Bildiğin Aydınlanma mantigi abi bu.
Iyidir.
Siz çaya vurun ben rakıya.
Cık, bildiğin mantık bu, adamlar yüzlerce yıl sonra ayıktı ise, bu onların sorunu. Diyorum ya aydınlanma batının iç problemidir diye, işte bu sebeple söylüyorum. Biz zaten biliyorduk o mantığı taa Farabi'den beri. Biz batıdan 500 yıl önce biliyorduk bunu. ee ben zaten kendi malımı niye batıdan almış olayım
. şimdi lahmacun bizde zaten var, son yıllarda pizza da popüler oldu diye lahmacuna Türk pizzası mı diyeceğiz yani
. illa denecek ise onlar desin İtalyan lahmacunu diye. Mantık bize zamanda önce meydana gelenin ilk bahsedilmesi gerektiğini söyler.
Birde batı bu mantıkla düşünce üretirken, kendisine dayatılan şeylere karşı çıkmak için çözüm üretti. O şeyler bizde bir dayatma konusu zaten değildi. Yani biz yeryüzü kaostur demedik hiç. Hala da demiyoruz. Onlar da artık demese de, illa kendileri kurcalamaz ise olmayacağına inanıyor. Yoksa niye onun bunun genetiği ile oynasınlar. Ya da biz niye hala canlıların genetiği ile oynamıyoruz? Bize göre ıslah esastır, onlara göre ise değiştirmek. Batının dertleri ile bizim dertlerimiz özünde aynı olmadı. Hala da değil.