Asıl merak ettiğim nokta ise, ahşabın çürümesine sebep olabilecek iç nem miktarı nedir?
Bildiğim bir şey değil, sadece akıl yürütmeye çalışıyorum. Sizin merak ettiğiniz "ahşabın çürümesine sebep olabilecek iç nem miktarı" gibi bir eşik olduğunu sanmıyorum. Ahşabı çürütenin ahşabın maruz kaldığı nem miktarı ile birlikte maruz kaldığı ısı değişimlerinin, dolayısıyla da nem miktarı değişimlerinin ahşabın dokusunun tahribine yol açtığını sanmaktayım.
Sorunuz genel bir soru ama siz elbette suyun içindeki ahşapla ilgili düşünüyorsunuz, yine bildiğiniz gibi bir genel eşik yok. Ahşap türüne göre değişen bir şey, sadece türe değil, ahşabın kesildiği mevsime, kesilip tekneye parça oluncaya kadar geçen süreçle de alakalı sanki.. 100 yıldır suda olan tekne omurgalarının, iskele kazıklarının sorunsuz işini görmeye devam etmesi yanında barınak ve çekek yerlerindeki boya lekeleri dolu mantarlaşmış, kavlaşmış ahşap parçaları da hepimizin gördüğü bir şey..
Ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte 1910'lu yıllarda Avrupa Türkiye'sini kısmen karadan, kısmen denizden aşıp İstanbul'a gelen tel dolap 2005'lerde faal ve sorunsuzdu. Biblo gibi tel dolap yersizlik nedeniyle Reşitpaşa'da bir kış balkonda kalınca kav veya mantar kıvamına gelip dağıldı.. Atmak zorunda kaldık..
Bir de tabii ahşabın emprenyesi gibi işler maruz kaldığı doğal koşullara direncini artırıyor. Yine kurt girmesi de ahşabın ölümünü hızlandırıyor.
Söylediklerimin hiçbiri bilmediğiniz şeyler değil, sadece odaklandığınız noktayı biraz geniş tutmanızın iyi geleceğini sanmam nedeniyle yazdım..
Kolay gelsin..
Bir de soru sorayım. Nemi ölçtüğünüz alet nedir?