gelen bayram mesajında gördüğüm yeni isim beni de hayli üşengeç benzer düşüncelere itti. Önce bu NM ne acaba diye sordum, acaba dedim Marina el mi değiştirdi? Sonra "North Mediterranean" (Kuzey Akdeniz) ifadesini görünce içimden iyi bir küfrettim.. sonra üşengeç yine buzdolabından çıkardığım soğuk biramdan bir yudum aldım.. Yutkundum.. "Karizmatik", çarpıcı bir isim bulma hevesiyle yapılan zorlama bir iş diye düşündüm..
Şayet siyaset tarihi dersinde Akdeniz'den bahsederken Kuzey Güney diye ayırsaydık eminim o sene n'apsak dersi geçemezdik..
Mağrip kıyılarına, Güney Akdeniz denmediği gibi  Kuzey Akdeniz coğrafi olarak birşey ifade etmez aklınızda bir mefhum yaratmaz.. Ayrıca Akdeniz'i Kuzey yarattığı soğuk algısıyla ( hele de gavur damı gibi yanan Doğu Akdenizi) bir araya getirmek ben de ayrıca şahsi bir çelişki yarattı..
Hoş siyasi tarih bakımından coğrafi bölgeler tarihi yazanın baktığı yerden adlandırılıyor.. Uzak Doğu, Orta Doğu vs. gibi. Tarihi yazanların Akdenizi Kuzey Güneyden ziyade Doğu Batı olarak ayırması da bu yüzdendir.. Tahminim olsa olsa Mağrip ülkeleri Kuzey Akdeniz ülkeleri veya Kuzey Akdeniz'i kullananbilirler ama bizim dilimize, siyasi, ekonomik ve coğrafi olarak bizde hiç yer etmediği kesin..
Off yoruldum.. tavana değil ama tentenin rüzgarla ve güneşle oynadığı oyunu seyredip üşenmek daha iyi gibi geldi şimdi..

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
  • IP logged
« Son Düzenleme: 24 Ağustos 2018, 15:51:21 Gönderen: Erman Yerman »
Akdenizli, Balıkçı

• *
  • Donatan Temsilcileri
#3: 24 Ağustos 2018, 15:52:35
Eyvallah. Yarın marina ofise gidip valla bak bacım, diye yeniden anlatmaya çalışayım o halde.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#4: 24 Ağustos 2018, 16:13:26
Hiç duymadım, ama olsa bile bu ünvanı Türkiye kıyıları hak etmez herhalde..
Genova'nın oralara deseler mantıklı olurdu ancak.. :)

Buyurun konuşurken lazım olur, bir iki harita da koyalım şuraya;

Bu sonuncusu hava durumu tahminleri verilirken Avrupadaki tüm ülkelerin kullandığı bölge isimleri.
  • IP logged
><(((º>

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
#5: 24 Ağustos 2018, 21:50:09

.........  Bakın dedim sinirli sinirli, Akdeniz’de kuzeye çıkan suların adları vardır, Adriyatik, Ege, Tiber denizi gibi. Tepeden bir dille, yanılıyorsunuz biz Kuzey Akdeniz’deyiz dedi. Ben de hayır, Akdeniz ancak Doğu ve Batı diye ikiye bölünebilir, dedim.......

[/quote]
Tiber denizi ne tarafa düşüyor acaba ben çıkartamadım da
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#6: 24 Ağustos 2018, 21:57:10
3. Haritada var abi.
  • IP logged

n

nuri_kongur

#7: 24 Ağustos 2018, 22:13:09
Doğu batı, kuzey güney ancak belirli bir nirengi noktası ile olur.  Doğu batı , Akdeniz gibi büyük bir coğrafyada grinviç ile olur. Kuzey güney neye göre belli olacak? Mısıra göre Türk kıyıları Kuzey olabilir. İtalya kıyılarındaki bir denizciye kuzey akdeniz yönü nereyi gösterecek. İtalya’ya göre Türk kıyıları güneyde kalmakta. Akıllıca bir adlandırma olmamış.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

Yukarı git