Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: bot (patalya ) nasıl çekilir..?

• *
bot (patalya ) nasıl çekilir..?
OP: 20 Nisan 2018, 11:02:37
Valla aradım taradım ciddi birşey bulamadım.. Tek bulabildiğim Ali Kuban'ın yazdığı yazı.. Şimdi bu bot çekmenin ki aslında benim patalya ile bu fiber v tabanlı botları karşılaştırmak gerekir ama bu konu da bilgisi tecrübesi olan reisler bilgi paylaşırsa çok sevinirim..

• IP logged

• *
    • instagram
Ynt: bot (patalya ) nasıl çekilir..?
#1: 20 Nisan 2018, 11:18:12
Baştan, iskele ve sancak baş omuzluktan alacağınız sapan botta olduğu gibi en sağlıklısı olur gibi geliyor bana

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
#2: 20 Nisan 2018, 11:23:29
Tamam ama çekilecek nokta neresi olacak.. Dün Cem Gür ile telefonda görüştük. O , su hattının hemen üstünde baş bodoslamadan çekilmesi gerektiğini çünkü çekilme esnasında botun kıç tarafına yük bineceğini söyledi.

• IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#3: 20 Nisan 2018, 11:25:48
Ersin Kaptan ,
yanlış anlamışım ben tekne üstüne çekaceksin zannettim.

Bütün botlar aynı yerden çekiliyor .

Sancakta ve iskelede mapa baş boslamada mapa
Üçgen yapıp , baş bodoslamada ızbarço

Nerden biliyorsun dersen...
Benim Botun manuelinden

• IP logged
« Son Düzenleme: 20 Nisan 2018, 11:35:07 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#4: 20 Nisan 2018, 11:36:33
Bir botu teknenizin arkasında çekerseniz, halatının kopup kopmamasına değil ne zaman kopacağına odaklanmalısınız. Tekne arkasında çekilen bot bir gün mutlaka sizi terkeder. "Ben yıllardır çekiyorum bir şey olmadı" diyenlerin botlarının kopma zamanı gelmeiştir ama aynı deprem gibi bir gün olacaktır. Yedekleme konusunda bir kaç bilgi vereyim:

Yedeklediğiniz bot veya tekne hızınızı mutlaka düşürür, liman girişlerinde çapariz yaratır.
Çekme halatınızı sık sık kontrol etmeli ve değiştirmelisiniz ki kopma olasılığı azalsın. Kopma olasılığının azalması basğların çözülme olasılıklarını azaltmaz. Başka türlü bağlanma yolları da tam emniyetli değildir. Emniyet kemeri için kullanılan ""en emniyetli" bağlantı aparatları bile açılarak insanların denize düşmesine ve boğulmasına neden olmuştur.

Çekmeniz gerekiyorsa, uzun bir halata patalyayı bağlayın, motoru, kürekleri ve içinde ne varsa ana tekneye alın. Seyir hızınızı ayarladıktan sonra halat boyunu kısaltıp uzatarak patalyanın dalga sırıtında kalmasını sağlayın. Hawaii usulü dalga sırtında sörf yaparak yol alınabildiğini unutmayın. Patalyanın uzakta kalması sizde patalyanızı kaybettiğiniz hissini uyandırabilir, merak etmeyin, kopacaksa kopacaktır, dalga sırtında size daha az yük olur.

Bir diğer yöntem de patalyanın başını tekne kıçına yapıştırıp, daha doğrusu başını kaldırıp sadece kıçının suda kalmasını sağlamaktır. Sağlam bağlandığında biraz daha emniyetli olur ve eğer patalya kıçtan su almasa ki alma olasılığı düşüktür, daha az yol keser. 

Gezi teknelerinde botun konulabileceği yerler baş üstü ve kamara üstüdür. Eski usulde botlar kamara üstünde taşınırdı. Yeni teknelerde kamara üstü mandar ve iskota halatları ile dolu olduğundan ve botun görüşü engelleyeceği düşünüldüğünden baş üstü tercih ediliyor. Büyük teknelerde bile küçücük botlar baş üstüne oldukça zor sığıyor, genovayı engelliyor ve başa geçmenizi nerede ise imkansız hale getiriyor. Halbuki başa geçmek önemlidir. Demirlemek için ve bağlanmak için başa geçebilmelisiniz.

Bir diğer yöntem de tekne kıçına yapılacak askıya (matafora) botu asmaktır. Mataforalar tekne
kıçında iki adet dikmeye bağlı palanga sistemi ile donatılırlar ve bot baş ve kıçındaki bağlama
yerlerinden asılarak mataforada taşınır. Yelkenli teknelerde ağırlık merkezinin aşağıda tutulması
düşünülerek ve kıçta görüşü engellememek için mataforalar genellikle alçak yapılır veya yüksek
olsa bile bot alçakta taşınır. Özellikle pupadan gelen dalgalarda dalga tekne altına girene kadar
tekne yükselmez ve bot genellikle dalganın çarpmasına açık kalır. Bu tür bir çarpma botu tekneye
çarpabileceği gibi dalgalar botu mataforadan da ayırabilir veya içine su dolabilir. Bir matafora düşünürseniz mümkün
olduğu kadar yüksek yaptırmanız ve botunuzu oldukça yukarı çekmeniz önerilir. Kıçtan kara
bağlanırken botu aşağı indirip görüşü kazanabilir ve botun üzerinden geçen bir pasarella ile iskeleye
çıkabilirsiniz.

