Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Güneş paneli regülatörlerinin bağlantı uçları özellikleri

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
Arkadaşlar Güneş paneli regülatörlerin de alt kısımda bağlantı klemesleri (uçları) var.Panel bağlantısı en solda hiç dert değil artıyı artıya tak gitsin ortada doldurulacak akü uçları var hiç dert değil akünün artısını klemensin artısına tak tamam.Eh geldik en sağdaki "LOAD" klemensine  bu çıkış ne işe yarar? Google dayımından biraz araştırdım bu bilgi detayı ile ilgili açıklama bulamadın bende biraz düşüncesizlik yaptım tuttum özelden Özgür kaptanıma sordum hemen cevapladı ama hafiften de bir sosyal davranış dersi verdi.Eh bana da ders oldu,sorumu ve cevabı da kopyala yapıştır usulü ile aşağıya koyuyorum.

Alıntı yapılan: Hüseyin Tayfun Durmaz - Bugün, 08:48:05
Merhaba Özgür.
Senden bir ricam var:Güneş paneli şarj regülatörlerin de bir çift panel giriş ucu,bir çift akü şarj kablosu cıkış ucu var bunlardan ayrı olarak regülatörün birde LOAD diye isimlendirilmiş ve genellikle üstünde lamba resmi sembolü olan bir çift  çıkış ucu daha var.Bu Load çıkış ucu kullanım olarak ne işe yarar?nasıl kullanılır?
Teşekkürler.
Hüseyin hocam selamlar! :)

Regülatörlerdeki load çıkışı küçük güçlü 12v ile çalışan yükleri direk çalıştırmak için. Aküye ihtiyaç duymadan, güneş varken çalışacak, güneş gidince duracak şekilde. Çıkışı sabit 12v olur. Normal akü çıkışı ise 14.4v dan başlayıp akünün doluluğuna göre 13.8v a doğru düşer.

Keşke soruyu foruma yazsanız cevabı herkes görse. :)

Normalde prensip olarak özel mesaj ile teknik soru cevaplamıyorum, forum ruhuna uygun olması için yeni konu açılmasını, soru ve tüm cevapların orada toplanmasını tavsiye ediyorum. Böylece benzer sorusu olanlar da öğreniyor, başka fikirler ve daha tecrübeliler de yazma şansı buluyor.

Sağlıcakla..

öZgür (tapatalk)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 10 Mayıs 2018, 11:06:35 Gönderen: Hüseyin Tayfun Durmaz »

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
Cevap yok, soru olmuş:

O uçlara herhangi bir yükü bağlayabilirsiniz. Bir aydınlatma, elektronik bir alet olabilir.
  • IP logged

• *
Ahmet kaptanım regülatöre öyle bir çıkış yapma ihtiyacı neden doğmuş zaten akümüz var zaten aküye bağlı elektrik tesisatımız var
  • IP logged

• *
Ahmet kaptanım regülatöre öyle bir çıkış yapma ihtiyacı neden doğmuş zaten akümüz var zaten aküye bağlı elektrik tesisatımız var

O USB çıkışlar veya çakmaklık her teknede veya evde yok Hüseyin abi , yapan adam yardımcı olmuş işte. :)
  • IP logged

C

Cem Eğrikavuk

Bu üçüncü çıkış için Wiki'ye de birşeyler karalamistim:

https://www.wikiderya.org/node/713

Bu regülatörler sadece tekne icin değil, çiftlik evi filan da düşünülmüş.

Yükü doğrudan aküye değil, bu çıkışa bağlayarak voltaj düştüğünde aküyü kesmeyi ve korumayı amaçlıyorlar.

Ilave fonksiyon olarak da istenirse sadece gece çalışacak şekilde ayarlanabiliyor. Bahçe lambası vs için
  • IP logged

• *
Üçüncü çıkış klemenslerinde voltaj ne zaman vardır.
a) sadece panele güneş ışığı geldiği zaman mı?
b) akü regülatöre bağlı olduğu her zaman mi?
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Load çıkışında regülatör 12V verebileceği kadar güneş olduğu sürece voltaj oluyor, (akü çıkışından daha uzun süre aslında..), artık 12v veremediği zaman kesiyor.

En büyük farkı bu çıkıştan akü şarj edilemiyor (bulk, float gibi farklı voltajları vermiyor buradan alet.)

