Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: DENİZCİ ???

• *
Ynt: DENİZCİ ???
#15: 16 Nisan 2018, 01:39:43
Bileşik kapları hepimiz biliriz değil mi ?

O zaman başka söze hacet yok ki.
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#16: 16 Nisan 2018, 12:28:48
Denizci diye bir şey yok.belki tekne sahipliği diye bir şey olabilir.Benim gözlemim bu yönde
En azından bu hafta sonunda Göcek'te yoktu.
Bir senelik engin denizcilik tecrübemle konuşuyorum dikkate alınmasını arz ederim ;D ;D ;D

• IP logged

• *
#17: 16 Nisan 2018, 13:21:02
Bu tekneler; önyargı ve yoksulluk-cehalet gibi iki büyük ruhani kötülükten muzdarip fakir adamlar tarafından yine fakir adamlar için yapıldılar.
Yine de iyi tekneler üretmeleri; günümüz modern anlayışını geride bırakan, doğa yada deniz için bir içgüdü geliştirebilmiş doğanın temel elementleriyle iç-içe yaşayan "doğal insan"a bir övgüdür.

Hakan Reis tercüme etmiş sağolsun.. Bu tercüme edebilem ayrı bir sanat..
  • IP logged

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
#18: 16 Nisan 2018, 13:52:39
İngilizce bilgim ve pratiğim yok denecek kadar zayıf ama  Yazıda geçen " POOR" sıfatının cümle içindeki karşılığı "FAKİR" değil ki.Bence olsa olsa "KONU HAKKINDA SIRADAN İNSAN" yada sadece "SIRADAN İNSAN" olabilir.Hata ettimse af ola.
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#19: 16 Nisan 2018, 13:55:43
Buradaki tekneleri yapan "fakir adamlar" ile  kendilerine tekne yapılan "fakir adamlar"  herhalde mecazi anlamda kullanılmış. Aksi halde duyduğumda tüylerimi diken diken eden "deniz fakir adamı sevmez"  (veciz ?!) cümlesi havada kalıveriyor da...
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

O

Oktay Eryılmaz

#20: 16 Nisan 2018, 14:15:35

Bence "poor"  Güç sahibi olmayan (zavallı ) zayıf anlamına , ve zayıf insanlar diğer zayıf insanlara Güçlü tekneler yaparak.........

Bir paragraftan tam anlam zor olur tabiyeti ile metnin akışında belki daha sağlıklı olur.
  • IP logged

N

Nedim Delen

#21: 16 Nisan 2018, 14:57:52
Denizci diye bir şey yok.belki tekne sahipliği diye bir şey olabilir.Benim gözlemim bu yönde
Bir senelik engin denizcilik tecrübemle konuşuyorum dikkate alınmasını arz ederim ;D ;D ;D

Aboooo ne yaptin abi  ?0-? denizciler duymasin    !O__
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#22: 16 Nisan 2018, 15:43:57

Aboooo ne yaptin abi  ?0-? denizciler duymasin    !O__

Sen benim İstanbuldan olan arkadaşlarımla Göcekte tanıştın, Denizci tanımına uyan varmı içlerine  :) ;D ;D
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#23: 16 Nisan 2018, 15:53:23
Bu tekneler; önyargı ve yoksulluk-cehalet gibi iki büyük ruhani kötülükten muzdarip fakir adamlar tarafından yine fakir adamlar için yapıldılar.
Yine de iyi tekneler üretmeleri; günümüz modern anlayışını geride bırakan, doğa yada deniz için bir içgüdü geliştirebilmiş doğanın temel elementleriyle iç-içe yaşayan "doğal insan"a bir övgüdür.

Bunun felsefede karşılığı, Marx'ta vücut bulur;
Emek yaşayan, biçimlendirici ateştir. Dünyanın yaşayan zaman elinde şekillenişi, demek ki şeylerin faniliği, gelip geçiciliğidir" (Grundrisse)

(Buradan, kimse, "emek en yüce değerdir" gibi bir anlam çıkartmasın, zira rahmetli yaşadığı sırada, Alman SDP meşhur Gotha Programına böyle bir şeyler yazınca, küplere binmiş ve çok fena kalayı basmış üstüne bu zırva için bir de kitap yazmıştı-Gotha Programının Eleştirisi-. Kabaca şunu demişti;  Ekonomik anlamda emek bir  "değer" ise alınıp satılabilir ve hiç bir ekonomik "değer",  bir diğerinden- sermayeden- üstün değildir. Bir sürü kişi bunun sosyolojik veya iktisaden ne anlama geldiğini kavra(ya)maz.)

Nihayetinde Antonio Negri( Katil-Felsefeci nam) şöyle tamamlıyor bu sav-sözü; Emeği olumlamak, emekten yana olmak, bu anlamada, hayattan yana olmaktır. Marx'ın bu teorisi ve Negri'nin bu bakışı, benim denizciliğe bakışımı özetler.

