Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Amatör Denizciliğe Övgü

• *
Bence tüm parametreleri kontrol eden unsur muktedirler.  Bu nedenle üssel bir şekilde en dış paranteze konmalı.  Proje sahibi onlar çünkü. 

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
  • IP logged

T
  • *
Kültürün özellikleri nedir ?

Bir coğrafyaya özel olması,
Tarihsel bir kökeni olması ve nesillerce aktarılması,
Tamamen özgün olması,
Tamamlayıcıları ile bir bütün olması,
Özünün değiştirilemez olması,
Ortak kullanımda olması,
...,
...,
sayılabilir sanırım.

Bu durumda Amatör denizcilik, denizcilik kültüründen ayrı düşünülemeyeceğine ve aynı paydada oldukları için, sanıyorum ki, çok daha köklü ve sahip çıkılması gereken ideal kural ve davranışlara sahip olmalı.
Üstelik ve özellikle konu denizcilik olduğunda, kendine has kültürünün evrensel olduğu da göz önüne alındığında, uluslararası bir konuma girdiğini ve bunun, o'nu diğer aktivitelerden biraz daha farklı kıldığını ve özelleştirdiğini düşünmek yanlış olmaz sanırım. 
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
"İşte ayrım tam bu nesneye/kayığa ulaşmamızla birlikte başlar. Burada yapılan tartışmalarda söylendiği gibi, tamamen kendine ait ve doğrudan üretimden gelen kültüre dayalı denizcilik, modern dünyanın erkek ve kadınlarına, yukarıda saydığımız bütün olumsuzluklara meydan okumak için muazzam bir olanak sağlar."

diye yetersiz bir şekilde değinmişim.

Ama bunun üzerinde sürekli tartışmak, elimizdeki argümanları geliştirmek gerektiğini düşünüyorum.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 12 Mayıs 2018, 23:11:40 Gönderen: Bülent Büyükdağ »
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
Sevgili Bülent, hiç şüphe yok ki senin gibi felsefe tezi yazmış filozof bir hukukçuyla tartışamam bu konuları , haddim değil.Ama Marks’ın , gördüklerimiz aslında objektiften görüldüğü gibidir, bunu ters çevirerek gerçeğe ulaşırız mealindeki görüşü hariç olmak üzere savlarına katılıyorum.Bu görüşü de
ayrıca  tartışırım.
Amatör denizciliğe dönersek, 32 yıllık çalışma hayatımda hep amatör olarak ve bırak para kazanmayı para vererek yaptığım işlerde mutlu oldum.
Şirkette insanları yönetirken ya da raporlarımı yazarken ben değildim.Ama suyun 50 mt.altına dalıp uçak batığının resmini çekerken ya da Sharm’da ,Lembeh’de dalarken ben oldum.Kalamış’tan Burgaz’a veya Bodrum’dan Rodos’a yelken yaparken ben oldum.Çekek yerinde güneş altında zehirli yaparken de ben oldum.Çünkü bunları yapmayı sevdim.Kimse beni zorlamadı isteyerek yaptım.
Emekli olalı 3 yılı geçti 60 yaşıma geldim, guruptan arkadaşlar arayıp “ abi dinlenmedin mi ne zaman döneceksin” diyorlar ama ben oram buram ağırsa da çekek yerinde zımpara yapmak, tutya değiştirmek, sert havada camadan vurmaya çalışmak istiyorum.İki tekne aldım sattım hala uslanmadım üçüncüye bakıp durum.
Ben deli miyim yoksa amatör denizci miyim? Sen söyle.Ya da Böke söylesin.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Üçüncüyü alacaksın abi.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • Classicboats Turkiye
İlgi ile izliyorum.

