Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Bir Perşembe pazarı hikayesi.

e

ersinboke@icrs.com.tr

Bir Perşembe pazarı hikayesi.
OP: 19 Mayıs 2018, 12:26:24
Efendim malum, Perşembe pazarı bende bir hastalık. Ayda en az bir kere giderim. Burası ile ilgili de özellikle tarihinden kısa alıntılar yapacağım birşeyler yazmak istiyorum.

Ancak bol fotoğraflı kısa bir tur hazırladım önce size. Malum Buraya resim koymak hayli dertli.

Bol fotoğraflı bir perşembe pazarı hikayesi.

" Sevinçlerini alır götürür de insanlar , hüzünlerini ve dertlerini hep bu vapurlarda unuturlar."

Şurada.

https://ttheyamola.blogspot.com.tr/2018/05/bir-persembe-pazar-hikayesi.html

• IP logged

• *
Ynt: Bir Perşembe pazarı hikayesi.
#1: 19 Mayıs 2018, 20:45:40
Elinize sağlık Ersin kaptan. Bende de çok değişik duygular uyandırır Perşembe pazarı. Dedem oranın çok eski bir esnafı idi. Dükkan hala duruyor ve amcam baba mesleğine devam ediyor. Çelik halat filan satıyorlar gemilere. Çok detaylı bilmiyorum ama denizcilik malzemeleri satan tarafı. Ne tarafına düşüyor muhitin?
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

n

nuri_kongur

#2: 19 Mayıs 2018, 21:19:41
Eline sağlık Ersin reis. Benim de uğramam lazım bugünlerde oraya . Dediğin gibi bir sürü para... ara sokakta tonla nalbur da var aslında.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

e

ersinboke@icrs.com.tr

#3: 19 Mayıs 2018, 21:42:51
Elinize sağlık Ersin kaptan. Bende de çok değişik duygular uyandırır Perşembe pazarı. Dedem oranın çok eski bir esnafı idi. Dükkan hala duruyor ve amcam baba mesleğine devam ediyor. Çelik halat filan satıyorlar gemilere. Çok detaylı bilmiyorum ama denizcilik malzemeleri satan tarafı. Ne tarafına düşüyor muhitin?

Tam göbeğine düşüyor. :) Makbul İbrahim paşa Camisinin oralarda oluyorlar genelde..

Aslında bir Perşembe pazarı aktivitesi mi yapsak Nuri Hocam. ?
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#4: 20 Mayıs 2018, 13:12:58
1992-1998 yılları arasını Perşembe Pazarı caddesi üzerinde Çelik Han, 3 katta geçirdim.
"Pazar", 18-19.yy'da Dünyanın bütün büyük limanlarında olan benzerlerine taş çıkartacak kadar kapsamlı iken, belediye istimlâkleri, esnafın Perpa'ya zoraki itilişi, çevre düzenlemesi derken kişiliğinden çok şey kaybetti.

Her boy dükkânları, bilet gişesinden büyük olmayan çivi, vida , pul, somun satanlar, Postane sokağındaki seyyar esnaf, Fatih Çarşısındaki makina ve ekipmanı satanlar, boyacılar, polyesterciler, gemi donam malzemecileri, deniz motorcular, hurdacılar, gresçiler, çok bilinen Kurşunlu Han girişinde soldaki balık lokantası ve çok kaliteli esnaf lokantaları, 1536 tarihli Makbul/Maktul İbrahim Paşa camii, Muhteşem ve gizemli Kurşunlu Han. Osmanlı döneminde Rüstem Paşa Vakfiyesi’ne ait olduğundan Rüstem Paşa Hanı,  tarihi yapı Ceneviz, Bizans ve Osmanlı’nın kalıcı izlerini taşır. İki katlı hanın alt katının büyük bölümü, Cenevizlilerin 1200’lü yıllarda yaptığı Saint Michele Katedrali’nin kalıntısı. Bizanslılar da bazı eklemeler ve onarımlar yapmış. Üst katı ise,  Mimar Sinan tarafından 1544 ila 1550 yılları arasında kervansaray olarak inşa etmiş. Yüzyıllarca yolcu hanı olarak hizmet gören yapı, kervan ticaretinin ortadan kalkmasıyla esnafın yerleştiği iş hanına dönüşmüş, şimdi atelyeler ve hırdavatçılar kullanıyor.
Çok canım sıkkın olduğunda avlusunda bir köşeye sığınmış çay ocağı önüne atılmış hasır taburelerden birine oturur bu mikro kozmosu seyrederdim. Köhne ahşap iskelelerinde Eminönü'ne dolmuş yapan eskiden kürekli, şimdi makinalı iş sandalları, tekne ve gemiye ait ne ararsan bulabileceğin, dükkan kepenklerine salkım saçak asılmış envai çesit demir, paslanmaz, ahşap, plastik ürünler... Daracık arnavut kaldırımlı sokaklar...

