Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Yelkenli Kanoyla İlgili İzlenimler

• *
Yelkenli Kanoyla İlgili İzlenimler
OP: 18 Temmuz 2018, 13:16:37
Çalışmalarımı Kıyıkışlacık limanının yanındaki Asin koyunda sürdürüyorum. Asin koyunda deniz trafiği yok, kanonun kontrolü kaybedilse bile hakim rüzgar koyun dışına çıkılmasını önlüyor. Yaklaşık on dakika düz ayak yürünerek Kıyıkışlacık'a varılıyor ve bireysel gereksinimler karşılanabiliyor.

Asin koyunun suyu bulanık. Ancak İstanbul'daki denizde yüzen biri olarak bunu sıkıntı etmiyorum. Henüz hastalanmadım.

Asin'de çalışmaya başlayalı yaklaşık on gün oluyor. Bu on günün  beş gününde yelken seyri yapmadım.  Çünkü rüzgar bu süre boyunca sert bir şekilde koyun dışına doğru esti.

Yelkenle çalışmaların ilkinde ön direğe 2.5 metrekare,  mizanaya ise 4 metrekare yelken bastık. Hava epey sert, dalga yüksekliği az idi. On-onbeş dakika içinde önce orsa seyri,  sonra apaz, sonrasında geniş apaz ve pupa seyri deneyimledik. Deneyimledik diyorum çünkü çalışmayı iki tayfa yaptık. Ahmet bey emekli olmuş bir bey. Yardımsever, hoş sohbet  ve denizciliğin uygulama yönüyle ilgili isabetli görüşleri var. Konu seyir o kadar kusursuz ve süratliydi ki  ister istemez zaman keyif çığlıkları attım. Hatta ilkin orsa seyrinde 30 dereceyle orsa yaptığımız konusunda ismimi ortaya
koyabilirdim. Tabii olanaksıza yakın olduğunu düşündüğüm bu orsa açısını Ahmet beye danıştım. Ahmet bey o kadar olmasa da kırk beş derece gibi bir orsa açısı olduğunu sandığını söyledi. O konuşmadan sonra nesnel değerlendirme yapılabilmesi için hep Ahmet beye danıştım.

Bu seyirler sırasında yardımcı gövde hep rüzgar üstündeydi.

Dönüş yolunu seçtiğimizde tam bir bozguna uğradık. Kavança veya tramola atamadığımızı öğrendik. Yardımcı gövde rüzgar altındayken salmaların yeterince iyi çalışmadığını gördük. Bunun bir
diğer nedeni mizanadaki yelkenin ön direk yelkenine ,  ön direk yelkeninin mizana yelkenine dönüşmüş olması olabilir. Neyse o günü bir çok şey öğrenmiş olarak yüzümüze gülümsemeyle  sonlandırdık.

Artık toru yerinde olan ve orsa seyrine çok yardım eden bir yelken dikmeyi başarmıştım.

Devam edecek. 
  • IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

• *
Ynt: Yelkenli Kanoyla İlgili İzlenimler
#1: 18 Temmuz 2018, 13:36:36
Çalışmanın ikinci gününde şu işi bir de yalnızken yapayım dedim. Öyle ya, dünya turunu tek başıma yapmayacak mıydım.

Hevesle rüzgarın çıkmasını bekledim. Ondan sonra iki yelkeni de bastım. Ama yine hüsran. Önce sorunun yelken triminden kaynaklandığını düşündüm. Sonra,  sonrası Ahmet beyle üçüncü günde geldi.

Yine ön direğe 2.5 m2, mizanaya 4 m2 yelken bastık. Ek olarak 2m2 flok kullandık. Kano rüzgar altına döndü, floku mayna ettik ve doğru dürüst hız yapamadık. Sorun rüzgarda, yani sorun yelkenlerin küçük olmasında.

Bunun sonu nereye mi geldi?  Orijinal planda belirtilen büyük yelkeni dikmem gerektiği gerçeğine geldi. Olsun sert rüzgarlarda iyi çalışan bir kaç yelken dikmiş oldum. Artık yelken dikme tekniğini elde ettim. Orijinal yelkeni dikeceğim.

COE,  CLR ve kanonun şekli,  yelkenin büyüklüğü. Çok değişken var çook. Ama çok eğlenceli.

Yanlışlar yapıyorum ama hep ilerliyorum.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#2: 18 Temmuz 2018, 13:46:46
Selametle .
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#3: 18 Temmuz 2018, 14:07:11
Bu arada bugün neredeyse rüzgarın olmadığı bir havada pupa-geniş apaz seyri yaptık. Bu beni amaca yönelik çabaları yüksek tutmak için her çalışma gününe pupa seyri yapmak gerektiği düşüncesine götürdü.  Öyle ya, her güne  başaracağımızdan emin olduğumuz  bir etkinlikle başlamak gibisi var mıdır?

