Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Güneş Paneli, Solar Panel, Inverter, MPPT vs. vs. vs.

N

Niyazi Ağaçdiken

Selam Reisler

Sonunda  Afacan’ın da güneş panelleri oldu. Biraz bilgi, bolca resim ile sizinle paylaşayım dedim. Konu başlığına forum aramalarında kolaylık olsun diye aklıma gelen konu ile ilgili kelimeleri yazdım.

Maalesef çalışma hayatı, evdeki sorumluluklar vs nedeniyle teknede haftalarca vakit geçiremiyorum. Yılda toplam 2-3 hafta haftalık seyirler için, onun haricinde bazı haftasonları, bazen 3 günlük uzun haftasonları gidebiliyorum. O zaman neden güneş paneli aldım?

1-2 gün de olsa koyda gün içerisinde motor çalıştırma zorunluluğu beni çok rahatsız ediyor. Asıl uzun yelken seyirlerinde otopilot kullanım süremi uzatmak istiyorum. Bir de ne zamandır kaşınıyordum.  ;D ... Buzdolabı da var...  :P

Neyse, kafaya koydum alacağım güneş panellerini. Biraz forum da araştırma, ve fuarlarda 1-2 görüşme sonrasında kararımı verdim. Kazanalar yarı esnek bimini üstü paneller ve iyi bir marka MPPT inverter. Tekne arkasına monte krom panel barlarını sevemedim bir türlü. O nedenle esnek panele yöneldim. Esnek panel olarak kullanıcılarının memnun olduğu uzun süredir piyasada olan çin üretimi sungold marka tercih ettim. Almanlara göre oldukça ucuz. Sıkıntı yaşarsam yaklaşık birkaç tane daha alabileceğim kadar ucuz. Inverter MPPT victron. Aküleri kaynatmayalım.

Afacan da 2 adet 105 Ah servis, 1 adet 90 Ah motor aküsü var. Servis akü sayısını sonraki değişimde 3 e çıkaracağım.
2 adet 140 W ETFE kaplı yarı esnek panel
Victron Smartsolar 30 A.
6 mm solar kablo, paralel konnektörler, sigortalar vs.
Paneller paralel bağlandı. Sistem servis akülerini besliyor. Motor aküsüne bağlantı yok. İhtiyaç halinde motor aküsünü de beslemek için şu ürünü almayı düşünüyorum.

http://www.marinfirsat.com/aku-koruyucu-12v-12v-bm12123-urun14426.html

İşte resimler,

• IP logged

O

Oktay Eryılmaz

Güle güle kullan Komşu
Çok güzel olmuş , ne zaman Göcek’te olacaksınız artık bahar geliyor bir araya gelelim.
Tanışalım kaynaşalım diyorum
Selamlar
  • IP logged

N

Niyazi Ağaçdiken

Oktay Reisim, çok isterim ilk fırsatta tanışmayı...
Göcek için fırsat kolluyorum... Nisan’dan önce zor görünüyor.  :(

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Bildiğin filo oldu Göcek.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

Z

Ziya Gunes

Panellerin fiyatı nedir?
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
güle güle kullanın
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

N

Niyazi Ağaçdiken

Panellerin fiyatı nedir?

Montaj vs dahil anlaştığım için söylemek zor ama yaklaşık 430-440 usd sanıyorum.
  • IP logged

N

Niyazi Ağaçdiken

• *
Victron mppt regülatörle panellerin seri bağlanması gerekir.

• IP logged
xxx

• *
Erol reisim ,

Panellerde bu paralel , seri işi bir türlü oturmadı benim de kafama , bi daha nedenleriyle anlatabilir seniz lütfen ?

Bir de yabancı kanallarda , özellikle USA da tek panele tek mppt 1e1 bağlıyorlar. Adamın 4 paneli var, 4 mppt bağlıyor. Bir de bunun nedeni lütfen.

Teşekkürler.
  • IP logged

• *
Hocalarım beni düzeltsinler, benim anladığım şöyle:

Diyelim 2 adet 100 watt lık panelimiz olsun, V , A değerleride şöyle olsun,

100 watt= 17.8 V * 5.6 A

Paralel bağlarsak,

17.8 volt , 11.2 amper alırız.

Seri bağlarsak,

35.7 volt, 5.6 amper alırız.

Düz mantık, seri bağlarsak amper düşük kaldığı için kablo kesiti düşük çıkar ekonomi, kolaylık, uzun mesafe  kablajda kayıplar azalır.

Paralel bağlarsak ta volt küçük kalır, çarpılma vs güvenlik artar.

Bu kadarını ( o da doğru ise biliyorum) , ötesi nedir ?
  • IP logged

N

Niyazi Ağaçdiken

Seri avantajı : az güneşli havalarda panel voltaj üretimi düşsede iki panel seri bağlı olduğu için sarj durmayacaktır. Ama paralel bağlantıda örneğin şarj başlangıcı 15 volt ise ve az güneş nedeniyle üretim 15 voltun altına düşer ise şarj duracaktır.

Paralel avantajı : kısmi gölgelenmede kayıpları seri bağlantıya göre oldukça az.

Erol reisim siz neden seri bağlanmalı dediniz?
  • IP logged

• *
Victron MPPT regülatorleri Buck konverter denilen bir sistemle çalışır.

Yani "35.7 volt, 5.6 amper alırız." doğru değil.Toplam wat önemli

Diyelim 35.7 volt 5.6 amper  paneller,yaklaşık 200 wat eder,12 volttan hesaplarsak 5.6 amper değil,16.6 amper alırız.

Az güneşli havalarda da seri olmanın avantajını kullanacaktır.

Söz konusu regülatör 100 volta kadar seri bağlantıya uygundur.

Doğru değil,yanlış oldu;şöyle diyelim regülatörün girişi 35.7 volt 5.6 amper yaklaşık 200 vat eder

Çıkışı ise 12 volt 16.6 amper yaklaşık 200 vat eder,kayıplar  vs.katılmadan

Bu da Buck konverterin özelliği.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 11 Mart 2018, 11:12:46 Gönderen: Erol Şar »
xxx

R

Recep Ertürk

Biraz konu dışına çıkacak ama söylemeden de edemeyeceğim.

Aşağı yukarı avuç içi kadar bir parça 1 watt gibi elektrik üretiyor. Yeni bir kimya buluşu ile bunun sıçrama yapacağını düşünüyorum. Sözgelişi, avuç içi kadar hücre yerine başparmağın tırnağı büyüklüğünde bir hücre 1 watt üretecek bir bilimsel buluş olsa iş çok daha kolaylaşacak.. Her bir teknede 1000-2000 watt  üretim yapan panel sorunsuz taşınabilir olacak.. Bunun sağlayacağı konfor tadından yenmez..

Mühendis reisler bir kurcalasa dünyadaki güneş enerjisi araştırma ve yatırımlarını..

• IP logged

• *
Yeryüzüne birim alan başına düşen güneş enerjisi miktarı belli.

Paneller bugünkü teknolojiyle bunun yaklaşık % 20'sini elektriğe dönüştürüyorlar.

Verimi arttırmak için hummalı bir çalışma zaten var.
  • IP logged
xxx

Yukarı git