Oldukça pratik ve en az çapariz veren taşıma sistemi ise kıçı düz olan teknelerde (ayna kıç veya
şarap şişesi kıç) botu bağlayarak taşımaktır. Bot tekne kıçına bordalanır. Bordalandığı taraftaki tüp
biraz yükseltilerek tekneye bağlanır. Botun diğer bordasından alınacak halatlarla bot yan yatırılarak
tekne puşpitine veya kıçta uygun bir yere bağlanır. Böylece görüşü engelemeden, güverte üstünde
çapariz vermeden ve kıçtan gelen dalgalardan etkilenmeden bot kolaylıkla taşınır.
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#5: 20 Nisan 2018, 11:39:48

Sapan her zaman patalyayı düngün çekiyor.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
#6: 20 Nisan 2018, 11:42:46
Onlardan dechatlon da var.. 150 TL idi geçen sene.. Son derece pratik.. Kullanılıyor da.. Ama Tayo MAr gibi bir kayıktan şişme bot çıkarıp, binmek çok komik oluyor.. Fotoğrafları olacaktı bir yerde..

Bu arada sen çekememazsin.. :) Benim fakir teknesinin her yeri palanga.. :) Ben çekerim..
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#7: 20 Nisan 2018, 11:45:31
Ana Tekne'de serviz için kullanmak için
Aslında Doğrusu Ne bot ne patalya sahibi olmamak.
Veya kolay şişirip kolay indirilen küçük botcuk sahibi olmak.

Ben benim botu 2,40 altı V fiber olanı Ali Baha'ya Sattım.
6 ay evvel parasını ödedi evelki hafta geldi göcekten teslim aldı.
Bayram yaptım iskelede halay çektik sevinçten .... ;D ;D ;D ;D
Bir daha tekne ilişkili bot almam.Bizim köpekten fazla derdi var :P
İlişkisiz Botum var bir tane ama onun bizim tekneye alınması uzun seyirde çekilmesi falan imkansız.
şimdi kafam rahat
sen nereden bu patalya işine sarıldın anlamadım.
O Rahmi koç müzesinde sergilecek gibi oldu
Okutalım onu Rahmi Beye
  • IP logged
« Son Düzenleme: 20 Nisan 2018, 11:57:20 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

• *
#8: 20 Nisan 2018, 11:59:19
Benim ki önden çekişli
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

O

Oktay Eryılmaz

#9: 20 Nisan 2018, 12:00:21
Benim ki önden çekişli

Renault diyorsun yani
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#10: 20 Nisan 2018, 13:00:13
Bot çekmede Cem Gür'ün de belirttiği gibi baş halka yerine baş omuzluktaki halkalardan geçen iki halatın birlieştirilip tekneye bağlanması veya birden çok çekme halatının iskeleden iskeleye, sancaktan sancağa ve baştan kıça gibi bağlanması hem dengeyi korumak açısından hem de botun sizi terketmemesi açısından olumlu görünüyor ama botu kullanmak için çektiğimizi de unutmamak gerekiyor. Başta bulunan en az iki halatı botun içine alacağız  ve suya düşürmeyeceğiz ki botu kullanabilelim.

Kıçtan ve baştan gelen dalgalardan ve rüzgardan  daha tehlikelisi bordadan gelenlerdir. Bunlar patalyayı kolaylıkla tumba edebilir. Tumba olmuş bir bot da aynı deniz demiri gibi etki eder, neredeyse tekneyi durdurur. Bu durumda iyice yavaşlayıp halatı başa alarak botu rüzgaraltında tekne bordasına yaklaştırıp, şişme botsa el ile, ahşap ise vinçle basarak düzeltebiliriz. Düzeltme dışında özellikle ahşap bir patalyada ciddi su boşaltma da gerekebilir.
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#11: 20 Nisan 2018, 13:18:08
Şimdi nerede gördüğümü bir türlü hatırlamıyorum. Ehtiyarlık işte  :P

Sert havada patalyanın çekilmesi sırasında bordadan gelen deniz ve rüzgar küçümeni tumba edebilir.
Hem içine su alıp deniz demiri olmaması hem de tekne bordasına çekip içinn boşaltılma derdi çıkartmasın diye  çok mantıklı bir yöntemin grafiği vardı.

Patalyanın içine oturak seviyesi üstüne gelecek şekilde ve bordalarına enine şişme usturmaçaları bağlıyorlar. Patalya tumba olsa bile usturmaçalar tekneyi düzeltiyor.

Ersin sendeki Cunliff'in kitabında olabilir. Bulamazsan ben İzmir'de yeniden araştıracağım. Paylaşırım.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

C

Cem Eğrikavuk

#12: 20 Nisan 2018, 13:19:28
Botu teknenin ön kamara üstünde taşıyanlara:

Ön kamara üzerindeki hatch, teknenin acil çıkış kapısıdır.
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#13: 20 Nisan 2018, 13:29:00

Çok da kasmamak gerek  ::) ;)

• IP logged

• *
#14: 20 Nisan 2018, 13:33:51
  • IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

Yukarı git