Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Blog.

e

ersinboke@icrs.com.tr

Blog.
OP: 22 Mayıs 2018, 05:01:41
Efendim yeni oyuncağım şu açtığım blog.  Yayınlanan yazılar ile ilgili çok ciddi istatistikler veriyor.  Trafik bilgileri. Yani kim nereden gelmiş bu var. Cep telefonu ya da bilgisayar ayırımı , hangi saatlerde daha çok okunduğu ve hangi türden yazıların okunduğunu bilgilerini veriyor.

Siz de biraz trikler koyarsanız okuyucu ile ilgili farklı bilgilere de ulaşıyorsunuz.

Her gün üç yazı konulduğundaki okuma oranı ile üç gün hiç yazı konulmadığında ki okunma oranı ayrıca değerlendirilmeye değer.

Bölümlere ayırarak yazdığım yazılar ile okuyucu tepkisini ve davranışını incelemek mümkün.

Örnek 6 bölümlük " dikkat amatör denizci çıkabilir " yazısının ilkini 309 kişi okumuş. ancak son yazıyı sadece 46 kişi . :)

Eh okuyanlara bu kadar atıp tutarsan olacağı bu tabi.  Bloğun güzel tarafı ise daha özgürce yazıyor insan. Benzer yazıyı forumda yazsam kan gövdeyi götür.

Bir diğer çıkarımım da kimse uzun yazı okumak istemiyor. Kimse ciddi yazı da okumak istemiyor. Seri şekilde yazılmış yazılara da ilgi düşüyor.

Sadakat toplam okuyucunun %5 kadar. Yani bu adam bugün ne saçmalamış girip bir bakayım diyen adam sayısı çok düşük. Genel eğilim dürtülme yönünde. Face de çarpıcı bir başlık ile link verirseniz birden 100 kişi geliveriyor.

İlgilenilen en önemli konular tekne seçimi ile ilgili konular. Bir de yelkenciliğin felsefesi konuları . Özellike Vigor amcanın yazdıkları üzerinden yürürseniz okuma sayısı çok yükseliyor.

Geleneksel yelkencilik konuları ise en az okunanı. sekstant ile ilgili hikayeyi genel okuyucu kitlesinin sadece %10 u okumuş mesela.

Bol fotoğraflı , bol videolu görseller ilgi çekiyor. Video kısa olmalı ama. Kimse uzun uzun video da izlemiyor. O yüzden resim daha etkili. Bakıp geçiyorlar hızlıca.

Bir diğer ilginç istatistik ise hangi ülkelerden kaç kişinin okuduğu bilgisi. Sadık okuyucular genelde yurt dışından.

Bir ilginç bilgi ise Cep telefonundan okumanın çok daha fazla olduğu. Demek cep telefonu tasarımına ayrı öncelik vermeli.

Okumayı sevmeyen, uzun videodan dahi sıkılan, bilgiyi alıp hızlıca tüketen, sadakatsız ve tembel bir okuyucu kitlesi var .

Bilgiye ulaşmak bu kadar ucuz olmamalı derken Kaan Erdem 'in ne demek istediğinin matamatik değerleri ya da matematiksel ispatı bu.

Şimdi size çok daha ilginç bir bilgi. Yukarıdaki yorumlar gerçek kişiler için böyle.

İş rumuza döndü mü olay çok değişiyor ama. Kimliği belli olmayan yorum sayısı yüksek. Yani insanlar sanal alemde gerçek kimlikleri ile bulunmak istemiyorlar. Çekinip , korkuyorlar.

ancak sanal bir adı olduğunda söylemek istediklerini en sansürsüz şekilde ifade ediyorlar. Tabi bunların %80 civarı ego tatmini, dedikodu ve ipe sapa gelmez şeyler.  Ancak kalan %20 önemli. Bu bölümde çok ciddi kaynak var.

Rumuz ile yazılan , üyeliğin daha kolay olduğu bir forumdan çok ciddi içerk çıkar gibi duruyor.

Yani siz "sanal kulüp " kurayım derken varlığınızın en önemli nedeni olan " içeriği "  kaybediyorsunuz.

İçerik olmaz ise "forum " olmuyor. Olmayınca sanal kulüp de olmuyor.

Ne demişti Baygün bir zamanlar ;

" content is the king "

BU işi kafa yoranların dikkatine sunulur.

• IP logged

T
  • *
Ynt: Blog.
#1: 22 Mayıs 2018, 12:09:23
Yıl 2018.
Sonsuz bir bilgi deryasının içindeyiz. Dilediğim bilgiye ulaşmam sadece bir kaç dakika. En kötü bir iki telefon görüşmesi.

