Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Fethiye'de Tekne Batmış

• *
    • KUTUP YILDIZI
Ynt: Fethiye'de Tekne Batmış
#15: 02 Nisan 2018, 17:11:27
Bir önce ki iletimde yeni yaptırılan tekne 24 metre olsa diyerek tahminde bulunmuştum.
Demek 22 metreymiş.

Bu durumda asıl soru 22 metrelik tekneye 78 kişi nasıl bindirilir.
Dahası 3 kişinin pis suyu için günlük 50 litrelik pis su tankınız olmalı diye direten,
sonra  günlük 2 litrede karar kılan sahil güvenlik, bu tip  tekneleri nasıl denetlemez.

Hava soğutmalı motorlara ve CE belgesi olmayan motorlara ( balıkçılara veriyor ama ) ruhsat vermem diye direten Liman başkanlıkları,
bu boyda ki bir tekneye nasıl afaki sayıda  yolcu taşıma ruhsatları verir.

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#16: 02 Nisan 2018, 17:54:23
Sorun yok, batan MERMAID isimli tekne Fethiyenin en büyük ve yeni dalış teknesiydi.
Bu kış yeni geldiydi, sezonda daha ilk turları bunlar.

Dalış tekneleri "günübirlik" kategorisinde olduğundan yasal kapasiteleri çok yüksek. Mermaidin kapasitesi 100-120 civarı olabilir.

10-12m lik günübirliklerin kapasitesi 15 kişi civarı. Burada 400 kişilik 2 ayrı günübirlik tekne var. Tek kriter herkesin birlikte oturup yemek yiyeceği masa sandalye olması.

Mermaid'in sanırım 40-50 kişiyi aynı anda daldıracak ekipman vardı içinde.

Yeni, sac ve büyük bir tekne.
Kıç aynada kocaman hangar gibi bir kapak vardı, muhtemelen dalga sebebiyle oradan su almış olabilir.

Bozburunda batan motoryatı hatırladım. :(

Bu arada bu okulun başında buraların en eski ve tecrübeli hocası Hümayin hoca var, Tiryaki kesin tanıyordur.

öZgür (tapatalk)

• IP logged
><(((º>

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#17: 02 Nisan 2018, 19:57:58
Arkadaşlar, Mermaid Dalış Merkezi'nin sahibi uzun yıllardır arkadaşımdır ve Fethiye'nin ve camianın eskilerindendir. Eksiği gediği olması pek mümkün değil, nitekim tekne daha yeniydi ve bir kaç tekne donatacak kadar ekipmana sahipti. Teknesi yanlış hatırlamıyorsam 105 yolcu kapasiteliydi. 105 rakamı sizi ürkütmesin, dalış aleminde korkulacak rakamlar değil. Ayrıca, Özgür'ün de belirttiği gibi yolcu sayısı mevzuu pek hayal ettiğiniz gibi değil. 15 metre dalış teknesi 35 ila 50 yolcu kapasiteli olabiliyor.
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
  • Donatan Temsilcileri
#18: 02 Nisan 2018, 20:20:08
Bu deniz bu sene pek bir aç.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

N

Niyazi Ağaçdiken

#19: 02 Nisan 2018, 23:02:12
Can kaybı olmaması sevindirici ama mutlaka konu çok detaylı araştırılmalı...

Sanıyorum tekne bu...

Kazazedelerden birinin açıklaması...

Yaşadıkları korku dolu anları İHA'ya anlatan öğrencilerden Mustafa Önal, “İstanbul Sabancı Üniversitesinden geldik. Bugün ikinci günümüzdü. Sabah dalış yapmak için olayın geçtiği mevkiye intikal ettik. Daha sonra bir kaza gerçekleşti. Ufak tefek sıyrıkların dışında hepimiz iyiyiz. Olay anında teknenin ön tarafındaydık. Tekne ayrılmak için zincir alıyordu. O sırada tekne ekibinin yönlendirmesiyle herkes can yeleklerini giydi. Teknenin ön tarafına gelsin dediler. Daha sonra tekne hızlı bir şekilde battı. Henüz dalış yapmamıştık. Tekne battıktan sonra kendi çabalarımızla kıyıya ulaştık ve acil çağrı merkezinden yardım istedik. Ekipler geldi ve bizi oradan sağ salim çıkardılar” diye konuştu.
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#20: 03 Nisan 2018, 07:47:36
Dalış teknesi nedemek böyle bir sınıf mı var.
Kim çizmiş bu Mermaidi kim tasarlamış, kim mühendisliğimi yapmış ,kim projeyi onaylamış , kim buna yüzer demiş kim hertürlü koşulda testlerini yapmış
Hepsi ince  ince sorulmalı araştırılmalı.

