Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: DUA-1 Çekek Bakım İşleri

• *
    • S/Y DUA-1 SEYİR DEFTERİ
DUA-1 Çekek Bakım İşleri
OP: 28 Mayıs 2018, 11:10:41
Yapılacaklar Listesi :

1.   Zehirli Boya
2.   Dümen Bakımı
3.   Vanaların ve Tutyaların değişimi    
4.   Salma Plaka ve Vidalarının değişimi   
5.   Ayaklı/Kollu Pompalı Tatlı/Deniz Suyu tertibatı   
6.   Pupaya monte Dıştan takma Motor Braketi   
7.   Pupaya monte Admiralty Demir Yuvası   
8.   İki Kanatlı Pervaneye dönüş - Montaj   
9.   Boyler Emniyet Ventili Değişimi (Honeywell BS6283/3 TP192 90c 2,5 bar)
10.   Gurcata uçlarının Plastikleri düşmüş   
11.   Gurcata dibinden su damlatıyor    
12.   Dümen dibinden su damlatıyor   
13.   Ön Güverte Aydınlatma Ampulü takılacak
14.   Cenova+Balon mandarı makaraları yağlanacak   
15.   Körük + LazyBag Fermuarı dikilecek.   
16.   Heç lastiklerine vazelin sürülecek
17.   Aseton ile usturmaça temizliği
18.   Dingi Bot yapıştırma işleri
19.   Gaz-Vites Kolu bakımı.
  • IP logged
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DUA-1 Çekek Bakım İşleri
#1: 28 Mayıs 2018, 14:16:20
Kolay gelsin Hulusi Abi . Bende geliyorum yarın yanına.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#2: 28 Mayıs 2018, 14:41:10
Varsa telsiz anten konnektörlerinin (hem direk tepesi hem telsiz arkası ve varsa ekler) bakımını (temizlik, hafif zımpara) da unutmayın derim.

öZgür (tapatalk)

• IP logged
><(((º>

• *
#3: 28 Mayıs 2018, 15:44:33
Ahmet Reis, çok memnun oldum, bekliyorum.

Özgür Reis, hatırlatma için teşekkür ediyorum. Genellikle Kıştan çıktıktan sonra Telsizi açar açmaz tık tık sesler geliyor ama öncesinde konuşmalar gelmiyor. Bir-iki saat bu şekilde bekliyorum; nasıl oluyorsa bir şekilde düzeliyor ve ses gelmeye başlıyor. Doğrusu kendi kendine nasıl düzeliyor fikrim yok ama dediniz gibi bana bir direk tepesi görünüyor. Teşekkür ediyorum.
  • IP logged
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

• *
#4: 28 Mayıs 2018, 15:45:35
DUA-1’in iki Sezonluk Çekek Bakım işleri için DADD kampanyasından istifade ile bu yıl da WİM Marina ile anlaşmış olduk. Teşekkürler DADD.
26 Mayıs Cumartesi, bizim Miçoların sınavları olduğundan bu defa bana yardıma gelemediler. Yeşilköy Limanda neredeyse sekiz aydır bağlı teknenin altı alabildiğine kekamoz, kenarları da sakal tutmuş. Bu halde gitmesi çok zor, biraz durumunu iyileştirmek adına, 2,5 metrelik boyacı sopasının ucuna taktığım spatula ile, yandaki teknelerden uzanarak sakallarını sıyırdım. Çelik spatulanın kenarlarını pahlamak (resimde kırmızı işaretli) çok önemli, aman ha diyeyim, jelkota kadar dalıverir. Sonra, vakumlu su tabancası ile de genel bir temizlik ve hareket.
  • IP logged

• *
#5: 28 Mayıs 2018, 15:45:56
Limandan çıkışta rüzgar çok düşüktü, motor 3000 d/d’de tekne 3-3,5 mil zor yapıyor. Ardından poyraz çıktı da açtığım Cenova ile 4-4,5 millere çıkabildim. Yeşilköy-WİM arası 8 mil, bu mesafeyi gıdım gıdım iki buçuk saatte ancak katedebildim.
  • IP logged

• *
#6: 28 Mayıs 2018, 15:46:29
VİTES/GAZ KOLU :
WİM’e girişte palamar karşılıyor; sıra bende imiş, doğrudan havuza aldılar. Havuza yanaşırken bir baktım ki vites kolunun göbeğindeki kırmızı düğme sıkışmış, gaz düşürüyor ama boşa almıyor. Ani bir tornistan ihtiyacımız olsa işimiz duman. Neyse ki emin ellerdeyiz; palamar botu tekneyi sıraya aldı. Ardından Ofiste işlemler bitti ve tekne lift üzerinde. Lift yürürken bir farkettim ki baştaki kolon bizim Balık Bulucunun Aynasının (Transducer) üzerine denk gelmiş. Hemen Operatörü ikaz ettiysem de “Zaten etrafı kekakoz kaplı, bir şey olmaz abi” modundalar. Israr ettim de yıkama yerinde salmayı yere oturtup, kolonun yerini değiştirdiler. Şükür ki aynaya bir şey olmamış. Lift kolonlarının denk gelmesi gereken yerler, bir etiketle aslında işaretli ama kim o işaretlere dikkat edecek.
  • IP logged

