Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Kurşun Dökümü

B
  • *
Kurşun Dökümü
OP: 04 Nisan 2018, 10:44:43
Herkese Merhaba,
Çoğunluk üyeleri GK forumdan zaten tanıyor ve tanışıyorum. Üye olduğum günden bu yana forumdaki konuları ilgiyle takip ediyorum. Fikrimi bir cümle ile özetlersem, burası filtrelenmiş, seçkin denizcilerin bilgi birikimlerini ve deneyimlerini paylaştıkları özel bir ortam olmuş. Emeği geçen herkese teşekkürler.

Bu vesile ile izninizle, yapmakta olduğum teknemin safra ihtiyacı olan 550 kg. kurşun dökümü için bu konuda deneyimli arkadaşlardan öneri ve fikirlerini öğrenmek isterim;
1-Eritmek üzere hesaplı kurşun satın alabileceğim adres önerisi ,
2-Döküm için kontra plaktan ahşap kalıp düşünüyorum, (internette uygulamalarını gördüm) sakıncaları olabilir mi ?
3-Hurda kurşun olursa eritme derecesi ve sarf edilecek yakıt açısından (odun ateşi veya LPG) sıkıntı yaşanabilir mi? Çünkü saf kurşunun daha kolay eritilebileceğini duydum.
4- Döküm sonucu omurgaya bağlanacak safranın boya, epoksi v.b. ile korumaya alınması
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
Ynt: Kurşun Dökümü
#1: 04 Nisan 2018, 11:05:46
Kurşun dökümü için umarım boyutları dikkate alıyorsunuz. 500 kg kurşunu tek bir kapta eriteceksiniz ve bir kerede dökeceksiniz. Kurşun diğer metallere göre kolay eridiği için  her türlü ateş üzerinde eritilebiilr. Hurda kurşun (akü kurşunu gibi) kükürt kaplıysa veya kurşun alaşımı ise biraz daha zor erir ama sorun çıkacağını sanmam. Uygulamada hep ahşap örnek yapıp, kum kalıpta döküm yaptım. Kontraplağı kurşunun kolay kolay yakacağını zannetmem ama, kütle oldukça büyük ve  yüzeyler geniş olduğu için aklımda hep kurşun daha donmadan ahşabı yakar mı endişesi var. Bir kaç kerede daha küçük potalarda da döküm yapmak mümkün ama potalardaki kurşun erimiş olmalı ki birbirine tutunabilsin.

Kurşun deniz suyuna dayanıklıdır ama zehirli boya uygulaması için  epoksi ve elyafla kaplanması daha doğru olur. Döküm sırasında saplamaların oynamasına ve kurşun içinde u şekline oldukça uzun kalmasına dikkat edin, kısa saplamalr  zaman içinde oynayıp salma ile gövde arasında boşluk oluşmasına neden olabiliyor. Salmayı sökmek ayrı bir dert, söktükten sonra kurşun içinde yeni bir yuva açıp, tavlayıp yeni saplamalar koymak ayrı bir derttir.   
  • IP logged

S

Servet

#2: 04 Nisan 2018, 12:14:47
söyle bir salma ve kurşun dökme işlemi yapmışlar,pratik,hızlı ve tam amatöre göre bence..
http://mojonunseyirdefteri.blogspot.com/2015/07/
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#3: 04 Nisan 2018, 13:37:50
Yeri gelmişken hemen söz alayım.
Yıllar önce Golant Gaffer'ın kurşun safrasını dökmeden önce araştırırken kurşunun bir kerede dökümü zor olduğu için kalıba döküm aralıklarında bir kimyasal eklendiğini ve önce dökülen ile sonra dökülenin birbirini çok sağlam tuttuğu yönünde bir deneyimi yabancı dergide okumuştum.
Sonra kaybettim kaynağı, bir daha da bulamadım.

İster kurşun ister pik olsun yaygın uygulama safranın ahşap modelinin yapılıp kum kalıba dökümdür.

