Meraklıları için Balık Ağları ve tanımlamaları hakkında genel bir bilgi paylaşmaya çalışırsak;
Genel olarak ağın tor kısmına "gömlek" denir.Gömleği oluşturan her bir kareye " göz" denir.Genelde ağların uzunluğundaki her bir ana bölüme "boy", derinliğine her bir ana bölüme "tahta" denir.Bu tahta ve boyların ek yerine "çatıbaşı" denir.Kurşun kısmına "kurşun yaka", mantar kısmına "mantar yaka" denir.Mantar ve kurşun yakadaki daha kalın ve daha küçük gözlü kısımlara da "sardun" denir.
* SADE GÖZ AĞ(Yada Gözüne Ağ):Bu ağda hedef balıkların ağın gözüne takılması hedeflenir.Balık büyüklüğüne göre göz büyüklüğü hedeflenir.Bu ağlardan balıklar girdikleri yönden çıkarılırlar.Açık denizde kullanılan uzatma ve yatıya bırakılan ağlar bunlardır.Bu ağlarla, başta palamut,lüfer, kolyoz,tirsi,istavrit, mezgit,zargana,kefal,ayrıca orta suda gezen tüm balıklar tutulur.Tüm göl ve iç sularda da bu ağlar kullanılır.
*FANYALI AĞ: Bu ağda ağın gömlek kısmının dışında ve içinde daha büyük gözlü iki gömlek daha vardır.Bu büyük gözlü kısımlara "fanya " denir.Örneğin ortadaki gömlek 2cm kenar uzunluğu olan gözlerden oluşuyorken, dıştaki fanya 10 cm. kenar uzunluğu olan gözlerden oluşmaktadır. Bu ağ türünde balıklar ağın gözüne takılmazlar, hızla ağa tosladıklarında ağın torunda bir torba oluştururlar ve her hareketlerinde daha da dolaşırlar. Voli ağları, Çevirme ağları ve kıyılara bırakılan molozma denilen kıyı ağları bu ağlardandır. Palamut,lüfer,uskumru,kolyoz,tirsi,sardalya, kefal,levrek, çipura, barbunya,Ege ve Akdeniz'deki bir çok balık bu ağlarla tutulur.
*KÖR GÖZ AĞLAR: Gözünden en küçük Balığın bile geçemediği torba usülü kullanılan ağlardır.Gırgır ve trol ağları, serpme ağlar bu ağ türünden oluşur.Gırgırla başta hamsi,sardalya, palamut, lüfer,uskumru,kolyoz, çinekop,istavrit ve bu tür akım balıklarının hepsi tutulur.Trol ile ise dipte bulunan mezgit, barbunya, kalkan benzeri tüm dip balıkları tutulur.