Sıcak bir sohbet, fikir tartışması ve dostlukların olduğu bir yer başka,
Tıklarlar ölçülen, yüzdelerle kıymet biçilen, aslında sadece yazdığın kadar olduğun, sadece gölgeden ibaret olduğun bir yer bambaşka.

Bir şirket gözüyle bakınca, evet, sadece işe yarar insanların olduğu bir ortam, bilginin "yazılması" anlamında en doğrusu. Bir şirket kursan, 100 arkadaşını değil, 100 iş bilen adamı işe alırsın burası da doğru.

Şahsen, benim beklentim, samimi bir sohbet, bilgiler üzerinden fikir tartışmaları, hiç bir yerde bulamayacağım tek şey olan, deneyim ve yerel bilgilerin paylaşımı, ki bu ancak neredeyse, herkesin birbirini tanıdığı bir ortamın samimiyeti ile oluyor.
En azından olmalı.
İnsanların neden çekindiklerini, neden yazılan her hangi bir "şeye", doğru, yanlış, bence yada hadi len ordan demediklerini ise anlayamıyorum.

Herkes kendi kimliği ile olmasına rağmen, kadın üyelerin azlığı her ortamda dikkat çekiyor mesela. Düşünsene geçen gün yazdığım HaşinErkekk34 rumuzunun olduğu bir yere eşini, kızını kim üye yapmak ister?

Normal şartlarda her hangi bir sektör üzerine yapılmış forum, dediğin gibi olabilir, lakin, tam da "amatör denizliğe övgü" başlığında konuşulan şeyler sebebiyle, bir denizcilik forumda böyle bir şeyin doğru olmadığını düşünüyorum.
Düşünüyorum diyorum, çünkü bir kaç kişi haricinde orada bile insanlar fikirlerini yazmaktan imtina ettiler.
Bir bilgisayar konuşulan forumda gerçek kişilerin olması gerekli değildir, üye olmak kolaydır, bu yüzden herkes bol bol saçmalar, "hakaret" etmeden insanları deli edebilir, biraz biriktirir, sonra bir kalemde bir çok kişiyi dilediği gibi giydirir, atılır sonra başka bir bilgisayardan yine üye olur vs.

"Amatör denizcilerin" diğer forum üyelerinden bir farkı vardır. Genellikle, daha eğitimli, kültür seviyeleri yüksek ve aklı selim insanların daha fazla olmasıdır. Bu yüzden diğer forum standartları ile karşılaştırmamak lazım. Aynı 1000 mil öteden yazışanlarla karşılaştırmamak gerektiği gibi.

Denizcilik forumlarından edindiğim, deniz üzeri gibi, hayat memat meselesi olabilecek durumlarda bile, güvenebileceğim, çağrıma cevap verecek ve gerektiğinde yalnız bırakmayacağını bildiğim dostlar edindim. Çok "kaliteli" insanlarla tanıştım.
Bunun için seviyorum ve elimden geldiğince en azından forum ortamında, en azından düşüncelerimi iyi-kötü yazıp, bu ortamlara borcumu ödemeye çalışıyorum.

Özetle, ne tık sayılan, ne yüzdelerin konuşulduğu, ne tanımadığım, tanımayacağım, tanıyamayacağım rumuzların olduğu, ne de sıcak bir sohbetin olmadığı yerde olmak gibi bir isteğim olmadığı gibi, elbette içeriğin olmadığı yerde, içeriğin hep beraber sağlanmadığı yerde olmak gibi bir düşüncem de yok.   
İnsanları bilmiyorum ki, bizi mi sevmiyor, bizi mi beğenmiyor, onun "sınıfında" değil miyiz, işin ilginci sorunca buna bile cevap gelmiyor.
Bazen gerçekten çok yanlış değerlendirdiğimi düşünüyorum sonra olsun diyorum, doğru değerlendirdiğim insanlar yeter.

Bu yüzden, açıkça dilediğim özellikleri sağlamaya yakın bir ortamda olursa ne alâ, olmazsa muallâ'ya bağladım artık sıkıntıdan, o derece yani. İnceldiği yerden kopsun.

Bu işe kafa yoranların dikkatine bu da sunulur Ersincim  ;)

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#2: 22 Mayıs 2018, 12:17:26
Öyle bir yer olacak, ben de oturup, Kaan-Nuri-Cem-Aali-Matay-Utku filan yerine, Haşindenizci-poseidon vs ile, amatör denizciliği tartışacağım? Ben olmam orada. Girer okur muyum, okurum. Güvenir miyim? İmkansız.