• IP logged

e

ersinboke@icrs.com.tr

#4: 19 Temmuz 2018, 10:51:35
 :)

Enes, sen de de çok gördüğüm bir "tarz " var. Proje dışına çıkma . Bu yüzden projesi dışında yapılmış bir sürü gecekondu görünümlü tekne var piyasada.

BU bende de var aslında. Patalya ya direk dikip, yelken yapmayı düşünmüştüm. Oysa 2.20 m. boyunda bir dingi de dengenin aslında kürekler ile sağlandığını yaşayarak öğrendim.

Direk ve yelken dikmeme engel olan aldığım mühendislik disiplini idi. :) Yoksa patalya da direk ve yelken olacaktı az kaldı. Belki yine de meraktan denerim.

ancak senin gibi önemli ve iddalı hedefleri olan ve bunları gerçekleştiren birisinin projeye uyma konusunda çok daha hassas olması gerektiğine inanıyorum.
  • IP logged

• *
#5: 19 Temmuz 2018, 12:47:53
Ersin sana yanıt vereceğim. Ancak biraz zamana gereksinimim var. Bugün işi sonuçlandıracak büyük yelkeni dikmeye başlıyorum. Bitirince  görüşürüz  :)

• IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#6: 19 Temmuz 2018, 13:29:47
" Enes, sen de de çok gördüğüm bir "tarz " var. Proje dışına çıkma . Bu yüzden projesi dışında yapılmış bir sürü gecekondu görünümlü tekne var piyasada. "

Özellikle "proje dışına çıkma" konusunda datalarımda yeterli örnek var  ;) ;D Şimdi değil ama gelecekte  bu örneklerin ortak paydalarını ve elde ettikleri sonuçları paylaşacağım.

Örneğin, neden bir amatör yapımcı ölçülüp, biçilmiş, yorumu yapılmış, optimum değeri saptanmış bir yelken planını azami değerlere taşımak için inatla çaba sarf eder? Veya tam tersi. Neden yelken planını küçültmeye kalkar?

Veya, yıllardır motor tekneleri tasarlayan ve planlarını satan uluslararası bir tasarımcının yelken planına "bu adam hiç bir şey bilmiyor" diyebilir?
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
#7: 19 Temmuz 2018, 13:56:46
" Enes, sen de de çok gördüğüm bir "tarz " var. Proje dışına çıkma . Bu yüzden projesi dışında yapılmış bir sürü gecekondu görünümlü tekne var piyasada. "

Özellikle "proje dışına çıkma" konusunda datalarımda yeterli örnek var  ;) ;D Şimdi değil ama gelecekte  bu örneklerin ortak paydalarını ve elde ettikleri sonuçları paylaşacağım.

Örneğin, neden bir amatör yapımcı ölçülüp, biçilmiş, yorumu yapılmış, optimum değeri saptanmış bir yelken planını azami değerlere taşımak için inatla çaba sarf eder? Veya tam tersi. Neden yelken planını küçültmeye kalkar?

Veya, yıllardır motor tekneleri tasarlayan ve planlarını satan uluslararası bir tasarımcının yelken planına "bu adam hiç bir şey bilmiyor" diyebilir?

Cem bey,

Size ve diğer üyelerimize eşit derecede saygılıyım. Ancak yazdığınız yazıdan benle ilgili imalarda bulunduğunuz düşüncesine kapıldım. Bu imalar ve niyet okumalar benim için doğru değil. Dilerseniz bu yazınızı ayrı bir başlığa taşıyabilirsiniz.

Doğrularım ve yanlışlarımla neyi neden yaptığımı önümüzdeki günlerde Ersin'e yazacağım cevapta  okuyup düşüncelerimi öğrenebilirsiniz.
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#8: 19 Temmuz 2018, 18:54:27
Yazdığımda kişiye yönelik hiç bir ima yoktur.
Tamamiyle genel bir yorumlama .

Öte yandan, fikren yola çıkmış biri ancak talep ederse yorum yapmayı/ bilgi paylaşmayı tercih ederim. Hariçten gazel okumak tarzım olmadığı gibi, doğru yorum ve eleştirilerinde pek faydası olmadığını defalarca gördüm.

Özetle Enes Bey konu siz değilsiniz
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
#9: 26 Temmuz 2018, 11:35:59
Ersin,

Gecikme için kusura bakma. Herkesin kendine özgü bir karakteri ve koşulları vardır. Benim karakterim para biriktirip tekne satın almaya uygun değil. Ben denizde gezmek istiyorum ve bunu yapıyorum. Bir yandan da hem araştırarak hem de deneyim kazanarak kendimi geliştiriyorum.