• *
#7: 28 Mayıs 2018, 15:46:57
.
  • IP logged

• *
#8: 28 Mayıs 2018, 15:47:32
Çekek yerine yerleştikten sonra Vites/Gaz kolu kutusunu söktüm, zaten için alabildiğine gres kaplı, vidalarını sıkıp gevşettim, kilitlenme ortadan kalktı. Sonrasında da bir daha aynı arıza tekrar etmedi; içinden birkaç alüminyum kıymık temizlemiştim, onlar mı sıkıştırdı, bilemedim. Şimdi kullanırken aklım hep orada olacak; kötü.
  • IP logged

• *
#9: 28 Mayıs 2018, 15:48:16
DÜMEN BAKIMI :
Geçen yıl seyahate çıkarken dümende bir ağırlık olduğunu farketmiş ve Tom Ustayı aramıştım; o da birkaç soru sordu ve bas WD-40’ı devam dedi. Bu yıl yapılacaklar listemizde dümen bakımı da olduğundan, tekne lifitte iken Tom Ustanın kardeşi müdahale etti ve sehpaya koymadan önce dümeni aşağı alabildik. Bu zamanlama çok önemli, yoksa aralarda lift talep edilirse ilave ücrete tabi. Çıktıktan sonra gördük ki, paslanmaz dümen milinin üstünde bir tabaka pas var. Bir de  teflon yatağı bollaşmış. Bakalım ne masraf çıkartacak bize?
  • IP logged

• *
#10: 28 Mayıs 2018, 15:48:43
ZEHİRLİ BOYA :
Bu yıl zehirli için yine DADD kampanyasından istifade ile D-Marin’i tercih ettim; 1 astar + 3 kat zehirli uygulaması yapılacak. Fabrikaya sipariş verdim, ben karaya çıkmadan Marina Teknik Ofice boyaları teslim etmişler bile.
Piyasada malzeme ve işçilik fiyatları atbaşı gider ama marin olunca iş değişiyor, maalesef ki üç katını işçilik için ödüyorum. Üretici Temsilcisi Mehmet Bey uyarıyor; aman uygulamalarda işin başında durun, aralarındaki sürelere dikkat edin ve atıldığına emin olun diye. Ah vakit olsa da kendim çalışabilsem.
  • IP logged

• *
#11: 28 Mayıs 2018, 15:49:36
 TUTYALAR :
Geçen yıl mil üzerindeki oval tutyayı dalıp değiştirmiştim; o nispeten sağlam çıktı. Ancak, pervane üzerindeki konik tutya bitmiş. Bizim fedailer vazifelerini yapmışlar demek ki.
  • IP logged

• *
#12: 28 Mayıs 2018, 15:51:22
SALMA :
Geçen yıl Sintinede üstü boya ile kaplı salma plaka ve vidalarında pas kusmaları görünce, boyayı kaldırmış ve hallerin hiç beğenmediğimden yeni sezonda değişimleri için hazırlık yapmıştım.
Plaka ve Somunların Boyalı, Paslı ilk hali :
  • IP logged

• *
#13: 28 Mayıs 2018, 15:51:55
Boya ve Paslarını tel fırça ile temizledikten sonraki hali :
  • IP logged

• *
#14: 28 Mayıs 2018, 15:52:25
Plakaları 316 paslanmazdan kestirip, yine 316 kalite somunlarını da tedarik ederek Çekek günlerine hazırlık yapmıştım. Tom Usta, plaka ve somunları görünce, 316 daha yumuşaktır, keşke 304 kestirseydin dedi; içime bir kurt düşürdü. Plakaların ortalarındaki delikleri tel erezyon makinası kaymak gibi delmiş. Somunlar sökülürken İnşaallah saplamalarında bir sıkıntı çıkmaz.

Liste :
NiCr316 SOMUN+PUL(geniş) M36 - 4Ad
NiCr316 SOMUN+PUL(geniş) M22 - 3Ad
NiCr316 Plaka - 2 Adet - 80*240mm*10mmKalınlık (2ad M36 delik-araları 81mm)
NiCr316 Plaka - 3 Adet - 80*162mm*10mmKalınlık (1ad M22 delik-kenardan 81mm)
  • IP logged

Yukarı git