Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Gecenin akü şarj sorusu

• *
Gecenin akü şarj sorusu
OP: 25 Mayıs 2018, 00:22:29

Tablodan anladığım 30’ C’da 14.22 volt’dan aşağı değerlerde akü şarj olmuyor.  (Bazı diğer kaynaklar 13.9 v gibi bir minimum değer vermiş. )

Bu durumda benim güneş enerjisi regülatöründe okuduğum volt değeri en yüksek 13.8 olduğuna göre, akülerim hiç şarj olmuyor mu panellerden.  Üretilen enerji o sırada bağlı bulunan tüketicilere mi gidiyor aküyü şarj edeceğine ??

Buyurayım da burdan mı yakayım ?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
  • IP logged

e

erdal duran

Ynt: Gecenin akü şarj sorusu
#1: 25 Mayıs 2018, 00:33:50
Hava sıcaklığını yanlış ölçmüşsünüz, ortam 50' C imiş :).
  • IP logged

• *
#2: 25 Mayıs 2018, 00:36:24
Erdal Reisim su ısıtıp akülere dökeceğiz demek ki :)

Can Hocam gelir şimdi. 

Du bakali noolcek !

• IP logged

• *
    • instagram
#3: 25 Mayıs 2018, 09:55:05
Tekne karada sahil besleme yok, buzdolabı çalışıyor 20 gün oldu. güneş paneli güzel güzel götürüyor. Bende sadece  aküler 11 voltun altına düşünce MPTT sistemi korumaya alıp aküyü beslemeyi kesiyor. akü değerleri sahil besleme veya alternatör ile 11 volta ulaşınca tekrar beslemeye başlıyor.

Cehaletimi af buyrun ama bence şarj için böyle bir şarta gerek yok gibi... 
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
Gecenin akü şarj sorusu
#4: 25 Mayıs 2018, 10:27:01
MPPT ‘ nin 11 voltta kestiği kendi üstünden tüketim çıkışıdır ?  (Benimkisi o şekilde, load ‘u kapatıyor. )

Emin misin?

• IP logged
« Son Düzenleme: 25 Mayıs 2018, 10:31:08 Gönderen: Hasan Toparlak »

• *
    • instagram
#5: 25 Mayıs 2018, 11:02:34
MPPT ‘ nin 11 voltta kestiği kendi üstünden tüketim çıkışıdır ?  (Benimkisi o şekilde, load ‘u kapatıyor. )

Emin misin?

Tabi tabi mppt üzerinden bir tüketim çıkışı yok zaten. Bende de load'u kapatıyor..

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
#6: 25 Mayıs 2018, 11:06:20
Load dediği tüketim çıkışı !! Ben de akülere çıkış Battery-1 ve Battery-2 şeklinde.  Ayrıca Load (tüketici) ve Solar bağlantıları var. 

Senin MPPT bu akü 11’in altına düşmüş, ölmüş.  Boşuna kendimi helak etmeyeyim diye düşünüyor olmalı. 

:)
  • IP logged

• *
    • instagram
#7: 25 Mayıs 2018, 11:08:17

Load dediği tüketim çıkışı !! Ben de akülere çıkış Battery-1 ve Battery-2 şeklinde.  Ayrıca Load (tüketici) ve Solar bağlantıları var. 

Senin MPPT bu akü 11’in altına düşmüş, ölmüş.  Boşuna kendimi helak etmeyeyim diye düşünüyor olmalı. 

:)

3 kuruşluk bilgiyle bu kadar oluyor benden...

Şimdi anlaştık...

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
#8: 25 Mayıs 2018, 13:34:41
Bu değerler o sıcaklıklarda aküye verebileceğiniz maksimum voltaj anlamına geliyor. İdeal akü şarj sıcaklığı 20C derece olarak kabul edilir. Sıcaklık arttığı sürece voltajında düşmesi gerekir. Bu tablo onu gösteriyor. Bunun dışında akünüz eğer Abroption değerini geçip float durumuna geldiyse yani dolduysa regülatör voltajı düşürmüştür. Ama o voltajda da akü şarj olur. Akülerin zaten kendi yüzey voltajı maksimum 12.9V dur bunun üzerindeki her akımda akü şarj olacaktır. Az ya da çok bir miktar elektron alacaktır. O nedenle akülere sıcaklık sensörü ve akıllı şarj üniteleri bağlanması gerekir ki aküler gereğinden fazla şarj olup şişip hasar görmesin.
  • IP logged
IN BOOST WE TRUST

• *
#9: 25 Mayıs 2018, 17:53:35
Bu değerler o sıcaklıklarda aküye verebileceğiniz maksimum voltaj anlamına geliyor. İdeal akü şarj sıcaklığı 20C derece olarak kabul edilir. Sıcaklık arttığı sürece voltajında düşmesi gerekir. Bu tablo onu gösteriyor. Bunun dışında akünüz eğer Abroption değerini geçip float durumuna geldiyse yani dolduysa regülatör voltajı düşürmüştür. Ama o voltajda da akü şarj olur. Akülerin zaten kendi yüzey voltajı maksimum 12.9V dur bunun üzerindeki her akımda akü şarj olacaktır. Az ya da çok bir miktar elektron alacaktır. O nedenle akülere sıcaklık sensörü ve akıllı şarj üniteleri bağlanması gerekir ki aküler gereğinden fazla şarj olup şişip hasar görmesin.

Alper Reis, bu yazdıklarınızı biliyorum. Maksat biliyormuş gibi yapmak yerine bilmiyormuş gibi yaparak bilgi paylaşmak.

Yazdıklarınızla ilgili bazı notlar ;

1. Yukarıdaki değerler maximum değil, şarj aralığı. (Min-Max)

2. Daha önce başka bir konuda da yazmıştım, benim regülatör Sunware Fox-350E.  Fazla akıllı, birkaç günde bir kaynatmada yapıyor, desulfatisation için.

3. Bahsedilen sıcaklık akü sıcaklığı, ortam sıcaklığı.

4. Absorbtion değerine ulaştığında zaten regülatör stage değiştiriyor.

5. Sıcaklık sensörü bütçeme uymaz.  Fayda - maliyet analizini geçemedi. 

Sanırım benim sorun tüketimin şarj sırasında devam ediyor olması.  Hepsini kapatsam bu değer yükselecek. 

Teşekkürler. 
  • IP logged

Yukarı git