Bana göre; kent yaşamından kaçan değil, yeni bir dünyayı keşfetmeye çalışan, kendi potansiyelini doğrudan doğruya ortaya çıkarmaya çalışan, bunu yaparken herhangi bir zorunluluğu olmayan, sevdiği için denizde olan, ortaya az ya da çok herhangi bir övgü-kazanç veya kudret talebi olmadan emek koyan yani iş olmayan iş peşinde koşan erkek ve kadınlara amatör denizci denir.
Böyle yapanlar ve yapmayanlar vardır ve bana göre tek ayrım budur.
Öncelikle eline sağlık, her zaman ki gibi güzel bir yazı. Çok seviyorum böyle yazılarını okumayı.
Alıntılamış olduğum kısım hariç her bir yazdığına katılıyorum. Sanıyorum ki katılmamak mümkün değildir zaten.
Ve elbet "sence", olduğu için saygı duyuyorum.
Alıntılamış olduğum yer ise doğrusu, "bence" kısmıyla çok uyuşmuyor.
Çünkü, "iş olmayan iş" peşinde, hayatın içerisinden, küçük bir pencere aralayarak koşan insanlar tanımlanıyor ve doğru bir şekilde bir bütünü işaret ediyor.
Hatta doğrusunu, içinde bir yerlerde farketmiş olan insanların dışavurumları ile örtüşüyor ancak, sanıyorum ki bu doğruyu tüm zorunlu olunmayan ve isteyerek yaptığımız işlere uygulayabiliriz. Amatör denizci, kampcı, dağcı, amatör pilot vs...
Bana göre; yazdıkların her ne kadar doğru olsa da bir eksiklik var sanki. O eksikliğin, belli kültürel* birikimi ile kendine özel bir tanımı hak ediyor olduğunu düşünüyorum. Diğerlerinde olduğu gibi.
Şayet öyle olmasaydı, her günlük yaşantısından bir pencere aralamayı saydığın sebeplerle başarabilmiş ve tercihini deniz üzerinde kullanmış her kişi, hiç bir ayrım, daha doğrusu bir kültürel aktarımdan faydalanmadan amatör* denizci olurdu, ki bu, kültür aktarımına ters ve özelliğini yitirmiş hissetirirdi gibi geliyor bana.
Bir şey "ci" olmak, bu kadar basit olursa, ne "ci" olduğundan bağımsız her daim şikayet ettiğimiz ve kötü insan oldukları için değil belki ama kültürel aktarımdan nasibini almadıkları/almak istemedikleri için hep ortada bir ayrım olacak diye düşünüyorum.
Yazdıklarının, "amatör" tanımı için çok doğru olduğunu ancak yanına, birşey"ci" geldiğinde eksik kaldığını hissetmeden edemiyorum.
Sevgiler.
(
Kültür, 1-bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini oluşturan, gelenek durumundaki her türlü yaşayış, 2-tarihsel ve toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan her türlü değerlerle bunları kullanmada, sonraki kuşaklara iletmede kullanılan araçların tümü)
(
Amatör, sadece zorunlu olmamak değil, para kazanmadan ama hakkıyla yapabilen olarak da değerlendirilmiştir)