Oktay'ın tekne sahibi olmak olarak özetlediği şeye katılmam bu nedenle imkansızdır. Çünkü en burjuvamızdan en proleterimize, ( en azından zaman içinde) ortaklaştığımız şey, kayıklarımıza verdiğimiz emek ve bu emeğin tarihsel geçmişi, yani o ya da bu şekliyle aktarılan kültürüdür. Kültür'ün "ekin" anlamına geldiğini de anımsatalım.

Ben bu hususta Cem Gür'ü çok samimi bulurum. Çünkü Cem abi ve çok çok az sayıdaki benzerleri, bu işi saçma sapan zırva bir üst-ast ilişkisine indirgemez. Daha çok, işte yukarıda sözünü ettiğim, Marx'ın deyişindeki "Emek dünyayı değiştirir" sav-sözü çerçevesinde değerlendirirler. Onlardan okuduğum-öğrendiğim kadarıyla tekne-denizci ilişkisini yeni eski karşıtlığı üzerinden kurmazlar. Zira bunun karşıt olmadığını bilirler.

Kuşkusuz Cem abinin dediği gibi, eski zamanlarda kayıklara verilen  emek, insana özel bir övgü olarak orta yerde durur.

Ama bütün iç gıcıklayıcı çağrışımlarına karşın o insana övgü, zalimce bir yöntemle olsa da, yerini, daha az emek isteyen modern kayıklara bırakmıştır. Bu durum ise emeğin biçim değiştirmesinden başka bir şey değildir. Nihayetinde  bu modern kayıklar,  on binlerce erkek ve kadının denizde olabilmesine de neden olmuştur.

Kuşkusuz ki birden bire bu kadar çok insanın denizde (hepi topu 50-60 yıl) olması,pek çok şeyi çok hızla dönüştürmüş, bu uğraşın köklerle bağını zayıflatmıştır. Ama sonuçta, bu tekne sahiplerinin bir yarısı Oktay'ın dediği gibi 'tekne sahibi olmak' gibi bir yerde kalsa da, bir diğer yarısı, kaçmak, kendine yabancılaşmamış bir emek, az biraz insan olmak, kendin gibi olmak, gündelik yaşamdan kopmak gibi her biri son derece  yaşamsal kaygılarla bu işin içindedirler.

Kendi yaşam tecrübem de gösteriyor ki, yalnızca "tekne sahibi olmak" gibi bir amaçla bu uğraşa girenlerin pek çoğu da, zamanla düşünsel zeminini değiştirmekte, her biri daha çok emek, daha çok doğa, daha çok deniz, daha çok rüzgar,hasılı daha çok insani yaşam özlemini gidermeye dönüşen bir kaygının içine girmektedirler.

Öyleyse, ilkin emek. Dünyayı değiştiren güç olarak emek.
Ama emeğin  biçim değiştirdiğini bileceğiz.

Daha sonra, yeryüzünde üretim biçimi değişmeden, insan değişmez, öyle eğitimle filan olmaz bu işler. Bunu da bileceğiz. (Koyu harflerle bana göre).
Yani bir insan denizci diye daha iyi insan olmaz. Görüyoruz işte orta yerde, bütün zaafiyetleriyle denizlerde olan insanları. İzleyelim; "Gemide"-" Sarmaşık" filmlerini.
Ama deniz, şimdi, bu çağda, insana insan olmayı öğreten en büyük en yakın kudret, çünkü 3/4'ü deniz küremizin. Bunu da görmezden gelmeyeceğiz.

Neyse, kimse başsağlığı dilemesin, çok güzel bir arkadaşımı kaybettim, daha çok yazardım ama, ancak bu kadar yazdım.
Selametle.

• IP logged
« Son Düzenleme: 16 Nisan 2018, 16:07:15 Gönderen: Bülent Büyükdağ »
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

N

Nedim Delen

#24: 16 Nisan 2018, 16:20:41
Denizci olmak bir kisiyi iyi insan yapmadigi konusunda hemfiyiriz zannedersem.

Benim nacizane gözlemledigim Motoryat kullananlar ilen Yelkencilerin farkli olduklari (benimde zamaninda sürat teknem var idi) yanlis anlasilmasin.

Yelkenci deyince hani kaptan tutmus kedisi hic bir seyden anlamayan kisleride kastetmiyorum.
Kaptani yardimcisi olan insanlarida gördüm adam yasli artik kendi basina 19m yelkende zorlaniyor yanina yardimci almis.

Diyecegim su ki bu ise gönül vermis kisiler gercekten bu isi yasam bicimi olarak gören dogaya saygili kisiler farkli, bunlarin kullandigi tekne boyuna bakmaksizin farklilar.
Kendime baktigimda sürat motorundan yelkene ve yelkeni yasam bicimi olarak görme asamalarinda cok degistigimi görüyorum, bakis acimin degistigini görüyorum, yaslaniyormuyum ne?

