Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Salma bir yere çarpmadan koparmı?

• *
Ynt: Salma bir yere çarpmadan koparmı?
#30: 14 Mart 2018, 20:10:28
Bir imalat hatası olduğu kesin.. Ancak uzun süredir yıllardır ortaya çıkmamış olması o yüzden bir çarpma ihtimali düşünülüyor.. Kendisi çarpmamış olabilir ancak gel git ya da bir dalga neticesinde zemine çarpmış olabilir.. Ya da zamanla bir  çeşit korozyon oluşmuş ve son noktada kopmuştur..  Bir sürü eksik veri var aslında..

Şu bir gerçek ki gördüğüm eni ilginç durumlardan biri..

Ne diyelim geçmiş olsun..
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#31: 14 Mart 2018, 20:19:44

Saplamalar sapasağlam duruyor sanırım salma tek parça dökülmüş torpil kısmı saplama ile bağlı değil.

Bunu tahmin etmiştim...Yani salma gövdesi zarf veya çorap gibi metal safrayı sarıyor ve salma karinaya üstten tutturulmuş, safranın yükü salma gövdesine yüklenmiş.

Bunun yanlış , sorumsuzca filan olduğu söylenemez. Zaten üretici firmayla görüşülse bu konstrüksiyonun yeterli ve gereken emniyete fazlasıyla sahip olduğunu gösteren hesap kitabı da ortaya koyacaklardır. Bu hesap mutlaka yapılmıştır ve doğrudur.

Ama salma fiber gövdesi yapılırken orada bir zafiyet oluşmuşsa veya döküm kırıldıysa salma gövdesi safrayı taşıyamamış demek ki.

Saplamalar 1,80m cıvarı bir boyda olup aşağıda metal safra yukarıda gövde ile bağlı olsaydı çok muhtemeldir ki böyle çok tatsız bir olay başa gelmezdi.
Yerine konur, çok da mesele değil : ancak yelken seyrinde meydana gelseydi büyük sonuçları olabilirdi. Tekne sahiplerine çok geçmiş olsun.

Salmalar zarf içinde metal değildir. Genellikle kum kalıp içine doğrudan erimiş metal dökülür.  Yani aynen bir kalorifer dilimi veya bir çekiç başı gibi yekpare yapılardır.
  • IP logged

• *
#32: 14 Mart 2018, 20:25:28
Sigorta vardır?
Türk mü, yabancı mı?
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
#33: 14 Mart 2018, 20:32:41

Saplamalar sapasağlam duruyor sanırım salma tek parça dökülmüş torpil kısmı saplama ile bağlı değil.

Salmalar zarf içinde metal değildir. Genellikle kum kalıp içine doğrudan erimiş metal dökülür.  Yani aynen bir kalorifer dilimi veya bir çekiç başı gibi yekpare yapılardır.

Hiç olmazsa bu kadarıni ben bile biliyorum. Yekpare döküm safranın salma gövdesiyle nasıl birleştirildiğini , ona nasıl tutturulduğunu merak ediyorum.  ?0-?
  • IP logged

• *
  • Selamlar
#34: 14 Mart 2018, 20:42:45
 Benim mantığıma göre saplamalar l formunda yapılıp direk döküm sırasında salmanın içine gömülmeli. Diş çekerek monte edilen saplamalar beni güldürür kimse kusura bakmasın

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

B

Burak Doneray

#35: 14 Mart 2018, 20:49:32
Sigorta vardır?
Türk mü, yabancı mı?

İngiliz sigorta şirketi Mehmet reis
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#36: 14 Mart 2018, 20:54:22
Benim mantığıma göre saplamalar l formunda yapılıp direk döküm sırasında salmanın içine gömülmeli. Diş çekerek monte edilen saplamalar beni güldürür kimse kusura bakmasın

Kurşun döküm salmalarda kullanılan usul bir tarafı dişli bir J şeklinde bükülmüş metali döküm öncesinde kalıba yerleştirmektir. Bu uygulamanın pik döküm salmalartda uygulanması pek mümkün görünmüyor. Sonuçta pik de bir demirdir ve erimiş demirin içinde j şeklinde bir parçanın erimeden klaması pek olası değildir. Salmayı gövdeye bağlayan somunların salmayı taşısdığını kabul ettiğimize göre salma içine de diş çekerek bir somun oluşturmamız aynı şekilde taşıyıcı olacaktır.   
  • IP logged

• *
  • Selamlar
#37: 14 Mart 2018, 20:55:55

Kurşun döküm salmalarda kullanılan usul bir tarafı dişli bir J şeklinde bükülmüş metali döküm öncesinde kalıba yerleştirmektir. Bu uygulamanın pik döküm salmalartda uygulanması pek mümkün görünmüyor. Sonuçta pik de bir demirdir ve erimiş demirin içinde j şeklinde bir parçanın erimeden klaması pek olası değildir. Salmayı gövdeye bağlayan somunların salmayı taşısdığını kabul ettiğimize göre salma içine de diş çekerek bir somun oluşturmamız aynı şekilde taşıyıcı olacaktır.

Haklı olabilirsiniz, ama birkaç diş çekerek monte etmek beni korkutur

• IP logged

B

Burak Doneray

#38: 14 Mart 2018, 20:57:00

Kemal reisim salmanın ucundaki torpil ,salma ağırlığının herhalde %80 ni oluşturuyor saplama ile tutturulduğunu düşünmek isterim bende ama sanırım öyle değil.
  • IP logged

• *
  • Selamlar
#39: 14 Mart 2018, 20:59:52

Kemal reisim salmanın ucundaki torpil ,salma ağırlığının herhalde %80 ni oluşturuyor saplama ile tutturulduğunu düşünmek isterim bende ama sanırım öyle değil.