Eğer dökümü kontradan bir kalıp içine dökmek istiyorsanız denenmiş, başarılı olmuş yöntemi  kalıp iç yüzeyini kümes teli ve alçı ile kaplamanız dökümü bunun içine yapmanız olacak.

Bir diğer önerim kontra kalıbın dış yüzeyinde güçlendirici enine ve boyuna ağaç kayıtlar koyup bu kalıbı toprağa gömmek, etrafını iyice sıkıştırmak, içini yine tavuk teli ve alçı ile sıvayıp dökümü yapmaktır.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
#4: 04 Nisan 2018, 14:05:58
Kurşun dökümün doğru yapıldığında bile sorununun bağlanması olduğunu yukarıda yazmıştım. kalıp içini alçı ve kümeş teli ile kaplamak yanmayı önler gibi görünüyor. Ayrıca kalıp içine kıurşun içinde kalacak şekilde kümes teli yerleştirilmesi beton - demir örneğinde olduğu gibi kurşunun daha stabil olmasını sağlar. Kümes teli denilince benim aklıma kalın telden dokunarak yapılmış kare gözlü tel geliyor. İnce telden yapılmış sadece kümeslerde kullanılan tel alçı içinde kullanılabilirse de kurşun içinde zayıf kalır diye düşünüyorum. 
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#5: 04 Nisan 2018, 14:31:03
Doğru düşünmüşsün kalın telden dokunarak yapılmış kare gözlü tel olacak.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
    • Classicboats Turkiye
#6: 04 Nisan 2018, 14:33:39
Yıllar önce Golant Gaffer'ın kurşun safrasını dökmeden önce araştırırken kurşunun bir kerede dökümü zor olduğu için kalıba döküm aralıklarında bir kimyasal eklendiğini ve önce dökülen ile sonra dökülenin birbirini çok sağlam tuttuğu yönünde bir deneyimi yabancı dergide okumuştum.

Bunu bulsa bulsa yine Kaan bulacak. :) :)
  • IP logged

• *
#7: 04 Nisan 2018, 14:52:30
Tam yeri değil ama dokuma, örgü, keçe hakkında biraz bilgi verelim:

Dokuma, atkı ve çözgüden oluşur. Yanyana dizilmiş ipliklerin arasından bir alttan bir üstten geçecek şekilde dikine iplik geçirirsiniz ve ortaya çıkan dokumadır. Bir alttan bir üstten yerine birden çok üstten geçirerek dokuma deseni elde edilir. Dikey geçirilen ipliklerin yanı sıra daha güçlü olabilmesi için 45 derece veya değişik açılafrda ek iplikler de geçirilebilir. Böylece enine ve boyuna esnemeyi engellediğiniz gibi çaprazına esnemeyi de engellersiniz.

Örme tek bir ipliğin bir alttaki ilmiklere geçirilerek tekrar ilmik yapılması ve geri dönülerek ilmiklere tekrar geçirilmesi ile ürer. Kazak gibi kalın örmeler düz tezgahlarda örülür. Penye dediğimiz genelde pamuk veya pamuk polyester ipliklerden örülen kumaşlar ise yuvarlak örgü makinalarında birden çok ipliğin bir alttaki ilmeğe ilmik atılması ile örülür. Örgünün özelliği esnek olmasıdır.

Keçe ise aslında yünden yapılır. Yün iplik yüzeyinde aynı bir gül sapı gibi çıkıntıların olduğu bir ipliktir. Gelişigüzel bir şekilde üst üste serilmiş yün iplikleri bu dikenler vasıtası ile birbirine tutunurlar  ve oldukça sağlam bir yapı oluştururlar. Bu dikenimsi bağlantılar olmadan sağlam bir yapı oluşturulamaz.

