Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Denize Adam Düştü Şamandırası

• *
  • Donatan Temsilcileri
Denize Adam Düştü Şamandırası
OP: 01 Mayıs 2018, 13:10:43
Sabahın köründe sordu Esay, bizim teknede denize adam düştü şamandıramız nerede?
Ben de yanıtladım; Bilmem, nerede?

Sizinkiler nerede?
Şart mıdır?
Yerine ne kullanabiliriz?
Özellikle gece seyirlerinde?
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

C

Cem Eğrikavuk

Ynt: Denize Adam Düştü Şamandırası
#1: 01 Mayıs 2018, 13:24:41
Zorunlu olan at nalı ve buna bağlı suya düşünce otomatik yanan fener. (Kaç metreden itibaren zorunluydu, hatırlamıyorum.)

Bunlar çok rahat atılabilir bir durumda tutulmalı. Sık yapılan iki hata:

1) Düşmesin diye bağlıyorlar. Aman diyim. Gerektiğinde tek el hareketi ile atılması gerekiyor. O düğümleri çözmek müthiş vakit kaybı.
2) Uzunca bir iple tekneye bağlıyorlar. Sanki düşen adam bunu tutacak da, çekeceğiz. Yok öyle birşey. Bunun amacı düşen adama yakın bir işaret olması. Adam baygın olsa bile. O iplerin boyu kadar teknenin ilerlemesi heralde 5-10 saniye sürer. Sonra şamandıramız tüm espirisini yitirir.

Tabi at nalı şeklinde olanları da dalgalı denizde görmek zor olacaktır. Bazı teknelerde yüksek sopalı, ucunda bayraklı tiplerini görüyorum.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#2: 01 Mayıs 2018, 13:27:06
Ama eğer yanlış anımsamıyorsam, at nalının salvosunun bir ucunun tekneye bağlı olması şart. O şamadıradan ziyade, denizde gördüğümüz adama yardım için sanki.

İşte senin gördüklerini ben de gördüm, sopalı filan. Dalgalı denizde o nasıl mümkün mertebe yavaş akacak, yeri işaretlemiş olacak?
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

S

Servet

#3: 01 Mayıs 2018, 13:28:44
Can simitleri boyu 7 metreden,ve hızı 7 milden az tekneler de aranmıyor..
Buda şaçma ya,el feneri,demir küresi,tehlike bayragı zorunlu olacak,can simidi olmayacak.!
  • IP logged

C

Cem Eğrikavuk

#4: 01 Mayıs 2018, 13:31:27
Sanırım denize adam düştü şamandırası ile kurtarma şamandırası karışıyor.
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#5: 01 Mayıs 2018, 13:34:08
Salvolu ve ışıklı can simidi 15m ve üstü için.

Zorunlu olmasa da dalgalı denizde gece seyri için çubuk mob şamandırası hayat kurtarır.

öZgür (tapatalk)

• IP logged
><(((º>

• *
  • Donatan Temsilcileri
#6: 01 Mayıs 2018, 13:37:38
Nasıl kullanıyoruz o şamandırayı, nerede hazır bekletiyoruz?

• IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#7: 01 Mayıs 2018, 13:53:46
Denize adam düştü şamandırası uzunca bir çubuktur. altında ağırlık, üstünde denize adam düştü flaması ve ışık vardır. Tam ortasında ise bir yüzdürücü vardır. Denize adam düştüğünde denze atılır. Altındaki ağırlık ve şamandıra çubuğun dik yüzmesini sağlar böylece bayrak ve ışık çok uzaktan görülebilir. Bu şamandıra aynen bir insanın sürükleneceği hızda suda akıntı ile sürüklenir. adam düştüğünde denize atarsanız GPS'ten daha iyi bir başlangıç noktası elde ederseniz, akıntı veya dalga olduğunda insan hızında sürüeklendiği için insanala aynı yerde olması gerekir. GPS ise sadece düşülen yeri işaretler, sürüklenmetiyi hesaplamak size düşer. Bu şamandırayı nirengi alarak adam düştüğünde uygulayacağınız arama metoduna göre sahayı tararsınız, bulma olaslığınız yükselir. Zaten denize düşen adam sağlamsa şamandıraya doğru yüzüp onunlas beraber kalır. Taşınması ise yelkenli teknelerde kıç istralyaya takılarak yapılır. Teknede bir boru parçasının içine koyulur. İstralya üzerine ise benzer bir boru sabitlenir. yukarı çektiğinizde altı kurtulur, aşağı indirdiğinzde de yukarıdan kurtulur ve denize atılır.   
  • IP logged

