Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Hortum Kelepçeleri

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
Hortum Kelepçeleri
OP: 07 Mayıs 2018, 14:14:18
Hortum kelepçeleri ile ilgili yazım:

http://tekneuzmani.com/pdf/kelepce.pdf

• IP logged

e

erdal duran

Ynt: Hortum Kelepçeleri
#1: 07 Mayıs 2018, 14:24:56
    Teşekkürler. Çok önemli bilgiler. Birde hortum çapına uygun kelepçe kullanmak lazım. Bazen elimizde olan daha geniş kelepçe kullanıyoruz, sıktıktan sonra ucu çok uzun kalıyor ve istenmeyen takılmalara ve kesilmelere sebebiyet veriyor.
  • IP logged

• *
    • KUTUP YILDIZI
#2: 07 Mayıs 2018, 14:43:44
Çapı 1/2 inç ve üzeri hortum bağlantılarında ağır hizmet tipi aşağıda ki kelepçeler kullanılır/kullanılmalıdır.
Dilerseniz uzmanlık alanınıza ekleme yapabilirsiniz.

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
#3: 08 Mayıs 2018, 11:02:23
Ağır hizmet kelepçeleri, " yarım parmaktan büyük tüm bağlantılarda kullanılmalıdır" genellemesi doğru değil.
Ağır hizmet kelepçeleri, bazı yerlerde (şaft körüğü, egzost hortumu bazı mazot dolum hortumları) şarttır ancak yarım parmak sanırım doğru ölçü değil.

Kendi teknemden örnek vereyim, telli ve sert cidarlı hortumlarda kullanıyoruz, kalın çaplarda standart kelepçenin sıkamayacağı yerlerde kullanıyoruz, standart dışı uygulamalarda kullanıyoruz.

Ağır hizmet kelepçeleri standart olan dişli kelepçelerden daha az bir uygulama aralığına sahip, daha pahalı ama daha güçlü.

Geniş bir aralıkta uygulama kolaylığı olan delikli ağır hizmet kelepçeleri var her teknede bir adet bulunmalı bence.
Keza en geniş aralığa sahip (piyasada sonsuz kelepçe diye geçiyor) bir kelepçeyi de yedekte tutmak hayat kurtarır.

Tesisat haricinde kelepçe uygulamaları diye bir ara başlık açalım mı bu arada? )))
Mesela bir seferinde balon gönderine sustalı kilit monte etmiştik...
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#4: 08 Mayıs 2018, 11:04:20
Kesin açalım, kendi teknesini yapan bir sürü üyemiz var, şahane konu olur.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#5: 08 Mayıs 2018, 11:30:20
Şerit kelepçeler var poşetin içerisinde sanırım,6 ad kelepçe başlığı var,benim aldığım şerit üç metre idi,
istediğiniz boyda,istediğiniz çapta kelepçe,kesip başlığını takarak kelepçe yapabiliyorsunuz,zor anlarda işe yarar,35 tl ye almıştım sanırım.

http://www.tut.com.tr/serbest-boy-kelepceler.html
  • IP logged
« Son Düzenleme: 08 Mayıs 2018, 11:32:58 Gönderen: Ali Ünalan »
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

#6: 08 Mayıs 2018, 12:49:52
Çapı 1/2 inç ve üzeri hortum bağlantılarında ağır hizmet tipi aşağıda ki kelepçeler kullanılır/kullanılmalıdır.
Dilerseniz uzmanlık alanınıza ekleme yapabilirsiniz.

Teknede kalorifer hortumları dışındaki tüm kelpçeleri yukarıdaki sanayi tipi kelepçelerden kullandım. Parmak marmak bakmadan ;) en küçük gaz hortumu kelepçesi dahil.Olayın ince tork hesaplarını bilmiyorum,bildiğim bu konuda içim çok rahat.
   Verilen linkteki kelepçeleri 3-4 kez açıp sıkın,yada çok az sıkma ayarını kaçırın kelepçe kullanım dışı kalır. En azından güven kaybı olur. Ayrıca teknedeki birçok yerde çift kelepçe takacak kadar mesafe bulamayabilirsiniz. Heleki zaman zaman yaptığım kontrollerde sanayi tipi kelepçeleri bile sıkmak gerektiğini düşününce ekonomik olarak aslında daha ucuz diye düşünürüm hep.
  • IP logged

• *
    • KUTUP YILDIZI
#7: 08 Mayıs 2018, 13:16:17
Ağır hizmet kelepçeleri, " yarım parmaktan büyük tüm bağlantılarda kullanılmalıdır" genellemesi doğru değil.

