Efendim malum Admiralti çapa ile ilgili yazdıklarım çok iddalı bulundu. Bu demiri elbette ilk kullanan ben değilim. ancak nasıl kullanılması gerektiğini , yaşanmışlıklardan örnek vererek yazan ender kişilerden biriyim.
Admiralti , günümüzde daha çok ülkemizde güneydeki ticari guletlerde kullanılıyor.
Bu çapanın en önemli dezavantajı , pulluk tipi çapalar gibi çekilip yuvasına oturmaması. Keza atarken de benzer sıkıntılar var. Çipo denilen ve atıldığında çapanın düzgün durmasını sağlayan çubuk , atarken ciddi çapariz veriyor.
Her şeyden önce , çapa konuşacak isek , zincirden bağımsız konuşamayız. zincir olmadan çapa hiç bir işe yaramaz.
Şimdi madem ki bu admiralti çapa videolarda anlatıldığı gibi iyi bir demir değil, koskoca guletlerin kaptanları neden hala bu çapayı kullanırlar. ?
Öncelikle demir , teknenin kaybedilme riski en yüksek olan malzemesidir. O yüzden bir çok deneyimli denizcinin teknesinde birden fazla demir olur.
Admiralti nin bir önemli dezavantajı ise pulluk tipi çapalara göre daha ağır olmasıdır. Bu dezavantaj, atarken ya da çekerken pulluk tipi çapalara göre çok daha fazla efor sarf etmenize neden olur.
Pulluk tipi çapalar, bu konforsuzluk nedeni ile daha hafif üretilirler. Burada da her zaman olduğu gibi konfor konusuna takıldık yine. Konfor demirin kolay atılıp, toplanmasımıdır, yoksa demirin iyi tutmasımıdır. ?
Pulluk tipi çapaların pahalı olmasının en önemli nedeni , çapanın düşer düşmez her durumda doğru pozisyonda olmasını sağlamak zorunluluğudur. İşin püf noktası budur. Ünlü markanın taklitleri ile en önemli farkı da budur. Pulluk tipi bir çapa alıyorsanız hafifçe ileriye doğru fırlatın. Kendi kendine doğru pozisyona gelmez ise sahtedir.
Peki bu çapalar neden galvanizden değil de paslanmazdan yapılıyor ? Çünkü bu çapanın gövdesinin içinde iki önemli nedenden dolayı kurşun var. Çapa nispeten küçük olduğundan istenen ağırlık bu kurşun sayesinde sağlanıyor.
Bu kurşun öyle bir yere yerleştiriliyor ki nasıl atılırsa atılsın ağırlık merkezi nedeni ile çapa her durumda doğu pozisyona geliyor.
Bu çapayı normal çelikten yapıp, galvaniz havuzuna attığınızda kurşun çok çabuk eriyip , bildiğiniz bomba gibi patlıyor muş. Muş yazdım çünkü bana bunları meşhur çapanın sahibi anlattı. Kendisini çok sever ve güvenirim. Kendisinin marka çapası sonrasında en saygı duyduğu çapa admiralti dir.
Çapanın kaybedilme riski yüksek olduğundan , en optimum çapa admiralti dir. Hem fiyatı uygundur hem de işe yarar.
Şimdi gelelim admiraltinin avantajlarına. Bir kere çok basit. Çapayı doğru pozisyonda tutmak için kullanılan yöntem bir basitlik abidesi. Sadece bir çubuk yüzünden bu demir nasıl atılır ise atılsın doğru pozisyona geliyor.
Tutunma yüzeyi pulluk tipi çapalara göre daha az ama uzun bir kol var. Bu uzun kol sayesinde pulluk tipi çapalara göre daha derine iniyor kumluk zeminde.
Geometrik şekli nedeni ile tararsa da eğer tekrar bir yerlere takılma şansı daha yüksek. Geometrisi büyük çünkü.
Erişte ya da daha önce yazdığım gibi sert zeminlerde ağırlığı ve uzun zincir bırakma şartı ile tutabilen tek demir bu.
Erişte de pulluk tarzı çapalar çok zorlanıyorlar malum. Bununla ilgili yine meşhur çapa markasının güzel bir videosu var. Bu tür durumlarda pulluk tipi çapaların nasıl atılması gerektiği ile ilgili.
(yok öyle armut piş ağzıma düş. koymuyorum buraya . gidin araştırın siz de biraz.Ne diyoruz, ? bilgiye ulaşmak bu kadar ucuz olmamalı )
Neyse bu yazdıklarım saçmalık zaten. Boşverin siz bunları . Koskoca firmalar aptal mı canım ? Onlar en iyisini sizin yerinize çoktan düşündüler ve araştırdılar bile.. Hem sahi biz kim oluyoruz da böyle şeyler yazıyoruz canım. ?
Amerika çoktan keşfedildi. O yüzden geçti Bor 'un pazarı sen sür eşşeği Niğde 'ye..