Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: bot (patalya ) nasıl çekilir..?

• *
Ynt: bot (patalya ) nasıl çekilir..?
#45: 22 Nisan 2018, 08:01:17
Halat üzerine güderi değil de kalın güderi ipler var bu bileklik yapımında kullanılan.. Çok paqhalı da değiller metresi 15 TL civarında .. Olmadı küpeşteye böyle bir deri band döneyim , fena fikir değil..
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#46: 22 Nisan 2018, 08:16:58
Benim seçimim üç kollu kenevir veya kenevir görünümünde polyester kalın halat dönmek olurdu
  • IP logged

• *
#47: 22 Nisan 2018, 08:45:14
Bu patalyayı çekme işini önemsiyorum.. ancak bu arada Nuri reis buralarda ise bir konuda bilgisine başvurmak istiyorum..  Bu çekme işinin ingilizcesi Towing , yani adam pulling demiyor da başka bir isim veriyor..

Şimdi bu iş için Türkçe de kullanılan " yedekleme " de tam karşılık değil. O daha çok kurtarma işleri için kullanılıyor..

Patalyanın tekensi tarafından " çekilmesi " nin başka ir adı varmıdır?  Yoksa bunun için başka bir sözcük mü bulunmalıdır? Bir sözcük bulunacak ise bunu Dil kurumu mu bulmalıdır ya da bizler gibi deniz ile uğraşanlar tarafından mı üretilmelidir.. ?  Nuri hocamın düşüncesini merak ettim şimdi..
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#48: 22 Nisan 2018, 08:54:42
TDK sözcük önerilerini değerlendirip, uygun görürse ekliyor.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
#49: 22 Nisan 2018, 09:35:30
Cuma Günü Tayo Mar da  şöyle enine boyuna baktım.. Bu patalya tekne üzerinde nereye konabilir acaba ? diye..

İllaki çekilir.. Çekilir de sonra bir yerden bir yere gitmek mümkün olmaz tekne üstünde.. ana yelken palangası patalyayı kaldırmak için çok uygun. Çift dilli iki koca makara  ağırlık 7,5 kg ya kadar düşecek.. ile  Ancak dediğim gibi yer dert.. Bu durumda patalya çoğunlukla geriden gelecek.. Bu konuda çok deneyimsizim.. Ancak patalya bu seneki tatil planımda hayati önemde.. Ayrıca önemli bir depo yeri de benim için.. Belki hız biraz düşecek ama ciddi bir rahatlık sağlayacak..
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#50: 22 Nisan 2018, 10:12:41
Biraz taşarak baş üstüne veya kamara üstüne alınabilir. Bir yöntem de kapaklanmış halde yan olarak taşımaktır. Patalya tekne yönüne dik olacak.

Küçük bir fiber teknede şişme bot başüstüne taşarak sığıyordu, Hava müsait olduğunda çarmıhların içine yan ve dik olarak koyup bağlamıştım. Hava sertlediğinde de orada kaldı ve ciddi bir çapariz vermedi. Yolum da Kazıklı Limandan İstanbul idi.
  • IP logged

• *
#51: 22 Nisan 2018, 10:52:01
Yaşanmışlıklar diyince bunu kastediyorum işte.. Sanki salt bilgiyi küçümsüyormuşum gibi anlaşılıyor bazen.. Yaşanmışlıklardan elde edilen bilgiler mi desek ne desek? Benim de aklıma gelmişti ancak hiç görmemiştim bu şekilde taşındığını.. Eh , haftaya görürüz.. hem çekerken, hm tekne üstüne alırken..
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#52: 26 Haziran 2018, 21:56:23
Andromeda’mıza kavuştuğumuzda 2,5 metrelik bir de şişme botumuz olmuştu. Ersin Reisin patalyasını görünce bizimkine patalya demek ayıp olur. Zaten bizim köyde bota bot denir.  :)