Ayrıca Cem'in Wiki'de yazdığı gibi buraya bağlanacak bir röle ile güneş var - yok durumuna göre başka şeyler devreye sokulup çıkartılabilir.
  • IP logged
><(((º>

• *
Açtığım linkte şöyle der: Üçüncü çıkış, akülerden beslenecek cihazlar için düşünülmüştür. Cihazları akülere doğrudan bağlamak yerine, bu çıkışa bağlanacağı öngörülmüştür. En önemli avantajı, akü doluluğu önceden ayarlanmış bir değerin altına düştüğünde, bu çıkış otomatik olarak kesilip aküleri korumaya alması.
Bunu okuyunca şöyle düşündüm güneş olsun veya olmasın bu regülatöre bağlı aküden regülatörün üçüncü çıkışına voltajın ve akımın geldiğini; bağlı akünün voltajı belli bir değere inince de regülatörün akü bağlantısını kapattığını düşündüm.
Durum böyle ise uygulamada bazı sıkıntılar yada değişiklikler olması gerekir bir kere bu aküden voltaj alan aletlerimizin artı ve eksi kablolarını ayrıca çekip getirip üçüncü çıkışa bağlamamız gerekir.Akü voltajı kesme değeri nasıl ayarlanır?
  • IP logged

• *
Üçüncü çıkış klemenslerinde voltaj ne zaman vardır.
a) sadece panele güneş ışığı geldiği zaman mı?
b) akü regülatöre bağlı olduğu her zaman mi?

Üçüncü çıkış klemenslerinde voltaj aşağıdaki her iki durumda da vardır:
a) panele güneş geldiği ve çıkışta 12V üretilebildiği zaman
b) akü regülatöre bağlı olduğu ve çıkışta 12V üretebildiği zaman

• IP logged

• *
Eğer tabi ki regülatörünüz çok özel bir regulator değilse.
  • IP logged

• *
Anladığım kadarı ile şayet elektrikli aletlerimizi regülatörün LOAD ucuna bağlarsak regülatörün güneş panelinden gelen voltaj ile bağlı aküyü doldurması yanında elektrik tüketimine  bağlı olarak akünün voltajını belli bir seviyenin altına inmesine mani oluyor bu güzel bir özellik ama bu özelliği kazandırmamız için hizmet aküsünden elektrik alacak bütün aletlerimizin eksi uçlarını teknedeki genel eksi uç sisteminden çıkarıp kendilerine özel eksi uç kablosu ile Load çıkışına bağlamamız gerekiyor.Yani bu özelliği kazanmak için hizmet aküsünün eksi ucu ile aletlerimizin eksi uçlarının direkt bağlantısı olmaması gerekiyor.Böyle elektrik tesisatı tadilatı zahmetine değer mi bilemem
  • IP logged

• *
Ne işe yaradığı bana göre açığa kavuştu. Böyle bir çıkış koyarak bize forumda tartışabileceğimiz bir konu yaratmışlar.
  • IP logged

• *
Teknede hizmet aküsünden elektrik alan aletlerin dökümünü yaparsak  load çıkışını kullanmaya değer mi yorumlarıda yapabiliriz.
 1-Buzdolabı: ya direkt 12 volt ile çalışan türdendir yada invertörden 220 volt alıp çalışan türden.Direkt 12 volt ile çalışanlarının elektronik kontrol kartında zaten akü voltajı düşünce buz dolabını kapatma özelliği var. İnvertörlerin bazılarında düşük voltaj da kapatma özelliği var.

lütfen diğer aletleri aklına gelenler yazsın
  • IP logged

• *
Anladığım kadarı ile şayet elektrikli aletlerimizi regülatörün LOAD ucuna bağlarsak regülatörün güneş panelinden gelen voltaj ile bağlı aküyü doldurması yanında elektrik tüketimine  bağlı olarak akünün voltajını belli bir seviyenin altına inmesine mani oluyor bu güzel bir özellik ama bu özelliği kazandırmamız için hizmet aküsünden elektrik alacak bütün aletlerimizin eksi uçlarını teknedeki genel eksi uç sisteminden çıkarıp kendilerine özel eksi uç kablosu ile Load çıkışına bağlamamız gerekiyor.Yani bu özelliği kazanmak için hizmet aküsünün eksi ucu ile aletlerimizin eksi uçlarının direkt bağlantısı olmaması gerekiyor.Böyle elektrik tesisatı tadilatı zahmetine değer mi bilemem

Cahil sorusu : Eksi uçlar zaten bir şönt-bara vs. İle akünün eksi ucuna bağlı.  O şönt-bara yı aküden ayırıp direk bir kablo ile load ucuna irtibatlasak olmaz mı Hüseyin abi ?
  • IP logged

• *
Buzdolabı bir teknede en çok elektrik harcayan cihazdır, buradan hareketle kalan enerjiyi korumak amacı ile kendini kapatır. Diğer elektrikli aletlerin açıldığında gerekli olduğu varsayılır, buna kamara ışıkları da dahildir. Ben buzdolabı haricinde kendini kapatan cihaz görmedim.   
  • IP logged

Yukarı git