B

Burak Doneray

#8: 01 Mayıs 2018, 14:12:38
MOB durumunda kazazedenin yerini dalgalı denizde markalamak için kullanıyoruz Teknenin kıçında taşınıyor teleskopik ve sabit uzunlukta olanlar var sabit olanlar 2,14 metre reflektör,ışık,Oscar bayrağı ve 3 metre 8 mm halatı var fiberglass çubuğun altında kurşun ağırlık var. Mob durumunda denize attığınızda dalgalı denizde kazazedeyi gözden kaçırmamanızı sağlıyor boyundan dolayı 2,14 m olanlar kıyı seyri için .Açık deniz için olanlar teleskopik 3,52 metre uzunluğunda denizin üstünde kalan kısmı ışıkla beraber 2,42 metre 4 metre 8mm halatı var.Halatın ucuna can simidi takılıyor. Kazazede üzerinde yüzdürücü yok ise bu şamandıraya yüzüp teknenin kendisini bulmasını kolaylaştırıyor ayrıca denizdeki için  güven verici bir şey yanında extra yüzerlilik sağlayan bir 2-3 metrelik bir çubuk olması.

• IP logged
« Son Düzenleme: 01 Mayıs 2018, 14:15:07 Gönderen: Burak Doneray »

• *
#9: 01 Mayıs 2018, 15:12:39
Bunun sarı lacivert olanı yok mu Burak reis?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#10: 01 Mayıs 2018, 18:19:54
Bunun sarı lacivert olanı yok mu Burak reis?

Sen çok yaşa 😂
  • IP logged

• *
    • instagram
#11: 01 Mayıs 2018, 18:32:59
Yaa ben bunu bilmiyormuşum.. Esay abla sağolsun onun vesilesiyle öğrenmiş oldum.. katkı verenlere teşekkürler..

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

K

Kemal Gündüz

#12: 01 Mayıs 2018, 21:46:10
Birde markaya uyumlu chartplotter ile birlikte kullanılabilen mob bilezikler ve bunların kontrol üniteleri var. Mesela en yaygın marka Raymarine için galiba mob tag diye bir sistem var. Fiyatı ucuz değil ama söz konusu can olunca hiç önemi yok. Tabi nerde seyrettiğimiz de önemli. Bence Burak Reis’in önerdikleri daha uygun

• IP logged

• *
    • KUTUP YILDIZI
#13: 02 Mayıs 2018, 01:59:24
2005 yılında bir arkadaşımın teknesi için bir güvenlik kuşağı tasarlamıştım.
Tekneye gelen herkese bir adet stempo saat veriyordunuz (en ucuz su geçirmez saat o idi )

Havuzluk merkezi genel merkez olmak üzere 2 metre yarıçapın üzerine çıkan her saat
alarmı en üst desibelde devreye sokuyordu.
Direk dibine giden personel için ikinci merkez olarak direk dibi seçilebiliyordu.
Gülüp geçmişlerdi o zamanlar.

Şimdilerde üç sıfırlı euro ederlerle güvenlik donanımı satın alınmakta.

8-) 8-) 8-)

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

B

Burak Doneray

#14: 04 Mayıs 2018, 04:35:31
Kurtarma şamandırası teknelerimizde çanta ile taşıdığımız sarı turuncu renkli çanta ucundaki halat 30 metredir  bir ucu teknemize bağlı olmalıdır .MOB durumunda varsa işaret şamandırası çubuklu olan denize düşenin yerini kaybetmemek için denize atılır aynı anda kurtarma şamandırası bir ucu teknemize bağlı olarak denize bırakılır ve aşağıdaki manevra yapılarak kazazede tekneye alınır .

• IP logged

Yukarı git