Bence yekpare dökülmüştür. Beni korkutan saplamaların salmaya montajı. Kılavuz çekilme yerine l veya j şeklinde döküm sırasında içine sallandırılması en iyi çözüm olacaktır

• IP logged

C

Cem Eğrikavuk

#40: 14 Mart 2018, 21:37:55
Dikey çatlak oluştuktan sonra, arkadaki parçanın saplamalardan kırılmak / kopmak yerine, ortadan yarılmış olması da şaşırtıcı. Orada da önceden çalışan bi çatlak olmalı.

Daha da şaşırtıcı olan, bu işin bir orsa seyrinde değil de limanda yatarken olması. Şanssız bir olay içinde şans olarak değerlendirmek lazım.
  • IP logged

• *
#41: 14 Mart 2018, 22:02:30
    Salma bir yere çarpmadan kopabilir. Nedenler arasında, küçük sayılabilecek çatlağın yıllar içinde
bu çatlağın ilerlemesidir. (Mustafa Ertör kaptanım bu konuya değinmiş.)
Çatlak aynı camda olduğu gibi zaman içinde ilerleyebilir.
Bu salmaların malzemeleri hurda malzemelerden oluşur ve karbon miktarı denetlenmeden erit- dök   
yapılırsa ÇOK SERT VE İÇ GERİLİMLERİ FAZLA bir yapı ortaya çıkar. Isı farkları olduğunda metaller
boyut değiştirir. Bu bile çatlağın ilerlemesine yeterli nedendir. Örneğin Paris'deki Eyfel kulesi yazın 3 cm. uzar.
 Dava açılacak ise, fuarda gördüğüm, salma dökümü yapan ''Başaran Döküm'' adlı şirketten bilgi
almanızı öneririm. (Reklama giriyor ise silinebilir. Ayrıca şirket ile hiçbir ilgim yoktur)
 Saplama boyu, diş çekme konusuna fazla girmiyorum. Ancak şu anda yapılan, kurşun salmaya
çengelli saplama, döküm salmaya diş çekme uygulaması doğru bir uygulamadır.
Sevgi ve selamlar.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#42: 14 Mart 2018, 22:41:55
Teşekkürler Cevat reis Şimdilik reislerin paylaştığı bazı yorumları David’e ilettim sizin önerinizide ileteceğim.

Yazdıklarınızdan bu tehlikenin aslında ortaya çıkmasının çokta imkansız olmadığını anlıyorum .Salmalarda bu kontrol için  Kemal reis röntgen çekilebilir demişti .Teknenin salmasından şüphe duyuyorsak  veya bu sorunu aynı serinin salmalarında(O yıl üretilmiş aynı tip salmalar) çıkma olasılığı sizce nedir nasıl  bir önlem alınır yada kontrolü yapılabilinir ?
  • IP logged
« Son Düzenleme: 14 Mart 2018, 22:50:57 Gönderen: Burak Doneray »

• *
  • Selamlar
#43: 14 Mart 2018, 22:47:02
    Salma bir yere çarpmadan kopabilir. Nedenler arasında, küçük sayılabilecek çatlağın yıllar içinde
bu çatlağın ilerlemesidir. (Mustafa Ertör kaptanım bu konuya değinmiş.)
Çatlak aynı camda olduğu gibi zaman içinde ilerleyebilir.
Bu salmaların malzemeleri hurda malzemelerden oluşur ve karbon miktarı denetlenmeden erit- dök   
yapılırsa ÇOK SERT VE İÇ GERİLİMLERİ FAZLA bir yapı ortaya çıkar. Isı farkları olduğunda metaller
boyut değiştirir. Bu bile çatlağın ilerlemesine yeterli nedendir. Örneğin Paris'deki Eyfel kulesi yazın 3 cm. uzar.
 Dava açılacak ise, fuarda gördüğüm, salma dökümü yapan ''Başaran Döküm'' adlı şirketten bilgi
almanızı öneririm. (Reklama giriyor ise silinebilir. Ayrıca şirket ile hiçbir ilgim yoktur)
 Saplama boyu, diş çekme konusuna fazla girmiyorum. Ancak şu anda yapılan, kurşun salmaya
çengelli saplama, döküm salmaya diş çekme uygulaması doğru bir uygulamadır.
Sevgi ve selamlar.

Cevat Reis çok muhtemelki döküm hatası.

• IP logged

• *
#44: 14 Mart 2018, 22:56:16
Daha ekonomik ve uygulananilir bir yöntemde UltrasonilTahribatsız Malzeme Muayenesi.Bu yöntem malzeme iç yapısında herhangi bir kılcal çatlak ve/veya malzeme boşluğu olup olmadığını tespit etmek içindir.
Ayrıca yüzeysel gözle görünmeyen kılcal çatlaklar ve/veya yüzey hataları için Çatlak Tespit Sprey kiti vardır.3 sprey den oluşur Temizleme,Penetran,Karlayıcı
Uygulaması kolay ve ucuz çözümdür.
Her iki yöntem sanayinin bir çok kolunda başarılı olarak kullanılmaktadır.
Selamlar

S/Y   EGE35

• IP logged

Yukarı git