Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Sezon bakımı ve her şey için malzeme bilgisi..

R

Recep Ertürk

Sevgili reisler buraya maddeler halinde bakım-onarım malzemelerini tanıtmak için başlığı açmadım. Forumu okudukça yeni malzemeler öğreniyor tanıyorum.

Son günlerde bakım-onarım ve temizlik işlerinde birçok malzeme tanıtıldı. Paylaşıldı. Misal üzüm sirkesinin su depolarındaki kokuyu giderdiğini ben yazdım.

Yine bazı reisler atık depolarındaki koku için malzeme tanıttılar. Ki ben ilk kez böyle bir malzeme olduğunu ve ülkemizde üretildiğini öğrendim.

Yine sıvı elektrik bandını da ilk kez bu forumda okudum.

Bildiğimiz, yaygın kullanılagelen malzemeler var. Bunları aşağı yukarı hepimiz biliyoruz. Ama bilmediğimiz o kadar çok ürün-malzeme varki...

Önerim bu konu başlığı altında, boyadan yapıştırıcıya aklımıza gelebilecek özellikle yeni çıkmış ürünlerin duyurulması..

"Reklam olur" kaygısı taşımayalım lütfen. Elbette reklam olacak ve biz öğreneceğiz. Ama ürün tanıtımından öte yıvış yıvış pazarlama tekniği olursa onu da hepimiz ayırt edecek yaş ve zekadayız. Dert etmeyelim yani.

Yeni çıkmış bir ürünün denizcilikte kullanımı veya başka amaçlar için üretilmiş bir ürünün teknede yaratıcı şekilde kullanımı..

Bunları, deneyimlerimizi paylaşabileceğimiz bir konu olsun istedim. Sıvı elektrik bandının (böyle bir bant olduğunu da ilk kez burada okudum) halat uçlarının liflenmesini önleme amaçlı kullanımını forumda okudum. Yaratıcı fikir, yaratıcı uygulama..

Yine kullandığımız ürünlerle ilgili yeni deneyimleri ve elbette ilk çıkanı tanıttığımız kadar tecrübe edip işe yarar olduğunu anladıklarımızı paylaşmak diğer üyeler için büyük kolaylık..

Paylaşırsak, birbirimizi haberdar edersek bilgi de çoğalır, biz de çoğalırız..

Belki imece deniz ansiklopedisinde de böyle bir başlık açılabilir.

Kendimden biliyorum. Denizi, denizde olmayı sevmek yetmiyor.

Teknelerde kullanılan boyaları sınıflayan bir yazı, teknelerde kullanılan yapıştırıcıları sınıflayan bir yazı, hatta hatta branda-tente kumaşlarını sınıflayan bir yazı bile bizler için bilgilendirici değer taşımaktadır..

Her ne biliyorsak, her ne öğreniyorsak paylaşalım...

• IP logged

O

Oktay Eryılmaz

Harika fikir
Çok güzel düşünmüşsünüz.
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Özellikle Alüminyum ve paslanmaz arasında kullanılan bir korozyon önleyici. Diğer metallerle ilişkisini bilemiyorum, Fransızca bilgi var. Uygulaması son derece kolay, fırçayla sürülerek uygulanıyor.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Boya ya da vernikle uğraşacaksanız tek geçerim. Tek yapacağınız bir fırçayla sürmek ve bir kaç dakika kabarmasını beklemek. Bir kaç dakika içinde boya ya da verniği raspayla kolaylıkla alabilirsiniz. Ahşaba zarar vermiyor. Mutlaka eldiven kullanılmalı, fena yakıyor.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Vernik işleri için hem kaliteli, hem hesaplı bir çözüm olarak Teknodur favorim. Yengeç'in direğinde dört kat kullandım. Dördüncü senede anca su koyvermeye başladı. Emprenye primer ya da dolgu verniği olarak kullanılmak üzere üretilmiş, çift bileşenli, poliüretan esaslı bir astardır. Ahşaba çok iyi nüfuz ediyor. El değme kuruluğuna geldiğinde hemen bir sonraki katı atmak koşuluyla, üst üste dört kata kadar atabilirsiniz. UV dayanımlıdır ve sararma yapmıyor. Epifanes, International gibi markalara göre çok daha hesaplı...

• IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Mobilyalar dışında kalan ahşapta bezir yağı kullanıyorum. Ersin'in iteklemeleri ve eski tüfek mobilyacıların telkinleri ile bulaştım, oh dedim. Uygulama son derece kolay; üstübü ya da herhangi bir bezle bol bol sürüp, sonra emilmeyen kısımları silmeniz yeterli. "İngiliz Nevi" etiketiyle satılan, ince beziri terebentinle 1/3 oranında seyreltip, sıcak su içerisinde tutarak uyguluyorum. Güneyin güneşinde iki-üç ay kadar anca gidiyor. Yani yaz bitmeden en az bir kez daha uygulamak gerekiyor. Ahşabın dokusunu verniğe göre çok daha güzel gösteriyor. Tabi ki vernik gibi pırıl pırıl parlamıyor ama kimin umurunda...

• IP logged

• *
Tiryaki reisim,

Tik-ireko koruyucusu olarak , çok fazla renk değiştirmeyen, cayır cayır vernikli görünmeyen, natural görünen koruyucu olarak hangi malzemeyi önerir siniz?
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Tiklere herhangi bir yağ, vernik vs uygulanmasından kendi adıma hoşlanmıyorum, o yüzden denemedim. Sanırım tung yağı iyi sonuç veriyordu. Birileri daha detaylı bilgi verebilir sanırım.
  • IP logged

• *
Teşekkürler
  • IP logged

Z

Ziya Gunes

Tiryaki reisim,

Tik-ireko koruyucusu olarak , çok fazla renk değiştirmeyen, cayır cayır vernikli görünmeyen, natural görünen koruyucu olarak hangi malzemeyi önerir siniz?

Tung yağı
  • IP logged

• *
Tiryaki ve Ziya reis onayladı, deniyorum.

Bu arada, konu benim balkondaki masa ve sandalyeler. Tekne falan değil. Beyazladılar Antalya güneşi altında, ama kimseye dokundurmuyorum, 5 senedir. Öyle yağlı ,vernikli , cayır cayır görünen ahşabı da sevmiyorum.

Pazar uygulayacağım.
  • IP logged

• *

Bunları, deneyimlerimizi paylaşabileceğimiz bir konu olsun istedim. Sıvı elektrik bandının (böyle bir bant olduğunu da ilk kez burada okudum) halat uçlarının liflenmesini önleme amaçlı kullanımını forumda okudum. Yaratıcı fikir, yaratıcı uygulama..

Beynimiz zonkluyor bunca senedir doldurduğumuz lüzumlu - lüzumsuz bilgiden Recep hocam ,
aklımıza geldikçe yazıyoruz işte. :)
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi

Bu arada, konu benim balkondaki masa ve sandalyeler. Tekne falan değil. Beyazladılar Antalya güneşi altında, ama kimseye dokundurmuyorum, 5 senedir. Öyle yağlı ,vernikli , cayır cayır görünen ahşabı da sevmiyorum.

Pazar uygulayacağım.

Üzerinde vernik varsa tamamen almanız gerek. Yoksa da ince bir zımparanın ardından selülozik tinerle sildikten sonra uygulayın yağı.
  • IP logged

• *
    • instagram

Pazar uygulayacağım.

ireko masa sandalyeyi koçtaşta satılan tik yağı ile yağlıyorum her sene, hatta haftasonu yine yapacaz, iyi oluyor ama teknemde yapmam... Deniz suyu kafi..
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
Tiryaki reisim, üzerinde vernik kalmamış ama yine de çok ince zımpara yapayım.

Öncesi ve sonrası resimleri göndereceğim size.
  • IP logged

Yukarı git