Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Su Hattı Çizgisi

O

Oktay Eryılmaz

Ynt: Su Hattı Çizgisi
#30: 05 Mayıs 2018, 14:33:39
Ahmet Reis
Sintine eğimi başa doğrumudur ?
Bu bilgi gerçekten çok değerli herkes bilir belki ama ben ilk defa duyuyorum
Ama pompa kıç tarafta , sintine çıkışlarıda kıç tarafta değil mi ?
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#31: 05 Mayıs 2018, 14:43:46
Genelde teknelerde sintine su toplanma alanı salmanın üstü veya hemen arkasıdır. Bazı teknelerde bu bölüm motor altına doğrudur. Dengesi bozuk ve başa aşırı yüklenilmiş teknelerde sintine eğimi başa doğru olur.
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#32: 05 Mayıs 2018, 14:48:50
Genelde teknelerde sintine su toplanma alanı salmanın üstü veya hemen arkasıdır. Bazı teknelerde bu bölüm motor altına doğrudur. Dengesi bozuk ve başa aşırı yüklenilmiş teknelerde sintine eğimi başa doğru olur.

Dur Hocam karıştı iş
Şimdi Sintine toplanması bizim kayıkta bildiğim ortalarda bir yerde , sintine pompası da ortaya yakın.
Ve sintine kıç taraftan dışarı atılıyor

Siz demin sintine eğimi başa doğru olur genelde yazdınız.
İkisi tezat oldu
  • IP logged

• *
#33: 05 Mayıs 2018, 15:41:50
Yanlış anlattım herhalde, Sintine su toplanma alanı normalde salmanın hemen arkası veya üstüdür. Başın ağırlık neden ile aşırı batması halinde su başta toplanabilir. Yine bazı teknelerde, özellikle motor yatlarda sintine suyu motor altında toplanabilir.
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#34: 05 Mayıs 2018, 15:44:48
Yanlış anlattım herhalde, Sintine su toplanma alanı normalde salmanın hemen arkası veya üstüdür. Başın ağırlık neden ile aşırı batması halinde su başta toplanabilir. Yine bazı teknelerde, özellikle motor yatlarda sintine suyu motor altında toplanabilir.

Tamam hocam şimdi oldu , yazıdan genelde sintine su toplanması baş tarafta olur deyince bende bu konularda zır cahil olunca  böyle odu
Teşekkürler Saygılar Sevgiler
  • IP logged

• *
#35: 05 Mayıs 2018, 18:06:06
Oktay reisim teknelerimiz aynı. :)
Bizimkinin su kesim hattı görüntüsünü size fikir versin diye ekledim.

Bizimkinin zehirlisi de sanki biraz yüksek olmuş..

• IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#36: 05 Mayıs 2018, 18:21:04
Evet iki bacı buluştu  :)
Ve seninkininde  başı aşağıda gibi
  • IP logged

• *
#37: 05 Mayıs 2018, 18:48:13
Bilimsel bir açıklama getirmek için çok üşengeç ve/veya az bilgiliyim ama ; eskiden özellikle yarış teknelerinin hareketsizken "başlı " duranının makbul bulunduğunu hatırlıyorum.
Malum tekne hızlandıkça kıçının üzerine doğru yüklenir, motor seyrinde bunu iyice gözlemleyebiliriz. Bir teknenin hızını ve su akışını en bozan şey de kıçının yani aynanın bir kısmının suya batmasıdır, akışı bozar , girdaplandırır.
Bu nedenle hafif başlı duran tekne iyidir...derlerdi. Ben eskilerin yalancısıyım, dediğim gibi bunun fiziksel esaslari veya akışkanlar mekaniği üzerine kafa yoracak hal ve niyetim de yok... 8)
  • IP logged

• *
#38: 05 Mayıs 2018, 18:55:07
Yelken seyrinde baştaki yüklerin azaltılması istenir. Rüzgar etkisi teknenin çok üstünde olduğundan ve rüzgar tekneyi ileri götürdüğünden oluşan kuvvet ileri hareketin yanıda tekne başını aşağı doğru basar.
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#39: 05 Mayıs 2018, 18:57:54
Bilimsel bir açıklama getirmek için çok üşengeç ve/veya az bilgiliyim ama ; eskiden özellikle yarış teknelerinin hareketsizken "başlı " duranının makbul bulunduğunu hatırlıyorum.
Malum tekne hızlandıkça kıçının üzerine doğru yüklenir, motor seyrinde bunu iyice gözlemleyebiliriz. Bir teknenin hızını ve su akışını en bozan şey de kıçının yani aynanın bir kısmının suya batmasıdır, akışı bozar , girdaplandırır.
Bu nedenle hafif başlı duran tekne iyidir...derlerdi. Ben eskilerin yalancısıyım, dediğim gibi bunun fiziksel esaslari veya akışkanlar mekaniği üzerine kafa yoracak hal ve niyetim de yok... 8)

Yani başı hafif batık iyidir demek istiyorsan , gün içerisnde bunu jeanneau cular söyledi içimden hadi canım demiştim ama sen diyorsan adamlara inanacağım...
Ama başı batık değil Ali Baha ile su terazisi yaptık