Ağır hizmet kelepçeleri, bazı yerlerde (şaft körüğü, egzost hortumu bazı mazot dolum hortumları) şarttır ancak yarım parmak sanırım doğru ölçü değil.

Kendi teknemden örnek vereyim, telli ve sert cidarlı hortumlarda kullanıyoruz, kalın çaplarda standart kelepçenin sıkamayacağı yerlerde kullanıyoruz, standart dışı uygulamalarda kullanıyoruz.

Ağır hizmet kelepçeleri standart olan dişli kelepçelerden daha az bir uygulama aralığına sahip, daha pahalı ama daha güçlü.

Geniş bir aralıkta uygulama kolaylığı olan delikli ağır hizmet kelepçeleri var her teknede bir adet bulunmalı bence.
Keza en geniş aralığa sahip (piyasada sonsuz kelepçe diye geçiyor) bir kelepçeyi de yedekte tutmak hayat kurtarır.

Tesisat haricinde kelepçe uygulamaları diye bir ara başlık açalım mı bu arada? )))
Mesela bir seferinde balon gönderine sustalı kilit monte etmiştik...

Genelleme doğru bir bilgidir ve bu bilgi, Bence denecek bir bilgi değildir. Teknik olarak böyledir. Dişli kelepçeleri sıkarken elinin ayarı kaçtığında yalama olur.
Oysa bu ağır hizmet kelepçelerin de elinin ayarının kaçma şansı yok
  • IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
#8: 08 Mayıs 2018, 13:23:44
Atilla ağabey, resimde gösterilen  kelepçeler paslanmaz olmayan üniteler barındırıyor. Sanırım kullandıklarınız tam olarak bu  ürünler değildi.

Standart kelepçelerden endişe etmemek lazım. Şimdiye kadar kelepçe kopması ya da sorun yaşaması hep paslanan bölümleri olan ürünlerde yaşadım. Standart dişli kelepçelerde kopma, patlama ya da su alma vb yaşamadım.

Eğer su seviyesi altında iki kelepçe kullanmak isteniyorsa ancak rekor ya da bağlantının uzunluğu izin vermiyorsa iki adet ama standarttan daha ince kelepçe kullanmak düşünülebilir.

Can Ağabey'in söylediğine istinaden, kimseye kendi şahsi fikrimi impoze etmeye çalışmıyorum.
Standart olarak üretilmiş markaların hiçbirinde bahsettiğiniz tipte bir uygulama yok!

İsteyen tekne sahibi kendi teknesinde rahat uyumak isteği ile donanımı istediği gibi değiştirebilir.
Buna hiçbir itirazım olamaz.
Ancak bu standart bir uygulama değildir.

Gaz donanımlarında kelepçe kullanılmaması yerine rekor kullanılması misal standart uygulamadır.
  • IP logged

• *
    • KUTUP YILDIZI
#9: 08 Mayıs 2018, 13:25:50
Peki
  • IP logged
ВЛАДА / TEOS

#10: 08 Mayıs 2018, 14:17:47
Tamamı 304 dü Merem cim İzmir gıda Çarşısı’nda rahatça bulmuştum. . O dönemde çokta anladığımdan değil Van de stadt amcam öyle dedi diye sanayi tipi kullanmıştım. Önemini zaman içinde kavradım.
  • IP logged

#11: 08 Mayıs 2018, 14:31:41

Gaz donanımlarında kelepçe kullanılmaması yerine rekor kullanılması misal standart uygulamadır.
  Meremcim gaz için bakır borudan fırının gaz giriş ağzına geçişte gaz hortumu ve kelepçe uygulaması dışında bir alternatifim varmı?Huzursuz olduğum bir yer çünkü sürekli sallanıyor ya.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 08 Mayıs 2018, 14:34:45 Gönderen: Atilla Serdar Erdoğan »

• *
#12: 08 Mayıs 2018, 14:36:40
Bahsettiğin yeri ben de kelepçe ile sıktım ama bakır boruya uygun rekor bastırmak mümkün. Pahalı ve uğraştırıcı bir iş. Bu arada benim bildiğim piyasada 316 paslanmaz kelepçe yok...
  • IP logged

#13: 08 Mayıs 2018, 14:49:40
   Oraya kadar rekorlu zaten Meremim,son ek beni rahatsız eden ve oraya   sanayi tipi kelepçe kullanılması iç rahatıcı .Arkadaşlarımın atlattığı gerçek bir tehlike var bu konuda.Bu tip paslanmaz ''ağır hizmet tipi'' kelepçeleri çap küçüldükçe bulmak zorlaşıyor.
   Benim bildiğim kadarıyla da 316 sı yapılmıyor Merem'cim.Sebebi mukavemet olabilirmi acaba? 

• IP logged

Yukarı git