Hele caddenin karşı tarafında 1325 yılında yapılan Arap Camii ve çevresi, kalıpçılar, cakacılar, revolverciler, tornacılar, planyacılar, frezeciler aklınıza ne gelirse....

Layıkı ile neyin nerede olduğunu öğrenmek için emek ve zaman verilmesi gereken kendisi küçük, içeriği dev bir dünya.

Düşünün ki burası 18-19 ve 20.yy'da Altın Kent Konstantınıyye'ye gelen ve ayrılan her çeşit, her cins,bin bir çeşit bandıra taşıyan deniz aracının ihtiyaçlarını karşılayan bir pazardı. Esnafı Türk, Ermeni, Rum, Yahudi. Anadolu'nun bozkırından çocuklarını meslek öğrenmeleri için gönderenler bir Rum veya Ermeni usta yanına yerleştirdikleri çocukları ile gurur duyarlardı. Burası handiyse bir teknik üniversiteydi. "Bir tas çorba, bir şilte" ye  geleceğin ustaları buralarda yetişiyordu.

Bu gün, şimdi yaşları 50-60+ olan isim yapmış, mesleğinde adı bilinir Tuzla tekne ustalarının babaları Alaplı'dan Ayvansaray'a gelip mesleğe çırak olarak başlayanlardır. Dükkanın bir köşesinde yaz/ kış yatıp kalkan, bulgur, soğan cücüğü, bir tas çorbaya, yaşamlarını kurtaracak bir altın bilezik.

Perşembe Pazarı'ndan girdik ama yine asıl odak noktamıza geleceğim. Geçmişi bilmemiz ve geleneği sürdürüp aktarmamız gerekiyor. Perşembe Pazarı'nı tavaf eden birinin teknelere ve denizciliğe hayran olmaması, saygı ile eğilmemesi olanaksızdır.

• IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
  • Selamlar
#5: 20 Mayıs 2018, 20:43:14
Bende yaklaşık 25 yıl önce oralarda çalışırken, en büyük keyfim sokak sokak gezmek olurdu. Yalnız siz tarihinide çok güzel anlatmışsınız Cem abi

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#6: 20 Mayıs 2018, 22:39:40
GÜVERTEDEKİ ÇOCUK,ÖMER DALGAKIRAN.

Karaköy perşenbe pazarında yaşanmış olayların derlendiği bir kitap.okumanızı tavsiye ederim.
Kitabın yazarı eski ustam, ÖMER DALGAKIRAN.

https://www.nadirkitap.com/guvertedeki-cocuk-omer-dalgakiran-kitap2012783.html

Ersin farklı  bir adamsın vesselam en sevdiğim tarz konu başlığı.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 20 Mayıs 2018, 22:52:34 Gönderen: Ali Ünalan »
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

• *
#7: 20 Mayıs 2018, 23:18:58
Ersin yazını okudum,ancak hep birinci kattaki dükkanlardan bahsetmişin,asıl hikayenin başladığı yerler sende bilirsinki hanların ikinci üçüncü  dördüncü beşinci altıncı katlarında ,daracık merdivenlerdeki doğal yola ortası aşınmış mermer merdivenlerden üst katlardaki minik minik dükkanların yaşanmışlıklardan da  bahset lütfen,kalemin güçlü biliyorum hadi bekliyoruz hanların üst katlarından hikayeler sen kesin oraları da dolaşmışındır.. 
  • IP logged
« Son Düzenleme: 20 Mayıs 2018, 23:21:59 Gönderen: Ali Ünalan »
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

Yukarı git