Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Boya..

• *
Ynt: Boya..
#15: 16 Nisan 2018, 10:54:52
>Valla vakit varsa anlat derim.. Bilmeyenler için konu gerçekten karışık gibi duruyor da..

Şimdi kullandığım boyaların tamamında sentetik boya yazıyor.. Sadece Tayo Mar 'ın borda rengini tutturmak için kullandığım boya da solvent bazlı ahşap metal boyası yazıyor.. Bunları sentetik tiner ile incelterek kullandım..

sentetik yazan boyalar hem kuruma hem yapışma konusunda marka farkı gözetmeksizin çok iyiydiler.. Çünkü renkler yüzünden farklı markala aldım..

ancak sentetik mat yeşil rengi beğenmeyip, bunun üzerine aslında sentetik boya sanarak aldığım solvent bazlı boyayı sürdüm. Bu boya sentetik yeşil boyanın üzerine istediğim gibi yapışmadı ve kurumadı. Tırnağım ile bastırdığımda kalkıyor..

Şimdi soru şu.. Bu solvent bazlı boya ne ola ki.. Neden kurumadı ve yapışmadı.. Bu arada boyaları uygularken şantiyecilik alışkanlığı hep şahit numune yaparım.. Bu solvent bazlı boyayı ayrıca ham ahşaba da sürdüm.. Orada da ta yapışma sağlamadı..

Nerede yanlış yaptım.. Boya kutusunun üzerindeki yazılar gözlük ile bile okunmuyor bu arada.. Doyurucu bir bilgi de yok..
  • IP logged

K

Kağan Erdoğan

#16: 16 Nisan 2018, 11:07:11
Solvent bazlı demek tinerle inceltilen anlamındadır...

Genel te sentetiktir. Sentetik tinerle inceltilir...boya kusurlarinda boyanın yapılmaması zeminden kaynaklanır.tek parametresi yoktur. Zemin yağlı veya tozlu olabilir.zimpar iyi yapılmamış olabilir....uygun astar kullanılmadan uygulanmış olabilir. Birde anlattığımız üzere başka bir sentetik boyanın yErine uygulanmış. Eğer yuzey tam kurumadan üzerine uygulandığında alttaki boya içerisindeki solvent sıkışır hava ile teması olmaz .bu durumda boya çok geç kurur ve yüzeyde yapismaozelligi azalir
  • IP logged

K

Kağan Erdoğan

#17: 16 Nisan 2018, 11:15:34
Her neye uygulanacak olursa olsun son katı vurmadan önce uygun astar atmanız lazım. Ham ahsabin üzerine direk son kat vurdugunuzda pamisma ve dayanıklılık azalacaktır.  Vurduğumuz ahsap çam gibi recineli ağaç ise bu yapı ama dahada azalacaktır.zemin ile bu sorunu kesmek için astarı kat atılması gerekir.
  • IP logged

K

Kağan Erdoğan

#18: 16 Nisan 2018, 11:39:46
Üzerine atılan boya tam kurumuş ama boya kalkiyorsa.zeminin parlak oluşundan. Zimpara yapılmamış olması.yuzeyde nem tuz yag kısacası kirli olmasından.boyanin iyi karistirilmamasindan.birde boyayı uyguladığını zaman önemli.oglen sıcağında zemin ısısı veya akşam saatlerinde nemin yüksek olduğu saatlerde etki eder. Son olarak marka değeri düşük merdiven altı imalat boyalardada ve boyanın son kullanma tarihi de etkilidir.
  • IP logged

• *
#19: 16 Nisan 2018, 11:58:31
Gerçekten çok bilinmeyenli denklem gibi boya konusu. Açıklayıcı anlatımın için teşekkür ederim Kağan reis .

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

R

Recep Ertürk

#20: 16 Nisan 2018, 14:38:32

Bu boya işi çok iyi oldu.

Teknelerde kullanılan güverte boyası (poliüretan mı oluyor?), kumlu boya (kaymaz), tekne içinde kullanılabilecek boyalar, vernik türleri, dış yüzey boyası, gelsheild, tik ve ahşap parçalar için çeşitli boyalar, astar, macun, zehirli gibi farklı işlevli boya ürünleri sınıflanarak kolay başvurulacak hale getirilirse çok güzel olur. Bir tür başvuru notu olur.

