Videoda anlatılan solugandan daha az rahatsız olmak için uygulanan yöntem zincirden pürmeçe almak olarak ifade edilen yöntem.
Yanaşmalarda da benzeri düzenek kullanılıyor.
Baltik tip demirleme veya dalgada bordalayan küçük tekne veya acenta botuna kolaylık sağlamak için kullanılıyorsa "yanlamak" veya "rüzgaraltı durmak" olarak da isimlendiriliyor.
Bu gibi düzenekte en çok dikkat edilen husus, tekne tek demirde bordasını rüzgara verdiği için 15-20 knot üstü kuvvet havada tarama riski bulunmasıdır.
Diğer bir husus ise rüzgar eğer hep yön değiştiriyor ise donanım su altı elemanları olan dümen palası, pervane ve salma ile çapariz yapabilir.
Ahmet Kabaalioğlu'nun paylaşımına ben o zaman itiraz etmiştim. Sanırım bir yanlış anlaşılmadan kaynaklanıyordu, ben düzeneğin bağlantı noktasının demirin memesi tabir edilen ensesine bağlandığını anlamıştım.
Bu videoda yapıldığı gibi zincirden bir bağ veya tercihen kilitli bosa kancası gibi bir iştirak ile yapılırsa çok kullanışlı bir uygulama olduğuna fikrim sabittir.
Eğer bir yerde durmak için birçok düzeneğe ihtiyaç duyuluyor ise orada durmayıp bir başka demir yeri bulmak konusunda bütünüyle hem fikirim