İçerik zayıf mı? Hiç ama hiç sanmıyorum.
Daha dün Böke ile Adana'da sohbetlemiştik. İlk sayfaya bakalım;

2017-2018 Masal'ın Bakım Planı.   O.Utku Uçkan   Bakım   Bugün, 12:14:53
Blog.   Tan Kaan Özkan   Genel   Bugün, 12:09:23
Havadan sudan şeyler (adı gibi)   O.Utku Uçkan   Havadan Sudan Şeyler   Bugün, 11:56:41
Teknelerde Yanaşma Ayrılma Manevraları   Ahmet Kabaalioğlu   Yelkenli Tekneler   Bugün, 11:53:08
Marmaris cıvarı büyük beyaz görülmüş   Kemal Gündüz   Genel   Bugün, 11:34:27
bir Adana Hatırası.   Murat Ayduk   Genel   Bugün, 10:22:22
TAŞINDI: Transitlog yenilemeli miyim?   Hasan Toparlak   Ege ve Adaları   Bugün, 10:06:38
Amatör Denizciliğe Övgü   Bülent Büyükdağ   Genel   Bugün, 09:57:40
İçim Cız Etti- Kaçırdığımız Tekneler   Mehmet Atay   Tekne Alım Satım   Bugün, 08:27:43
Buyurun: Sarıyaz 3   Mehmet Atay   Tekne Alım Satım   Bugün, 06:57:35
GÜL DÜŞÜN, GÜL   Nuri Kongur   Hobilerimiz   Bugün, 00:14:51
Hayaller Tersanesi   Ahmet Kabaalioğlu   Tekne Yapımı   21 Mayıs 2018, 23:09:04
Göksel Navigasyon   Ersin Böke   Navigasyon   21 Mayıs 2018, 22:33:36
Beton tonoza yasağına dikkat!!   Tamer Sozener   Barınaklar, Marinalar, Demirleme Yerleri ve Korunaklı Koylar   21 Mayıs 2018, 19:24:08
Sanda'nın Seyir Defteri   Ahmet Ilgaz   Seyir Anıları   21 Mayıs 2018, 02:13:17
SOSYAL AYLAKLIK   Tan Kaan Özkan   Köşe Yazıları   20 Mayıs 2018, 23:55:42
BİR KUŞ KADAR HAFİFLEDİM   Ersin Böke   Fiskos Köşesi   20 Mayıs 2018, 23:52:56
Tesadüfen rastladım.   Kaan Erdem   Genel   20 Mayıs 2018, 23:30:41
Bir Perşembe pazarı hikayesi.   Ali Ünalan   Genel   20 Mayıs 2018, 23:18:58
2018 Teknelerimizin Yerleri ve Seyir Planları   Hasan Toparlak   Fiskos Köşesi   20 Mayıs 2018, 23:01:40
Devekuşu nun Seyir Defteri 2018   Ahmet Ilgaz   Seyir Anıları   20 Mayıs 2018, 00:18:40
Sıvı cam (liquid class) a   Nuri Kongur   Atölye   19 Mayıs 2018, 21:22:26
S/Y Dua-1 Kuzey Ege Gezisi Seyir Defteri - Ağustos 2017

Tersane var, düşünsel çalışma var, manevra var, seyir anısı var, mutluyum var, mutsuzum var...
daha ne olsun?

Hem insanın olmadığı yerde ne işim var benim?
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
  • Donatan Temsilcileri
#3: 22 Mayıs 2018, 12:21:17
Ve bu en düşük performansımız..
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
  • Bilen bilir
#4: 22 Mayıs 2018, 12:23:18
Yıl 2018.
Sonsuz bir bilgi deryasının içindeyiz. Dilediğim bilgiye ulaşmam sadece bir kaç dakika. En kötü bir iki telefon görüşmesi.

Sıcak bir sohbet, fikir tartışması ve dostlukların olduğu bir yer başka,
Tıklarlar ölçülen, yüzdelerle kıymet biçilen, aslında sadece yazdığın kadar olduğun, sadece gölgeden ibaret olduğun bir yer bambaşka.

Bir şirket gözüyle bakınca, evet, sadece işe yarar insanların olduğu bir ortam, bilginin "yazılması" anlamında en doğrusu. Bir şirket kursan, 100 arkadaşını değil, 100 iş bilen adamı işe alırsın burası da doğru.