Denizcilikte ise (daha doğrusu fiberglass teknelerde) dokuma cam elyafı ve keçe dediğimiz kısa ve birbirine daha önceden yapıştırılmış elyaf kullanılır. Keçe elyafın özelliği polyester ile karıştırıldığında düzgün yüzey elde edilmesidir. Aynen beton üzerine atılmış sıva gibi yüzeyde keçe elyaf kullanılır. Teknenin asıl sağlam yapısını ise dokuma elyaf ve polyester oluşturur. Beton binalarda nasıl önce demir bağlanır ve üstüne çimento dökülürse, fiberglasta da demir yerine cam elyafı, çimento yerine polyester ve nadiren epoksi kullanılır. Beton binalarda nasıl kısa kısa demir parçalarını harcın içine atıp beton dökmüyorsak, fiberglas teknelerde de keçe elyafı polyester veya epoksi ile bağlayarak tekne inşa edemeyiz daha doğrusu sağlam ve sağlıklı inşa edemeyiz. Örnek görmek istiyorsanız, İstanbul'da belediyenin fiberglastan yaptığı kaldırım kenarına diktiği engellere bakabilirsiniz. Yaklaşık 10 cm çapı olan bu fiberglass yapıların çoğu kırıktır.
  • IP logged

T
  • *
#8: 04 Nisan 2018, 16:55:52

Bunu bulsa bulsa yine Kaan bulacak. :) :)

Dergi kaynaklı olduğu için biraz zor, çok fazla sayfa taramak lazım bulmak için.

Benim okuduklarım, hep tek seferde dökülmesinin en iyisi oldu ve riske girilmemesi yönünde idi.
Bir de kalıbın içine sodyum silikatla kaplamanın en iyi sonucu verdiği.

Kurşun 327 derecede erise de döküm için 750 dereceyi bulması en iyisi imiş. Ahşap parçasını içine soktuğunuz 7-8 saniyede yanmaya başlıyorsa, döküme hazır olduğu anlaşılıyormuş

Tabii ki yazdıklarım teorik, benim pratik bilgim değil.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 04 Nisan 2018, 16:59:02 Gönderen: Tan Kaan Özkan »

• *
#9: 04 Nisan 2018, 17:27:43
Ahşap kalıp işi doğru bir döküm için çok doğru görünmüyor gibi, 7-8 saniyede tahta yanıyorsa, kalıp da yanacaktır. Cem reisin önerdiği kalıp için alçı ile kaplamak ne kadar işe yarar, bilemiyorum. Alçı da  yüksek ısıda bozulur. Kurşun donana kadar toprasğa gömülü olsa bile alçı + ahşap dayanır mı? Daha soğuk dökülürse, kalıp içinde şekil almadan donar mı?

Bana göre ahşap model yapıp bir kum kalıp hazırlamak en iyisi gibi görünüyor. Tek bir tane yapılacağını varsayarak, her tarafından en az 10-15 cm boşluk olacak şekilde dibine kalıp kumu döküp, ahşap modeli oturtup yanlardan kalıp kumunu döküp, sıkıştırıp ahşap kalıbı içinden çıkararak iyi bir kum kalıp elde edilebilir. En  üste de saplamalar bir ahşaba veya saca tutturularak kalıp içine sarkıtılır. Kalınca (etli) bir saç daha doğru olur, demirin, kurşun içinde yüzmesini istemezsiniz. 500 kg dediğinize göre ucu torpilli bir salma değil, modeli yukarıdan çıkarılabilecek gibi kolaylıkla tasarlanabilir. Model yüzeyi zımpara ile temizlenirse kaygan hale gelir ve ince bir kömür tozu ile sıvanırsa kolaylıkla kalıptan çıkar, kömür tozu bu iş için ideal olsa bile bulunamazsa pudra da kullanılabilir. 
  • IP logged
« Son Düzenleme: 04 Nisan 2018, 17:30:12 Gönderen: Ahmet Çelenoğlu »