Ve tahmin edileceği gibi Kaan'ın "Yazdıklarının, "amatör" tanımı için çok doğru olduğunu ancak yanına, birşey"ci" geldiğinde eksik kaldığını hissetmeden edemiyorum" vurgusuna parmak basıyor hemen peşinden de eksik kalanın bu vurgu ile  tamalanması gereğine inanıyorum " Bu durumda Amatör denizcilik, denizcilik kültüründen ayrı düşünülemeyeceğine ve aynı paydada oldukları için, sanıyorum ki, çok daha köklü ve sahip çıkılması gereken ideal kural ve davranışlara sahip olmalı.
Üstelik ve özellikle konu denizcilik olduğunda, kendine has kültürünün evrensel olduğu da göz önüne alındığında, uluslararası bir konuma girdiğini ve bunun, o'nu diğer aktivitelerden biraz daha farklı kıldığını ve özelleştirdiğini düşünmek yanlış olmaz sanırım.
"
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
  • Donatan Temsilcileri
İşin doğrusu, Kaan'ın yazdıkları, benim eğer denebilirse "tez"imi destekler bir katkı. Şu dipnotla; eğer evrensel anlamda denizciliğin amatör denizciliğe kültürel aktarımının, sırf saf akıldan türetilmemiş  veya vazedilmiş olmadığını söylersek. Daha önceki bütün tartışmalarda, özellikle Cem abi sizle mutabık kaldığımız gibi, amatör denizciliği diğer alanlardan ayıran en önemli yan, yalnızca deneyime dayalı olması değil bu deneyimin yüzyıllara sari bir üretim etkinliğinden kaynaklanmasıdır. Diğer amatör uğraşların belki de  (benim aklıma gelenler) böyle köklü ve üretime dayalı bir kültüre sahip değildir ve hepsinden önemlisi yine kendine ait bir bu kadar geniş bir dile sahip değildir.

Yazının en başlarında bir yerlerde, amatör denizciliğin, denizcilik binlerce yıllık geçmişe dayalı olmasına karşın yepyeni, belki 100 yılı bile bulmayan bir geçmişe sahip olduğunu söylemiştim. Bilinen ilk gezgin, Slocom, 1844 doğumlu. O da profesyonel bir kaptanmış.

Zaten bu nedenle, Cem abi ve Böke gibi az sayıda örneğin,geçmişte kalmış pek azı hâlâ yaşayan eski tekne projeleri üzerindeki hassasiyetleri bir anlam ifade ediyor. Eski otomobil tutkunluğuna benzemeyen bir şey bu. 56 şeviyi hafta sonları kullanmak ancak keyifli olabilir ama eski bir cutterla dünyayı gezebilirsiniz. Ama markoni arma kullanan binlerce erkek ve kadın, mesela randa arma kullananlardan daha az şekilde kendi sahiciliklerini gerçekleştirmez kendi potansiyellerini ortaya koymazlar, diye düşünüyorum.

En başa dönersek, Böke'nin deneyime ve gözleme dayalı bütün tespitlerine katılıyorum. Ama o nevi bir yaklaşımın, denizci/amatör denizci sınıflandırmasında yetersiz kalacağını düşünüyorum. Gündelik hayata ilişkin tespitler, ancak öznel değerlendirmeler olabilirler. Yine dediğim gibi, muhtemelen ben de o kriterleri kullanıp değerlendirme yapıyorumdur, a teknesinin sahibi hakkında.

Asıl ayrım teknenin altında olan kişinin, deniz ile uyumunda, kendi sahiciliğini gerçekleştirme, potansiyelini ortaya koyma çabasındadır şeklinde muhakeme ediyorum.

• IP logged

n

nuri_kongur

Ben “evrensel” konusuna dikkat çekmek istiyorum. Kavram ilke olarak doğru iken işaret edilen şeyi , işaret eden şey (evrensel) olarak algılanması problem doğuruyor. Örneğin , tekne evrenseldir ama yapım malzemesi evrensel değildir. Teknenin bir şekle sahip olması gereği evrenseldir ama şeklin kendisi evrensel değildir. Yani denize , amaca ve imkana göre tasarımı değişir.  İnsanın acıkması evrenseldir ama yediği şeyler değildir.
Problem ikincinin birinci zannedilmesi.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Bağlamı daha izah eder misiniz? Anlayamadım.
  • IP logged

R

Recep Ertürk

Sevgili Bülent, buradan da yazayım.
Tartışmaya değer şeyler söylüyorsunuz burada. Ama amatör denizciliğe çok uzak olması da ayrı.
Bunları her yerde, her zaman tartışabiliriz.