İhtiyaca göre tekne yapılmış sanırsın evine mutfak yaptırıyorsun
Böyle yaptırılmış olamaz değil mi ?
100 kişi alsın ,arkada kapak olsun , fazla yakmasın ,iki katlı olsun , camları siyah olsun radara falan gerek yok sonar varsa sonar olsun ...yoksa balık bulucu da olur

Bu bir yana  yazın görüyorum tıkabasa insan dolu yüzen plaj var denizde “oynama şıkıdım şıkıdım “ şarkısı eşliğinde 300 -500 kişi doldurup mangal yaparak koy koy dolaşıyor bunlar, şaka değil içinde su kaydırağı var .
En üst kattan biniyorsun kayarak cup denize
İçindeki misafirler megafonla yönlendiriliyor koya girerken müzik kesiliyor
Leydis an centelmen ahada bedri rahmi  hi is a veri faymus 
Diye başlıyor adam .....,
En basiti Hani yeteri kadar can simidi 500 kişi var içinde arkadan başka tekne gelmesi lazım can simitleri için Nerede atık deposu seyyar tuvalet teknesi ve tankeri gelmesi lazım peşinden ....

Kimse demesin ekmek parası , turizm ,dolar ,euro vesaire bu kelimelerin hepsini iskeleye yaz sancakta bir can varsa iskeledekileri sil gitsin
71 öğrencinin ailesi evlatlarını dslış eğitimine yollamış ne bilsinler Teknenin durumunu kimin aklına gelir
Dalış  eğitimi almaya giden 71 öğrenciye ve  8  müretebata  Geçmiş olsun

• IP logged
« Son Düzenleme: 03 Nisan 2018, 07:54:57 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#21: 03 Nisan 2018, 09:08:25
Oktay reisim, dalış teknesinin tanımı yok. Mevcut mevzuata göre denize elverişlilik alabilen bir ticari tekne dalış için gerekli ilkyardım ve dalış ekipmanları ile donatılması ve bir yerine TSSF bayrağını basması yeterli. Gezi teknelerinin vaziyeti çok daha zavallı.

Mermaid el değiştirnediyse sahibi baştan savma iş yapacak, sorumsuz bir adam değildir. Henüz tam olarak olan biteni ben de bilmiyorum. Yorum yapmak için biraz erken daha.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
  • Donatan Temsilcileri
#22: 03 Nisan 2018, 10:04:55
Hakan'ın demesine göre baştan savma iş yapacak biri değilse, bekleyelim bakalım.
Öte yandan, bu olaya özgülemeden-hatta dışında tutarak- konuşmak gerekirse, Oktay'ın dediklerine katılmamak mümkün değil.
Bu işin gerçekten bir standardı olmalı.

Oktay'ın anlattığı tiyatroyu bu yıl bol bol izleme fırsatım oldu.
Bir defasında çok gülmüştüm;
Gezi teknesi öğle yemeği ve yüzme molası verdi.Denize girmek isteyenler merdivene hücum ettiler. Kayık o kadar kalabalıktı ki, merdivende kilitleniverdiler. İki büyük daire oluştu sonra, birincisi tekne üzerinde merdiven ağzında bekleyenlerin oluşturduğu, öteki suda, tam merdiven önünde suya girmeyi başaranların oluşturduğu daire. Bir de merdivendekiler var, dar kanalda kalmış balık yavruları gibi denize girmek için çırpınanlar.
15 dakika kadar böyle bir kilitlenme halinde kaldı insanlar. Bir kısım bordalardan suya atladı. Fakat ne yazık, bu kez "yemek hazır" anonsu yapıldı. Sudakiler yukarı çıkmak istiyor, merdivendekiler arafta kalmış, bir kısmı aşağı inmeye bir kısmı geri dönmeye çalışıyor, beri yanda teknedekiler ise şaşkın, denizle yemek arasında seçim yapmaya çalışıyor, dağılmıyor, onlar dağılmayınca ötekiler yukarı çıkamıyor... sürdü gitti hayli.

Bu eğlenceli vakıanın maazallah kötü bir şey olduğunda nasıl cereyan edeceğini düşünün.

• IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#23: 03 Nisan 2018, 11:57:01
Günübirlik teknelere "korsan gemisi süsü" vermek için üst üste saçma güverteler, direkler, garip üst yapı ve maketler ekleniyor.
Geminin inşaa stabilite raporuna uygun olduğunu ve bu tadilatların "hakkıyla" denetlendiğini sanmam.

En büyük göstergesi (itirafı) her yıl liman başkanlıkları tarafından denize elverişlilik belgesi verilen guletlerin aslında denize elverişli olmadıkları için tutuklanması ve 6 ay tüm ticari turizm teknelerine yurtdışı çıkış yasağı konması ve uluslararası camiada denetlenmemeleri için guletlere ayrı bir gemi sınıfı yaratılması.

Veya bunları kullanan yat kaptanlarının şimdi yeni yönetmelikle ingilizce bilme şartı geldi diye isyan etmeleri de halimizin (kalite-ahlak) bir göstergesi.

öZgür (tapatalk)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 03 Nisan 2018, 11:58:34 Gönderen: Özgür Ökten »
><(((º>

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#24: 03 Nisan 2018, 12:53:36
Bu arada yanlış anlaşılmasın, ne sektörü ne de arkadaşımı savunmak gibi bir derdim yok. Sadece eksik veriyle, teori üreterek yapılan değerlendirmelerden oldum olası hoşlanmıyorum. Ama mevzuatımız cidden evlere şenlik...

