Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Ahşabın iç nemi

  • *
  • İleti: 2304
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Ahşabın iç nemi
OP: 06 Mayıs 2018, 09:14:26
Bu yakınlarda Yengeç'in karinasını polyurea ile kaplayacağımdan bahsetmiştim. Uygulama gereği ahşabın iç nemini düzenli takip etmem gerekti. Uygulamacı firma ahşabın iç nemi için ideal oranın %4-10 arası olmasını, uygulama sınırı olarak da %20'yi geçmemesini öneriyor. Hal böyle olunca başladım düzenli olarak ölçmeye.

Henüz geneli %20'nin üzerinde, hatta yer yer %30'u aşıyor. İlginç olan bir nokta aynı alanda yer alan sargılardan üç yıl önce değiştirdiğim %20'nin altında nem verirken, çevresindekiler %30 civarını gösteriyor. Buradan anladığım bu nem olayı öyle kısa sürede gelişen bir şey olmasa gerek. Daha da beteri bir yandan sıcaktan armuzlar açılıyor ama diğer yandan ahşabın iç nemi bir türlü düşmüyor.

Asıl merak ettiğim nokta ise, ahşabın çürümesine sebep olabilecek iç nem miktarı nedir?
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

R

Recep Ertürk

Ynt: Ahşabın iç nemi
#1: 06 Mayıs 2018, 09:49:23

Asıl merak ettiğim nokta ise, ahşabın çürümesine sebep olabilecek iç nem miktarı nedir?


Bildiğim bir şey değil, sadece akıl yürütmeye çalışıyorum. Sizin merak ettiğiniz "ahşabın çürümesine sebep olabilecek iç nem miktarı" gibi bir eşik olduğunu sanmıyorum. Ahşabı çürütenin ahşabın maruz kaldığı nem miktarı ile birlikte maruz kaldığı ısı değişimlerinin, dolayısıyla da nem miktarı değişimlerinin ahşabın dokusunun tahribine yol açtığını sanmaktayım.

Sorunuz genel bir soru ama siz elbette suyun içindeki ahşapla ilgili düşünüyorsunuz, yine bildiğiniz gibi bir genel eşik yok. Ahşap türüne göre değişen bir şey, sadece türe değil, ahşabın kesildiği mevsime, kesilip tekneye parça oluncaya kadar geçen süreçle de alakalı sanki.. 100 yıldır suda olan tekne omurgalarının, iskele kazıklarının sorunsuz işini görmeye devam etmesi yanında barınak ve çekek yerlerindeki boya lekeleri dolu mantarlaşmış, kavlaşmış ahşap parçaları da hepimizin gördüğü bir şey..

Ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte 1910'lu yıllarda Avrupa Türkiye'sini kısmen karadan, kısmen denizden aşıp İstanbul'a gelen tel dolap 2005'lerde faal ve sorunsuzdu. Biblo gibi tel dolap yersizlik nedeniyle Reşitpaşa'da bir kış balkonda kalınca kav veya mantar kıvamına gelip dağıldı.. Atmak zorunda kaldık..

Bir de tabii ahşabın emprenyesi gibi işler maruz kaldığı doğal koşullara direncini artırıyor. Yine kurt girmesi de ahşabın ölümünü hızlandırıyor.

Söylediklerimin hiçbiri bilmediğiniz şeyler değil, sadece odaklandığınız noktayı biraz geniş tutmanızın iyi geleceğini sanmam nedeniyle yazdım..

Kolay gelsin..

Bir de soru sorayım. Nemi ölçtüğünüz alet nedir?

  • IP logged

  • *
  • İleti: 2304
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Ynt: Ahşabın iç nemi
#2: 06 Mayıs 2018, 10:09:44
Recep reisim, ölçüm için kullandığım aletin markasını, modelini de bilahare paylaşırım ama kısaca nem ölçer diyeyim. Ozmos ölçümü için kullanılan ve manyetik olarak -ki nasıl yaptığını tam olarak anlamadım- ahşap ve fiber malzemedeki iç nemi ölçen bir fırlama alet :)
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

  • *
  • İleti: 562
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
Ynt: Ahşabın iç nemi
#3: 06 Mayıs 2018, 10:45:34
Fiber'de epoksi uygulama rutubeti %10'dur. Ahşap rutubeti normalde %10 civarında dolaşır, bunun altına fırınlamadan düşmez, düşse bile ortama çıktığında tekrar aynı değerlere yükselir. Ahşap skalasında ölçtüğünüzde  %10 veya daha düşük bir rutubet okursanız uygulama yapabilirsiniz. değerleri evdeki ahşap mobilyalarla test edebilirsiniz.

Poliiüretan kaplama için her iki taraftan da uygulamanız gerekir. Tek taraflı uygulama mutlaka armoza neden olacaktır. Kolay gelsin.

Not: Fiberde %10, ahşap skalasında cihazla okunan değerdir. Aslında bu değer fiberin % 1 rutubetli olduğunu gösterir, yani doğru rutubet ahşap skalasında okunanın onda biridir. 
  • IP logged
« Son Düzenleme: 06 Mayıs 2018, 10:47:29 Gönderen: Ahmet Çelenoğlu »

 
Yukarı git