Siz forumun yöneticisisiniz.
İkincisi siz "kıdemli yöneticisiniz..

Forumda yangın varken, aydınlanma tartışması bana "karartma tartışması" gibi geliyor.

Lütfen, lütfen, lütfen..

1- Adalet duygumuz incinmesin.
2- İçtenliği yitirmeyelim.

Yönetim insiyatif kullanarak sorunları çözsün..
  • IP logged
« Son Düzenleme: 13 Mayıs 2018, 10:55:54 Gönderen: Hasan Toparlak »

• *
  • Donatan Temsilcileri
Recep abi istemeden büyük haksızlık ettiniz. Üstelik Aydınlanma tartışması açmadım, denizciliğe ilişkin bir konudaki düşüncelerimi anlattım.Çok büyük bir haksızlık bu.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 13 Mayıs 2018, 10:33:14 Gönderen: Bülent Büyükdağ »

R

Recep Ertürk

Recep abi istemeden büyük haksızlık ettiniz. Üstelik Aydınlanma tartışması açmadım, denizciliğe ilişkin bir konudaki düşüncelerimi anlattım.Çok büyük bir haksızlık bu.

İçten cevabın için teşekkür ederim. Dikkat ediniz "öyledir" demedim. "Gibi geliyor" dedim. Üzülüyorum elbette..

Bir de şunları dedim:

1- Adalet duygumuz incinmesin.
2- İçtenliği yitirmeyelim.

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Şaşmaz bir adalet duygum ve bilgim vardır. Diğer arkadaşlarımın da öyle. Münhasıran kefilim.
Müsterih olun.
  • IP logged

T
  • *
Benim düşünceme göre forumda yangın filan yok. İyi niyetle halledilemeyecek şeyler değil, şuan da sadece 2-3 kişinin şahsi hesaplarla, defter dürme çabasından başka bir şey olmadığını düşünüyorum ve burada ağzımızın tadı kaçmadan iki satır fikir münakaşası yapabilmenin hakkımız olduğunu düşünerek devam ediyorum.

Şöyle bir açıklama getirilebilir mi acaba ?

Bugüne kadar konuşurken, hep ya denizcilik tarafı yada insanlık tarafı olarak ayrı ayrı ele aldık.
Neden ikisini bir arada kullanmıyoruz ki.

<İdeal kural bilgisi ve dahi uygulayıcısı olan, bu davranışları ile kültürel değerlere hizmet eden, bunları yaparken iş olmayan iş anlayışı ile gerçekleştiren herkes amatör denizcidir.>

Şikayet ettiğimiz ve sadece insani yönleri ile ele aldığımız tarafı için ise ;

<Bu tanıma uyum sağlayıp öğrenen yada öğrenme isteğinde olan, kültürel değerlere ve bilgiye, iyi insan özelliklerini de katabilen kişiye iyi amatör denizci denir.>

<Bu tanıma uyum sağlama isteğinde olmayan, iyi insan özelliklerini taşımayan, lakin tekne sahibi sıfatı ile denizlerde olan kişiye kötü amatör denizci denir.>

Yani birisi sorduğunda ben kalkıp;
"İdeal kural bilgisi ve dahi uygulayıcısı olan, bu davranışları ile kültürel değerlere hizmet eden, bunları yaparken iş olmayan iş anlayışı ile gerçekleştiren herkes amatör denizcidir. Bu tanıma uyum sağlayıp öğrenen yada öğrenme isteğinde olan, kültürel değerlere ve bilgiye, iyi insan özelliklerini de katabilen kişiye iyi amatör denizci denir."
dediğim zaman, zaten hem amatör denizciyi hem de iyi tarafını söyleyerek, üstelik bir mesaj vererek, açık bir şekilde ifade etmiş olur muyum ?

• IP logged
« Son Düzenleme: 13 Mayıs 2018, 12:14:57 Gönderen: Tan Kaan Özkan »

• *
  • Donatan Temsilcileri
Teşvik edici bur ifade olarak da tanımlanabilir.
  • IP logged

Yukarı git