T
  • *
#10: 04 Nisan 2018, 17:31:55
Ahşap parçası denilen kıymıktan hallice olanıdır sanırım. Kalın ahşap olmaz zaten.
Bir de ahşabın için sodyum silikat ile iyice kaplanınca, kurşun şekil alana kadar ahşap yanmıyormuş. Okuduklarım hep aynı yönde idi ama dedğim gibi sadece teorik bilgi.
  • IP logged

K

Kağan Erdoğan

#11: 04 Nisan 2018, 21:28:15
Ben kontraplak   kalıba epoxy sürdüm.sikinti cikmadi allta tüplü ocak ve ustten pürüz.kolay eridi.
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#12: 04 Nisan 2018, 22:01:50
Sağlıklı ve sağlam kalıp hazırlansa bile tek seferde 500kg kurşunun eritileceği hazne/kap her ne ise de düşünülmeli. ayrıca 750 derceye yaklaşmak için de hazne altından ve üstünden ciddi bir ısı kaynağı öngörülmeli . Mesela iri boy oksijen şalümolar... Bunlar da yetmiyor. İçinde kurşunun eritileceği kabın altında eriyiğin debisini kontrol edecek bir boru/kanal ve tapası olmalı.
Gördüğüm youtube videolarında eritme haznesi olarak eski banyo küveti kullanılıyordu.

https://www.youtube.com/watch?v=S8kYMKCXeWc

https://www.youtube.com/watch?v=Vz7tBEDT-cU devamı videonun sayfasında

https://www.youtube.com/watch?v=HXODxky1Tck  yatay döküm

https://www.youtube.com/watch?v=kqKok11038Q  dikey döküm
  • IP logged

K

Kağan Erdoğan

#13: 04 Nisan 2018, 23:34:04
Ben tek seferde dokmemistim..orasini kaçırdım galiba
  • IP logged

• *
#14: 05 Nisan 2018, 08:19:12
Herkese Merhaba,
Çoğunluk üyeleri GK forumdan zaten tanıyor ve tanışıyorum. Üye olduğum günden bu yana forumdaki konuları ilgiyle takip ediyorum. Fikrimi bir cümle ile özetlersem, burası filtrelenmiş, seçkin denizcilerin bilgi birikimlerini ve deneyimlerini paylaştıkları özel bir ortam olmuş. Emeği geçen herkese teşekkürler.

Bu vesile ile izninizle, yapmakta olduğum teknemin safra ihtiyacı olan 550 kg. kurşun dökümü için bu konuda deneyimli arkadaşlardan öneri ve fikirlerini öğrenmek isterim;
1-Eritmek üzere hesaplı kurşun satın alabileceğim adres önerisi ,
2-Döküm için kontra plaktan ahşap kalıp düşünüyorum, (internette uygulamalarını gördüm) sakıncaları olabilir mi ?
3-Hurda kurşun olursa eritme derecesi ve sarf edilecek yakıt açısından (odun ateşi veya LPG) sıkıntı yaşanabilir mi? Çünkü saf kurşunun daha kolay eritilebileceğini duydum.
4- Döküm sonucu omurgaya bağlanacak safranın boya, epoksi v.b. ile korumaya alınması
Bülent reisim bu işlereden biraz anlayan biri olarak ben olsam Strafordan yapacağım ürünün modelini yapardım,yaptığım bu modeli kumkalıba alıp öyle döküm yapardım.
İkinci konu,bildiğim maden hurdacısı var isterseniz sizin için araştırabilirim kg fiyatını ögrenebilirim.
İstanbulu bilirmisiniz bilmiyorum,burada imes var imeste potada kursunu rahatlıkla erittrip döküm yapabilirsiniz.
Tamam derseniz neyi nasıl yapacağınız konusunda daha detaylara girebilirim,Strafor işlenmesi en kolay malzemedir kalıp olarak,kalıbı yaparken ne tür malzemeler kullanacağınız konusunda bilgi verebilirim,
Nerede nasıl yaptıracağınız konusunda yardımcı olabilirim.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 05 Nisan 2018, 08:23:26 Gönderen: Ali Ünalan »
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

Yukarı git