Ersin Abi,
Merdiven harika olmuş eline emeğine sağlık. Ahşap ve teknelerler ilgili bir maruzatım var. O nedenle iletimin geri kalanında senin gibi yazmaya çalışacağım çünkü bu tarzın genelde hoşuma gidiyor. Konu da tam senlik.
“Şimdi Efendim,
Geçenlerde Taksim Denizler Kitabevinde bir kitaba rastladım. Osman Kademoğlu’nun Denizlerin Güzelleri kitabı.
Niye böyle bir kitaptan burada hiç bahsedilmedi? Nasıl bunca zaman atladık bu kitabın varlığını? Sizi kınıyorum. “
Neyse ben Ersin Böke olmayı beceremiyorum.
![Smiley :)](https://heyamolahey.com/Smileys/default/smiley.gif)
Geçenlerde bu kitabı gördüm. Denizler Kitabevinde 200TL’di. Ben başka bir sahaftan biraz yıpranmış da olsa 80TL’ye aldım.
Bu kitap için belki daha sonra ayrı bir başlık açmak gerekecek. Tiryaki’nin Tirhandil konusuna da bu kitaptan kaynak göstererek katkıda bulunabilirim.
Şimdiye kadar sadece bir defa Hakan Erim bahsetmiş kitaptan. Belki çoğunuzun kütüphanesinde vardır.. Beni müthiş heyecanlandırdı. Zaten senin dingi yapma ve tekne imal etme projelerin de bizim de hayaller kurmamıza neden oluyor. Sonumuz hayrolsun.
Şu konulara bakar mısınız? Kitabın adını bile telaffuz edince burnumda ahşap atölyesi kokusu tütüyor.
Marmara'nın güzelleri
İskele sandalı
İstanbul piyade kayığı
Kancabaş ve alamana
Karadenizin güzelleri
Taka, çapar, avarya, çırnık, çektirme, İnebolu kütüğü
Ege ve Akdeniz kütüğü
Tırhandil, bodrum çırnığı, aynacı sandalı, piyade, bodi
Ağaçlar ve ustalar
Bir halk sanatı çıraklık, ustalık
Denizin öğrettikleri
Denizde tarih, esin kaynağı tekneler
Tüm bu kayıkların hikayeleri , sahipleri, evrakları bile var. Müthiş bir belgesel kitap. Ağaçlar ve marangozluk konusunda ayrıca bölüm yazmışlar.
Bilmeyenler için haber vermek istedim.
Bu kitapta kendini ağaç tekne yapımına adamış ustaların, onu kullanan eski denizcilerin görüşlerini, hikayelerini, denizlerin güzellerine bakış açılarını bulacaksınız.
Kitap; ağaç, tekne ve insan olayını inceliyor, etraflı bir şekilde bilgi veriyor. Sonunda bir de mahalli deyimleri yansıtan 500 kelimenin üstünde bir sözlük sunuyor. “Denizlerin Güzelleri” sadece bir tutkunun eseri değil, aynı zamanda Türk denizciliğine kazandırılmış belge niteliğinde olan bir kitaptır. Bu haliyle eser; çektirmeler, guletler, tırhandiller, alamanalar, iskele kayıkları ve piyadelerle bizleri geçmişin romantizmine çekiyor. Geçmişi yaşatıyor, geleceğe de ışık tutuyor.
Necati Zincirkıran
Önsöz’den...
http://www.denizlerkitabevi.com/kitap/denizlerin-guzelleri-osman-kademoglu-p14.html