Koşullara gelirsek açık olanı anlatmaya gerek yok. Kendi yağımda,  zaman zaman da yardımlarla kavruluyorum.

Yukarıdakileri göz önünde bulundurduğumuzda isim zor. Ancak olanaksız değil. Bazen yoldan ayrılmadan güzellikleri göremeyebilirsin. Şu anda ıssız sayılabilecek bir yerde öğle sıcağı yaklaşmışken bir küçük ağacın üstüne attığım yelkenimin gölgesinde oturuyorum. Ne mi yapıyorum  7 m2lik büyük bir yelkenin son birkaç yüz dikişini elimde atıyorum. Dikerken dalıyorum,  okyanusun ortasındayım.

Ne yazık ki ben böyleyim. Proje dışı davranan biriyim belki de. Ama seni temin ederim, eğer böyle olacaksa bunu yapacağımdan eminim. Çünkü denizde seyri seviyorum .

Selametle
  • IP logged

• *
#10: 30 Temmuz 2018, 11:23:02
Geçen gün bir evde yatıp biraz olsun rahatlayayım dedim. Sabah sırt ağrılarıyla uyandım.  Gece uyuduğum yatak üzerinde uyuduğum  kanonun zeminine göre tabii ki daha yumuşaktı. Ondandır diye düşündüm. Salonun zeminine biraz uzanınca ağrılarım geçti. Bu uzun sürecek seyrim için beni motive etti. Bedenim kanoyu benimsemiş.
  • IP logged

• *
#11: 30 Temmuz 2018, 11:26:11
İyi niyetli bir kabullenim. Bence bel ve sırt kaslarını güçlendirmelisin.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#12: 30 Temmuz 2018, 12:42:26
Bu sabah kanoyla  Kıyıkışlacık'tan Güllük'e geçtim. Çünkü ailem Güllük'e geldi. Oğullarımdan biriyle (Üniversitede öğrenci) kanonun başına gittik. Oğlum kanoyu ilk defa çıplak gözle görüyor:

- Baba uzaktakiyle (Alargadaki 30 fit bir yelkenli) gideceksin değil mi?

- Hayır oğlum.  Şu dibimizdeki kanoyla...

- Gerçekten mi? Bunu büyütmek için çalışma yapacaksın değil mi?

- Hayır oğlum. Ancak iyileştirme ve geliştirme olacak.

Oğullarım her ne kadar beni hep izleseler de biri şok oldu. Diğerinin tepkisini merak ediyorum.

Bu tepki benim açımdan güldürücü olmaktan daha çok düşündürücü oldu. Kaygı düzeyleri uygun düzeye gelene kadar epey zaman geçeceğe benzer.  Üzerime düşeni yapmalıyım.
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#13: 30 Temmuz 2018, 14:31:24
Bu abinin ( Andreas Gabriel) maceralarını göster onlara;

• IP logged
><(((º>

• *
#14: 30 Temmuz 2018, 18:09:36
Bu abinin ( Andreas Gabriel) maceralarını göster onlara;

Özgür kaptanım,

İlgine teşekkür ederim. Devamını dilerim.

Bazı faaliyetler tahmin edilemeyecek şekilde çok yönlü ve karmaşık  olabilir. Kanoyla dünya turu projesi için  malî,  idari,  halkla ilişkiler,  aile içi ilişkiler belki sayılabilecek unsurlardır. Bunların içine girdiğimizde başka şeylerle karşılaşabiliriz.

Aileye yansımasını daha önce öngördüm. Ancak bu denli büyük bir derinliğin olduğunu görünce şaşırdım ve düşünceye daldım. Bunu da sanal ortamda paylaştım. Bunun nedeni faaliyetine bir kayıt düşmek istememdir. Niye kayıt altına almak istiyorum. İleride her hangi bir nedenle araştırma yapacak kişi veya kişilere bilgi bırakmak istiyorum. İsteyen kaldığım yer neresiyse oradan devam eder...

Bilgi paylaşımı konusunda dağınık mı davranıyorum?  Evet. Ancak olası araştırmacı istediği bilgiye ulaşmak için zaten gerekli çabayı sarf eder.

Aile içi konuları sanal ortama taşımayan biriyim. Ancak bu, ailevi olduğu kadar belki bir gün bir başkası için hayati olabilir. Ben bu ciddiyetin farkındayım. Oğlum da bunun üstesinden gelebilir veya...

Şu anda ilk olarak yakınlarımı anlamam gerekiyor. Anlayınca zaten yolun önemli bir kısmı aşılmış olur.

Anlayışın için teşekkür ederim.
  • IP logged

Yukarı git