Şahsen, benim beklentim, samimi bir sohbet, bilgiler üzerinden fikir tartışmaları, hiç bir yerde bulamayacağım tek şey olan, deneyim ve yerel bilgilerin paylaşımı, ki bu ancak neredeyse, herkesin birbirini tanıdığı bir ortamın samimiyeti ile oluyor.
En azından olmalı.
İnsanların neden çekindiklerini, neden yazılan her hangi bir "şeye", doğru, yanlış, bence yada hadi len ordan demediklerini ise anlayamıyorum.

Herkes kendi kimliği ile olmasına rağmen, kadın üyelerin azlığı her ortamda dikkat çekiyor mesela. Düşünsene geçen gün yazdığım HaşinErkekk34 rumuzunun olduğu bir yere eşini, kızını kim üye yapmak ister?

Normal şartlarda her hangi bir sektör üzerine yapılmış forum, dediğin gibi olabilir, lakin, tam da "amatör denizliğe övgü" başlığında konuşulan şeyler sebebiyle, bir denizcilik forumda böyle bir şeyin doğru olmadığını düşünüyorum.
Düşünüyorum diyorum, çünkü bir kaç kişi haricinde orada bile insanlar fikirlerini yazmaktan imtina ettiler.
Bir bilgisayar konuşulan forumda gerçek kişilerin olması gerekli değildir, üye olmak kolaydır, bu yüzden herkes bol bol saçmalar, "hakaret" etmeden insanları deli edebilir, biraz biriktirir, sonra bir kalemde bir çok kişiyi dilediği gibi giydirir, atılır sonra başka bir bilgisayardan yine üye olur vs.

"Amatör denizcilerin" diğer forum üyelerinden bir farkı vardır. Genellikle, daha eğitimli, kültür seviyeleri yüksek ve aklı selim insanların daha fazla olmasıdır. Bu yüzden diğer forum standartları ile karşılaştırmamak lazım. Aynı 1000 mil öteden yazışanlarla karşılaştırmamak gerektiği gibi.

Denizcilik forumlarından edindiğim, deniz üzeri gibi, hayat memat meselesi olabilecek durumlarda bile, güvenebileceğim, çağrıma cevap verecek ve gerektiğinde yalnız bırakmayacağını bildiğim dostlar edindim. Çok "kaliteli" insanlarla tanıştım.
Bunun için seviyorum ve elimden geldiğince en azından forum ortamında, en azından düşüncelerimi iyi-kötü yazıp, bu ortamlara borcumu ödemeye çalışıyorum.

Özetle, ne tık sayılan, ne yüzdelerin konuşulduğu, ne tanımadığım, tanımayacağım, tanıyamayacağım rumuzların olduğu, ne de sıcak bir sohbetin olmadığı yerde olmak gibi bir isteğim olmadığı gibi, elbette içeriğin olmadığı yerde, içeriğin hep beraber sağlanmadığı yerde olmak gibi bir düşüncem de yok.   
İnsanları bilmiyorum ki, bizi mi sevmiyor, bizi mi beğenmiyor, onun "sınıfında" değil miyiz, işin ilginci sorunca buna bile cevap gelmiyor.
Bazen gerçekten çok yanlış değerlendirdiğimi düşünüyorum sonra olsun diyorum, doğru değerlendirdiğim insanlar yeter.

Bu yüzden, açıkça dilediğim özellikleri sağlamaya yakın bir ortamda olursa ne alâ, olmazsa muallâ'ya bağladım artık sıkıntıdan, o derece yani. İnceldiği yerden kopsun.

Bu işe kafa yoranların dikkatine bu da sunulur Ersincim  ;)

Aynen diyorum. :)

İmza

Dede ;)

Not:Cevap yazarsan bana da yazmış olacaksın. ;D
Hadi buyur bakalım(Cem Yılmaz'ın buyur bakalım derken ki hareketi).
  • IP logged
DeDe

• *
  • Bilen bilir
#5: 22 Mayıs 2018, 12:26:23
Ha bu arada forum bu aralar performans kaybı mı yaşıyor,bana mı öyle geldi ?0-?