Öcal reis'ten tiner (selülozik, epoksi vd) türlerinin kendi türlerindeki boyalara uygulanmasının doğru olduğunu öğrenmiştim. Bu açıklamalar iyi geldi.

Boyacı dükkanında ilk bakmamız gereken boyanın son kullanım tarihi. Burada da konserve seçer gibi seçmek gerekiyor. Özellikle küçük yerlerde son kullanım tarihine bakmazsanız, elinize ilk verdikleri tarihi geçmiş boya oluyor.

Bir de iyi anlamadığınız izlenimi alırlarsa yardımcı olmayı değil, sizi kandırmayı düşünüyorlar..

• IP logged

K

Kağan Erdoğan

#21: 16 Nisan 2018, 14:54:48
Boyanın son kullanma tarihi elbette önemli ama gıda gibi değil.1 kac günden bir şey olmaz.boyanin depoda muhafazasi daha önemli.eger elinizde açılmamış kutu var ise ayda bir boyayı ters çevirip bir ay sonra yine ters çevirip gölgede saklamnizi öneririm.2 kompenentli ürünlerde son kullanma sertlestiricileri önemli.sertlestirici zaman içinde donuyor eğer ağzı azil sertlestiriciyi kullandınız uzun süre kullanmayacksaniz kabini kucultun kabin içindeki hava sertlestiriciyi dondurur. Ve streç filmle hava ile bağlantınız kesin iz.
  • IP logged

• *
#22: 16 Nisan 2018, 19:07:16
Gidip , yine yeşil bir kutu boya aldım.. Elimde aynı tonun üç farklı alt tonunda 3 kg boya var şu an :)

Parlak boyayı söküp, bu sefer yarım ton daha koyu ile boyayacağım.. Bu sefer dikkat ettim , üstünde sentetik boya yazıyor.

Böylece tam üçtür bordayı boyuyor olacağım.. Alışım .. :)

• IP logged

K

Kağan Erdoğan

#23: 16 Nisan 2018, 19:34:52
Yapılamayan boyayı kaldırmanız lazım zimpara ile.sonra  zemini temizleyiniz
  • IP logged

• *
#24: 16 Nisan 2018, 20:07:37
Tam da onu yapacağım . Bir kere eski boyayı zımparalamıştım. zaten.. Dingiye devam..
  • IP logged

K

Kağan Erdoğan

#25: 16 Nisan 2018, 20:31:54
Zemine imkan varsa hava tutun yoksa elektrik süpürgesi ile tozu alın tinerle bez ile sizin
  • IP logged

• *
#26: 16 Nisan 2018, 21:14:33
bak bu iyi fikir..
  • IP logged

K

Kağan Erdoğan

#27: 17 Nisan 2018, 00:04:52
Çok hassas çalışacaksınız
Kaportacilarin kullandığı mumlu bezlerle silevilirsiniz. Bu bezler ucuzdur.tozu yüzeyden alır.bir sildiginizi kat yaparak bezin temiz yüzeyine tekrar silin.rastgele silmeyin ..sonra tınerrli bezle tekrar yüzeyi silinki parafin kalıntısı kalmasın.
  • IP logged

K

Kağan Erdoğan

#28: 17 Nisan 2018, 00:10:27
Rulo veya fırça ile çalışacaksınız.yeni açılmış rulo ucunu veya yeni fırçayı tinere bandirin ve bir yüzeye iyice sürün. Elinizle rulonun tüylerini çekin veya fırça kıllarını.boylece yüzeyde dokulmus fırça kili veya rulo artiklarini temizlemekle ugrasmazsiniz.
  • IP logged

• *
#29: 17 Nisan 2018, 08:29:31
şu son detay da güzelmiş.. Ben rulodan çok fırça kullanıyorum. Kaliteli de olsa , kıl hep oluyor.. ancak önerdiğiniz yöntem çok fyadalı.

Özelikle zehirli atarken ilk ez orada başıma gelmişti. Rulonun pamukçukları yüzeye yapışmıştı hep..
  • IP logged

Yukarı git