Sevgili Oktayin denizcilik-yelkencilik hakkindaki düsüncelerinin ve bakis acisinin da zaman icinde degisecegine eminim, cünki o yollardan bende gectim  :P        dermisim, bilgic bilgic  8-)    ;D

• IP logged

• *
#25: 16 Nisan 2018, 16:47:35

Benim nacizane gözlemledigim Motoryat kullananlar ilen Yelkencilerin farkli olduklari (benimde zamaninda sürat teknem var idi) yanlis anlasilmasin.
Gene konu geldi motoryat kullananlarin denizciligi v.s sorgulanmaya.
Bana kalirsa iyi denizci olmaktan ziyade iyi insan olmaya calisilmalidir. Deniz isine yeni basladim. Suan sahibi oldugum teknem ilk teknem. Bu sure icerisinde yelkenci tanimim snop, kendini begenen dunyalarin ve butun denizlerin sahibi kendisi gibi davranan, denizde ya da karada selam verdiginizde sizin yuzunuze baktigi halde selam vermeyen, pontoonda bagli kaldigi zaman gece gec saatlere kadar gurultulu bir sekilde sohbet eden kisiler olarak goruyorum. Hele yelken yarislarina katilanlarin kasilmalarina anlam veremiyorum.

Diyecegim  iyi denizci olmak oncelikli olarak iyi insan olmaktan geciyor.Yelken ya da motoryat sahibi olmakla ile degil. 
Belkide yelkenli bir tekne ile giderken daha fazla deniz ile hasir nesir olunuyor ama tek sebep olarak denizcilik ile iliskilendirilmemelidir diye dusunuyorum.
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#26: 16 Nisan 2018, 16:53:49
Nedimcim
Benim gözlemim Hiç öyle değil
Benim bu bir senede gördüğüm tanıdığım Denizde yüzen araç sahibi olan adamların
Hayatımın önceki dönemlerinde tanıdığım adamlardan bir farkı yok .
Bir insan Tekne sahibi oldu diye nasıl  değişebilir onu bilemiyorum.
 Üçbeş kuşaktır deniz ile uğraşan ailenin fertleri belki farklı olabilir .

uzun yazdıydım bir sürü polemik çıkma ihtimali vardı.
otobanda sürat tahtidine uyarak gerisini sildim.

• IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#27: 16 Nisan 2018, 16:58:23

Gene konu geldi motoryat kullananlarin denizciligi v.s sorgulanmaya.
Bana kalirsa iyi denizci olmaktan ziyade iyi insan olmaya calisilmalidir. Deniz isine yeni basladim. Suan sahibi oldugum teknem ilk teknem. Bu sure icerisinde yelkenci tanimim snop, kendini begenen dunyalarin ve butun denizlerin sahibi kendisi gibi davranan, denizde ya da karada selam verdiginizde sizin yuzunuze baktigi halde selam vermeyen, pontoonda bagli kaldigi zaman gece gec saatlere kadar gurultulu bir sekilde sohbet eden kisiler olarak goruyorum. Hele yelken yarislarina katilanlarin kasilmalarina anlam veremiyorum.

Diyecegim  iyi denizci olmak oncelikli olarak iyi insan olmaktan geciyor.Yelken ya da motoryat sahibi olmakla ile degil. 
Belkide yelkenli bir tekne ile giderken daha fazla deniz ile hasir nesir olunuyor ama tek sebep olarak denizcilik ile iliskilendirilmemelidir diye dusunuyorum.

CENK kesinlikle
Seninle aynı noktadayız.
Hiç alakası yok .
Benim arkadaşlarım var Nedim'de Göcekte tanıştı  58 feet , 55 feet ve 64 feet Yelkenli tekneleri var.
Bir kere yelkenleri açıldı ise ,Direğe çıkıp bu şişman halimle
O ana yelken direklerini ben yıkamaya talibim.
Zaten Motor yatları vardı çok yakıyor diye yelkenli aldılar

Daha ne diyeyim ....

Nasıl denebilir Yelkenciler Motoryatçıdan daha denizci diye olurmu böyle bir önerme

• IP logged
« Son Düzenleme: 16 Nisan 2018, 17:01:56 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

T
  • *
#28: 16 Nisan 2018, 17:04:39

Zaten Motor yatları vardı çok yakıyor diye yelkenli aldılar

Daha ne diyeyim ....

Hah, bakın bunu hep söylerim lafın arasında, mazot ucuz olsa, yelkenli sahiplerinin ciddi bir kısmı, yelkenci olmazdı diye.
Bir kısmı "bedava" diye düşünüyor, bir kısmı, yelkenli motoru daha az yakıyor diye.

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#29: 16 Nisan 2018, 17:36:21
Ve avukatlar hakkında yazılanlar, tıpkı bu çağın diğer mesleklerine düzülen övgüler gibi, zırvadır.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

Yukarı git