Elektronik ortamda ölçme  biçme işlerinden pek anlamam ama :-[
  • IP logged
DeDe

T
  • *
#6: 22 Mayıs 2018, 12:36:14
Utku dede,

Fikir tartışmalarını çok severim, her birinden mutlaka bir şeyler öğrenirim.
Haliyle yazarken o anki düşüncelerimizi ifade edebilmenin bir yolu olarak kelimeleri yerinde kullanmaya çalışıyoruz, mesajlarda duygularımızı da mümkün olduğunca net ama kişiyi kırmadan anlatabilmenin bir yolu olarak kullandığımız gibi.
Şahsen ne kadar başarılı olabiliyorum bilmiyorum ama kişilerle kolay kolay bir derdim olmaz. Olduğunda ise oldukça belli ederim zaten.

Sevgi ve saygılar.

• IP logged
« Son Düzenleme: 22 Mayıs 2018, 12:42:21 Gönderen: Tan Kaan Özkan »

• *
  • Bilen bilir
#7: 22 Mayıs 2018, 13:11:41
Utku dede,

Fikir tartışmalarını çok severim, her birinden mutlaka bir şeyler öğrenirim.
Haliyle yazarken o anki düşüncelerimizi ifade edebilmenin bir yolu olarak kelimeleri yerinde kullanmaya çalışıyoruz, mesajlarda duygularımızı da mümkün olduğunca net ama kişiyi kırmadan anlatabilmenin bir yolu olarak kullandığımız gibi.
Şahsen ne kadar başarılı olabiliyorum bilmiyorum ama kişilerle kolay kolay bir derdim olmaz. Olduğunda ise oldukça belli ederim zaten.

Sevgi ve saygılar.

Tan biladerim entellektüel birikimimin senin kadar fazla olmadığını biliyorum. ;)

Bu arada da yazım sırasında da sık sık şimdi de olduğu gibi aynı hatayı yapıyorum. :(

Yazım ve duygularınızı ifade konusunda bence çok başarılısınız. :)xx

Yanlış hatırlamıyorsam gazeteci idiniz ve profil yazınızdan ötürü size ayrı bir gönül bağım var :)

Not:Cevap yazarsan bana da yazmış olacaksın. ;D
Hadi buyur bakalım(Cem Yılmaz'ın buyur bakalım derken ki hareketi).

Yukarıdaki iletinin gideceği yer Böke biladerim idi.

Allah 3. den korusun diyorum.(bu sana idi). :-[

Doktora tezimin yazdığım sayfalarını eşim ertesi akşam okur ve düzeltirdi.Yeni sayfaları yazmadan önce onun altını kızarttığı kısımları okur düzeltirdim.Bence doğru olduğunu düşündüğüm kısımları da birlikte okur ben şöyle demek istiyorum der ona yazdırırdım.
Aradan otuz küsur yıl geçti ama,vermeyince Mamut neylesin kel dede, durumu maalesef devam ediyor. :'(
  • IP logged
DeDe

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#8: 22 Mayıs 2018, 17:45:59
Ersin,
İstatistik konusunda çok acele etme, blogun henüz çok taze.
Bir de hoşuna gitti ve devam edeceksen en kısa zamanda kendi alan adını al ve kendi web sitene sahip ol. Şu haliyle başkasına kazanç sağlıyorsun. Bu site senin değil.
Teknik konuda (kurulum vb.) yardımcı olurum.

öZgür (tapatalk)

• IP logged
><(((º>

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#9: 25 Mayıs 2018, 10:16:26
Ersin,
İstatistik konusunda çok acele etme, blogun henüz çok taze.
Bir de hoşuna gitti ve devam edeceksen en kısa zamanda kendi alan adını al ve kendi web sitene sahip ol. Şu haliyle başkasına kazanç sağlıyorsun. Bu site senin değil.
Teknik konuda (kurulum vb.) yardımcı olurum.

öZgür (tapatalk)
Özgür'e kulak ver. Bende hosting'ine destek atarım.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

e

ersinboke@icrs.com.tr

#10: 25 Mayıs 2018, 11:18:26
bu işin altında bir hinlik var ama.. :) Niye herkes bana bu kadar yardımcı oluyor. ? ;D
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#11: 25 Mayıs 2018, 11:23:57
bu işin altında bir hinlik var ama.. :) Niye herkes bana bu kadar yardımcı oluyor. ? ;D
La bi aranma işte :)

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
  • Donatan Temsilcileri
#12: 25 Mayıs 2018, 11:49:49
La bi aranma işte :)

Valla be Tiryaki :)
  • IP logged

• *
  • Kon Tiki
#13: 25 Mayıs 2018, 12:40:16

Ersin, benden duymuş olma, sana komplo kurdular,buradan uzaklaştırmaya çalışıyorlar

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

Yukarı git