Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Otopilot

• *
    • instagram
Otopilot
OP: 17 Ocak 2017, 01:22:04
Otopilot konusunda forumlarda ve diğer mecralarda çok fazla paylaşım var ama tam olarak derli toplu bir bilgi bulmak çok zor. Ancak üreticilerin orijinal sitelerinde hangi tekneye ne tür otopilot gerektiğini yönlendiren uygulamalar var.

Yeke dümene uygun otopilotlar çok daha uygun fiyatlar ile sunuluyor iken, Kri-Kri gibi koca bir dümen palası olan hidrolik dümenli (aynı zamanda yekeye müsait) tekneler için fiyatlar uçmuyor adeta roketle fırlıyor.

Koca bir palası ve kalın bir yekesi olan tirhandilde yeke dümene uygun otopilot olur mu? bu durumda hidroliği ayırmam gerekecek değil mi?

10 metre ve 8 gross tonluk bir tekne için en uygun Hidrolik dümen otopilot seçenekleri hangileridir, acaba?

Yelkencilerin ve balıkçıların çok farklı markalar tercih ettiği görülüyor.

Tam da Heyamola'ya yakışacak şekilde bu konudaki değerli yorum ve önerilerinizi bekliyorum.

Saygılarımla,
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
  • Donatan Temsilcileri
Ynt: Otopilot
#1: 17 Ocak 2017, 09:31:16
Özgür Ökten ile Suat abi bilir bu işi.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#2: 17 Ocak 2017, 09:54:55
Yeke ile birlikte dolap dümen tertibatı da varmı? Hidrolik dediğinize göre var diye tahmin ediyorum.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#3: 17 Ocak 2017, 09:58:14
Eğer hidrolik dolap dümen var ise , dümenin simidinin altına bir kasnak yapılarak , biraz eskice bir model olan St 3000 kayışlı versiyon rahatlıkla kullanılabilir. Cengo'nun "Kuzey Yıldızı" teknesinde var.
  • IP logged

• *
    • instagram
#4: 17 Ocak 2017, 10:16:52
Evet 60 cm hidrolik dolap dümen...
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
  • Donatan Temsilcileri
#5: 17 Ocak 2017, 10:21:06
Evet 60 cm hidrolik dolap dümen...

St 4000 'de olur. Acayip iş görüyor. Bulabilirsen tabii .
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#6: 17 Ocak 2017, 10:26:29
Bahsettiğim oto pilot şu resimdeki gibidir. St 4000 de makaralı kasnak sitemi var ama motoru 3000 e göre daha küçük, 3000 de direk tek kasnakla  iş çözülüyor, uygun kasnak ve karşı dişliyle daha kullanışlı hale gelebiliyor. İkisi de zorlandığında kıstırma mandalını bırakıp boşa çıkabiliyor.

• IP logged

• *
    • instagram
#7: 17 Ocak 2017, 10:47:33
Çok teşekkür ederim. Evet ben de baktım şimdi hakikaten işimi görür gibi geliyor. Bunu radarımıza alalım belki bir tane denk getiririz.
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

C

Cengo

#8: 17 Ocak 2017, 11:03:38
Çok teşekkür ederim. Evet ben de baktım şimdi hakikaten işimi görür gibi geliyor. Bunu radarımıza alalım belki bir tane denk getiririz.

Erman reis,

Alma.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#9: 17 Ocak 2017, 11:14:41

Erman reis,

Alma.

Kullanıcısı geldi işte alma dediğine göre vardır bi bildiği.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#10: 17 Ocak 2017, 11:16:33
St4000'i uzun uzun yollar uzunluğunca kullandım. Cenk olmadığı sürece sorun yok. Bir de şarap.
  • IP logged

C

Cengo

#11: 17 Ocak 2017, 11:28:07
otopilot luzumsuz birsey,

St4000 cabuk bozuluyor, (kullanicisina bagli tabiki :) )

St3000 mesakkatli.

• IP logged

• *
    • instagram
#12: 17 Ocak 2017, 11:43:49
Hiç mi almayayım?
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#13: 17 Ocak 2017, 11:55:55
Eğer insan eliyle kullanılabilen bir yeke varsa ona en basit tiller_pilot denilen modeller takılır. Takarken manualindeki bağlantı noktası hesaplamalarına dikkat yeterli.

Eğer hidrolik dümen ise en doğrusu hidrolik pilot (uçuk fiyatlı!) kullanmaktır. Dolap dümene kasnakla motorlu pilot bağlamak uzun vadede sağlıklı olmayabilir.

Zaten şu dümenin üstüne monte edilen dişli kasnaklı modeller bana hiç kullanışlı ve güvenilir gelmiyor. Sanırım kıç dümen dolabı küçük, uygunsuz tekneler için üretilmiş bir ara çözüm.

öZgür

• IP logged
><(((º>

C

Cengo

#14: 17 Ocak 2017, 12:40:12
Ozgur,

Kasnakli modeller ara cozum bile degil, gayet kullanissiz ve luzumsuz.

Belki tek basina seyirde kisa sureli olarak kullanilabilir ugrasabilirsen sayet.
  • IP logged

Yukarı git