Ana Menü

Otopilot

Başlatan Erman Yerman, 17 Ocak 2017, 01:22:04

« önceki - sonraki »

Erman Yerman

Otopilot konusunda forumlarda ve diğer mecralarda çok fazla paylaşım var ama tam olarak derli toplu bir bilgi bulmak çok zor. Ancak üreticilerin orijinal sitelerinde hangi tekneye ne tür otopilot gerektiğini yönlendiren uygulamalar var.

Yeke dümene uygun otopilotlar çok daha uygun fiyatlar ile sunuluyor iken, Kri-Kri gibi koca bir dümen palası olan hidrolik dümenli (aynı zamanda yekeye müsait) tekneler için fiyatlar uçmuyor adeta roketle fırlıyor.

Koca bir palası ve kalın bir yekesi olan tirhandilde yeke dümene uygun otopilot olur mu? bu durumda hidroliği ayırmam gerekecek değil mi?

10 metre ve 8 gross tonluk bir tekne için en uygun Hidrolik dümen otopilot seçenekleri hangileridir, acaba?

Yelkencilerin ve balıkçıların çok farklı markalar tercih ettiği görülüyor.

Tam da Heyamola'ya yakışacak şekilde bu konudaki değerli yorum ve önerilerinizi bekliyorum.

Saygılarımla,
Akdenizli, Balıkçı

Bülent Büyükdağ

Özgür Ökten ile Suat abi bilir bu işi.
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

Ahmet Kabaalioğlu

Yeke ile birlikte dolap dümen tertibatı da varmı? Hidrolik dediğinize göre var diye tahmin ediyorum.
S/Y  Pruva S / Fatih / İstanbul
M/V Espadon / Fatih / İstanbul
M/V Deli Ağa  / İnebolu / Kastamonu

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

Ahmet Kabaalioğlu

Eğer hidrolik dolap dümen var ise , dümenin simidinin altına bir kasnak yapılarak , biraz eskice bir model olan St 3000 kayışlı versiyon rahatlıkla kullanılabilir. Cengo'nun "Kuzey Yıldızı" teknesinde var.

Erman Yerman

Evet 60 cm hidrolik dolap dümen...
Akdenizli, Balıkçı

Bülent Büyükdağ

Alıntı yapılan: Erman Yerman - 17 Ocak 2017, 10:16:52
Evet 60 cm hidrolik dolap dümen...

St 4000 'de olur. Acayip iş görüyor. Bulabilirsen tabii .
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

Ahmet Kabaalioğlu

Bahsettiğim oto pilot şu resimdeki gibidir. St 4000 de makaralı kasnak sitemi var ama motoru 3000 e göre daha küçük, 3000 de direk tek kasnakla  iş çözülüyor, uygun kasnak ve karşı dişliyle daha kullanışlı hale gelebiliyor. İkisi de zorlandığında kıstırma mandalını bırakıp boşa çıkabiliyor.

Erman Yerman

Çok teşekkür ederim. Evet ben de baktım şimdi hakikaten işimi görür gibi geliyor. Bunu radarımıza alalım belki bir tane denk getiririz.
Akdenizli, Balıkçı

Cengo

Alıntı yapılan: Erman Yerman - 17 Ocak 2017, 10:47:33
Çok teşekkür ederim. Evet ben de baktım şimdi hakikaten işimi görür gibi geliyor. Bunu radarımıza alalım belki bir tane denk getiririz.

Erman reis,

Alma.

Ahmet Kabaalioğlu

Alıntı yapılan: Cenk Gürsel - 17 Ocak 2017, 11:03:38
Alıntı yapılan: Erman Yerman - 17 Ocak 2017, 10:47:33

Erman reis,

Alma.

Kullanıcısı geldi işte alma dediğine göre vardır bi bildiği.

Bülent Büyükdağ

St4000'i uzun uzun yollar uzunluğunca kullandım. Cenk olmadığı sürece sorun yok. Bir de şarap.

Cengo

otopilot luzumsuz birsey,

St4000 cabuk bozuluyor, (kullanicisina bagli tabiki :) )

St3000 mesakkatli.

Erman Yerman

Hiç mi almayayım?
Akdenizli, Balıkçı

Özgür Ökten

Eğer insan eliyle kullanılabilen bir yeke varsa ona en basit tiller_pilot denilen modeller takılır. Takarken manualindeki bağlantı noktası hesaplamalarına dikkat yeterli.

Eğer hidrolik dümen ise en doğrusu hidrolik pilot (uçuk fiyatlı!) kullanmaktır. Dolap dümene kasnakla motorlu pilot bağlamak uzun vadede sağlıklı olmayabilir.

Zaten şu dümenin üstüne monte edilen dişli kasnaklı modeller bana hiç kullanışlı ve güvenilir gelmiyor. Sanırım kıç dümen dolabı küçük, uygunsuz tekneler için üretilmiş bir ara çözüm.

öZgür

><(((º>

Cengo

Ozgur,

Kasnakli modeller ara cozum bile degil, gayet kullanissiz ve luzumsuz.

Belki tek basina seyirde kisa sureli olarak kullanilabilir ugrasabilirsen sayet.