Geçen sene iki haftalık bir Marmara turu yapmıştık ve o zaman büyük bir ihmalkarlık yaparak botu şişirmeden portucumuzda götürüp geri getirmiştik. Bu sene aynı hatayı yapmak istemediğimiz için bayramdan önceki hafta botu şişirdik. 3 HP gücündeki motorunu çalışır hale getirip test ettik ve olası bir yolculuğa hazırladık. Bayramda kısa bir tekne turu yapmak istiyorduk ve botumuzu da götürmeye karar vermiştik.  Ancak 2,5 metrelik botu nasıl götürecektik?  Etrafımızdaki hemen hemen tüm teknelerde bot direğin önünde ters çevrilmiş halde bağlı duruyordu. Ama Andromeda’da direğin orta yüksekliğinden öne doğru inen “Baby Stay” denilen yardımcı bir ıstralya olduğu için botu buraya koymamız imkansızdı. Teknenin sancak ya da iskele tarafında güvertede de yer yok. Geriye fazla seçenek kalmıyordu. Teknemizin arka tarafında metafora ya da vinç sistemi olmadığı için botu arkaya halatla bağlayıp halatla çekecek olursak bizi yavaşlatan bir unsur olacaktı. Botu teknenin arkasındaki yüzme platformuna dik olarak koyup taşıyabilirdik ama o zaman hem görüşümüzü kapatacaktı hem de sert rüzgarlarda etkilenmesin diye deli bağlar gibi bağlamamız gerekecekti. Marinada pek çok kimseye danıştık. Bazıları botu arkaya yüzme platformuna dikmemizi botla platform arasına usturmaça koymamızı tavsiye etti. Bunu denedik ama bize kullanışlı gelmedi.

Cengizhan teknesi Cengiz Abimiz botu farklı bir yöntemle yine arkamızda sürüklememizi tavsiye etti. Buna göre " botun baş kısmını mümkün olduğu yere kadar yüzme platformuna çıkarıp denizle temas eden yüzeyi küçültürseniz suyun direncinden daha az etkilenecek ve hızınızı çok etkilemeyecektir. Tabi yine sıkı bağlamak şartıyla... Bir limana yanaşmadan önce botu çözer ön tarafta bir yere bağlarsınız" dedi. Biz de bayram tatili seyrimizde bunu denedik ve gerçekten de botumuz bizi yavaşlatmadan arkamızdan geldi. Bir denizci abimiz boyu ön tarafta taşıyabilmek için baby stay ıstralyayı iptal edebileceğimizi onun sert hava seyirleri için yapıldığını tavsiye etse de orijinal donanımdaki bir unsuru devre dışı bırakmak bize çok kullanışlı gelmedi. Şimdilik çözümü bulduğumuzu düşünüyoruz.

• IP logged
« Son Düzenleme: 26 Haziran 2018, 21:58:08 Gönderen: Mücahit Karabaş »

• *
  • Donatan Temsilcileri
#53: 26 Haziran 2018, 23:21:31
Çok fazla ve yakın su sesi. Bu sıkıntı olmuştur diye düşünüyorum. Obsesif olduğumdan:)
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

B

Burak Doneray

#54: 26 Haziran 2018, 23:27:06
Bencede bot böyle çekilir bravo Ece ,Mücahit.Sanırım Ali Kuban reiste böyle tarif etmişti.Ersinin patalyası da testi geçti sanırım.
  • IP logged

• *
    • instagram
#55: 26 Haziran 2018, 23:54:09
Gayet güvenli (bot için) ve seyir hızını minimum etkileyecek bir yöntem.. İlginç bir şekilde arkadan çektiğim bot patalya neyse bana oltam takılmadıkça bazen ayrı bir keyif veriyor.

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
#56: 27 Haziran 2018, 01:07:57
Bütünleşen cisimler iyidir, çoğu zaman.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#57: 27 Haziran 2018, 11:48:08
Çok fazla ve yakın su sesi. Bu sıkıntı olmuştur diye düşünüyorum. Obsesif olduğumdan:)

Ece'nin de arka plan seslerine karşı takıntı derecesinde hassasiyeti olduğu halde rahatsız olmadı. Ya da ben daha gürültücüydüm  :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 27 Haziran 2018, 11:49:52 Gönderen: Mücahit Karabaş »

• *
  • Donatan Temsilcileri
#58: 27 Haziran 2018, 14:54:18

Ece'nin de arka plan seslerine karşı takıntı derecesinde hassasiyeti olduğu halde rahatsız olmadı. Ya da ben daha gürültücüydüm  :)

2. şık :)
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
  • ANDROMEDA 1
#59: 27 Haziran 2018, 18:31:43

2. şık :)

:)
  • IP logged

Yukarı git