Bu arada seni  yakalamışken FORS siparişi nerde ?
  • IP logged
« Son Düzenleme: 05 Mayıs 2018, 19:01:35 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

• *
#40: 05 Mayıs 2018, 19:14:01
Oktaycım,

ben gurcatamda bir bayrak veya flama taşımaktan hoşlanmıyorum. Belki huysuzluk eseridir, ne bileyim, özür dilerim.
Tek istisnası görevde olduğum dönemde bir Yelken kulübünün flamasını basmaktı, o da insanlar belki sorarlar da kulübün reklamını yapar, üye kazandırırım diye...
( Ha, teknemdeki dolapta sanırım 17-18 senelik DSTI flamasından başlayarak bu güne kadar flaması olmuş tüm oluşumların bayraklarından tertemiz birer tane var ; mesele sürüm olsun diyorsan, seve seve sipariş veriririm )

Ahmet beyin söyledikleri üzerinde düşünmekteyim.
Ancak ben zaten yapısı gereği deplasman teknesi olan bir gezi yelkenlisinde başın sudan yüksek durmasının, dolayısıyla tekne hızlandıkça kafasını kaldırmasının bir anlamı olmayacağını düşünüyorum. Bu kayıci veya yarı kayıcı teknelere, motoryatlara lazım olan bir avantaj. Hizlandıkça kafayı kaldırıp islak yüzeyi azaltacak ki, daha kolay kayıp hızlansın.
Senin benim tekneler yarı kayıcıların 13- 15 knotluk hızlarını hayallerinde bile göremeyeceklerine göre buna gerek yok.
Aksine bizim tekneler su hattı boyuyla sınırlanmış bir hız kapasitesine mahkum olduklarından ( baltabaş tekneler hariç ) kafayı suya soktukça su hattı boyları uzar ve hızlanırlar ( Ha, ne kadar ? Onda bir knot bile olacağını sanmam  :( ).
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#41: 05 Mayıs 2018, 19:32:47
Oktaycım,

ben gurcatamda bir bayrak veya flama taşımaktan hoşlanmıyorum. Belki huysuzluk eseridir, ne bileyim, özür dilerim.
Tek istisnası görevde olduğum dönemde bir Yelken kulübünün flamasını basmaktı, o da insanlar belki sorarlar da kulübün reklamını yapar, üye kazandırırım diye...
( Ha, teknemdeki dolapta sanırım 17-18 senelik DSTI flamasından başlayarak bu güne kadar flaması olmuş tüm oluşumların bayraklarından tertemiz birer tane var ; mesele sürüm olsun diyorsan, seve seve sipariş veriririm )

Ahmet beyin söyledikleri üzerinde düşünmekteyim.
Ancak ben zaten yapısı gereği deplasman teknesi olan bir gezi yelkenlisinde başın sudan yüksek durmasının, dolayısıyla tekne hızlandıkça kafasını kaldırmasının bir anlamı olmayacağını düşünüyorum. Bu kayıci veya yarı kayıcı teknelere, motoryatlara lazım olan bir avantaj. Hizlandıkça kafayı kaldırıp islak yüzeyi azaltacak ki, daha kolay kayıp hızlansın.
Senin benim tekneler yarı kayıcıların 13- 15 knotluk hızlarını hayallerinde bile göremeyeceklerine göre buna gerek yok.
Aksine bizim tekneler su hattı boyuyla sınırlanmış bir hız kapasitesine mahkum olduklarından ( baltabaş tekneler hariç ) kafayı suya soktukça su hattı boyları uzar ve hızlanırlar ( Ha, ne kadar ? Onda bir knot bile olacağını sanmam  :( ).

Aalicim ,
“Hoşlanmıyorum “ un çaresi var .
Prensip deseydin susardım .
Ama benimde huyum böyle iştede böyleyim ,düşün Almana İngilize Amerikalıya yapıyorum böyle allah cezanı versin şeklinde adamlar pes ediyor.
Mehmet ve Kaan Reisimize forsları bugün yola çıktı onlarda olacak sende olmayacak
Peki ...
Toka etmeyeceksen alma benim hatırım için,
Hatırım için takacaksan Kendi portremi flama yaptırayım  ;D  ;D
Yunan sahil botları bile yanaşmaz denizde .... ;D
  • IP logged

T
  • *
#42: 05 Mayıs 2018, 19:56:51
Yedi bela Oktay  :P

Sipariş vermeyenler, yakalanmamak için ziyaretçi olarak girmeye başladı foruma  ;D ;D ;D
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#43: 05 Mayıs 2018, 20:00:19

Sipariş vermeyenler, yakalanmamak için ziyaretçi olarak girmeye başladı foruma  ;D ;D ;D

;D ;D ;D ;D
Evet şu Forsları herkes toka etsin gurcatasına sizde kurtulun bende....

Şaka şaka zorlama yok

Buda şaka

• IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#44: 05 Mayıs 2018, 20:03:06

;D ;D ;D ;D
Evet şu Forsları herkes toka etsin gurcatasına sizde kurtulun bende....

Şaka şaka zorlama yok

Buda şaka

• IP logged

Yukarı git