• IP logged

• *
Fethiye'de Tekne Batmış
#25: 03 Nisan 2018, 13:02:27

Bülent in anlattığı olayın Sığliman versiyonu.
  • IP logged

• *
#26: 03 Nisan 2018, 13:07:44
Ama mevzuatımız cidden evlere şenlik...

Kesinlikle haklısın Hakan.
Ama bir eğitmen dalıcı olarak şu 100 den fazla insanı bir tekneye doldurup sonra da bunları hobara hubara daldırmamıza ne diyorsun dostum.
Bu dalış mı oluyor sence?
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#27: 03 Nisan 2018, 13:24:15
Bana göre dalış teknesi dediğin en fazla 15 kişilik olmalı. Fakat ülke gerçekleri dalış merkezlerini kalabalık gruplara hizmet vermeye itiyor. İstanbul, Ankara grupları, üniversite sualtı toplulukları kalabalık halde organizasyon yapıyorlar. Dalış merkezleri de münferit dalıcının son derece az olmasından dolayı bu tip topluluklara hizmet vermek üzere daha büyük tekneler, daha fazla eleman ve tabi daha fazla ekipmanla hizmet vermeye çalışıyorlar. Kanaatimce yapılacak iş, çekilecek dert değil.

• IP logged

• *
    • KUTUP YILDIZI
#28: 03 Nisan 2018, 13:39:24
Hakan, teknede 6 mürettebat varmış.
biri kaptan iki kişi de kaptana yardım için teknede kalsa 3 dalış hocası,
yarım saatlik peryotlarla 71 kursiyeri güvenle daldırabilir mi gün içinde.

Hadi diyelim kursiyerleri güvenle daldırdılar o üç dalış hocası hiç ara vermeden
defalarca yarımşar saatlik dalış peryodunda çalışması in-çık yeni kursiyerlerle tekrar in
durumu dalış hocalarının da güvenliğini tehlikeye atmaz mı.

Sektörün içindesin öğrenmek için soruyorum
  • IP logged
ВЛАДА / TEOS

O

Oktay Eryılmaz

#29: 03 Nisan 2018, 13:49:16
Hakan Reisim
Memleketimizin en büyük eksiği Otokontrol mekanizmalarına bizim hukuk sistemimizin destek vermemesi.
örnek ile ne demek istediğimi anlatmaya çalışayım daha kolay olur benim için .

Bu olay Amerikada olsa idi ;

Derhal kaza kırım raporu düzenlenir ve kazanın muhataplarına yazılı olarak iletilirdi.

RAPORDA Bu kazanın meydana gelmesinde

Bu teknenin projesini çizen falanca tasarım şirketinin şu hataları vardır.
Tekneyi imal eden tersanenin bu hataları vardır
Tekne armatörünün bu hataları vardır
Kaptanının şu hataları vardır yazardı.

Kazanın muhatapları (kazazedeler , tekne sahibi , kaptanı , Coast Guard , Sigorta şirketi)
bu rapordaki detaylara göre derhal kazanın kendilerine verdiği zarar için Mahkemeye gider ve herkes sorumluluğu bünyesinde zararı zarar görene öderdi.
Master hatayı yapan bir daha hata yapamaz duruma getirilirdi , tersane ise tersaneyi satar üstüne evi barkı da gider tazminatı öyle öderdi.Bir daha bu işe kalkışsa kimse yüzüne bakmaz sigortalar sigorta etmezdi

Şimdi bizde ne olacak kaza kırım raporu bir kaç ayda çıkacak ve açıklanmayacak.
Kim hata yapmış kimse bilmeyecek 

belki tekne hatalı tasarımı yapan yırtı , tasarım yapmaya devam edecek
belki tersane yanlış yaptı ,tersanede yırtı tekne yapmaya devam edecek
armatör ve kaptan hatalı belki onlarda yırtı yeni tekne yaptırır işe devam

Bizde mahkemeye gitsen dalgıç eğitimine gittim tekne battı zarar gördüm desen ne zararı gördün arkadaş yaşıyorsun ya ....diye cevap almanız kuvvet ile muhtemeldir.

Ülkemizde otokontrole izin verilecek Hukuk düzeni getirilmeden hiç bir şey düzelmez ...........

Otokontrolün en basit uygulama alanı maddi manevi tazminat sistemidir.
Para kazanmak için Dalgıç eğitimine götürdüğün İnsanlara  aşırı titizlenmene sebeb olur.
İçinde insan varken teknenin batmasına sebeb her kim ise işini eksik yapmıştır
Bunun bedelini maddi manevi ödemelidir.
Eğer Balina çarpıp batırmadı ise bu teknenin batma sebebini bilemeyeceğiz .
  • IP logged
« Son Düzenleme: 03 Nisan 2018, 14:02:36 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

Yukarı git